Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Κάθε χρόνο και μια φορά τον χρόνο έρχεται προς συζήτηση και λήψη απόφασης - έγκρισης ο απολογισμός και ο ισολογισμός του δήμου για τα πεπραγμένα περίπου ενός έτους πριν.

Την εβδομάδα που πέρασε συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, όπως ορίζει ο ΄΄Καλλικράτης΄΄ και ενέκρινε προς εισήγηση για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Το πρωτόκολλο ακολουθήθηκε σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Η ουσία, όμως, είναι τι ενέκρινε και τι αναφέρεται στον ισολογισμό της χρήσης του 2013. Το περιεχόμενο δίνει την εικόνα της οικονομικής κατάστασης του δήμου την 31-12-2013 και ασφαλώς δείχνει πως διαμορφώθηκαν τα έσοδα και τα έξοδα της διαχείρισης από την πλευρά της προηγούμενης διοίκησης.

Μελετώντας τον ισολογισμό διαπιστώνουμε τα εξής:
1. Καμιά ουσιαστική διαφορά δεν επήλθε από τις παρατηρήσεις που είχαμε κάνει για το 2012. Υπάρχουν σχετικά θετικά αλλά αρνητικά στοιχεία στον ισολογισμό. Στα θετικά θα εντάξουμε το γεγονός ότι υπήρξε μια μείωση στις υποχρεώσεις απέναντι στους προμηθευτές του δήμου από 1925233 ευρώ μειώθηκαν στα 1298018 ευρώ. Στο σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων εμφανίζεται η μείωση να ανέρχεται στα 1.596.818 από  2.657.023.
2. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις παρ΄όλο που όπως ήταν φυσικό, έχουν μειωθεί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Από 6.559.900 βρίσκονταν στα 5.850.272 ευρώ.
3. Στα αποτελέσματα χρήσης παρατηρούμε ότι στα τακτικά έσοδα υπήρξε μικρή μείωση από 8.071.635 εμφανίζονται 7.368.521 ενώ παρατηρείται αύξηση στα έσοδα από φόρους και εισφορές (παρακράτηση των φόρων από εργαζόμενους και προμηθευτές) κατά 200.000 ευρώ περίπου.
4. Το συνολικό προϊόν της χρήσης του 2013 φαίνεται να είναι αυξημένο (αποτελέσματα εκμετάλλευσης) από 909.830 ευρώ στα 940.137 ευρώ.
5. Το τελικό αποτέλεσμα της χρήσης εμφανίζει πλεόνασμα 34.341 ευρώ από 92.580 ευρώ.
6. Τα τελικά καθαρά αποτελέσματα της χρήσης εμφανίζουν έλλειμμα, όπως και στην χρήση του 2012 στα ίδια επίπεδα του 2012, από 1.107.954 της χρήση του 2012 στα 1.073.613 το 2013.. Μικρή αύξηση άνευ ουσία θα λέγαμε αλλά ....έλλειμμα!!
7. Δεν παρατηρήθηκε μια ουσιαστική δραστηριότητα στον δήμο δείχνουν αυτά τα αποτελέσματα. Δεν φαίνεται να υπήρξε το ενδιαφέρον εκείνο στις δράσεις του δήμου που να εμφανίσει κάποιο σχεδιασμό ή κάποιο πρόγραμμα στόχων. Απλά υπήρξαν τα έσοδα κι αυτά οδηγήθηκαν στις απόλυτα συνήθεις δαπάνες, μισθοί, φόροι και πληρωμές σε κάποιο βαθμό προηγούμενων υποχρεώσεων.
8. Αν, λοιπόν, κρίνουμε τα αποτελέσματα έτσι το συμπέρασμα είναι ότι η διοίκηση προσπάθησε να ακολουθήσει τις απόψεις της αντιπολίτευσης όταν είχε γίνει η ανάλογη συζήτηση στο τέλος του 2013 για την χρήση του 2012. Δηλαδή, έριξε το βάρος στις υποχρεώσεις παρά σε κάποιας μορφής κοινωνικής δράσης πέραν των καθιερωμένων μέσα από τα νομικά της πρόσωπα.
9. Το ύψος των δανείων που εμφανίζονται προς το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εμφανίζεται να μειώνεται κατά πολύ μικρό ποσό, από 5.3865.581 ευρώ στο τέλος του 2012 βρίσκονταν στα 5.383.558 στο τέλος του 2013. Αυτό εμφανίζεται διότι πληρώνονται (αν πληρώνονται κανονικά)  τα τοκοχρεωλύσια και όχι το κεφάλαιο. Έτσι μπορεί να καταλάβει κανείς για πόσα χρόνια θα πληρώνονται τα δάνεια αυτά.
10. Ποιο είναι το πολιτικό αποτέλεσμα της χρήσης του 2013; Η οπτική μιας πραγματικής ανάγνωσης  δείχνει μια συνολική οικονομική υποχρέωση του δήμου  της τάξης των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ με την προϋπόθεση ότι έχουν πληρωθεί ή πληρώνονται οι υποχρεώσεις προς της ΕΥΔΑΠ με την τελευταία ρύθμιση που έγινε το 2012-13 και ότι οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές έχουν εγγραφεί όλες και δεν εκκρεμούν άλλες. 
Το έλλειμμα της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι προϊόν μιας απρόσεκτης διαχείρισης στο παρελθόν. Χρησιμοποιούμε μια ήπια έκφραση, θα λέγαμε. Το ποσό αυτό θα κληθεί να αποπληρώσει ο δήμος σταδιακά τα επόμενα χρόνια με μια περιοριστική πολιτική διαχείρισης αν θέλει να εμφανίζει εικόνα υγιούς οργανισμού. Σ΄αυτό να προστεθεί το γεγονός ότι ο δήμος προχώρησε στην χρονική επιμήκυνση των δανείων επιτυγχάνοντας την μείωση των μηνιαίων καταβολών αλλά μια βασική αρχή λέει ότι  ΄΄ό,τι κερδίζεις από μια ενέργεια, χάνεις από την άλλη΄΄. Δηλαδή θα κληθούν οι δημότες να πληρώσουν περισσότερα χρήματα με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Η επιχειρηματολογία, που χρησιμοποίησε η τότε δημοτική αρχή  ότι η πιστοληπτική ικανότητα του είναι υπέρ αρκετή συγκρινόμενη με το ενεργητικό της, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Δεν θέλουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το ενεργητικό και την δανειοληπτική ικανότητα του δήμου.

Το γενικό συμπέρασμα από την εικόνα του δήμου είναι ότι ο δήμος έχει ένα σημαντικό βαρύδι στα οικονομικά του, στα χρέη του. Κυρίως στα δάνεια και στις υποχρεώσεις στην ΕΥΔΑΠ και στους προμηθευτές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...