Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ!!!!

Η χθεσινή ημέρα έδειξε πολύ σημαντικά πράγματα. Οι επαφές του κ. Βαρουφάκη φαίνεται να μην έχουν αποτελέσματα θετικά. Οι απειλές από το Γερμανικό μπλόκ εξακολουθούν να υπάρχουν στην ίδια ένταση.
Παρ΄όλο που ο κ. Βαρουφάκης με τον κ. Τσακαλώτο προσπαθούν να πείσουν φαίνεται να μην υπάρχει αποτέλεσμα.
Το σπουδαίο, όμως, που βγήκε από την χθεσινή ημέρα ήταν οτι η κυβέρνηση φάνηκε να μην είναι έτοιμη να έχει σχέδιο αποπληρωμής των εντόκων γραμματίων που λήγουν σε λίγες ημέρες. 
Ταυτόχρονα βλέπει ότι τα έσοδα μέσα από τις εφορίες έχουν μειωθεί. Ανακόπηκε η ροή από τότε που οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν συνθήκες αδράνειας.
Οι φορολογούμενοι πίστεψαν ότι η κυβέρνηση έχει άμεσο σχέδιο. Πίστεψαν ότι μπορούν να αναμένουν ώστε να έχουν καλύτερες συνθήκες πληρωμής των υποχρεώσεων και σταμάτησαν να πληρώνουν. Έτσι τα πραγματοποιηθέντα έσοδα είναι κατά πολύ μειωμένα των προβλέψεων.
Αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να σχεδιάζει εσπευσμένα φορολογικές επιδρομές στην αγορά με κλιμάκια για έλεγχο.
Ανοίγουν και πάλι εσπευσμένα εκκρεμείς φακέλους φοροδιαφυγής  προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα άμεσα.
Αυτό όμως δεν είναι και πειστική πολιτική!!! 

Μέσα στον Φεβρουάριο οι δανειακές μας υποχρεώσεις είναι της τάξης των 6,5 δις ενώ τα έσοδα είναι της τάξης των 2,5 δις. 
Η κυβέρνηση στρέφεται στα πλεονασματικά αποθέματα.
Το ζήτημα είναι αν αυτά επαρκούν κι αν τελικά η Γερμανία εξακολουθεί να παραμένει στις θέσεις της. 
Τα Κυβερνητικά στελέχη  τρέχουν με υψηλές ταχύτητες. Όμως δεν φαίνεται να πείθουν διότι φαίνονται να είχαν κρεμαστεί στην σιγουριά της επιχειρηματολογίας τους με θετικά αποτελέσματα οπότε θα κέρδιζαν χρόνο και ασφαλώς πρόγραμμα στα δικά της πρότυπα.
Όταν προεκλογικά δέχονταν ερωτήσεις του τύπου ΄΄κι αν δεν...΄΄ τι θα κάνετε; Απέφευγαν να απαντήσουν ευθέως. Τώρα είναι μπροστά στο πρόβλημα.
Δημοσιεύματα από τον ξένο τύπο αναφέρουν ότι η χώρα είναι κοντά σε ένα πιστωτικό γεγονός (credit event).
Ήδη η στροφή από τους αρχικούς στόχους έγινε. Όλη η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζονταν στην διαγραφή του χρέους. Από χθες έχουμε υποχώρηση στην έκδοση ειδικών ομολόγων (pεrpetual bonds). 
Δηλαδή μια ολοφάνερη κυβίστηση κοινώς κωλοτούμπα (άλλη μια)!!!
Και ναι μεν η έκδοση αυτών των ομολόγων δεν επιφέρει βραχυπρόθεσμα προβλήματα στις τράπεζες μακροπρόθεσμα μπορεί. 
Όμως το κύριο ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση έμμεσα αναγνωρίζει την αδυναμία της να επηρεάσει τους ετέρους και υποχωρεί από εκείνα που υποσχέθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη.
 Το σχέδιο έκδοσης νέων ομολόγων με δυο βασικούς τύπους αυτά που θα αναφέρονται στην ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της χώρας (rescue loans) και ο δεύτερος ομόλογα χωρίς συγκεκριμένη λήξη (perpetual bonds). 
Αυτά θα αντικαταστήσουν όλα τα παλαιά ομόλογα που κατέχουν όλοι οι επενδυτές ακόμη και η ΕΚΤ σταδιακά και στην λήξη τους.

Είναι φανερό ότι από χθες φαίνεται να περνάμε από το επίπεδο των ισχυρών θετικών εντυπώσεων όπου ικανοποίησε το πατριωτικό αίσθημα σ΄ένα περιβάλλον που κρύβει κινδύνους ακόμη και ενός ξαφνικού περιορισμού της ρευστότητας ακόμη και στα ATMs.

Τώρα αρχίζει η μάχη. Τώρα θα δοκιμαστεί πραγματικά η κυβέρνηση και ο λαός!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...