Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΥΡΩΣΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΩΡΕΣ ΣΕ ΧΡΥΣΟ

Αν ήθελε κανείς να μετρήσει την ευρωστία των χωρών σε επίπεδο οικονομίας θα κατέφευγε στην ποσότητα των πολύτιμων λίθων που κατέχει. Κι επειδή την πρώτη θέση στην αξία των πολύτιμων λίθων κάτω από τους κανόνες που έχει θεσμοθετήσει ο ίδιος ο άνθρωπος πριν από πολλά χρόνια είναι ο χρυσός θα έψαχνε να βρει την θέση κάθε χώρας στην κατοχή ποσότητας χρυσού.
Η παράμετρος αυτή στην ουσία δείχνει και την ποιότητα των κοινωνικών παροχών γενικώς. Δεν αποτελεί, όμως, το βασικό κριτήριο αυτό. Εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποτελεί μια παράμετρο εξαιρετικά κρίσιμη για την οικονομία της χώρας.

Την πρώτη θέση, λοιπόν, στην κατάταξη κατέχουν οι ΗΠΑ με τεράστια αποθέματα συγκριτικά με άλλες χώρες ακόμη και με την δεύτερη, που είναι η Γερμανία. Την τρίτη θέση κατέχει η Ιταλία ακολουθούμενη από την Γαλλία και μετά την Ρωσία. Η τελευταία να σημειώσουμε ότι αύξησε την ποσότητα χρυσού κατά 20% ενώ αύξηση σημείωσε και η Τουρκία κατά 12%.

 Στο πιο κάτω διάγραμμα φαίνεται η διακύμανση της τιμής του χρυσού τα τελευταία χρόνια.



Η FITCH ΧΤΥΠΗΣΕ!!! Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ!!!

Δυστυχώς η Ελληνική οικονομία ακόμη μια φορά (από τις πολλές που έχουν συμβεί στην ιστορία του) βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Ο οίκος αξιολόγησης είχε προγραμματίσει να δημοσιοποιήσει την αξιολόγηση την 15η Μαίου. Όμως οι εξελίξεις και μάλιστα άκρως αρνητικές ήταν ραγδαίες κι έτσι αναγκάστηκε (;) να δώσει στην δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας.

Υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας κατά τις τέσσερις  βαθμίδες από Β σε CCC, δηλαδή στην περιοχή της χρεοκοπίας. Απομένουν τρεις βαθμίδες έως την χρεοκοπία.

Βέβαια η έκθεση αναφέρει και την αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος, στο οποίο αναφέρει ότι το τραπεζικό σύστημα στην χώρα (συστημικές τράπεζες) βρίσκεται  στην βαθμίδα Β.
Στην βαθμίδα αυτή βρίσκονται τράπεζες με μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα.
Παρ΄όλο που μεσολάβησαν τρεις αυξήσεις κεφαλαίων στις τράπεζες με συμμετοχή κυρίως του κράτους μόλις πριν δύο χρόνια, το σύστημα πάσχει.
Τα βασικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν το σύστημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, η οποία προέκυψε από δύο παράγοντες. Πρώτο από την συνεχή εκροή κεφαλαίων ύψους 15% από τον Νοέμβριο του 2014 και δεύτερον η αύξηση των κόκκινων δανείων.
Ταυτόχρονα οι ανάγκες του τραπεζικού συστήματος όντας αυξημένες από τις συνθήκες της οικονομίας αύξησε τον ακριβό δανεισμό του αφού οι πηγές περιορίστηκαν στον μηχανισμό του ELA, μηχανισμός ουσιαστικά της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία με την σειρά της αντλεί ρευστότητα από τον μηχανισμό της ΕΚΤ, τον EFSF, με την εγγύηση τίτλων του Ελληνικού δημοσίου, οι οποίοι δεν γίνονταν δεκτοί απ΄ευθείας από την ΕΚΤ.

Ποια είναι η αλλαγή που συνέβη με την υποβάθμιση αυτή;
Η χώρα απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από την αγορά και μετακινείται πιο κοντά στις πηγές χρηματοδότησης από την Ευρώπη και τους μηχανισμούς της, δηλαδή περισσότερη εξάρτηση μέσα από ειδικές συμφωνίες, δηλαδή μνημόνια!!!
Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας από τους μηχανισμούς των αγορών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την φυγή επενδύσεων από την Ελληνική αγορά τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες φάνηκαν άμεσα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ. Υπάρχουν και άλλα κεφάλαια που έκαναν φτερά και δεν φάνηκαν όπως αυτά στο χρηματιστήριο. Κι εκεί ήταν εξίσου σημαντικό το ρήγμα στην οικονομία.
Η άρνηση των εταιρειών ασφάλισης  να ασφαλίσουν τις παραγγελίες εισαγομένων προϊόντων και πρώτων υλών επομένως απαιτήθηκε να πληρωθεί το προϊόν με μετρητά επέτεινε το πρόβλημα.

Παίζει τελικά ρόλο η υποβάθμιση αυτή στην πραγματικότητα ή είναι ένας έμμεσος εκβιασμός;
Παίζει και μάλιστα σημαντικό ρόλο. Πρωτίστως στην εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στην χώρα, κεφάλαια τα οποία τουλάχιστον σ΄αυτή την περίοδο έχει απόλυτη ανάγκη. Δευτερευόντως στο τραπεζικό σύστημα, πυλώνας οικονομίας για την κρατική χρηματοδότηση κι επομένως στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της χώρας χωρίς να υποβαθμίζουμε τον παράγοντα της ανεργίας.

Η σύντομη εικόνα που παρουσιάσαμε είναι υπό το πρίσμα της διεθνούς οικονομίας, παράγοντας που δεν περιέχει στοιχεία πολιτικής.  Αυτά βλέπουν, με άλλα λόγια, οι εν δυνάμει επενδυτές με όποια μορφή κι αν είναι.

Η εικόνα αυτή έχει την εξήγησή της. Είναι προϊόν πολιτικών εξελίξεων, δράσεων και αποφάσεων ή όχι. Μας είναι γνωστό ότι η χώρα βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση για διάφορους λόγους. Έπρεπε, επομένως, να κινείται με γοργούς και αποφασιστικούς ρυθμούς. Δεν το είχαμε.
Η σημερινή κυβέρνηση κάτω από την απειρία της αδράνησε και εξακολουθεί να αδρανεί ισχυριζόμενη ότι διαπραγματεύεται σκληρά. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα ως αποτέλεσμα αυτής της σκληρής διαπραγμάτευσης  πέραν των αποφάσεών της για τις εκατό δόσεις. Σωστή απόφαση αλλά δεν αφορά την άμεσα την οικονομία. Δίνει μια ελάφρυνση και μόνο. Ασφαλώς θα αυξήσει τις εισροές στα κρατικά ταμεία αλλά είναι αρκετά, είναι ικανά; Όχι, ασφαλώς.
Η οικονομία μας πάσχει σε όλους τους τομείς. Η εισροή κεφαλαίων δεν θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση για μια ανάκαμψη ή την ανάπτυξη. Κι εκεί τελικά η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα.
Βασικός λόγος γι΄αυτό είναι η εσωτερική δομή της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν έχει αντίπαλο παρά τον ίδιο της τον εαυτό. Το έχουμε τονίσει από πολύ καιρό απ΄αυτές τις γραμμές εδώ. 
Όμως εκείνη βλέπει εχθρούς παντού και εσωτερικά και εξωτερικά που καταντά να κινείται μάλλον ουτοπικά και αντιπολιτευτικά χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι κυβέρνηση.
Ο λόγος της δεν είναι ενιαίος, πολλάκις και απειθάρχητος ή ακόμη και λόγος βαβέλ!!
Δεν θα εισέλθουμε στις μερικές περιπτώσεις, υπουργείων, υπουργών, γραμματέων και άλλων στελεχών της κυβέρνησης. Είναι άσκοπο.
Πραγματική παραγωγή έργου, με στόχευση την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων της οικονομίας δεν γίνεται. Ακούσαμε διάφορα επιχειρήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας ή την ανάσχεση της ύφεσης, με perpetual bonds ή άλλα. Όμως σ΄ε΄να επίπεδο καθαρά ακαδημαϊκό και μακράν της πραγματικότητας. Ούτε θέλουμε να θυμηθούμε την επιχειρηματολογία προεκλογικά, την οποία η ίδια η κυβέρνηση ανέτρεψε πάραυτα. έχει, όμως σημασία η επόμενη ημέρα. Η κριτική για την κυβέρνηση θα υπάρξει όχι, όμως, τώρα. Τώρα οφείλουμε όλοι επομένως και πρωτίστως η κυβέρνηση να προσανατολιστεί στην προσπάθεια ανάσχεσης της ύφεσης, της πραγματικής  ανάσας στην αγορά, στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις αγορές. Οι ακτιβισμοί της πολιτικής στην αντιπολίτευση δεν έχουν καμιά αξία. Τώρα είναι κυβέρνηση και οφείλει να λειτουργεί υπεύθυνα και αποφασιστικά. Τα ΄΄non paper΄΄ που διανέμει ατύπως σε δημοσιογραφικούς κύκλους με απολογιστικό περιεχόμενο του μέχρι τώρα βίου της κυβέρνησης αποτελούν μάλλον κινήσεις αδυναμίας και όχι πραγματικής δράσης. Όφειλε η κυβέρνηση να το γνωρίζει αυτό. 

