Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Τα γεγονότα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη φαβερώνουν ότι πολλά ζητήματα στη πόλη, που παρέμεναν σε αδράνεια άρχισαν να μετατρέπονται σε πολύ σαβαρά θέματα και που φέρνουν τη δημοτική αρχή έκθετη απέναντι και στους πολίτες και στις αρχές.
Το πρώτο ζήτημα είναι η κατασκευή της οδού Αγ. Αντωνίου. Θέμα που τελικά εξελίχθηκε σε μείζον εξ αιτίας άστοχων ενεργειών της δημοτικής αρχής. Η απόφαση του δημάρχου, με τη σύμφωνη γνώμη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου να κατασκευάσει την οδοό Αγ. Αντωνίου με τον συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων ακόμη και κυρίως με τη γνώμη του δήμου Χαλανδρίου έφερε μεγάλη αναστάτωση στην ζωή των κατοίκων της περιοχής και ασφαλώς αναστάτωσε και τος σχέσεις των δύο δήμων.
Το δεύτερο ζήτημα που ανέκυψε, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπήρχε είναι η λειτουργία των εγκαταστάσεων στο ΟΤ 365 της οδού Κισσάβου. Οι κάτοικοι αγωνίζονται από το 2005 να αποκαταστήσουν τις καλές σχέσεις της γειτονίας με τον ιδιώτη που χειρίζεται τον χώρο χωρίς αποτέλεσμα. Οι παραμβάσεις των κατοίκων προς τη δημοτική αρχή ισχυριζόμενοι ότι υπάρχουν πάρα πολλές παρανομίες στη λειτουργία αυτή όχι μόνο δεν είχαν αποτέλεσμα αλλά έφεραν τους κατοίκους σε πολύ δύσκολη θέση να αναζητήσουν τη λύση των προβλημάτων στη δικαοσύνη. 126 μηνύσεις έχουν κάνει εναντίον του ιδιώτη και μόλις χθες δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του συνηγόρου του πολίτη όπου καλούνται όλοι οι φορείς υπεύθυνοι για την έκδοση αδειών λειτουργίας των εγκαταστάσεων να παραδόσουν τους φακέλους της υπόθεσης και να γνωστοποιήσουν αν και κατά πόσο υπάρχει άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Μεταξύ των καλουμένων είναι και ο δήμος Βριλησσίων και η Νομαρχία. Η κλήση αυτή δείχνει ότι υπάχρει θέμα πολύ σοβαρό, το οποίο ο συνήγορος του πολίτη όχι μόνο αναγνωρίζει αλλά ζητά και κυρώσεις επ' αυτού. Το ζήτημα δείχνει ότι ο δήμος δεν βρέθηκα και εδώ κοντά στον δημότη αλλά επιμένοντας και δηλώνοντας ότι η λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι καθ' όλα νόμιμη εκθέτει και σ΄' αυτό τον δήμο απέναντι στους δημότες.
Το τρίτο ζήτημα που ανέκυψε είναι η κατασκευή ποδηλατόδρομων σε βασικές οδούς στη πόλη, που έχει ως αποτέλεσμα τη διαμρτυρία του μισού πληθυσμού της πόλης. Αν οι μισοί κάτοικοι είναι ικανοποιημένοι από τη ύπαρξη ποδηλατόδρομων είναι και οι άλλοι μισοί που είναι δυσαρεστημένοι. Το ζήτημα αυτό ανέδειξε την έλλειψη γνώσης και καλής επικοινωνίας της δημουικής αρχής με τους δημότες. Ο ισχυρισμός από την πλευρά της δημοτικής αρχής και της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, όπως καταγράφεται σε διαμαρτυρίες των δημοτών, ότι οι ποδηλατόδροιμοι είναι μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος και ότι με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η χρήση του αυτοκινήτου, προκαλώντας τους δημότες να χρησιμοποιήσουν ποδήλατο ούτε ευσταθεί ούτε και είχε θετική απήχηση αφού η κατασκευή αυτή προκαλεί άλλα προβλήματα στους δημότες.
Τέταρτο ζήτημα είναι η χρήση της ναυτικής βάσης. Ο χώρος παραμένει ανεκμετάλλευτος, χωρίς καένα σχεδιασμό για χρήση και όπου κατά την άποψη της δημοτικ΄ςη αρχής χρειάζονται χρήματα για να λειτουργήσει. Όμως ο χώρος αυτός κατά την άποψη πολλών θα μπορούσε με πολύ χρήματα να δοθεί σε χρήση στους δημότες.
