Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Ύστατες προσπάθειες να διαφυλαχθούν οι ελληνικές τράπεζες – Ανησυχεί η κυβέρνηση – haircut 30% θα οδηγήσει σε κεφαλαιακές ζημίες 12,8 δις – Το ELA μπορεί να αποτρέψει την κατάρρευση της ρευστότητας….

Ύστατες προσπάθειες να διαφυλαχθεί η σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών καταβάλλουν κυβέρνηση, ΕΚΤ αλλά και θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης.



Από την μια πλευρά πλέον αρχίζουν όλοι να κατανοούν ότι η λύση που μπορεί να υιοθετηθεί για την Ελλάδα και το δυσθεώρητο χρέος της μπορεί να μην αποτελεί μια καλή πρόταση για τις ελληνικές τράπεζες.


Αν συμμετάσχουν οι ιδιώτες όπως πιέζουν Γερμανοί και Ολλανδοί με αναφορές του τύπου «ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών» είναι προφανές ότι η λύση που θα υιοθετηθεί μπορεί να πλήξει καίρια το τραπεζικό σύστημα.


Από την άλλη πλευρά η ΕΚΤ η εποπτική αρχή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω της ΤτΕ επιδιώκει με κάθε τρόπο να διαφυλάξει την σταθερότητα των τραπεζών.


Οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα είναι έκδηλες και στην κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο η κρίσιμη συνάντηση της διοίκησης της Εθνικής με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών αλλά και οι αναφορές του υπουργείου οικονομικών ότι η υποβάθμιση της Fitch δεν πλήττει τις τράπεζες.


Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις τράπεζες αυτό αποτελεί γεγονός.


Η γερμανοολλανδική πρόταση που φέρει την κωδική ονομασία πρόταση Commerzbank που κάνει λόγο για haircut 30% στο ελληνικό χρέος βρίσκεται στο τραπέζι. Αν η πρόταση αυτή περάσει που δεν φαίνεται σε αυτή την φάση πιθανό οι ελληνικές τράπεζες θα εγγράψουν 12,8 δις ευρώ κεφαλαιακή ζημία.


Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η τύχη των τραπεζών στην Ελλάδα καθορίζεται από την έκβαση της κρίσιμης συνόδου κορυφής - όποτε υλοποιηθεί - καθώς θα διαφανεί αν η χώρα έχει μέλλον ή νομοτελειακά οδηγείται σε αδιέξοδο.


Οι ζημίες των τραπεζών από μια λύση haircut θα είναι μεγάλης κλίμακας και όλες θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου ή αν δεν καταστεί δυνατό προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Όμως και ενώ οι κεφαλαιακές επιπτώσεις με τον ένα ή άλλο τρόπο είναι αντιμετωπίσιμες αυτό που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα είναι ότι οι εγγυήσεις στην ΕΚΤ των τραπεζών ύψους 141 δις ευρώ μπορεί να καταπέσουν αν η χώρα βαθμολογηθεί με selective default.


Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αποφασίσει να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς selective default δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία αν εμπλακούν οι ιδιώτες στην ελληνική κρίση χρέους.


Όταν μια χώρα βαθμολογείται με selective default αυτομάτως συμβαίνει το εξής οι εγγυήσεις των τραπεζών παύουν να ισχύουν, καταπίπτουν. Σε μια τέτοια περίπτωση θα καταπέσουν 54 δις ευρώ ομολόγων και 60 δις ευρώ εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου και οι εκδόσεις των τραπεζών δηλαδή 141 δις ευρώ.


Κατ΄ ουσία θα καταρρεύσει η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.


Με βάση ασφαλείς πληροφορίες οι τράπεζες σε συνεργασία με την ΤτΕ εκπονούν σχέδια σε περίπτωση που εκδηλωθεί ένα τέτοιο ακραίο και συνάμα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.


Τα πιθανά σενάρια είναι


α)η ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται τις εγγυήσεις που έχουν καταπέσει αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει


β) να δημιουργηθεί ένας έκτακτος μηχανισμός με την στήριξη του EFSF που θα στηρίξει την ρευστότητα των τραπεζών


γ) οι τράπεζες με την ΤτΕ να ζητήσουν την ενεργοποίηση του ELA το Emergency Liquidity Assistance δηλαδή του έκτακτου μηχανισμού παροχής βοήθειας από την ΤτΕ η οποία θα αποδέχεται τα μη αποδεκτά στοιχεία της ΕΚΤ.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τράπεζες έχουν ζητήσει από την ΤτΕ πληροφορίες για την λειτουργία του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας από το ELA.


To ΕLA ενεργοποιείται όταν προκύπτουν έκτακτες ανάγκες ρευστότητας.


Όταν οι τράπεζες αντιμετωπίσουν έκτακτο πρόβλημα και η ΕΚΤ εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να κάνει αποδεκτά τα ομόλογα ή τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς η χώρα θα βρίσκεται σε καθεστώς selective default, τότε η ΤτΕ μπορεί να ενεργοποιήσει το ELA τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.


Η ΤτΕ θα δέχεται ως εγγύηση τα στοιχεία των τραπεζών ομόλογα και κρατικές εγγυήσεις που δεν κάνει αποδεκτές η ΕΚΤ.


Θεωρητικά η ΤτΕ μέσω του μηχανισμού ELA θα μπορούσε να παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες από 20-30 δις ευρώ άμεσα και σε συμφωνία με την ΕΚΤ θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα.


Όμως αν ληφθεί υπόψη ότι οι τράπεζες έχουν έκθεση στην ΕΚΤ 97,5 δις ευρώ μόνο τα 20-30 δις ευρώ ίσως να μην φθάνουν.


Προφανώς και η λύση του ELA είναι η έσχατη και απευκταία αλλά δεν παύει να υπάρχει ως μηχανισμός παροχής έκτακτης ενίσχυσης των τραπεζών ώστε να μην καταρρεύσουν από ρευστότητα.


Η κρίσιμη βαθμολογία της Ελλάδος


Η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί σε selective default επιλεκτική χρεοκοπία ή restricted default περιορισμένη χρεοκοπία.


Όμως το δομικό ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα παραμείνει σε καθεστώς βαθμολογικής χρεοκοπίας η Ελλάδα;


Εκτιμάται ότι δεν θα κρατήσει πολύ μεταξύ 2-4 μηνών πιθανότατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...