Τελικά η κυβέρνηση πρέπει να λύσει άμεσα τα εσωτερικά της προβλήματα, να δει την πραγματικότητα κατάματα, να δει το μέλλον της χώρας, να ενημερώσει τον λαό αν έχει στόχο την έξοδο της χώρας από το ευρώ ή όχι και να ενεργήσει προς την κατεύθυνση που εκείνη θα επιλέξει.
Οι κινήσεις της ή μάλλον η αδράνειά της δείχνουν ότι είναι στόχος ή έξοδος, όχι οικειοθελώς ασφαλώς (γιατί ούτε πήρε τέτοια εντολή από τον λαό ούτε και το συμφέρον της είναι αυτό). 
Αν το 40% του κόμματός της υπερασπίζονται την έξοδο και την καθιέρωση άλλου νομίσματος δεν είναι θέμα του λαού, είναι θέμα δικό της. Οφείλει να το λύσει και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
Η εισαγωγή όρων του τύπου ΄΄δημιουργική ασάφεια΄΄ με σκοπιμότητα στην διεθνή ορολογία της διπλωματία ή της οικονομίας κανένα αποτέλεσμα δεν φέρνουν παρά καθυστέρηση που θα φέρουν την οικονομία σε ακόμη χειρότερη κατάσταση κι αυτό θα το πληρώσει εις πολλαπλούν και πάλι ο λαός.
Τακτικές (αν είναι) και δηλώσεις στις κάμερες και στα μικρόφωνα, τις οποίες αργότερα είτε διαψεύδουν είτε παίρνουν πίσω έχουν όρια ανοχής. 

Αμείλικτα και απλά ερωτήματα:

Έχει υπογράψει την παράταση του μνημονίου; Δεν θα ήταν και αρνητικό αν το ομολογήσει ο κ. Τσίπρας σ΄αυτή την φάση.
Έχει σκοπό την έξοδο από το ευρώ;
Έχει σκοπό να συνεργαστεί με τους δανειστές και τους εταίρους μας;
Έχει σκοπό να καταγράψει σ΄ένα χαρτί τι θέλει και να το δημοσιοποιήσει;
Θέλει τα πλήγματα του λαού να μετριαστούν;
Έχει στελέχη να επανδρώσει τον κυβερνητικό μηχανισμό; (η ΔΕΗ είναι ακέφαλη αρκετό καιρό, γιατί; Μήπως κρύβονται συμφέροντα πίσω απ΄αυτή την αναποφασιστικότητα;)
Θέλει συμμάχους στην Ευρώπη και ποιους;
Θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της ρήξης με την Ευρώπη;

Ξακάθαρα πράγματα, κύριοι της κυβέρνησης. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Η αγορά έπαψε να στενάζει γιατί απλά το πήρε απόφαση, ΄΄ο σώσων εαυτόν σωθήτω΄΄ .

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ CERN

CERN: “we have a problem” γι’ αυτό αναβάλλεται η επαναλειτουργία του επιταχυντή

Από λίγες μέρες έως αρκετές εβδομάδες θα καθυστερήσει η επαναλειτουργία του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), καθώς λίγο πριν δοθεί το σήμα για να μπει μπροστά το μεγαλύτερο μηχάνημα στον κόσμο, διαπιστώθηκε ένα τεχνικό πρόβλημα.
cern_0Συγκεκριμένα, ένα βραχυκύκλωμα στην ηλεκτρική καλωδίωση ενός από τους μεγάλους και ισχυρούς μαγνήτες, οι οποίοι καθοδηγούν τις δέσμες των συγκρουόμενων σωματιδίων και επιτρέπουν την ψύξη του επιταχυντή σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν (μείον 273 βαθμούς Κελσίου).
Το συμβάν ξύπνησε μνήμες από το 2008, όταν λίγο μετά την πανηγυρική έναρξη λειτουργίας του, μια σοβαρή τεχνική βλάβη είχε οδηγήσει σε μακράς διάρκειας διακοπή των εργασιών του, ωσότου αποκατασταθεί το πρόβλημα. Τώρα, τουλάχιστον, η ζημιά έγινε έγκαιρα αντιληπτή.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στα μέσα αυτής της εβδομάδας επρόκειτο -μετά από σχεδόν δύο χρόνια διακοπής για τεχνική συντήρηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού- να κυκλοφορήσουν ξανά οι πρώτες δέσμες σωματιδίων (πρωτονίων) μέσα στον υπόγειο επιταχυντή μήκους 27 χιλιομέτρων, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.
Το CERN έκανε γνωστό ότι, αφού ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση της βλάβης, θα ανακοινώσει τη νέα ημερομηνία επαναλειτουργίας του επιταχυντή. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η επίπτωση δεν θα είναι σοβαρή για τις εργασίες και τους φιλόδοξους στόχους του κατά τη νέα περίοδο 2015-2018.
«Όλες οι ενδείξεις είναι καλές για μια σπουδαία δεύτερη περίοδο. Βλέποντας την ευρύτερη εικόνα των πραγμάτων, μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην αναζήτηση της ανθρωπότητας για την κατανόηση του σύμπαντος, δεν είναι παρά ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του CERN, γερμανός φυσικός Ρολφ Χόγιερ. Από την πλευρά τους πάντως, πολλοί επιστήμονες του CERN δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για την αναπάντεχη καθυστέρηση.

115 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ


115 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης γερμανίδας μαθηματικού Έμμυ Νάιτερ και η Google την τιμά με ένα doodle


