Υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένο, θα έχει η Ελλάδα μέχρι τις προσεχείς εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιουνίου, σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Η ορκωμοσία του εντολοδόχου πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20:00, ενώ αύριο το πρωί στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές θα μετέχουν ως:
- υπουργός Άμυνας ο Φραγκούλης Φράγκος
- Οικονομικών ο Τ. Γιαννίτσης
Νωρίτερα οι πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο της ΕΤΕ, Β. Ράπανο να μετακινείται στο Οικονομικών, αλλά η τράπεζα τις διέψευσε.
- Εξωτερικών ο Π. Μολυβιάτης
- Προστασίας του Πολίτη ο Λ. Οικονόμου
- Εργασίας ο Α. Ρουπακιώτης
- Δικαιοσύνης ο Χρ. Γεραρής
- Επικρατείας ο Αντ. Αργύρης
- Εσωτερικών ο Αντ. Μανιτάκης
H χώρα εισέρχεται εκ νέου σε προεκλογική περίοδο, με τις πολιτικές ζυμώσεις να εντείνονται και πάλι...
Επιστρέφει στη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη... Ακολουθεί ο Γ. Καρατζαφέρης;
Κλείδωσε όπως φαίνεται η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννης στη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας συμφώνησε με τον Αντ. Σαμαρά να επιστρέψει στη ΝΔ και να ενταχθεί, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, στις λίστες της Συγγρού.
Πιθανότατα, η Ντόρα Μπακογιάννη θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Η
Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Στο δρόμο της επιστροφής προς τη ΝΔ φαίνεται πως βρίσκεται και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ δεν έχουν ακόμη τελεσφορήσει οι επαφές για την επιστροφή του Στέφανου Μάνου.
Έλαβε την εντολή ο Π. Πικραμμένος - Προσδοκώ σε αναγέννηση μετά τη δική μου περίοδο
"Δεν διαφεύγει από κανέναν ότι η πατρίδα περνάει δύσκολες στιγμές", δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Παπούλια τόνισε πως "υπό τη δική σας καθοδήγηση πρέπει να διαφυλάξουμε το κύρος της πατρίδας και την ομαλή μετάβαση σε μία νέα πολιτική κυβέρνηση".
"Αν λόγω ονόματος είμαι ο τελευταίος πρωθυπουργός της μεταπολιτεύσεως, θα ήθελα μετά από τη δική μου περίοδο, να αρχίσει μια περίοδος αναγέννησης για την ωραία μας χώρα", κατέληξε ο κ. Πικραμμένος.
Η επόμενη μέρα και τα κρίσιμα διλήμματα
Αύριο Πέμπτη θα συγκληθεί σε σώμα η Βουλή και θα ορκιστούν οι βουλευτές ενώ την ερχόμενη Παρασκευή η Ολομέλεια θα εκλέξει το νέο προεδρείο της Βουλής. Στην συνέχεια – Παρασκευή βράδυ ή Σάββατο – ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει Διάταγμα με το οποίο θα διαλύει την Βουλή και θα προκηρύσσει εκλογές.
Το μεγάλο δίλημμα που τίθεται πλέον στην νέα εκλογική αναμέτρηση είναι ευρώ η δραχμή. Το δίλημμα το έθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ στην συνάντηση της με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας τον Hollande.
Οι έλληνες θα προσέλθουν στις νέες εκλογές με δύο επιλογές ευρώ ή δραχμή μνημόνιο ή εκτός μνημονίου.
Για πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα και ωμά η Γερμανία θέτει ένα δομικό δίλημμα στην ελληνική κοινωνία.
Είναι ξεκάθαρο όμως από την άλλη ότι η Merkel υπερασπίζεται το ισχυρό ευρώ.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Σύμφωνα με διαρροές ο Ευ. Βενιζέλος και ο Αντ. Σαμαράς πρότειναν τον Λουκά Παπαδήμο για υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη. Στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, προκαλώντας την αντίδραση του Φ. Κουβέλη, προέδρου της Δημ. Αρ.
