Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;

Να ανακοινώσει την παροχή ενός ακόμη δανείου προς την χώρα μας!!!!
Το νέο δάνειο ύψους 20 δις θα είναι επί πλέον ΄΄βοήθεια΄΄ για να κλείσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα 2013 - 2014.
Έτσι η πολιτική διάσωσης της χώρας περιορίζεται στην λήψη δανείων από ένα και μοναδικό φορέα (μονοπώλειο) από την ΕΕ, δηλαδή από την ....Γερμανία!!!
Όποιος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο οικονομικό επίπεδο, στον τραπεζικό τομέα, στην χρηματοοικονομική αγορά, και διαβάζει πίσω από τις λέξεις τι κρύβεται δεν απομένει παρά να ΄΄φουντάρει΄΄ από όποιο όροφο κι αν είναι...(είμαι στον τέταρτο....είναι σίγουρη η επιτυχία της απόπειρας!!!)
Είναι απερίγραπτο το συμβαίνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το παρασκήνιο δίνει και παίρνει.
Τράπεζες εξαφανίζονται σε μια νύχτα. Χωρίζονται σε καλές και κακές. Χαρίζονται με bonus σε καλά παιδιά. Μετακινούνται πακέτα μετοχών ανεξέλεγκτα. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανύπαρκτη. Τράπεζα της Ελλάδος συμμέτοχος. Αυξήσεις κεφαλαίων με την συμμετοχή μόνο ξένων funds. Βασικοί μέτοχοι παραδοσιακών τραπεζών παραδίδουν τις τράπεζες στο Κράτος και χώνονται σε άλλες πονηρά και ύπουλα. 
Ένα πλέγμα κινήσεων πολύπλοκο, αδιαπέραστο, προκλητικό και είναι σίγουρο ότι έχει και εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους.
Τεράστια ποσά χρημάτων διακινήθηκαν με στόχο και σκοπό.
Η Eurobank, ως συστημική τράπεζα, χρηματοδοτήθηκε από χρήματα της ΕΕ-ΔΝΤ προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί, περίπου 5 δις. Χωρίς να υπολογιστούν τα χρήματα σε είδος που πήρε επί κυβερνήσεως Καραμανλή.
Νύφη αλλά κακή νύφη. Αφού ο πρώην βασικός μέτοχος κ. Λάτσης εξαφανίστηκε και ενώ έπρεπε να συμμετάσχει στην ανόρθωση της τράπεζας την παρέδωσε στο...κράτος!! Εκείνο με συμμετοχή στο 98,5 % υποχρεούται να εξυγιάνει την τράπεζα και να την πουλήσει. Ο παλαιός μέτοχος (ο κ. Λάτσης) συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας με ποσοστό 1,5% (περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ) και πήρε και warrants, που τον καθιστούν εν δυνάμει μέτοχο σε ποσοστό 9,5% όταν μετατρέψει τα warrants σε μετοχές!!!
Το Ταχυδρομικό ταμιευτήριο είναι εκτός διαπραγμάτευσης άκρως περίεργα, (η δικαιολογία ήταν ότι ΄΄έσπασε΄΄ σε good και bad) To φιλέτο πρόκειται να απορροφηθεί από κάποια άλλη τράπεζα. Υποψήφιοι Εθνική Αλφα Eurobank και Πειραιώς!!!
Νύφη περιζήτητη!! 
Όλοι με προτάσεις (κατατίθενται σήμερα, επισήμως). κανείς δεν έχει λεφτά, όμως!!! Πώς θα δοθεί;
Η Εθνική πουλά για τρίτη ημέρα (χθες) στο πλαφόν ( -30%) 20 εκατομμύρια μετοχές. Κλειδωμένη στο -30% και κανείς δεν αγοράζει. Η τιμή της μετοχής από ένα και μισό είναι κοντά στα 50 λεπτά!!!
Το ΤΤ συζητείται σε επίπεδο τρόϊκας να μετακινηθεί προς την Eurobank ώστε να παραμείνει εκείνη συστημική. Αντιδρά, όμως, η Εθνική με τον Τουρκολιά (Πρόεδρος της Εθνικής και κολλητός του Σαμαρά) και απαξιώνει την τιμή της μετοχής εκβιάζοντας την χρηματιστηριακή αγορά. 