Σαν σήμερα, πριν από 115 χρόνια, γεννήθηκε η κατά πολλούς μεγαλύτερη γυναίκα μαθηματικός στην ιστορία, η Έμμυ Νάιτερ. Η χαρισματική γερμανίδα, η οποία πέθανε στις 14 Απριλίου 1935, έγινε κυρίως γνωστή για τη σημαντική συμβολή της στην αφηρημένη άλγεβρα και τη θεωρητική φυσική. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι αναφέρεται από τους Πάβελ Αλεξανδρώφ, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Jean Dieudonne, Hermann Weyl, Νόρμπερτ Βίνερ και άλλους ως η πιο σημαντική γυναίκα στην ιστορία των μαθηματικών.
Γεννήθηκε σε εβραϊκή οικογένεια στη βαυαρική πόλη του Έρλαγκεν ενώ αντιμετώπισε ήδη από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της, αρκετές δυσκολίες λόγω φύλου. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο, και το 1907 ξεκινά ουσιαστικά την καριέρα της με την ολοκλήρωση της διατριβής της υπό την επίβλεψη του Paul Gordan. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Μαθηματικό Ινστιτούτο για 7 χρόνια άνευ αποδοχών.
Το 1932 έλαβε από κοινού με τον Emil Artin το βραβείο Ackermann-Teubner για τη συμβολή της στα μαθηματικά, ενώ εκτιμάται από τους μαθηματικούς κυρίως για τη συνεισφορά της στην τοπολογία. Παράλληλα η τάση της στην αφηρημένη σκέψη τη βοήθησε να προσεγγίσει τα προβλήματα των μαθηματικών σε καινούργιους και πρωτότυπους τρόπους.
Η Ναίτερ παρέμεινε ένα ηγετικό στέλεχος του Τμήματος Μαθηματικών του Γκέτινγκεν μέχρι το 1933. Οι μαθητές της ήταν γνωστοί και ως "αγόρια της Ναίτερ". Το 1924, ο Ολλανδός μαθηματικός BL van der Waerden εντάχθηκε στον κύκλο της και σύντομα έγινε ο κορυφαίος εκφραστής των ιδεών της Ναίτερ. Το έργο της ήταν η βάση για το δεύτερο τόμο του επιδραστικού βιβλίου του το 1931, Moderne Algebra. Όταν ανέλαβε τη διεύθυνση της ολομέλειας το 1932 στο Διεθνές Συνέδριο των Μαθηματικών στη Ζυρίχη, το αλγεβρικό της δαιμόνιο είχε αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο. Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση της ναζιστικής Γερμανίας καθαίρεσε τους Εβραίους από πανεπιστημιακές θέσεις και η Ναίτερ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αναλάβει θέση στο Bryn Mawr College στην Πενσυλβάνια. Το 1935, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για μια ωοθηκική κύστη και, παρά τα σημάδια ανάκαμψης, πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα σε ηλικία 53 ετών.

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο.... enikos.gr

Το Aριστείον Μπαλτά
Συγκινητικός ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς στις θεσμικές -ως υπουργός- και επιστημονικές παροτρύνσεις τους προς τους καθηγητές και τους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης για το νόημα της Επανάστασης του 1821 και τους τρόπους εορτασμού της επετείου. Γενναίος ο κ. Υπουργός, επισημαίνει εκ προοιμίου τον κίνδυνο αυτές οι επέτειοι να ’ναι αμφίκοπες, δηλαδή σχολαστικές και στείρες ή ένας ανούσιος πανηγυρικός. Προσέτι, ακόμα πιο γενναίος ο κ. Μπαλτάς, προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν τις σκέψεις του κατά την κρίση τους κι όχι υποχρεωτικώς.
Ευφυής πρόνοια καθότι ο κύριος Μπαλτάς αποφαίνεται ότι «η ελληνική επανάσταση υπήρξε τέκνο του διαφωτισμού». Μόνον; Δεν υπήρξε στις γενεσιουργές αιτίες της Επανάστασης η λαϊκή ιδιοπροσωπία; Δεν υπήρξε η λαϊκή παράδοση, οι θρύλοι του μαρμαρωμένου βασιλιά; Δεν υπήρξε η κλεφτουριά; Ούτε η κιβωτός των κοινοτήτων με τα εκκλησιαστικά κολλυβογράμματα; Ηταν η «ελληνική επανάσταση τέκνο του διαφωτισμού» ορφανή απ’ τις προγενέστερες επαναστάσεις, ήδη απ’ τις αρχές του 1600, όπως η εξέγερση του Διονυσίου του Σκυλόσοφου, ή αργότερα του Κατσαντώνη, ή των Ορλοφικών; Μόνον με τον διαφωτισμό έχει να κάνει η Επανάσταση, ούτε με τον θρήνο της Αλωσης; ούτε με τους χιλιάδες νεομάρτυρες; Και ο Ρήγας τέκνο του διαφωτισμού, και η Φιλική Εταιρεία στο φως του διαφωτισμού στημένη, άμοιροι ήταν όλης της υπόλοιπης ιδιοσυστασίας του Γένους; Δεν γνώριζαν από δημοτικά τραγούδια; Γιατί τέτοια αιδώς, κύριε Υπουργέ, για τη λαϊκή καταγωγή της Επανάστασης; Ποιος μαρξιστής ιστορικός δεν τονίζει και τις δύο μήτρες του 1821, τα πάθια της σκλαβιάς τόσον, όσον και τον διαφωτισμό; Ποιος δεν επισημαίνει τον εθνικό και κοινωνικό της χαρακτήρα; Πριν να καζαντίσουν οι έμποροι «και να φέρουν τα βιβλία», που έλεγε ο Κολοκοτρώνης, τι ήταν οι πατεράδες τους; Αγνώστου ταυτότητος αντικείμενα που σέρνονταν στις φιλόξενες εκτάσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;
Αλλά αμέσως παρακάτω λέτε: «Ολες οι επαναστάσεις, όπως και η ελληνική, δημιούργησαν σε μεγάλο βαθμό τους λαούς που τις έκαναν». Προφανώς εννοείτε τους υπηκόους (οποιουδήποτε) που με την επανάσταση αναβάθμισαν τους εαυτούς τους σε πολίτες, οργανώθηκαν σε έθνος, απέκτησαν αυτεξούσιο και ενίοτε επέβαλλαν τη λαϊκή κυριαρχία, διά της δημοκρατίας, καθώς και την εθνική ανεξαρτησία. Και γιατί δεν τα λέτε έτσι; Γιατί λέτε ότι η επανάσταση δημιούργησε τον λαό της; Πριν λαός δεν υπήρχε; Ανεξαρτήτως της πολιτικής του κατάστασης, λαός δεν ήταν
εκείνος που εν τέλει έκανε την Επανάσταση; Εκτός κι αν η Επανάσταση ήταν η κότα και ο λαός το αυγό, όπως συνέβη με την Αμερικανική Επανάσταση (που γέννησε ένα έθνος), αλλά δεν συνέβη ούτε με την αγγλική ούτε με τη γαλλική, που τις έκαναν ο αγγλικός λαός και ο γαλλικός λαός, όπως άλλωστε ο ελληνικός λαός έκανε την ελληνική.
Λέτε ότι «ένα έθνος με την επανάσταση εγκαινιάζει την ύπαρξή του». Δηλαδή ο Πλήθων έλεγε μπαρούφες, ο Ερωτόκριτος το ίδιο, ο Ελ Γκρέκο θα μπορούσε να λέγεται Αλ Πατσίνο κι απ’ το Ζάλογγο πηδάγανε άλμα εις βάθος; Με την επανάσταση ένα έθνος, αγαπητέ μου κύριε Υπουργέ, «δεν εγκαινιάζει την ύπαρξή του», εγκαινιάζει την ελευθερία του. Οσο για την «ύπαρξή» του, πριν αυτή να γίνει «πολιτική ύπαρξη», διά της Επανάστασης, εξακολουθούσε να υπάρχει, όπως μπορεί να σας διαβεβαιώσει του «Κίτσου η μάνα», ακόμα και μέσα απ’ τον θρήνο του και μέσα απ’ το πένθος του. Δεν λέω για τη γλώσσα του, λόγια και δημώδη. Πόσα αρχαία αποφθέγματα είχαν μεταπλασθεί σε λαϊκές παροιμίες; Στο πλαίσιο ποιας ασυνέχειας και ποιου διασπασμένου πολιτισμού;
Αλλά τι να λέμε μέρα που είναι σήμερα και να σας χαλάμε τη γιορτή... Οι ομοϊδεάτες σας είναι πιο προσεχτικοί, να μη χαλάνε καρδιές. «Οι Ελληνες είμαστε ένας πληθυσμός(!) παλαιός» γράφει ο ένας. Σωστόν! Και ο πληθυσμός των Νεάντερταλ παλαιότερος! «Ο λαός υπάρχει διότι έχει ηγέτη» γράφει ο άλλος. Χρονιάρες μέρες και οι εφημερίδες βρίθουν απ’ τη φιλελεύθερη αστική αντίληψη που εκπροσωπείτε. «Ανάμεσα στον λαό και τον ηγέτη οι θεσμοί περιττεύουν». Λογικόν. Διότι ο λαός είναι λαϊκιστής κι αν δεν έχει τον «πατερούλη του» τα χάνει. «Ο λαός είναι μια έννοια πιο ρευστή και μυστήρια απ’ το έθνος»! Σωστόν και νουνεχές. Πιο μεταφυσικά δεν θα το έλεγαν ούτε οι φασίστες.
Ομως, μη σας στεναχωρώ, μέρα γιορτής. Και ποιος είμαι άλλωστε εγώ να αντιλέγω στο στερεότυπο που τριάντα χρόνια τώρα κυριαρχεί στο κράτος (που θέλει ραγιάδες), στα ΑΕΙ (που θέλουν «αυλές») και στις τέχνες (που επιδοτούνται). Κύριε Υπουργέ, σας ομολογώ ότι κουράστηκα και βαρέθηκα να κάνω την ασπιρίνη απέναντι στον καρκίνο. Μια ακόμα ηττημένη φωνή είναι οι εθνολαϊκιστές φαιοκόκκινοι σαν και του λόγου μου. Κάντε δουλειά σας, κάντε δουλειά σας! και ζήτωσαν ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Μάξιμος ο Γραικός και η φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου, όλοι τους ένδοξα τέκνα του διαφωτισμού...