Πέμπτο ζήτημα που εμφανίστηκε και αναστάτωσε τη σχολική κοινότητα είναι οι χειρισμοί της δημοτικής αρχής για την κατασκευή του Γ λυκείου Βριλησσίων. Η αργοπορία να εντοπιστεί το θέμα από την έναρξη της θητείας της δημοτικ΄ςη αρχής και η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων ενώ το ζήτημα αυτό χρονίζει από το 2002 έδειξε ακόμη μια φορά την έλλειψη επαφής της δημοτικής αρχής με την πραγματικότητα. Η έλλειψη προγραμματισμού στα ζητήματα της σχολικής στέγης και της λειτουργίας των σχολείων είχε ως αποτέλεσμα να κατέβουν οι γονείς και μαθητές στους δρόμους να δημοσιοποιήσουν το θέμα και να στριμώξουν τη δημοτική αρχή που μό0λις στις αρχές του 2009 είδε το ζήτημα και άρχισε τις ενέργειες. Όμως η κατασκευή ενός τέτοιου σχολείου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα διότι δεν είναι θέμα απόφασης του δήμου μόνο αφού εμλέκονται και άλλοι φορείς ακόμη και η χρηματοδότηση από την πλευρά του ΟΣΚ αποτελεί ζήτημα.
Πέμπτο ζήτημα είναι η αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικούσ χεδίου. Είναι θέμα που η δημοτική αρχή απεφάσισε να κάνει στα μέσα του 2008. Έτσι ανέστειλε την έκδοση οικοδομικών αδειών με σκοπό τη διερεύνηση ύπαρξης ελεύθερων χώρων προκειμένου να τους δεσμεύσει. Έίναι αλήθεια ότι η κίνση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όμως έίναι πολύ αργοπορημένη. Αποτέλεσμα είναι η οικοδομή και δραστηριότητα αυτή στη πόλη ανεστάλη και έφερε πολλούς ιδιοκτήτες σε δύσκολη θέση έχοντας να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας αναγκαστικ΄ςη απαλλοτρίωσης στο ακίνητό τους με αποτέλεσμα να εμπλακούν σε δικαστικούς αγώνες να πετύχουν είτε την ακύρωση είτε μια καλύτερη συμφωνία.
Έκτο ζήτημα είναι, ίσως και το σημαντικότερο, ο τρόπος διαχείρισης της εξουσίας. Η αντίληψη του τρόπου λειτουργίας της δημοκρατίας από την πλευρά της δημοτικής αρχής δημιούργησε θέματα επικοινωνίας και αμφισβήτησης μιας χρηστής και δημοκρατικής λειτουργίας των δημοσίων πραγμάτων. Η ομόφωνη γνώμη στο δημοτικό συμβούλιο δεν ήταν σκοπός της δημοτικής λειτουργίας. Η κατάθεση απόψεων των δημοτικών συμβούλων ακόμη και των δημοτώνέίναι ξένα στη διαδικασία λειτουργίας του δήμου. Κυριαρχεί η άποψη ότι η απόφαση της δημοτικ΄ςη αρχής είναι η ενδεδιγμένη και περιέχει το απόλυτα σωστό. Ο χειρισμός αυτός απεμάκρυνε το δημότη από τη διάθεση που έχει, a priori,  να έχει σύμμαχο τη δημοτική αρχή και μέσο για την επίλυση των θεμάτων του είχε ως αποτέλεσμα να έχει τη δημοτική αρχή εχθρό και να αγωνίζεται κατά του δήμου και όχι κατά των προβλημάτων του. Η δημοτική αρχή, στηριγμάνη στην εκ του νόμου προβλεπόμενη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο οδήγεί τα πράγματα στην αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής και μέσα από άλλες διαδικασίες όπως η 'χαρούμενες' εκδηλώσεις να προσεγγίσει το δημότη.
Η ανάλυση που προσπαθήσαμε να κάνουμε και να δείξουμε ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται ήδη σε πανικό μπροστά στα προβλήματα που είτε η ίδια δημιούργησε είτε υπήρχαν αλλά το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο διαπιστώνει ότι γεννιέται μέγα ζήτημα στη πόλη όχι τόσο αν γίνεται έργο ή όχι αλλά τι είδους έργο γίνεται και αν αυτό που γίνεται κάνει καλό ή όχι ή αν ακόμη υποθηκεύεται το μέλλον αυτής της πόλης που ναι μεν συγκρινόμενη μα άλλες πόλεις είναι σε καλή κατα΄σταση αλλά κι αυτό ακόμη υποκεύεται αν η δημοτικές αρχές κάθε φορά καταστρέφει κάτι καλό για την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...