Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ www.drasi vrilissia.gr

Έγιναν οι πρώτες αναφορές στον «Καποδίστρια ΙΙ».



Δεν ενέταξε τελικά η διοίκηση του Δήμου Βριλησσίων στα θέματα ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου τη συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση («Καποδίστριας ΙΙ»), όπως είχε ζητήσει η «Δράση» από την αρχή του μήνα. Ωστόσο, μια πρώτη άτυπη συζήτηση έγινε και θέση επί του αιτήματος της «Δράσης» διατύπωσαν εκτός του δημάρχου, όλοι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων:


Ο κ. Δήμαρχος εισαγωγικά, χωρίς να διατυπώσει διαφωνία για την αναγκαιότητα μιας συγκροτημένης συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο ή να αποκλείσει την πρότασή μας περί διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος, παρέπεμψε το ζήτημα σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο, «δεν υπάρχουν ακόμη νέα», είπε, «θα το δούμε αργότερα», και πρότεινε να περιμένουμε το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στα τέλη Ιανουαρίου και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο ο κ. Ιωαννίδης δεν παρέλειψε να διατυπώσει την άποψη ότι τάσσεται υπέρ των επαρκών Δήμων, ανεξαρτήτως δηλ. του πληθυσμιακού τους μεγέθους, υπονοώντας σαφώς ότι τα Βριλήσσια δεν έχουν λόγους να προχωρήσουν σε συνένωση με άλλο δήμο, αποφεύγοντας πάντως προσεκτικά κάθε κρίση ή συνολική αποτίμηση για το αναμενόμενο νομοσχέδιο.


Ο κ. Λώλας ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, υποστήριξε με σαφήνεια και στο σύνολό της την πρόταση της «Δράσης», επισημαίνοντας ότι πράγματι θα πρέπει άμεσα «να ανοίξει το ζήτημα και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να τοποθετηθούν και να διατυπώσουν τη γνώμη τους». Παρέμβαση από την πλευρά του ίδιου συνδυασμού έκανε και ο κ. Χρηστάκης, υποστηρίζοντας ότι καθώς όλα συνηγορούν στο ότι η Αττική δεν θα εξαιρεθεί από τις συνενώσεις και ότι μάλιστα ως πλέον πιθανό ενδεχόμενο φέρεται η συνένωση Χαλανδρίου και Βριλησσίων, τότε θα πρέπει να εξεταστεί από το δημοτικό συμβούλιο και το ενδεχόμενο διαμόρφωσης κάποιας αντιπρότασης (σενάριο Βριλήσσια, Μελίσσια, Ν. & Π. Πεντέλη).


Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Βριλησσίων» κ. Αρχιμανδρίτης, χωρίς να διαφωνήσει με την πρότασή μας, προχώρησε σε μια πρώτη γενική κριτική αποτίμηση του νομοσχεδίου, διατυπώνοντας τους κύριους λόγους αντίθεσής του ως προς το περιεχόμενό και τις πολιτικές του επιδιώξεις, «προσπερνώντας» τα σενάρια που έρχονται στη δημοσιότητα. Και υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελεί πολιτική επιλογή της σημερινής, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, στα πλαίσια μάλιστα της διακηρυγμένης πολιτικής της Ε.Ε..


Ο δημοτικός σύμβουλος της «Δράσης» Γ. Τσούτσιας κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων του δημοτικού συμβουλίου επανέφερε το ζήτημα της άμεσης διεξαγωγής μιας θεσμικά οργανωμένης συζήτησης για τον «Καποδίστρια ΙΙ», «πέρα από ευχολόγια και φιλοσοφικές συζητήσεις», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρα μια πολύπλευρη προετοιμασία του Δήμου, με διαδικασίες ενημέρωσης των δημοτών, ανοιχτές συζητήσεις, διατύπωση θέσεων των δημοτικών παρατάξεων και τελικά τοπικό δημοψήφισμα. «Ο Ιανουάριος δεν είναι μακριά» συμπλήρωσε. «Και οι θέσεις της ΚΕΔΚΕ είναι ήδη γνωστές. Πρέπει να υπάρξει άμεσα κάποια αντίδραση, που να αμφισβητεί το διαμορφωμένο κλίμα παθητικής αποδοχής έναντι όσων σχεδιάζονται». Και κατέληξε ότι «το θέμα δεν είναι να συζητήσουμε μόνο για τα Βριλήσσια ή για πληθυσμούς, αλλά και για το μοντέλο αυτοδιοίκησης που μας επιφυλάσσει η νέα μεταρρύθμιση».


Σε γενικές γραμμές δηλαδή, έγινε "ανεκτή" ή και αποδεκτή η πρόταση της "Δράσης" στο δημοτικό συμβούλιο, ένα πρώτο βήμα πραγματοποιήθηκε. Θα χρειαστούν βέβαια πολλά ακόμη. Και κυρίως, θα χρειαστεί να αποδειχτεί η σαφής πολιτική πρόθεση της διοίκησης και των δημοτικών παρατάξεων να τα προχωρήσουν...


Ας σημειωθεί τέλος, ότι από την προηγούμενη εβδομάδα που η «Δράση» έθεσε δημόσια και τοπικά το ζήτημα, έχουν ήδη υπάρξει οι πρώτες θετικές αντιδράσεις, -φυσικά αρχικά στο διαδίκτυο, σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του «Ραδιοφώνου Άνω Βριλησσίων».


Θεωρούμε ότι οι οργανωμένες ομάδες πολιτών, οι κοινωνικοί φορείς, αλλά και κάθε ενεργός πολίτης, πρέπει να συμβάλουν ώστε να αναδειχθεί η σημασία του ζητήματος της διοικητικής μεταρρύθμισης και να «υποχρεωθούν» οι κάθε λογής διοικήσεις σε μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές εκτιμήσεις που ενδεχομένως θα εκφραστούν.

Γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την ίδια την αυτοδιοίκηση, για όλους εμάς, από το να περιμένουμε απλά να μας ανακοινωθεί από τα Μ.Μ.Ε. ο τρόπος που θα κληθούμε να οργανώσουμε στο άμεσο μέλλον την καθημερινότητά μας και τις διεκδικήσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...