Η Εθνική είχε αναπτύξει το σενάριο της συμφωνίας απορρόφησης της Eurobank και είχε μετακινηθεί πακέτο μετοχών πριν κάποιους μήνες όταν είχαμε επισημάνει ότι η ενέργεια αυτή θα όδευε σε αποτυχία αφού καμιά προοπτική δεν εξασφαλίζονταν για καμιά από τις δυο τράπεζες αφού και οι δύο ούτε μετοχικά κεφάλαια δεν είχαν. Οι ζημιές στους ισολογισμούς τους θα ήταν τεράστιες!!
Το σενάριο από μερίδα κάποιων εξακολουθεί να υφίσταται και μάλιστα είναι τυχαίο που ο κ. Λάτσης βρέθηκε στην...Εθνική αφήνοντας την δική του τράπεζα στο...κράτος;
Τι κρύβεται τελικώς πίσω απ΄αυτά τα γεγονότα;
ένα άλλο σκηνικό στήθηκε στην τράπεζα Πειραιώς, η οποία όλως ξαφνικά βρέθηκε να έχει τέσσερις τράπεζες στο...πορτοφόλι της και με τέσσερα ισχυρά Funds πίσω της να στηρίζουν την....εξυγίανσή της από βαθιά ύφεση!!
Το πλέγμα αυτό στον τραπεζικό χώρο που γρήγορα ανέφερα κρύβει και άλλες πτυχές, δύσκολα να γραφτούν σ΄αυτές τις γραμμές. Ένα είναι βέβαιο, τουλάχιστον σε μένα. Το τοπίο αλλάζει άρδην, ταχύτατα. Τίποτα δεν θα είναι όμοιο με αυτό μόλις πριν λίγους μήνες!! Το σημαντικό είναι ότι δεν γνωρίζουμε προς τα που πηγαίνει. Ποιος είναι ο στόχος. και μην πει κάποιος το στερεότυπο, να αλωθεί  ο τραπεζικός χάρτης!! Πίσω απ΄αυτό τι κρύβεται.
Κι έχουμε την επίσκεψη, για να γυρίσω στην αρχή Σόϊμπλε!!!
Τι κρύβεται πίσω απ΄αυτό σε μια προεκλογική περίοδο της Γερμανίας; Σίγουρα παροχές με αντάλλαγμα. Ποιο είναι αυτό; τα 20 δις που θα εξαγγελθούν δεν είναι χάρισμα, δεν είναι δανεικά και αγύριστα! Είναι νέο δάνειο και νέες δεσμεύσεις χωρίς ίχνος ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία.
Καλώς να μας έλθει ο άνθρωπος, όμως ας μας απαντήσει και κάποιος στα ερωτήματα που έβαλα, πρωί - πρωί, στις πέντε, δουλειά δεν είχαμε και βρήκαμε!!
Ο Πρωθυπουργός ξέρει τίποτα απ΄αυτά και από τα άλλα (που είναι περισσότερα);
Κι εμείς να βρισκόμαστε στο δημοτικό συμβούλιο να πείσουμε την διοίκηση να είναι περισσότερο δημοκρατική και να ακούει τα αιτήματα των δημοτών, που είναι πολλά δύσκολα και άλυτα για την διοίκηση, που προσπαθεί να τεκμηριώσει ενέργειες χωρίς τεκμήρια. Η φλυαρία και η μέθοδος ΄΄αλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε΄΄ διήρκησε τρεις ολόκληρες ώρες να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει προσωπικό να καθαρίσει τις πλατείες και τα πεζοδρόμια!!! Κι αυτό είναι διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση και υπευθυνότητα!!!  
΄΄Δεν υπάρχει΄΄΄, κύριοι αναγνώστες (όπως λέγουν οι νέοι) αυτών των γραμμών!!!!
Σε άλλο άρθρο μας θα γράψουμε κι άλλα ωραία γεγονότα που συμβαίνουν σ΄αυτή τη δύστυχη χώρα.
Πολύ σύντομα μάλιστα γιατί μαζεύονται και πολλά!!!
Καλό πρωϊνό, ξημέρωσε άλλωστε πάμε για δουλειά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...