Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

.Διαπραγματεύσεις από Σαμαρά για να απαλειφθεί ο όρος των υπογραφών για την 6η δόση

Υπάρχει περίπτωση να είπαμε το πρώτο όχι στην ΕΕ όσον αφορά στα αιτήματα της για την καταβολή της 6ης δόσης. Αυτό γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, θέτει θέμα εθνικής αξιοπρέπειας απέναντι στο αίτημα των Βρυξελλών για γραπτή δέσμευση από τους εταίρους της κυβέρνησης συνεργασίας για υλοποίηση της συμφωνίας της 26/27ης Οκτωβρίου.



«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει “αναπόφευκτη” η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία» δήλωσε ο κύριος Σαμαράς.


Οι φήμες λένε πως η Νέα Δημοκρατία έχουν ξεκινήσει ήδη διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να απαλειφθεί ο όρος αυτός ή να γίνει αποδεκτός μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει η ΝΔ στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.


Το ερώτημα είναι τί θα συμβεί αν η ΕΕ απαντήσει ότι οι υπογραφές δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης και απειλήσει με μη εκταμίευση της δόσης αλλά και τί θα συμβεί αν επιμείνει φτάνοντας, πράγματι, τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης.


Θα αναλάβει ο κύριος Σαμαράς την ευθύνη της μη εκταμίευσης της 6ης δόσης τότε ή θα κάνει πίσω; Αν πρόκειται να κάνει πίσω και δεν έχει σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο τότε η κίνηση του αυτή μπορεί να προκαλέσει ταυτόχρονα ζημία στην Ελλάδα αλλά και στον ίδιο.


Αν, βέβαια, η κίνηση αυτή 'του βγει' τότε θα έχει καταφέρει να πει το πρώτο ΌΧΙ στην ΕΕ κάτι που θα κριθεί ως προσωπική του επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, εφόσον θεωρεί πλέον την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου ως αναπόφευκτη και πρόκειται να την εγκρίνει, ίσως δεν έχει διαφορά αν αυτό γίνει με ή χωρίς τις υπογραφές που ζήτησε η ΕΕ.


Αν πάλι οι υπογραφές δεν είχαν σημασία τότε γιατί ζητήθηκαν;


Όπως και να έχει μοιάζει για άλλη μια φορά να παίζεται ένας πολιτικός τζόγος στον οποίο ρισκάρεται το μέλλον της χώρας. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να αναλύσουμε την κίνηση Σαμαρά και να δούμε αν τελικά είναι θετική ή όχι. Το σίγουρο είναι πως θα το μάθουμε από τις εξελίξεις.


Ας ελπίσουμε να ο πρόεδρος της ΝΔ να έχει ένα σαφές και λογικό σχέδιο στο μυαλό του αλλά και να είναι έτοιμος για μία εξίσου λογική αντίδραση αν η 'μπλόφα' δεν πετύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...