Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


http://cdn.theguardian.tv/mainwebsite/2014/11/12/14111Philae-16x9.mp4


Το βίντεο των εορτασμών της μεγάλης επιτυχίας της προσεδάφισης του ΄΄Philae΄΄ στον κομήτη.
Σκηνές ενθουσιασμού από την επιστημονική ομάδα του προγράμματος.

Παρ΄όλο που αργότερα διαπιστώθηκε ότι το ΄΄γάντζωμα΄΄ στον κομήτη δεν επετέυχθη απόλυτα σωστά αφού τα άγκιστρα από το σκάφος δεν έφυγαν ώστε να αποφευχθεί περίπτωση αποκόλλησες του σκάφους λόγω αδράνειας από την επιφάνεια, η επιτυχία του εγχειρήματος δεν έχει κανένα στοιχείο υποβάθμισης.

Το σκάφος ήδη εργάζεται πυρετωδώς και αποστέλλει στοιχεία  στην γη με καθυστέρηση χρόνου περίπου την μισή ώρα (για την ακρίβεια 28 λεπτά και κάτι δεύτερα). Η απόσταση που πρέπει να διανύσει το σήμα είναι περίπου 510 εκατομμύρια χιλιόμετρα. 

Οι εργασίες που πρόκειται να κάνει το ΄΄Philae΄΄ είναι συγκέντρωση υλικού από την επιφάνεια του κομήτη, ανάλυση αυτών για να διαπιστωθεί η χημική σύστασή τους. Πολλά απ΄αυτά τα στοιχεία θα δοθούν στην ESA για να ολοκληρωθεί η μελέτη.

Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν απάντηση στα εξής ζητήματα:
1. Οι κομήτες θεωρείται ότι ήταν οι μεταφορείς χημικών στοιχείων σε πλανήτες ως αρχικά απομεινάρια της αρχικής έκρηξης ΄΄Bing Bang΄΄. Κύρια στοιχεία ήταν το υδρογόνο, το νερό, και υδρογονάνθρακες.
2. Τα αρχικά αυτά στοιχεία θεωρείται ως η αρχική διαδικασία της γέννησης σε πρωτογενή μορφή της ζωής.
3. Τα στοιχεία θα δώσουν, επίσης, απάντηση, πιθανώς, στο ερώτημα πότε συντελέστηκε η έκρηξη. Το πότε ασφαλώς θα είναι με μεγάλη προσέγγιση.
4. Τα αποτελέσματα των μελετών θα συμπληρώσουν πολλά κενά στις ήδη διατυπωμένες θεωρίες περί της εξέλιξης του σύμπαντος. Δηλαδή θα έχουμε σαφέστερη εικόνα  ποιες διαδικασίες  μεσολάβησαν μέχρι την σημερινή μορφή του σύμπαντος και ασφαλώς για την γη μας, το ΄΄σπίτι μας΄΄.

Το εγχείρημα αυτό ήταν η συνέχεια και παλιότερων προσπαθειών από διάφορα κέντρα επιστημονικών μελετών ανά τον κόσμο που είχαν αποτύχει. Οι προσπάθειες πέρασαν από πολλές δυσκολίες σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης στον κομήτη αλλά και του τρόπου προσεδάφισης. Εκεί εντοπίστηκαν τα δύσκολα, κυρίως, σημεία τα οποία λύθηκαν με την λεπτομερή και υψηλού επιπέδου επιστημονικής εργασίας της ομάδας της ESA.

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε τα σπουδαία σήματα, τις εξαιρετικά μεγάλης σημασίας πληροφορίες από το ΄΄Phliae΄΄ ενώ η Ροζέτα θα φωτογραφίζει συνεχώς την τροχιά του κομήτη και θα αναλύει δεδομένα από την εκπομπή αερίων από την ουρά του κομήτη.

Δυστυχώς το πρόγραμμα έχει ημερομηνία λήξεως. Όταν ο κομήτης πλησιάσει τον Ήλιο, (περιστρέφεται συνεχώς γύρω του) οι θερμοκρασίες θα είναι εξαιρετικά υψηλές και αναμένεται το ΄΄Philae΄΄ θα καεί μαζί με την Ροζέτα, το μητρικό σκάφος.
Ως τότε θα έχουν σταλεί μεγάλος όγκος πληροφοριών ικανό για να εξαχθούν πολύτιμα επιστημονικά συμπεράσματα στα βασικά ερωτήματα.


Το εγχείρημα αποτελεί μεγάλο επίτευγμα και από τα αποτελέσματα των ερευνών αλλά και σχετικά με το ίδιο το εγχείρημα. Ο ανθρώπινος νους κατάφερε, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την βαθύτερη γνώση, ποιοι είμαστε, πως γεννηθήκαμε, πως πορευόμαστε στην ΄΄μοναχική΄΄ ίσως αέναη κίνησή μας σ΄ένα απέραντο,  αχανές και πιθανώς φιλόξενο σύμπαν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...