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΤΟΥ CERN

Ύστερα από βλάβη που υπέστη ο επιταχυντής αδρονίων - σωματιδίων στο μεγάλο εργαστήριο Φυσικής στο CERN στην Γαλλία επανέρχεται σε δράση.

Η πολύμηνη αδράνεια του εργαστηρίου έφερε και αλλαγές στο πρόγραμμα των πειραμάτων στον επιταχυντή. Όμως η βασική στόχευση εξακολουθεί να είναι η έρευνα γύρω από το σωματίδιο ΄΄του Θεού΄΄, όπως έχει ονομαστεί ή σωματίδiο του Higgs, τιμής ένεκεν στον Φυσικό που ανακάλυψε την ύπαρξή του με εντελώς θεωρητικό τρόπο.

Το πρόγραμμα είναι έτοιμο ωστόσο οι μελέτες και οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.
Το ενδιαφέρον εξαιρετικά έντονο.
Αναμένουμε τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των ερευνών και των νέων πειραματικών ανακαλύψεων.

Το μποζόνιο Higgs υποδηλώνει ότι το Σύμπαν έχει πεπερασμένη διάρκεια ζωής


Το μποζόνιο Higgs υποδηλώνει ότι το Σύμπαν έχει πεπερασμένη διάρκεια ζωής


Τον Ιούλιο του 2012 ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνώνεντόπισε τα ίχνη ενός σωματιδίου που σύμφωνα με τους επιτελείς του CERN δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από το ιερό δισκοπότηρο της Φυσικής, το μποζόνιο Χιγκς. Ομάδα ειδικών που μελετούν τα δεδομένα που προέκυψαν και όσα προκύπτουν για τις ιδιότητες του σωματιδίου υποστηρίζουν ότι το μποζόνιο Χιγκς μπορεί να δώσει απαντήσεις όχι μόνο για τη δημιουργία του Σύμπαντος αλλά και για το μέλλον του. Θα δείξει επίσης τη μοίρα του.
mpozonio-higgs-arxeio-1Οι τελευταίες αναλύσεις υποδεικνύουν ότι το μποζόνιο Higgs διαθέτει ενέργεια 126 δισεκατομμύρια ηλεκτροβόλτ (eV), ή αλλιώς ότι έχει 126 φορές μεγαλύτερη μάζα από το πρωτόνιο.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές η μελέτη του μποζονίου μπορεί να επιβεβαιώσει μια νέα θεωρία που αποκτά συνεχώς οπαδούς στην επιστημονική κοινότητα. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία υπάρχει ένας αέναος κύκλος συμπαντικής δημιουργίας, δηλαδή δημιουργείται ένα Σύμπαν και κάποια στιγμή δημιουργείται ένα νέο μέσα στο ήδη υπάρχον που τελικά παίρνει τη θέση του.
Κοσμική ανανέωση
Η θεωρία του λεγόμενου «κυκλικού σύμπαντος» αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και βασίζεται στην ιδέα ενός κοσμικού «κενού» ή ενός «ασταθούς κενού» όπως το ονομάζουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία εκτός από τον τρισδιάστατο κόσμο που εμείς βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε υπάρχει και ένας ακόμη τρισδιάστατος κόσμος που δεν μπορούμε να δούμε και να αντιληφθούμε.
Τους δύο κόσμους χωρίζει μια τέταρτη διάσταση που λειτουργεί ως ένα αδιαπέραστος κοσμικός φράκτης. Σε αυτόν τον φράκτη όμως υπάρχει ένα κενό, μικρό μεν αλλά ικανό,όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, να επιτρέψει την αλληλεπίδραση των δύο κόσμων με τρόπο τέτοιο που τελικά να οδηγήσει στην αντικατάσταση του δικού μας Σύμπαντος.
Κληρονομική αστάθεια
Ερευνητές του Εθνικού Επιταχυντικού Εργαστηρίου Fermi στις ΗΠΑ μελετούν τα δεδομένα που προέκυψαν από την «εμφάνιση» του Χιγκς προσπαθώντας να κατανοήσουν τη λειτουργία του ώστε να διαπιστώσουν τις συνέπειες που έχει η παρουσία του στον Φυσικό κόσμο. Μια από αυτές μπορεί να είναι η ύπαρξη του κυκλικού Σύμπαντος.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιοι υπολογισμοί που μπορούν να γίνουν στο Καθιερωμένο Μοντέλο σωματιδιακής αν γνωρίζεις τη μάζα του μποζονίου Χιγκς. Αν χρησιμοποιήσεις όλη τη Φυσική που γνωρίζουμε και κάνεις και τους υπολογισμούς με τη μάζα του μποζονίου αυτό που θα προκύψει θα είναι… άσχημα μαντάτα. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα υπάρξει μια κβαντική διακύμανση που θα δημιουργήσει μια μικροσκοπική φυσαλίδα κενού όπου το Σύμπαν θα θέλει να μπει μέσα σε αυτή. Επειδή η φυσαλίδα βρίσκεται σε μια κατάσταση χαμηλότερης ενέργειας θα αρχίσει να διαστέλλεται με τη ταχύτητα του φωτός ‘σκουπίζοντας’, καθαρίζοντας ό,τι αφήνει πίσω της» δήλωσε ο καθηγητής Τζόσεφ Λίκεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές περιγράφουν το φαινόμενο ως μια «κληρονομική αστάθεια του Κόσμου».
Η μάζα του σωματιδίου, το οποίο ανακαλύφθηκε στο μεγάλο επιταχυντή σωματιδίων του CERN στη Γενεύη, αποτελεί βασικό συστατικό σε έναν υπολογισμό που προμηνύει το μέλλον του χωροχρόνου.
«Ο υπολογισμός αυτός μας δείχνει ότι σε δεκάδες δισεκατομμύρια έτη από τώρα θα υπάρξει μία καταστροφή», δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο  του Αμερικάνικου Συνδέσμου για την Προώθηση των Επιστημών ο Τζόζεφ Λίκεν, θεωρητικός φυσικός στο Εργαστήριο Φερμί του Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η επιστημονική κοινότητα εξέταζε το ερώτημα της μακροχρόνιας σταθερότητας του σύμπαντος πολύ πριν από την ανακοίνωση της ανακάλυψης του μποζονίου Higgs. Όμως προκειμένου να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί χρειαζόταν η εκτίμηση της μάζας του σωματιδίου Higgs με ακρίβεια της τάξεως του ενός τοις εκατό όπως και ο υπολογισμός της ακριβής μάζας των συσχετιζόμενων υποατομικών σωματιδίων. Σύμφωνα με τον Λίκενς, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα για το σωματίδιο Higgs, αν αλλάξουμε ελάχιστα μία από αυτές τις παραμέτρους στο Κλασικό Μοντέλο (σωματιδιακής φυσικής), υπολογίζεται ένα τελείως διαφορετικό «τέλος» του Σύμπαντος.
Οι τελευταίες αναλύσεις υποδεικνύουν ότι το μποζόνιο Higgs διαθέτει ενέργεια 126 δισεκατομμύρια ηλεκτροβόλτ (eV), ή άλλιως ότι έχει 126 φορές μεγαλύτερη μάζα από το πρωτόνιο. Αυτό το γεγονός σημαίνει ότι το σύμπαν μπορεί να είναι θεμελιωδώς ασταθές, κάτι που θα οδηγήσει σε ένα καταστροφικό φινάλε στο (πολύ) απώτερο μέλλον.
Σύμφωνα με το θεωρητικό φυσικό Κρίστοφερ Χιλ η μάζα του μποζονίου Higgs σχετίζεται με το πόσο σταθερό είναι το κοσμικό κενό. «Βρίσκεται ακριβώς πάνω στην κρίσιμη γραμμή. Θα μπορούσε να είναι μία κοσμική σύμπτωση, ή αποτέλεσμα κάποιου φυσικού νόμου που δεν έχουμε εξερευνήσει ακόμα».
Πώς θα επέλθει η υποθετική καταστροφή;
Σύμφωνα με τον Λίκεν, ο υπολογισμός μάς υποδεικνύει ότι σε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα θα υπάρξει μία τελική καταστροφή. «Μία μικρή φυσαλλίδα από κάτι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως ‘εναλλακτικό σύμπαν’ θα εμφανιστεί κάπου και αφού εξαπλωθεί θα μας καταστρέψει», δήλωσε. Το καταστροφικό γεγονός θα συμβεί με την ταχύτητα του φωτός  και έτσι θα χρειαστεί δισεκατομμύρια έτη να εξαπλωθεί, σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Εφόσον η καταστροφή συμβεί με την ταχύτητα του φωτός κανένας παρατηρητής στην χωροχρονική τοπικότητα που βρισκόμαστε θα μπορεί να την προβλέψει. Υπό αυτή την έννοια ο Λίκεν συνιστά με μία δόση σαρκασμού ότι δε θα πρέπει να ανησυχούμε. Εξάλλου σε 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα ο Ήλιος θα εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμων του πυρήνα του και θα εξελιχθεί στη λεγόμενη φάση του «κόκκινου γίγαντα». Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα απορροφήσει τη Γη και τους γειτονικούς πλανήτες.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Διαβάσαμε, με έκπληξη ομολογούμε, σήμερα στην έγκριτη εφημερίδα ΄΄ΤΑ ΝΕΑ΄΄ μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είδηση.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον εξάδελφο του Πρωθυπουργού, ο οποίος προσελήφθη στο υπουργείο εξωτερικών, επισκέφθηκε το Ιράν προκειμένου να ζητήσει από την Ιρανική κυβέρνηση αγορά Ελληνικού χρέους.