Ο Πάνος Καμμένος τάχθηκε υπέρ της λύσης Πικραμμένου, προτείνοντας ως υπουργό Εξωτερικών τον καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστο και ως υπουργό Άμυνας τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Γράψα. Ωστόσο, δεν έγινε, σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση, συζήτηση για τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για την υπηρεσιακή κυβέρνηση
Α. Σαμαράς: Αλλάζουμε τα πάντα ή ζούμε τον τρόμο της εξόδου από το ευρώ
"Ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του δύο δρόμους: Από τη μία να αλλάξουμε τα πάντα στην Ελλάδα με αλλαγές που γίνονται ή από την άλλη να ζήσουμε τον τρόμο της εξόδου από το ευρώ, της απομόνωσης εκτός Ευρώπης και της κατάρρευσης", δήλωσε λακωνικά ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς.
Αλ. Τσίπρας: Κυβέρνηση αριστεράς με οριστική ακύρωση του Μνημονίου
"Ο λαός θα έχει το λόγο για να πάρει οριστικά τις τύχες στα χέρια του, για να ολοκληρώσει το βήμα που έκανε στις 6 Μαΐου και να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς που θα ακυρώσει οριστικά το μνημόνιο της φτώχειας και της χρεοκοπίας", δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε πως πρότεινε τον Γ. Αρσένη για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, με το σκεπτικό "ότι έπρεπε στο πρόσωπο αυτό να αντανακλώνονται και οι νέοι εκλογικοί συσχετισμοί", ενώ ανέφερε ακόμη πως "διαθέτει εμπειρία για την εκπροσώπηση της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ".
"Αρνήθηκαν ακόμη και μιας ευρείας λογικής πρόταση που καταθέσαμε για τη θέση του πρωθυπουργού. Η υποκρισία όλες τις τελευταίες μέρες περισσεύει", τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ευ. Βενιζέλος: Το ότι υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει πάψει η ευθύνη των πολιτικών
"Το ότι υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει πάψει η ευθύνη των πολιτικών", δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.
"Πρέπει να προχωρήσει η χώρα στις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει η κρίση", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει πως "Οι Έλληνες πρέπει να σταθμίσουν αυτά που θέλουν για το μέλλον τους".
Αναφερόμενος στα πολιτικά κόμματα σημειώνει πως "Ο καθένας πρέπει να εξηγήσει πλέον τις προτάσεις του".
"Πρέπει να μην επιδεινωθεί η κατάσταση για τους Έλληνες. Το ότι υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει πάψει η ευθύνη των πολιτικών", σημείωσε επίσης.
Π. Καμμένος: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην πάρει καμία απόφαση
Να μην πάρει καμία απόφαση η υπηρεσιακή κυβέρνηση ζήτησε ο Π. Καμμένος. Σε δήλωση του ανέφερε ότι: Πρόταση Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν για παραμονή Παπαδήμου, κάτι στο οποίο συμφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη και μετά δέχθηκε τον κ. Παπαδήμο. Εμείς διαφωνήσαμε. Προτείναμε για πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του ΣτΕ κ. Πικραμμένο. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην πάρει καμία απόφαση. Είναι καθαρά υπηρεσιακή».
Φ. Κουβέλης: Ζητώ από τους ΈΛληνες να δώσουν διπλάσια δύναμη στην Δημ.Αρ.
"Ζητώ από τον ελληνικό λαό τη δύναμη που μας έδωσε στη δύναμη της 6ης Μαϊου να την πολλαπλασιάσουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, μετά την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 17 Ιουνίου.
"Από αυτήν τη θέση ζητήσαμε να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση για την σταδιακή απομάκρυνση της χώρας από το μνημόνιο.
Ζητώ από τους Έλληνες και της Ελληνίδες να δώσουν πολλαπλάσια δύναμη στη Δημοκρατική Αριστερά για να μπορέσουμε να δώσουμε κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία θα υπηρετεί την παραμονή στην Ευρώπη".
