Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Η πρώτη εν λειτουργία χρεοκοπία στον πλανήτη – Σε καθεστώς selective dufault πλέον η Ελλάδα από την S&P - Τα παλαιά ομόλογα σε default και τα νέα με βαθμολογία Β – Η συμμετοχή στο PSI+ θα κρίνει αν θα υπάρξει credit event και πληρωμή των CDS

H Ελλάδα κατάφερε το ακατόρθωτο. Κατάφερε να αποτελέσει την πρώτη οικονομία του πλανήτη που χρεοκοπεί εν λειτουργία, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr ότι αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα θα βρεθεί σε καθεστώς selective default.



Είναι ξεκάθαρο ότι μετά το πρώτο χτύπημα από την Standard and Poor's που υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς selective default άμεσα και οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας SD ή περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default - RD), ενώ τα ελληνικά ομόλογα που θα ανταλλαγούν θα υποβαθμιστούν σε D (default).


O οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία SD (Selective Default) μετά την επίσημη ανακοίνωση από τη χώρα της πρόσκλησης για το PSI και την εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής ευθύνης (CACs).


H S&P είχε προηγουμένως την Ελλάδα στην κατηγορία «CC» αναφορικά με το μακροπρόθεσμο χρέος και στην κατηγορία «C» για το βραχυπρόθεσμο.


Η ενεργοποίηση των CACs έχει στόχο να δεσμεύσει όλους τους κατόχους συγκεκριμένων σειρών τίτλων να τροποποιήσουν τις οφειλόμενες προς αυτούς πληρωμές σε περίπτωση που μια προκαθορισμένη απαρτία πιστωτών συμφωνήσει να γίνει αυτό», σημειώνει στην ανακοίνωση της η S&P. «Σύμφωνα με τη γνώμη μας η αναδρομική εισαγωγή των CACs ουσιωδώς αλλάζει τους αρχικούς όρους των χρεών που αφορά και αποτελεί την έναρξη αυτού που εκτιμούμε ότι αποτελεί υπό πίεση ‘distressed’αναδιάρθρωση χρέους».


Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι


Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα “SD” και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα “D”, λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.


Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF


Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση “SD” όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω.


Μετά την χρεοκοπία έρχεται η αναβάθμιση αλλά...


Στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση του PSI+, τα νέα ελληνικά ομόλογα θα αναβαθμιστούν σε Β ενδεχομένως.


Το πρώτο σκέλος της διαδικασίας είναι τεχνικό και δεν θα έχει άμεση επίδραση στην κοινωνία.


Οι τράπεζες θα προστατευθούν όσον αφορά το σκέλος της ρευστότητας τους από το ELA της ΤτΕ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και προφανώς και την ΕΚΤ.


Το δεύτερο σκέλος της αναβάθμισης θα έχει επίδραση θετική στα collaterals των ελληνικών τραπεζών που καταθέτουν στην ΕΚΤ για να λαμβάνουν ρευστότητα. Θα είναι λιγότερα collaterals αλλά θα είναι πιο ποιοτικά καθώς θα φέρουν υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα.


Αυτό είναι το τεχνικό μέρος της όλης διαδικασίας σε μια χώρα που βρίσκεται σε εν λειτουργία χρεοκοπία.


Η Ελλάδα χρεοκοπεί και λειτουργεί ταυτόχρονα και αυτό βεβαίως θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στην Τρόικα και την Γερμανία που ενώ από την μια θέτουν το δίλλημα εντός ή εκτός ευρώ αλλά από την άλλη στηρίζουν την διάσωση της Ελλάδος.


Το πρακτικό μέρος της όλης διαδικασίας έχει ήδη ξεκινήσει και εδράζεται στα εξής 4 βασικά σημεία.


1)Η συμμετοχή στο PSI+ είναι καθοριστική. Για να είναι έγκυρο το PSI+ πρέπει να συμμετάσχουν εθελοντικά το 50% των κατόχων ανταλλάξιμων ομολόγων.


Όμως το καταλυτικό ποσοστό είναι το 66,66% ή τα 2/3 των συνολικών κεφαλαίων που αντιστοιχούν σε ελληνικά ομόλογα και στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα 56,6 δις ευρώ ονομαστικής αξίας χρεόγραφα που κατείχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και τώρα έχουν περιέλθει στην Ελλάδα.


Αν η Ελλάδα καταφέρει να συγκεντρώσει εθελοντικά το 66,66% των ελληνικών ομολόγων τότε θα ενεργοποιήσει τα CACs δηλαδή τις ρήτρες συλλογικής δράσης και αν αυτό συμβεί η διαδικασία του PSI+ παύει να είναι εθελοντική και καθίσταται υποχρεωτική. Σε μκα τέτοια περίπτωση πιστοποιείται credit event και πληρώνονται τα CDS. Οι θέσεις σε CDS εκτιμώνται μεταξύ 3,5 με 4 δις δολάρια πλέον και αν πληρωθούν μπ[ορεί να επιφέρουν κέρδος περί τα 15 δις δολάρια.


2)Η αντίδραση των τραπεζών είναι δεδομένη έχουν συναποφασίσει να συμμετάσχουν εθελοντικά.


Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τα hedge funds τα οποία ήδη προετοιμάζονται για αντεπίθεση.


Το Alea Group Holding από τις Βερμούδες θυγατρική του Fortress έχει ζητήσει να διερευνηθούν 2 βασικές παράμετροι.


Πόσο σύννομη ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε ώστε τα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 56,6 δις ευρώ των ΕΚΤ και εθνικών κεντρικών τραπεζών να μεταβιβαστούν στην Ελλάδα νωρίτερα από την ψήφιση των CACs και πόσο σύννομη είναι η ετεροχρονισμένη θέσπιση των CACs των ρητρών συλλογικής δράσης.


(Οι ρήτρες συλλογικής δράσης ισχύουν από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχουν στόχο να διαφυλάττουν τους εκδότες χρέους στην περίπτωση αθέτησης πληρωμών. Οι ρήτρες συλλογικής δράσης είναι υποχρεωτική διαδικασία και όχι εθελοντική). Μόνο αν ενεργοποιηθούν τα CACs η ISDA η Διεθνής Ένωση Swaps και παραγώγων δεν θα μπορεί να εθελοτυφεί.


Η διαδικασία του PSI+ μπορεί να φέρει τον μανδύα της εθελοντικής διαδικασίας αλλά είναι μια εθελοντική υποχρέωση.


3)Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί επίσης ένα τεράστιο ερωτηματικό.


Η Ελλάδα είναι ακόμη απίθανο να προβλεφθεί πότε και αν θα βγει εκ νέου στις αγορές.


Το ζητούμενο είναι πόσο θα αντέξει η χώρα υποβασταζόμενη από την Τρόικα και την ΕΕ;


Μέχρι πότε ο φορολογούμενος πολίτης της Ευρώπης θα στηρίξει την ελληνική οικονομία;


4)Το σκέλος των φυσικών προσώπων που κατέχουν ελληνικό χρέος ύψους 3,1 με 3,2 δις ευρώ μπορεί να είναι μικρό στο συνολικό πρόβλημα αλλά η λύση που θα επιλεγεί θα επιτρέψει ή όχι την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους ή θα την διαταράξει ανεπανόρθωτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...