Η Ιρανική αντίστοιχη αντιπροσωπεία αρνήθηκε να αναλάβει τέτοια υποχρέωση επικαλούμενη τις γενικές συνθήκες πολιτικής αστάθειας στο ευρύτερο περιβάλλον.

Δε γνωρίζουμε αν η εφημερίδα έχει διασταυρώσει αυτή την πληροφορία αλλά εκείνο που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι στην κατάσταση οικονομικής ασφυξίας η κυβέρνηση προβαίνει σε ενέργειες άκρως επικίνδυνες.

Είθε να μην είναι αλήθεια η είδηση.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Τράπεζες 
Εθνική Ε*
Alpha 
Eurobank 
Πειραιώς 
Αποτελέσματα 2014 
-
-329 εκατ 
-1,21 δισ
-1,97 δισ
NPLs ποσοστό επί των δανείων 
27% (δάνεια 71,4 δισ )
33,8% (δάνεια 62,3 δισ)
33,4% (δάνεια 51,8 δισ)
38,8% (72,9 δισ δάνεια)
NPLs απόλυτο μέγεθος 
19,2 δισ
20,6 ή 21,4 δισ
17,3 δισ
29,5 δισ ή 27,6 δισ
Coverage ratio 
57%
62%
56,3%
57%
Μείωση καταθέσεων α΄ δίμηνο 2015 
-6 δισ
-5,6 δισ 
-4,9 δισ 
-8,5 δισ 
Συνολικές καταθέσεις Φεβρ. 2015 
40 δισ
37,3 δισ
36 δισ
47,9 δισεκ. 
Εξάρτηση από ευρωσύστημα Φεβρ. 2015 
24 δισ
22,4 δις (ELA17,6 δισ + 4,8 δισ ΕΚΤ)
29 δισ (ELA19,5 δισ + ΕΚΤ 9,5 δισ)
29,2 δις (ELA14,5 δισ + 14,7 δισ ΕΚΤ)
Κεφάλαια 2014 
8 δισ
7,3 δισεκ
4,11 δισ
6,9 ή 6,5 δισ
Κεφάλαια 6μηνου 2014 
9,4 δισ
8,6 δισ.
6,54 δισ
8,9 δισ
DTA για το 2014 
3 δισ
3,6 δισ
3,7 δισ
3,6 δισ
Ζημίες από το εξωτερικό 2014 
-
-394 εκατ (προ φόρων)
-47,6 εκατ (προ φόρων)
-504 εκατ (προ φόρων)
RWA Μέσο σταθμισμένο ενεργητικό 
59,6 δισ
52,6 δισ
39 δισ
57,4 δισ
Συνολικό ενεργητικό 
113 δισ
72,9 δισ
75,5 δισ
89 δισ



Μια εικόνα χίλιες λέξεις!!!
Ποιος αμφισβητεί την κρίσιμη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στην χώρα;

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΑΝΟΙΞΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές απ΄αυτές τις γραμμές ότι η δυνατότητα του Πρωθυπουργού να αφομοιώνει γρήγορα και να αντιδρά τάχιστα  είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.
Έχουμε, επίσης, πει ότι μόνο ο κ. Τσίπρας έχει την δυνατότητα να βρίσκει διεξόδους και επομένως να διαπραγματεύεται.
Το λέμε αυτό γιατί:
Μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι υπήρχε μια έντονη ρητορεία απ΄όλες τις πλευρές σε χαμηλότερο επίπεδο πολιτικής που διαφαίνονταν ότι επέρχεται η ρήξη!! Αυτό το κλίμα καλλιεργήθηκε και αναπτύχθηκε με ανεύθυνες και προκλητικές, πολλάκις, δηλώσεις. 
Η ευστροφία του Πρωθυπουργού να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με πρόθεση να υποχωρήσει και να πάρει άνοιξε το παράθυρο της χρηματοδότησης στην χώρα ενώ ταυτόχρονα  λειτούργησε πυροσβεστικά στο τεταμένο κλίμα των ημερών.
Ένα τέτοιο κλίμα είναι βέβαιο ότι δεν ευνοούσε την χώρα. Και ο Πρωθυπουργός το κατανόησε γρήγορα. 

Ο Πρωθυπουργός υποχώρησε αλλά και οι εταίροι δήλωσαν την  πρόθεσή τους να αποδεχθούν τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού. Ωστόσο ο κ. Γιούνκερ είχε προετοιμαστεί για μια συμφωνία ή καλύτερα για την επιβεβαίωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
Που υποχώρησε ο κ. Πρωθυπουργός;  Στην αποδοχή να καταθέσει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις προς αξιολόγηση. Ως τώρα η πολιτική της κυβέρνησης δεν περιείχε τον όρο αξιολόγηση. Μπορεί να τεθεί σε έλεγχο η πέμπτη αξιολόγηση του  προγράμματος της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά δέχθηκε οι προτάσεις όποιας μορφής κι αν είναι να περάσουν από τα κλιμάκια, τα οποία θα κληθούν να αξιολογήσουν τις ανάγκες, τα δημοσιονομικά, τα προγράμματα που αναφέρονται στην ανθρωπιστική κρίση. Αυτή είναι υποχώρηση και δεν μπορεί κανείς να μην συμφωνήσει. Μάλιστα θα τολμήσουμε να πούμε ότι η αποδοχή αυτή του Πρωθυπουργού συνιστά ύψιστης σημασίας πατριωτικού σθένους με όρους εθνικής οικονομίας.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά, που υπενθυμίζει ότι θα πάρουμε την χρηματοδότηση αν και μόνο αν υπάρξουν προτάσεις πλήρως κοστολογημένες και να μην εκτροχιάζουν τα δημοσιονομικά.