Αλ. Παπαρήγα: Αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση
Σε μια αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία ενέργεια που να δεσμεύει το λαό, αναφέρθηκε εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου η Αλ. Παπαρήγα.
Μάλιστα, φανερά οργισμένη, τόνισε πως "ούτε από το θέμα της υπηρεσιακής έλειψε το πολιτικό-εκλογικό παιχνίδι". "Αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός με τη διαδικασία της επικοινωνίας των κομμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί", πρόσθεσε η ίδια.
"Δεν κάναμε καμία πρόταση", σημείωσε παράλληλα η κυρία Παπαρήγα για να προσθέσει πως "όταν γίνονται προτάσεις για εξυπηρετηθούν πολιτικοί - εκλογικοί σκοποί και να είχαμε θα την παίρναμε πίσω και στο σημείο αυτό ανέφερε πως θα μπορούσε απλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είχε αναλάβει την ευθύνη της πρότασης για τη σύνθεση της κυβέρνησης".
Το βιογραφικό του Π. Πικραμμένου
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1945, στο σπίτι του Όθωνα Πικραμμένου και της Θάλειας (το γένος Χαιρέτη). Αποφοίτησε το 1963 από την Γερμανική Σχολή Αθηνών και, πέντε χρόνια αργότερα, πήρε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή Αθηνών του Καποδιστριακού. Μιλά, άπταιστα, τη γαλλική, την αγγλική και τη γερμανική.
Σύζυγός του, είναι η Αθηνά Νούτσου- Πικραμμένου, με την οποία έχει μια κόρη- φοιτήτρια, σήμερα.
Την τετραετία 1969 -1973, δικηγόρησε στην Αθήνα, με εξειδίκευση σε θέματα Ναυτικού Δικαίου. Εργάστηκε, το 1972, στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co του Λονδίνου, ενώ, δύο χρόνια μετά, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II, απ' όπου και έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public.
Το 1976, διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως εισηγητής. Πέντε χρόνια αργότερα, προήχθη στον βαθμό του παρέδρου. Παρακολούθησε, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας, τη διετία 1988-1989, μαθήματα Ευρωπαϊκού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Paris II. Το 1993, τον βρίσκει με τον βαθμό του συμβούλου.
Προήχθη σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 2007 και, δύο χρόνια μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2009, προήχθη σε πρόεδρο του ίδιου δικαστηρίου. Είναι, παράλληλα, πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) και έχει διατελέσει μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, καθώς και υπηρεσιακών συμβουλίων.
Την τετραετία 2005 -2009, άσκησε, παράλληλα με τα καθήκοντα του δικαστικού λειτουργού και καθήκοντα γενικού διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση, μετά την προαγωγή του σε πρόεδρο του ΣτΕ (2009).
Τη διετία 1991-1993, διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα δημοσίου δικαίου, ενώ, το χρονικό διάστημα 1990-1991, ήταν μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής - ΚΕΝΕ.
Διετέλεσε μέλος της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο του νόμου 3674/2008 «Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και άλλες διατάξεις».
Προήδρευσε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2002/58/ΕΚ «για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες» (Ν. 3471/2006 «Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 2472/1997»).
Επιπλέον, προήδρευσε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2006/24/ΕΚ (σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 3471/2006»).
Διετέλεσε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις ενώ, υπό την προεδρία του, έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας. Ειδικότερα, ήταν εισηγητής, μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις του δασικού νόμου, της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης, του γηπέδου της Α.Ε.Κ., ενώ προήδρευσε στις υποθέσεις του Μνημονίου, της έκτακτης εισφοράς, η οποία εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ (το λεγόμενο «χαράτσι»), του «Καλλικράτη», κ.λπ.
Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, την 30η Ιουνίου του 2012.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές θα μετέχουν ως:
- υπουργός Άμυνας ο Φραγκούλης Φράγκος
- Οικονομικών ο Τ. Γιαννίτσης
Νωρίτερα οι πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο της ΕΤΕ, Β. Ράπανο να μετακινείται στο Οικονομικών, αλλά η τράπεζα τις διέψευσε.
- Εξωτερικών ο Π. Μολυβιάτης
- Προστασίας του Πολίτη ο Λ. Οικονόμου
- Εργασίας ο Α. Ρουπακιώτης
- Δικαιοσύνης ο Χρ. Γεραρής
- Επικρατείας ο Αντ. Αργύρης
- Εσωτερικών ο Αντ. Μανιτάκης
H χώρα εισέρχεται εκ νέου σε προεκλογική περίοδο, με τις πολιτικές ζυμώσεις να εντείνονται και πάλι...
Επιστρέφει στη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη... Ακολουθεί ο Γ. Καρατζαφέρης;
Κλείδωσε όπως φαίνεται η επιστροφή της Ντόρας Μπακογιάννης στη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας συμφώνησε με τον Αντ. Σαμαρά να επιστρέψει στη ΝΔ και να ενταχθεί, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, στις λίστες της Συγγρού.
Πιθανότατα, η Ντόρα Μπακογιάννη θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Η
Η σχετική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Στο δρόμο της επιστροφής προς τη ΝΔ φαίνεται πως βρίσκεται και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ δεν έχουν ακόμη τελεσφορήσει οι επαφές για την επιστροφή του Στέφανου Μάνου.
Έλαβε την εντολή ο Π. Πικραμμένος - Προσδοκώ σε αναγέννηση μετά τη δική μου περίοδο
"Δεν διαφεύγει από κανέναν ότι η πατρίδα περνάει δύσκολες στιγμές", δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Παπούλια τόνισε πως "υπό τη δική σας καθοδήγηση πρέπει να διαφυλάξουμε το κύρος της πατρίδας και την ομαλή μετάβαση σε μία νέα πολιτική κυβέρνηση".
"Αν λόγω ονόματος είμαι ο τελευταίος πρωθυπουργός της μεταπολιτεύσεως, θα ήθελα μετά από τη δική μου περίοδο, να αρχίσει μια περίοδος αναγέννησης για την ωραία μας χώρα", κατέληξε ο κ. Πικραμμένος.
Η επόμενη μέρα και τα κρίσιμα διλήμματα
Αύριο Πέμπτη θα συγκληθεί σε σώμα η Βουλή και θα ορκιστούν οι βουλευτές ενώ την ερχόμενη Παρασκευή η Ολομέλεια θα εκλέξει το νέο προεδρείο της Βουλής. Στην συνέχεια – Παρασκευή βράδυ ή Σάββατο – ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει Διάταγμα με το οποίο θα διαλύει την Βουλή και θα προκηρύσσει εκλογές.
Το μεγάλο δίλημμα που τίθεται πλέον στην νέα εκλογική αναμέτρηση είναι ευρώ η δραχμή. Το δίλημμα το έθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ στην συνάντηση της με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας τον Hollande.
Οι έλληνες θα προσέλθουν στις νέες εκλογές με δύο επιλογές ευρώ ή δραχμή μνημόνιο ή εκτός μνημονίου.
Για πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα και ωμά η Γερμανία θέτει ένα δομικό δίλημμα στην ελληνική κοινωνία.
Είναι ξεκάθαρο όμως από την άλλη ότι η Merkel υπερασπίζεται το ισχυρό ευρώ.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Σύμφωνα με διαρροές ο Ευ. Βενιζέλος και ο Αντ. Σαμαράς πρότειναν τον Λουκά Παπαδήμο για υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη. Στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου, προκαλώντας την αντίδραση του Φ. Κουβέλη, προέδρου της Δημ. Αρ.
