Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

΄΄ΠΕΡΑΣΕ΄΄ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα της αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού της πόλης.
Η ιδέα της δημοτικής αρχής ήταν να αποκτηθούν όλα τα ελεύθερα αδόμητα ακίνητα της πόλης επειδή υπάρχει έλλεμμα κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων σύμφωνα με τα πολεοδομικά πρότυπα.
Σύμφωνα μ΄αυτά, λοιπόν, στην πόλη μας απαιτείται να υπάρχουν 200 περίπου στρέμματα γής προκειμένου να ικανοποιηθούν ανάγκες μέχρι να φτάσει η πόλη να κατοικείται απο 55000 κατοίκους.
Επειδή οι χώροι που διατίθενται αυτή την ώρα είναι περίπου 80 αρχικά η δημοτική αρχή ανέστειλε την έκδοση οικοδομικών αδειών σ΄αυτά τα κίνητα. Στη συνέχεια επειδή όλα αυτά τα κίνητα δεν ήταν αξιοποιήσιμα περιορίστηκε η δέσμευση στα 40 στρέμματα και τελικά η εισήγηση ανέφερε 36 στρέμματα.
Οι μελετητές εκπόνησαν την μελέτη και αφού πέρασε τυπικά απο διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για κάποια αλλαγή προς το καλύτερο, παρ΄όλη την προσπάθεια των μελών των διαφόρων επιτροπών, ήλθε στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση.
Η πρόταση ήταν έτσι όπως αρχικά είχε εισαχθεί απο τους μελετητές. Κανένα στοιχείο δεν υπήρξε που δίνει το στίγμα της πολιτικής βούλησης και του στίγματος της πολιτικής εξουσίας. Ένα καθαρά επιστημονικό και τεχνοκρατικό κείμενο που κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει.
Η μελέτη, λοιπόν, αυτή ήλθε σκέτη, στεγνή και χωρίςνα περιέχει κάποιο όραμα για την πόλη.
Πρώτο λάθος. Έλλειψη πολιτικού στίγματος και οράματος ρεαλιστικού και εφικτού με πολιτικά κριτήρια.
Η μελέτη προβλέπει και αναφέρει τις πηγές χρηματοδότησης του εγχειρήματος. Συγκεκριμένα αναφέρει το Πράσινο Ταμείο, ίδιους πόρους και εκμετάλλευση μέρος της δημοτικής περιουσίας και ΟΣΚ.
Η συζήτηση επεκτάθηκε απο όλους τους δημοτικούς συμβούλους καταθέτοντας σκέψεις και απόψεις για την βελτίωση της πρότασης. Καμιά διάθεση απο την δήμαρχο να συζητηθεί έστω και μια θέση. Συνεχώς άκαμπτος και αδιάφορος.
Μέχρι που ήλθε και η στιγμή μη αντέχοντας στις ισχυρές απόψεις των δημοτικών συμβούλων να επιτίθεται, όπως το συνηθίζει, στους συμβούλους ακόμη και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
Αποτέλεσμα ήταν η αποχώρηση δημοτικής συμβούλου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του δημάρχου!!
Δεύτερο λάθος. Έλλειψη ψυχραιμίας και σεβασμού στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτικών συμβούλων. Αλλαζονεία.
Ισχυρίστηκε ο δήμαρχος στη συνέχεια, προσπαθώντας να αντιδράσει, οτι σ΄αυτή τη φάση κανένα στοιχείο πέραν της μελέτης δεν απαιτείται προκειμένου να επιτυεχθεί η έγκριση απο το υπουργείο ή ακόμη και απο το ΣτΕ. Κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια δεν απαιτούνται. Σε μια επόμενη φάση θα δούμε, είπε ο δήμαρχος, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για όποια επιλογή θα μπορούσαμε να κάνουμε ανάλογα με τις πηγές χρηματοδότησης. Εκεί και με στοιχεία τις ενστάσεις των δημοτών να ξαναδούμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε.
Τρίτο λάθος. Ο ίδιος δεν έχει πειστεί για την θεμελέιωση της μελέτης απ΄όλες τις πλευρές και κυρίως κοινωνικά και οικονομικά.
Η συνέχεια ήλθε με την ουσιατική παρέμβαση δημότισας της οποίας δεσεμύεται το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της καταθέτοντας ισχυρότατα στοιχεία κοινωνικού περιεχομένου. Η παρέμασή της ήταν καταπέλτης εναντίον της μελέτης και της αδιαλλαξίας του δημάρχου. Κατέθεσε τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου όπου εμφανίζονται εκεί κτίσματα και στα οποία κατοικεί δημότης μας με σοβαρά προβλήμτα υγείας. Προφανώς στην κατάθεση αυτών των στοιχείων ο δήμαρχος έμεινε άναυδος αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο. Ακόμη και δομημένα ακίνητα δεσμεύονται απο το δήμο ξεσηκώντας και εκδιώκοντας τους κατοίκους με κάθε σκληρό και ανάλγητο τρόπο.
Τέταρτο λάθος. Δεν είχε περάσει ούτε μισή ώρα απο τότε που δημοτικοί σύμβουλοι είχαν παρουσιάσει την αδυναμία της ειση΄γησης να καλύψει κάθε πλευρά της μελέτης με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο. Μια δημότις μας καταφέρονταν εναντίον του δημάρχου και όσων συμφωνούσαν στην εισήγηση ανοιχτά καταλογίζοντας έλλειψη δικαιοσύνης, σεβασμού, γνώσης και αναλγησίας σ΄αυτούς. Καταγγελίες άκρως σοβαρές.
Κι όμως τελικά η θέση του δημάχρου όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά επέμεινε στην αρχική του θέση παρασύροντας ξανά δημοτικούς συμβούλους για την υπερψήφιση. Υπήρχαν δημοτικοί σύμβουλοι που στην ουσία δεν συμφωνούσαν στην εισήγηση. παρ΄όλα αυτά η τελική τους επιλογή ήταν θετική με μόνο κριτήριο να μην έλθουν σε αντίθεση με το δήμαρχο!!
Τελικό αποτέλεσμα, υπερψήφισαν 14 καταψήφισαν 8. Μέρος της αντιπολίτευσης υπερψήφισε την πρόταση της διοίκησης. Οι πλευρές Μανιατογιάννη, Βήττου και Ζήση καταψήφισαν την πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...