Τρεις οι πηγές χρηματοδότησης που εξασφαλίστηκαν:
1. Τα 7,2 δις θα ξεκλειδώσουν και θα δοθεί υποδόση της τάξης των 2-3 δις ευρώ.
2. Το ποσό του 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη των αγορασθέντων ομολόγων από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤιο αγόρασε τα ομόλογα αυτά σε πολύ χαμηλές τιμές και τα οποία απέκτησαν αξία με την πρόοδο της οικονομίας. Η διαφορά αυτή αποτελεί απόδοση και αποδίδεται στο κρα΄τος που ανήκουν ύστερα από απόφαση της ΕΚΤ.
3. Το πακέτο των 2 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό της Κομισιόν με απόφαση του κ. Γιούνκερ και θα κατευθυνθεί για μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης και μόνο.

Να σημειώσουμε, όμως, ότι το πακέτο των 2 δις ευρώ είχε εξασφαλιστεί και είχε αναγγελθεί  τον προηγούμενο χρόνο με την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά λόγω των εκλογών ανεστάλη η υλοποίησή της.

Τα χρήματα είναι αρκετά, δεν είναι πολλά. Θα λύσουν το άμεσο πρόβλημα της πιστωτικής ασφυξίας της χώρας. Δεν θα λύσει το πρόβλημα της οικονομίας.
Όμως αυτό που κερδήθηκε στην ουσία είναι η προσαρμογή της κυβέρνησης στα κανάλια συνεννόησης με τους εταίρους αν και εφόσον υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της την επόμενη εβδομάδα ως αρχή.

Tο ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, που αναδείχθηκε ως μείζον είναι όντως προσωπική κατάκτηση του Πρωθυπουργού. Και έχει απόλυτα δίκιο. Η προηγούμενη κυβέρνηση υστέρησε εξώφθαλμα στην λήψη μέτρων για την ελάφρυνση της κοινωνίας από την ασφυκτική πίεση σε όλους τους τομείς.

Η ρητορική περί Grexit, Graccident μπήκε στο περιθώριο μετά την κοινή αποδοχή όλων των πλευρών. Όμως για να μην επανέλθει η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί στην αξιοπιστία της τις αμέσως προσεχείς ημέρες.. Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ ήταν σαφείς. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση αν δεν υπάρχουν αποφάσεις και δράσεις συγκεκριμένες από την κυβέρνηση.

Τα χρήματα έτοιμα, η κυβέρνηση προς το παρόν εμφανίζεται αποφασισμένη. 
Ίδομεν την επόμενη εβδομάδα.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΑΓΟΡΑ ΧΡΟΝΟΥ...

Τελείωσε ακόμη μια (έστω mini) συνάντηση κορυφής. Σήμερα η επίσημη ολομέλεια με ατζέντα χωρίς την Ελλάδα ή καλύτερα ενημέρωση (όπως το είχαμε πει) στα μέλη για τις ΄΄αποφάσεις΄΄ της mini συνάντησης.

Τι κερδίσαμε, τι χάσαμε;

Κερδίσαμε κάτι, χάσαμε χρήμα. Υπάρχει μια άτυπη αρχή, κάθε αγορά κοστίζει. Χθες η Ελληνική πλευρά αγόρασε ακόμη μια φορά χρόνο. Θα το πληρώσουμε αυτό σε χρήμα. Πως; Με την εκροή χρήματος από το τραπεζικό σύστημα και με την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωζώνης στο ενδεχόμενο εξόδου στο άμεσο μέλλον.

Η επτάδα φάνηκε να δίνει ακόμη μια φορά μια ευκαιρία στην χώρα μας να συντονιστεί στο πλαίσιο των απαιτήσεών της. Η γραμμή που ακολουθεί δεν άλλαξε σε κανένα σημείο της. Έδειξε την ανοχή της και την υπομονή της. 
Η παρουσία του κ. Ντράγκι δεν άφησε κανένα περιθώριο μιας αλλαγής ή κάποιας υποχώρησης. Ο κ. Ντράγκι ήταν κοφτός και σαφής. Η ΕΚΤ δεν θα απελευθερώσει κονδύλια προς την Ελλάδα αν δεν υπάρξει πρόγραμμα συγκεκριμένο και κοστολογημένο. Καμιά υποχώρηση.
Το γεγονός ότι ομολόγησαν όλοι ότι δεν υφίσταται ούτε grexit ούτε graccident ή grexitent  δεν αλλάζει στην ουσία. Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε κλίμα εξόδου ή όχι. 

Κερδίσαμε, λοιπόν, χρόνο κι ασφαλώς  την διαμόρφωση (επί τέλους) συγκεκριμένων προτάσεων και κυρίως ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ, κάτι που οι εταίροι μας ζητούν από την αρχή. 
Η λίστα διαρθρωτικών αλλαγών που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός θα είναι η ίδια με αυτή που κατέθεσε ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup ακόμη πιο διευρυμένο αλλά πλήρως (όπως τόνισε η κ. Μέρκελ) κοστολογημένο. Το κλειδί στην παράταση είναι η λέξη ΄΄πλήρως΄΄ κοστολογημένο πρόγραμμα - προτάσεις.

Έμμεσα η χώρα μας δέχθηκε ακόμη μια προσβολή. Η διατύπωση κρύβει την αδυναμία μας ως τώρα να διατυπώσουμε και να κοστολογήσουμε. Άρα αναγνώριση της παρουσίας των κλιμακίων των θεσμών να ερευνήσουν και να ελέγξουν. 

Είμαστε, λοιπόν, σε μια περίοδο νέας προσπάθειας αξιολόγησης και κρίσης της πρόθεσης και των ενεργειών της κυβέρνησης από τους θεσμούς.

Παράταση, λοιπόν, και έλεγχος με μικρή αναγνώριση από την πλευρά των εταίρων της προσπάθειας της κυβέρνησης για ενέργειες ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης. 
Το κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε είναι η εκροή νέων καταθέσεων (αν υπάρξει, που εμείς πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί) και η περαιτέρω απώλεια αξιών στους τίτλους αξιογράφων. 

Η κρίση συνεχίζεται κι εμείς υπομένουμε.

Ως πότε, όμως αυτό το μαρτύριο;

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ. ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Αυτό που συντελείται στις αγορές και κυρίως ό,τι έχει σχέση με τα Ελληνικά είναι ανεπανάληπτο.
Στο χρηματιστήριο οι αξίες ανά δευτερόλεπτο υποβαθμίζονται ακόμη πιο πολύ.
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν φθάσει σε τιμές που είχαμε πριν από 30 χρόνια!!!
Στην αγορά των ομολόγων όλα τα Ελληνικά ομόλογα κινούνται σε τιμές χρεοκοπημένης χώρας!!!!
Οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα περιορίστηκε ακόμη πιο πολύ στα 136 δις ευρώ. 
Από τον Νοέμβριο 2014 έκαναν φτερά 101 δις ευρώ!!!

Βροχή πέφτουν οι δηλώσεις από θεσμικούς της Ευρώπης προειδοποιώντας για μη επιθυμητές εξελίξεις και εξαιρετικά σοβαρά γεγονότα.
Η διάθεση των θεσμικών δεν είναι απλά αντιδραστικές στις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά εισέρχονται σε άλλη λογική. Ανοιχτά κατηγορούν πρόσωπα της κυβέρνησης ως υπεύθυνους της όποιας αρνητικής εξέλιξης αρχικά για την Ελλάδα και στη συνέχεια για την Ευρώπη. 
Οι κατηγορίες και η ποιότητα του λόγου φανερώνουν την διάθεση των εταίρων μας. Καμιά θετική πρόθεση. Καμιά υποχώρηση!!! Αυτό δεν λέγεται διπλωματική πίεση. Δηλώνει πρόθεση και αποφασιστικότητα για αποφάσεις επώδυνες. οι δηλώσεις επέχουν θέση άλλοθι για τους εταίρους μας.