Ο Πάνος Καμμένος τάχθηκε υπέρ της λύσης Πικραμμένου, προτείνοντας ως υπουργό Εξωτερικών τον καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστο και ως υπουργό Άμυνας τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Γράψα. Ωστόσο, δεν έγινε, σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση, συζήτηση για τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για την υπηρεσιακή κυβέρνηση
Α. Σαμαράς: Αλλάζουμε τα πάντα ή ζούμε τον τρόμο της εξόδου από το ευρώ
"Ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του δύο δρόμους: Από τη μία να αλλάξουμε τα πάντα στην Ελλάδα με αλλαγές που γίνονται ή από την άλλη να ζήσουμε τον τρόμο της εξόδου από το ευρώ, της απομόνωσης εκτός Ευρώπης και της κατάρρευσης", δήλωσε λακωνικά ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς.
Αλ. Τσίπρας: Κυβέρνηση αριστεράς με οριστική ακύρωση του Μνημονίου
"Ο λαός θα έχει το λόγο για να πάρει οριστικά τις τύχες στα χέρια του, για να ολοκληρώσει το βήμα που έκανε στις 6 Μαΐου και να υπάρξει κυβέρνηση της αριστεράς που θα ακυρώσει οριστικά το μνημόνιο της φτώχειας και της χρεοκοπίας", δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε πως πρότεινε τον Γ. Αρσένη για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, με το σκεπτικό "ότι έπρεπε στο πρόσωπο αυτό να αντανακλώνονται και οι νέοι εκλογικοί συσχετισμοί", ενώ ανέφερε ακόμη πως "διαθέτει εμπειρία για την εκπροσώπηση της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ".
"Αρνήθηκαν ακόμη και μιας ευρείας λογικής πρόταση που καταθέσαμε για τη θέση του πρωθυπουργού. Η υποκρισία όλες τις τελευταίες μέρες περισσεύει", τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ευ. Βενιζέλος: Το ότι υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει πάψει η ευθύνη των πολιτικών
"Το ότι υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει πάψει η ευθύνη των πολιτικών", δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.
"Πρέπει να προχωρήσει η χώρα στις απαραίτητες ενέργειες για να σταματήσει η κρίση", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει πως "Οι Έλληνες πρέπει να σταθμίσουν αυτά που θέλουν για το μέλλον τους".
Αναφερόμενος στα πολιτικά κόμματα σημειώνει πως "Ο καθένας πρέπει να εξηγήσει πλέον τις προτάσεις του".
"Πρέπει να μην επιδεινωθεί η κατάσταση για τους Έλληνες. Το ότι υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει πάψει η ευθύνη των πολιτικών", σημείωσε επίσης.
Π. Καμμένος: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην πάρει καμία απόφαση
Να μην πάρει καμία απόφαση η υπηρεσιακή κυβέρνηση ζήτησε ο Π. Καμμένος. Σε δήλωση του ανέφερε ότι: Πρόταση Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν για παραμονή Παπαδήμου, κάτι στο οποίο συμφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη και μετά δέχθηκε τον κ. Παπαδήμο. Εμείς διαφωνήσαμε. Προτείναμε για πρωθυπουργό τον Πρόεδρο του ΣτΕ κ. Πικραμμένο. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην πάρει καμία απόφαση. Είναι καθαρά υπηρεσιακή».
Φ. Κουβέλης: Ζητώ από τους ΈΛληνες να δώσουν διπλάσια δύναμη στην Δημ.Αρ.
"Ζητώ από τον ελληνικό λαό τη δύναμη που μας έδωσε στη δύναμη της 6ης Μαϊου να την πολλαπλασιάσουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, μετά την προκήρυξη νέων εκλογών για τις 17 Ιουνίου.
"Από αυτήν τη θέση ζητήσαμε να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση για την σταδιακή απομάκρυνση της χώρας από το μνημόνιο.
Ζητώ από τους Έλληνες και της Ελληνίδες να δώσουν πολλαπλάσια δύναμη στη Δημοκρατική Αριστερά για να μπορέσουμε να δώσουμε κυβέρνηση στην Ελλάδα η οποία θα υπηρετεί την παραμονή στην Ευρώπη".
