Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΗ: ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΌΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!!!


Η ΔΕΗ ανήκει στον χώρο των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο και υπακούει στην νομοθεσία των εισηγμένων εταιρειών. Τούτο σημαίνει ότι ως εισηγμένη δύναται να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της πέραν του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων μέσα από την αγορά. 
Απ΄ότι φαίνεται η ΔΕΗ ουδέποτε κατέφυγε στην χρηματοδότηση από την αγορά αλλά βρίσκει ευκολότερο και ταχύτερο και σιγουρότερο να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις της (αν γίνονται επενδύσεις, που δεν γίνονται τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια πέραν των ήδη από παλαιότερα προγραμματισμένων) εισπράττοντας χρήματα από τους πελάτης της.
Έτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ εμφανίζονται οι εισπράξεις με την ονομασία ΄΄ρυθμιζόμενες χρεώσεις΄΄.

Η ΔΕΗ, λοιπόν, επενδύει καταφεύγοντας στην τσέπη των πελατών της υπό την ανοχή και σύμφωνη γνώμη του κράτους, το οποίο είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας. Η λογική που επικρατεί είναι ότι αν θέλετε, αγαπητοί πελάτες να έχετε ηλεκτρική ενέργεια και μάλιστα σε όλα τα σημεία της επικράτειας και με σύγχρονες μεθόδους άρα και φθηνότερα πρέπει να πληρώσετε όλοι!!!

Όλοι οι Έλληνες επιβαρύνονται με τις επί πλέον χρεώσεις της ΔΕΗ για να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά σχέδια της εταρείας. Και το κράτος που συμμετέχει αφού η παροχή αυτή αποτελεί κοινωνικό αγαθό και που οφείλει εκείνο να διαχειρίζεται από τις εισπράξεις των φόρων, που καταβάλλουν οι πολίτες; Το κοινωνικό αγαθό δεν είναι αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το επικαλείται η κυβέρνηση αλλά από την άλλη επιτρέπει την είσπραξη των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Κατά πόσο τα χρήματα αυτά οδηγούνται σε επενδύσεις είναι μια άλλη ιστορία. Είναι ένα κεφάλαιο θα λέγαμε. Κι ενώ το κράτος ως εγγυητής των καλώς κείμενων με τις εισπράξεις αυτές ουδέποτε έλεγξε αν η επιχείρηση αυτή αφιερώνει τα χρήματα αυτά στις προγραμματισμένες επενδύσεις. Ούτε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, όπως οφείλει να κάνει, έχει παρέμβει ποτέ στις ενέργειες της ΔΕΗ ώστε να επιβεβαιώσει τα καλώς διαχειριζόμενα από την διοίκηση ως εκτελεστικό όργανο. 

Έτσι εξηγείται το υψηλό τίμημα της ΔΕΗ στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει και τον επιχειρηματικό κόσμο και μάλιστα οι μεγάλες επιχειρήσεις  έχουν διαμαρτυρηθεί πολλάκις στην κρατική εξουσία για την μεγάλη επιβάρυνσή τους με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το υψηλό κόστος των προϊόντων τους περιέχει και  υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας, που τελικώς επιβαρύνει και πάλι τον πολίτη. Ο Έλληνας φορολογούμενος βάλλεται από παντού. Πληρώνει για τις επενδύσεις της ΔΕΗ απευθείας, που το κράτος οφείλει να το κάνει άρα η ίδια η ΔΕΗ από τα κέρδη της, πληρώνει και με αυξημένη τιμή το προϊόν στις επιχειρήσεις!!
Και που πηγαίνουν τα κέρδη της επιχείρησης; Έχει κέρδη και μάλιστα κάθε χρόνο. Που είναι αυτά; Μήπως εξυπηρετούν άλλες πονηρές δραστηριότητες της ΔΕΗ;

Οι επιχειρήσεις κατέφυγαν σε επενδυτικά προγράμματα παραγωγής ενέργειας με ίδια μέσα, για παράδειγμα με χρήση αέριου σε υγρή μορφή επειδή μπορεί να μεταφερθεί εύκολα, εισάγοντας την πρώτη ύλη από τις χώρες παραγωγής αερίου. Όμως το κράτος για να διατηρήσει το μονοπώλιο της παραγωγής και προσφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας απαγορεύει στις επιχειρήσεις να πράξουν κάτι τέτοιο ώστε και οι τιμές των παραγόμενων προϊόντων τους να μειωθούν και έτσι να γίνουν και ανταγωνιστικές στην αγορά ενέργειας. Έλλειψη κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, καθιστά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων ακόμη πιο δύσκολες και αργές. 
Η απαγόρευση ισχύει και για τους πολίτες. Πολλοί Έλληνες έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν ενέργεια στο σπίτι τους με άλλες πηγές. Όμως είδαμε τι έγινε με εκείνους που πήραν δάνειο για να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά, πληρώνουν τα δάνεια αλλά δεν μπορούν να εκτελέσουν την επένδυση. Η ΔΕΗ και το κράτος τα .....απαγόρευσε!!!

Αγκυλώσεις και αναχρονιστικές αντιλήψεις στην χώρα δεν επιτρέπουν ούτε την χρήση  των επιτευγμάτων της επιστήμης προς όφελος των ανθρώπων. Η επιστήμη εργάζεται και για τους λόγους αυτούς. Δυστυχώς η ούτε αυτά γίνονται!!!

Δείτε ένα λογαριασμό που μας έστειλαν να κατανοήσετε το πρόβλημα που τελικώς περνά απαρατήρητο.

Οικία 55 τετραγωνικών μέτρων: Για την κατανάλωση της ενέργειας ποσό : 61,43 ευρώ.
Για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ποσό 38.43 ευρώ (62,5% επί της κατανάλωσης!!!)
σύνολο 81,5 ευρώ. ΦΠΑ 13% ή 10,54 ευρώ άρα συνολικά το ποσό ανέρχεται στα 92,04 ευρώ.
Επί πλέον παρακράτηση για τον δήμο ποσό 20,84 ευρώ και για την ΕΡΤ (!!!!)  6,12 ευρώ. 
Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 119 ευρώ!!!
Όπως κατανοούμε ο λογαριασμός της ΔΕΗ διπλασιάζεται με τις διάφορες επιβαρύνσεις που δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης σε μια χώρα με κοινωνική δικαιοσύνη.  Ίχνος κρατικής αλληλεγγύης.

Η εικόνα που περιέγραψα είναι εντελώς πραγματική. Δεν έχω λογαριασμό για μια επιχείρηση αλλά είναι βέβαιο ότι κάτι ανάλογο θα συμβαίνει.  Για τις επιχειρήσεις και τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουμε πολλά άλλα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι αυτό το κράτος ουδέποτε είδε την κοινωνία όπως όφειλε αλλά την είδε μέσα από τα κομματικά και άλλα συμφέροντα. Τα στήριξε και τα προώθησε. 
Γι αυτό θεωρώ ότι το κράτος συμμετέχει σε ένα έγκλημα διαρκείας. Δεν ενημερώνει τον λαό ενώ προσπαθεί συνεχώς να τον παραπλανά!!!

Δύστυχε Έλληνα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...