 ΄΄Το κακό παιδί, η Ελλάδα, δεν τιμωρείται αλλά δεν...καταλαβαίνει!!!΄΄

Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο χάνει ακόμη μια φορά και σήμερα 1,54% μέχρι αυτή την ώρα με τάση για περαιτέρω πτώση. Ο τζίρος αυξημένος σήμερα δείγμα πρόθεσης για συνεχείς πωλήσεις χωρίς επιστροφή.
Τίτλοι εταιρειών με μεγάλη κεφαλαιοποίηση και μεγάλης αξίας και αξιοπιστίας σημειώνουν τεράστιες απώλειες. 
Δείγματα συνολικής κατάρρευσης στην χρηματιστηριακή αγορά. 
Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση χάθηκε του τουλάχιστον στους κόλπους της χρηματιστηριακής αγοράς.
Δεν πιστεύει κανείς τίποτα ακόμη και με τις σημερινές συναντήσεις υψηλού επιπέδου. 
Οι μεγάλοι επενδυτές απομακρύνονται άρον - άρον!!!

Δεν το βλέπει κανείς αυτό;
Ο κ Δραγασάκης που έχει εμπειρία από χρηματιστηριακή αγορά δεν το αντιλαμβάνεται τι συντελείται και κυρίως γιατί;

Κρίμα!!!

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ!!

Τολμώντας μια μικρή αποτίμηση του μικρού βίου της κυβέρνησης έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα.
Έχουμε διαπραγμάτευση, δεν έχουμε αποτέλεσμα.
Έχουμε ΄΄θεσμούς΄΄ δεν έχουμε τρόϊκα
Έχουμε δημιουργική ασάφεια, δεν έχουμε ρευστότητα
Έχουμε αντίσταση, δεν έχουμε συλλογικότητα
Έχουμε αντιστασιακό λόγο, δεν έχουμε επενδυτές
Έχουμε λαϊκή στήριξη στην κυβέρνηση, δεν έχουμε συναίνεση στη Βουλή
Έχουμε πολιτική βούληση, δεν έχουμε συμμάχους
Δεν έχουμε χρήματα, δεν έχουμε ευνοϊκή αντιμετώπιση από τους εταίρους, δημιουργήσαμε εχθρούς, ανοίξαμε όλα τα μέτωπα, δεν διαθέτουμε σοβαρά επιχειρήματα, υποβαθμίσαμε την χώρα πολιτικά, προκαλέσαμε με αντιθέσεις, δεν έχουμε πείρα και δεν θέλουμε να ενταχθούμε στην λογική της Ευρωζώνης, λογική από την ίδρυσή της, απλώσαμε το πρόβλημά μας αλλά δεν βρήκαμε συμπαραστάτες, είχαμε επενδυτές και τους διώχνουμε.
Δεν κατανοήσαμε ποτέ τον όρο ΄΄έντιμη διαπραγμάτευση΄΄. Τι εννοεί η κυβέρνηση με αυτό;
Δεν ήταν έντιμη ως τώρα, δεν είναι έντιμοι οι εταίροι μας, δεν ανταποκρίθηκαν ως τώρα; Κι αν όχι γιατί δεν το καταγγέλλουμε;

Οι εκλογές έδωσαν ένα μήνυμα, διαπραγμάτευση ναι, έξοδο όχι. 
Δεν έχουμε να συγκρίνουμε σήμερα δύο διαφορετικά μοντέλα οικονομίας αλλά δυο διαφορετικές διαχειριστικές λογικές. Κι αυτό μας καθιστά υπεύθυνους σε μεγαλύτερο βαθμό γιατί απλά πρόκειται για επιβίωση και αναγνώριση θυσιών ενός πονεμένου λαού!

Τα  λίγα αυτά τηλεγραφικά δείχνουν την ρεαλιστική εικόνα της χώρας μας με τα μάτια του άλλου παρατηρητή. 

Με όρους αγοράς εισήλθαμε στην ναρκοθετημένη περιοχή της χρεοκοπίας. Οι αποδόσεις του 3ετούς ομολόγου μας που εκδόθηκε με απόδοση 3,5% βρέθηκε χθες στο 22%, προμήνυμα χρεοκοπίας, το 10ετές βρέθηκε με απόδοση 11,36% με τα ασφάλιστρα κινδύνου στις 2145 μονάδες βάσης!!

Η χρηματιστηριακή αγορά καταρρέει. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε επίπεδα του 1986!! 
Τεράστιες επενδύσεις των επιχειρήσεων ανακαλούνται ή σε επίπεδα σχεδιασμού ανακαλούνται.
Επενδυτικά funds με μακροχρόνιο ορίζοντα αποεπενδύουν, φεύγουν με γρήγορους  ρυθμούς.
Το κενό δεν αναπληρώνεται ή αν αναπληρώνεται γίνεται από επενδυτές με άκρως βραχυχρόνιο ορίζοντα και από διαχειριστές κεφαλαίων υψηλού επενδυτικού ρίσκου. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου έχασε το τελευταίο 20ήμερο πάνω από 20% ενώ στον τραπεζικό κλάδο οι απώλειες είναι πάνω από 60%.
Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται μπροστά σε πολύ σοβαρά προβλήματα όχι μόνο από έλλειψη ρευστότητας αλλά και από δομικής πλευράς του ενεργητικού τους. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται ενώ καλούνται να στηρίξουν τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του δημοσίου που συνεχώς αυξάνουν. Οι καταθέσεις μειώνονται με την απόσυρση κεφαλαίων. Η ΕΚΤ μειώνει συνεχώς την παροχή ρευστότητας στο πρόγραμμα ELA. Μέτρο παροχής οι σταγόνες!!!

Σε επίπεδο πολιτικής δεν έχουμε να αναδείξουμε πολλά πράγματα πλην αυτής της εξαιρετικής δυναμικής του κ. Τσίπρα σε επίπεδο λαϊκής αποδοχής είτε σε επίπεδο αποδοχής εσωτερικά του κόμματός του. Μικρή η επίδραση,μέχρι τώρα τουλάχιστον, η αποχώρηση του Μηλιού.

Η σημερινή συνάντηση επταμερούς, τελικά, θα καθορίσει τις εξελίξεις οριστικά, κατά την άποψή μας. Δεν έχει ενδιάμεσα άλλα. Η παρέμβαση του Αμερικανικού παράγοντα αναβαθμίζει την αξία της συνάντησης. Ο κ. Τσίπρας έχει να διαχειριστεί το κύριο θέμα της παραμονής ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη όσο κι αν θέλουμε να αποτρέψουμε τα πράγματα από αυτό το τελικό ενδεχόμενο. Άλλωστε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε με δηλώσεις είτε μέσα από αρθρογραφία αναδεικνύουν την θέση τους υπέρ της εξόδου και του καθορισμού ενός νέου νομίσματος, μιας νέας δραχμής.

Στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής δεν θα συμβεί τίποτα από την αποδοχή της όποιας συμφωνίας προκύψει απόψε στην επταμερή συνάντηση. Η κ. Μέρκελ έχει μαζί της την απόλυτη αποδοχή και ταύτιση των θέσεων του συνόλου των μελών της συνόδου. Οκ. Τσίπρας έχει απέναντί του (και το καταφέραμε εμείς αυτό με τις θολές θέσεις μας, με τις ασάφειες και την άρνησή μας να συντονιστούμε στα δεδομένα μιας καλής και αποδοτικής συνεργασίας) όλη την ευρωζώνη.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί ανθρωπιστικής κρίσης μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Αυτή είναι η αλήθεια και το ύψιστης σημασίας επιχείρημα που η κυβέρνηση δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει δεόντως. 
Οφείλουμε να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε μια διαφορετική αντίληψη περί ανθρωπιστικής κρίσης. Η τιμωρία δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. 
Οι συγκρίσεις να γίνονται σε επίπεδο οικονομικών μοντέλων και μόνο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές να αναπτυχθούν κάθε είδους μοντέλων.
Σε κάθε περίπτωση όποια διαφορετική άποψη κι αν έχουμε, ένα έχει σημασία, σήμερα διακυβεύεται η παραμονή μας στην οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών ή όχι. Αυτό βλέπουμε κι αυτό ισχυριζόμαστε ότι θα συζητηθεί σήμερα στην συνάντηση.
Ευχόμαστε ο κ. Τσίπρας να βγει κερδισμένος και μαζί ο Ελληνικός λαός γιατί αυτό αξίζει ύστερα από τις τεράστιες θυσίες που έχει κάνει υπομονετικά και θα λέγαμε με δημοκρατικό ήθος.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΕΔΩ ΚΑΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.

Είμαστε στο κατώφλι της επόμενης ημέρας! Της κρίσιμης ημέρας που θα καθορίσει τον χώρο που η χώρα μας θα βρεθεί.
Το είπαμε μόλις στην προηγούμενη ανάρτησή μας.
Η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και η έλλειψη ταμειακών αποθεμάτων στα κρατικά ταμεία
είναι η αφορμή για τις εξελίξεις που έρχονται.
Η βαβέλ στα τεχνικά κλιμάκια, η συνεχιζόμενη και ίσως πιο έντονη ανάγκη για εξεύρεση πόρων παρ΄όλη την διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν υφίσταται θέμα, αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα.
Πιέσεις από μέσα ενημέρωσης από δηλώσεις στελεχών της Γερμανικής κυβέρνησης, απειλές από θεσμικούς της ευρωζώνης και η αντίσταση της κυβέρνησης ακόμη και η εμμονή της στη τήρηση μιας αόριστης συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου δημιουργούν κλίμα πολέμου στο προσκήνιο.
Τα προβλήματα, όμως, στην Ελληνική οικονομία δεν περιμένουν. Κάθε ημέρα είναι χειρότερα με πιο έντονους ρυθμούς.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αγωνίζεται να πείσει την Ευρώπη για την ίδια της την επιβίωση. Προσπάθησε να διευρύνει το πρόβλημα της χώρας μας θέτοντας ως βασική παράμετρο την ίδια την Ευρώπη. Σύμμαχοι δεν υπάρχουν. Εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας.
Το επιχείρημα της ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα μας φαίνεται να μην συγκινεί κανένα.

Ο κ. Γιούνκερ σε δημόσιο διάλογο φάνηκε κοντά στις θέσεις της Ελλάδας. Όμως πίσω από τον λόγο βρίσκονται και οι υπόλοιποι θεσμοί. Αυτό η κυβέρνηση δεν το είδε ούτε το κατάλαβε. Πίστεψε, αρχικά, σε κάποιες καλές υποδοχές του Πρωθυπουργού, λίγες αλλά καθοριστικές για να κατανοήσει στη συνέχεια ότι όλοι θα βρίσκονταν απέναντί μας.

Η έντονη, άσκοπη και προκλητική, επί της ουσίας, δημοσιότητα των εμφανίσεων του υπουργού οικονομικών κ. Βαρουφάκη προκάλεσε ακόμη πιο πολύ ώστε να χαθεί ένα βασικό στοιχείο στην διαπραγμάτευσή μας, η εμπιστοσύνη. Ανοιχτά ο κ. Σόϊμπλε το δήλωσε, ΄΄δεν έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική κυβέρνηση΄΄.

Η αποεπένδυση στην χώρα συνεχίζεται με πιο έντονους ρυθμούς. Η φυγή κεφαλαίων από την αγορά τρομάζει. Οι χρηματιστηριακές τιμές εξευτελίστηκαν και παρ΄όλα αυτά παραμένουν μη ελκυστικές κάτω από τι;  Τον φόβο!!!
Ο φόβος του ατυχήματος, που εμείς ονομάσαμε graccident ενώ άλλοι το προχώρησαν ακόμη πιο πολύ ονομάζοντάς του grexident, δηλαδή ατύχημα εξόδου από την ευρωζώνη. Εμείς φθάσαμε στο Ελληνικό ατύχημα χωρίς να εννοούμε αναγκαία την έξοδο.

Αύριο βράδυ, ημέρα Πέμπτη, στις 21.00 θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι τρεις ηγέτες και δύο θεσμικοί της Ευρώπης, Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και Ντράγκι ύστερα από αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού. Ατζέντα συγκεκριμένη δεν υπάρχει. Σαφώς, όμως, το θέμα θα είναι η χώρα μας με τα προβλήματά της,κυρίως η ρευστότητα.
Εκτιμούμε ότι η συνάντηση αυτή θα καθορίσει τις εξελίξεις στην σύνοδο κορυφής που αρχίζει την Παρασκευή και σε μεγάλο βαθμό στην συνάντηση της Δευτέρας Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο μόνος από την κυβέρνηση που έχει κατανοήσει σε βάθος τι θα συμβεί αν υπάρξει το ατύχημα είναι ο κ. Τσίπρας. Έτσι μετά τον πρώτο γύρο των διαξιφισμών Βαρουφάκη - Σόϊμπλε το θέμα ανέβηκε σε επίπεδο ηγετών κι εδώ θα επέλθει η λύση!!
Επιμένουμε,λοιπόν, ότι η συνάντηση της Πέμπτης θα είναι η καθοριστική. Την σφραγίδα θα βάλλει η σύνοδος κορυφής την Παρασκευή.

Ποια θα είναι η λύση; 

Μια θα είναι πια. Δεν θα υπάρξουν ενδιάμεσα. Ό,τι επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εξαντλήθηκε.
Η Ευρωζώνη, τα κράτη μέλη, ΕΚΤ έχουν ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα και είναι έτοιμοι. Τα αμυντικά όπλα έχουν στηθεί. 
Η χώρα μας είναι στην μειονεκτική θέση. Αδύναμη και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα πλην αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης. Όλα τα άλλα ανύπαρκτα για τους εταίρους μας. 

Στα χέρια του κ. Τσίπρα βρίσκεται η τελική απόφαση. Ή θα δεχθεί την εφαρμογή του προγράμματος, με κάποιες τροποποιήσεις, των εταίρων μας ή θα αρνηθεί ακόμη μια φορά. 
Έμμεσα η απόφαση αυτή θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς της Ευρώπης για την έξοδο.
Η άρνηση και ταυτόχρονα η εμμονή σ΄ένα σχέδιο χωρίς συγκεκριμένες παραμέτρους και κυρίως τον έλεγχο από τους θεσμούς ισοδυναμεί με έξοδο από την Ευρώπη όσο κι αν Τσίπρας και Βαρουφάκης διαβεβαιώνουν ότι είμαστε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Τα ψέμματα τελείωσαν για τους ευρωπαίους και τους θεσμούς. Θα θέσουν τέλος στο σύρσιμο του τελευταίου μήνα.
Την ευθύνη θα πάρει εξ ολοκλήρου ο. Τσίπρας είτε το θέλει είτε όχι. Θεσμικά και δεοντολογικά την ευθύνη έχει ο επί κεφαλής.
Τα ενδιάμεσα που θα συμβούν, capital control, υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και χαρακτηρισμοί πτώχευση θα είναι δευτερεύοντα μπροστά στην έξοδο.

Εν τέλει τα επιχειρήματα και τα ψευτοδιλήμματα θα είναι παρελθόν. Οι πολλές και ατέρμονες συζητήσεις πολλές φορές γυρίζουν ανάποδα και η αναποφασιστικότητα, η έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής και η ανύπαρκτη τεχνοκρατική δομή στην σκέψη οδηγεί σε αδιέξοδο για να έλθει η ώρα της μεγάλης στιγμής βίαια και με ακρότητες.

Τον τελευταίο μήνα,όπως γράφαμε συνεχώς, οι εταίροι μας οχυρώθηκαν, έστησαν το οπλοστάσιό τους, βλέποντας την στασιμότητα στις ενέργειες και κυρίως την πολυγλωσσία, την απειθαρχία, την απειρία και κυρίως την απροθυμία για συντονισμό. Οι διαμαρτυρίες των μελών κρατών που φάνηκαν μέσα από τις δηλώσεις τους και κυρίως οι συζητήσεις στο παρασκήνιο ώθησαν τον κόμπο στο...χτένι.

Είθε να μην είναι οι προβλέψεις μας ορθές και να μην συμβούν τα ανεπιθύμητα. Στην φάση που είμαστε η θέση μας δεν είναι πουθενά αλλού παρά στην Ευρώπη. Αν ήμασταν στο 2010 ή έστω και το 2012 θα βλέπαμε θετικά την άλλη λύση.

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...