Αλ. Παπαρήγα: Αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση
Σε μια αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία ενέργεια που να δεσμεύει το λαό, αναφέρθηκε εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου η Αλ. Παπαρήγα.
Μάλιστα, φανερά οργισμένη, τόνισε πως "ούτε από το θέμα της υπηρεσιακής έλειψε το πολιτικό-εκλογικό παιχνίδι". "Αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός με τη διαδικασία της επικοινωνίας των κομμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί", πρόσθεσε η ίδια.
"Δεν κάναμε καμία πρόταση", σημείωσε παράλληλα η κυρία Παπαρήγα για να προσθέσει πως "όταν γίνονται προτάσεις για εξυπηρετηθούν πολιτικοί - εκλογικοί σκοποί και να είχαμε θα την παίρναμε πίσω και στο σημείο αυτό ανέφερε πως θα μπορούσε απλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είχε αναλάβει την ευθύνη της πρότασης για τη σύνθεση της κυβέρνησης".
Το βιογραφικό του Π. Πικραμμένου
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1945, στο σπίτι του Όθωνα Πικραμμένου και της Θάλειας (το γένος Χαιρέτη). Αποφοίτησε το 1963 από την Γερμανική Σχολή Αθηνών και, πέντε χρόνια αργότερα, πήρε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή Αθηνών του Καποδιστριακού. Μιλά, άπταιστα, τη γαλλική, την αγγλική και τη γερμανική.
Σύζυγός του, είναι η Αθηνά Νούτσου- Πικραμμένου, με την οποία έχει μια κόρη- φοιτήτρια, σήμερα.
Την τετραετία 1969 -1973, δικηγόρησε στην Αθήνα, με εξειδίκευση σε θέματα Ναυτικού Δικαίου. Εργάστηκε, το 1972, στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co του Λονδίνου, ενώ, δύο χρόνια μετά, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II, απ' όπου και έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public.
Το 1976, διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως εισηγητής. Πέντε χρόνια αργότερα, προήχθη στον βαθμό του παρέδρου. Παρακολούθησε, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας, τη διετία 1988-1989, μαθήματα Ευρωπαϊκού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Paris II. Το 1993, τον βρίσκει με τον βαθμό του συμβούλου.
Προήχθη σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 2007 και, δύο χρόνια μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2009, προήχθη σε πρόεδρο του ίδιου δικαστηρίου. Είναι, παράλληλα, πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) και έχει διατελέσει μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, καθώς και υπηρεσιακών συμβουλίων.
Την τετραετία 2005 -2009, άσκησε, παράλληλα με τα καθήκοντα του δικαστικού λειτουργού και καθήκοντα γενικού διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση, μετά την προαγωγή του σε πρόεδρο του ΣτΕ (2009).
Τη διετία 1991-1993, διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα δημοσίου δικαίου, ενώ, το χρονικό διάστημα 1990-1991, ήταν μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής - ΚΕΝΕ.
Διετέλεσε μέλος της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο του νόμου 3674/2008 «Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και άλλες διατάξεις».
Προήδρευσε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2002/58/ΕΚ «για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες» (Ν. 3471/2006 «Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 2472/1997»).
Επιπλέον, προήδρευσε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2006/24/ΕΚ (σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 3471/2006»).
Διετέλεσε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις ενώ, υπό την προεδρία του, έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας. Ειδικότερα, ήταν εισηγητής, μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις του δασικού νόμου, της ανέγερσης του Μουσείου της Ακρόπολης, του γηπέδου της Α.Ε.Κ., ενώ προήδρευσε στις υποθέσεις του Μνημονίου, της έκτακτης εισφοράς, η οποία εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ (το λεγόμενο «χαράτσι»), του «Καλλικράτη», κ.λπ.
Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, την 30η Ιουνίου του 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου