Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022
Πληθαίνουν τα success stories ελληνικών startups
Του Κώστα Κετσιετζή
Με... φόρα μπήκε το 2022 για το ελληνικό startup οικοσύστημα, καθώς συνεχίζονται με ανεβασμένους ρυθμούς οι συμφωνίες εξαγορών ή επενδύσεων σε ελληνικές εταιρείες, με τα κεφάλαια να έρχονται κατά κύριο λόγο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι συμφωνίες που κλείστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και μία ακόμα περίπτωση που βρίσκεται στα σκαριά, αφορούν εταιρείες που ξεκίνησαν από την Ελλάδα, αλλά μετέφεραν την έδρα τους στις ΗΠΑ, διατηρώντας ωστόσο στη χώρα μας σημαντικό μέρος της λειτουργίας τους.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε επίσημα η εξαγορά της ελληνικής startup Pollfish από τον αμερικανικό όμιλο με έδρα την Καλιφόρνια Prodege, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια συναλλαγή αξίας περίπου 70-85 εκατ. δολ. Η Pollfish ξεκίνησε την επιχειρηματική της διαδρομή το 2013 από την Αθήνα, ενώ δύο χρόνια αργότερα μετέφερε την έδρα της στη Νέα Υόρκη.
Η ελληνική startup εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ερευνών αγοράς, έχοντας δημιουργήσει μια τεχνολογικά προηγμένη πλατφόρμα έρευνας για κινητές συσκευές, η οποία παρέχει real time αυθεντικές απαντήσεις. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να συνδέονται με εκατομμύρια πελάτες ανά τον κόσμο και να πραγματοποιούν γρήγορες και ασφαλείς μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο.
Στο πελατολόγιο της Pollfish βρίσκονται πολλά ηχηρά ονόματα, όπως οι Apple, Spotify, Netflix και Samsung, αλλά και κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί ανά τον κόσμο. Η εταιρεία αποτελεί επιχειρηματικό δημιούργημα των Γιάννη Παπαδάκη, Ανδρέα Βούρκου, Γιάννη Ζαούδη και Ζήση Μπέλλα. H πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει μπορεί να στοχεύσει σε ακριβή τμήματα κοινού μέσα σε ένα δίκτυο 650 εκατομμυρίων ερωτηθέντων σε 160 χώρες παγκοσμίως, το οποίο προσεγγίζει σε 24 διαφορετικές γλώσσες. Με αυτόν τον τρόπο, η πλατφόρμα προσφέρει ποιοτικά δεδομένα με γρηγορότερη διάρκεια ολοκλήρωσης από ανταγωνιστικές έρευνες.
Σήμερα η ελληνική startup διατηρεί στη Νέα Υόρκη τα τμήματα Sales, Marketing και Finance, ενώ στην Ελλάδα παραμένουν τα τμήματα που ασχολούνται με το ίδιο το προϊόν της εταιρείας, το customer support και το publisher acquisition. Τα τμήματα αυτά, μάλιστα, αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω με προσωπικό μετά την εξαγορά.
Τα mega-deals του Ιανουαρίου
Είχαν προηγηθεί εντός του προηγούμενου μήνα ακόμα δύο σημαντικές συμφωνίες για επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. Η μεγαλύτερη και με μεγάλη διαφορά ήταν η επένδυση του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού J.P. Morgan στη Viva Wallet. Σε μια συναλλαγή που ξεπέρασε, κατά πληροφορίες, το 1 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα απέκτησε περίπου το 49% της Viva Wallet και πλέον η εταιρεία σχεδιάζει έναν νέο γύρο ανάπτυξης αλλά και μεγάλο αριθμό προσλήψεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε και η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Mantis από τη γερμανική Ecovium, σε μια συναλλαγή που φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αξία τα 60 εκατ. ευρώ. Η Mantis αναπτύσσει συστήματα διαχείρισης αποθηκών και λογισμικού για επιχειρήσεις, διατηρώντας γραφεία σε εννέα χώρες, και εντάσσεται πλέον στον όμιλο Ecovium, ο οποίος από το 1999 αναπτύσσει τεχνολογικό εξοπλισμό, υποδομές και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα της Γερμανίας και άλλων γερμανόφωνων περιοχών.
Παραμένει το ενδιαφέρον
Μετά το δυναμικό ξεκίνημα της χρονιάς, οι παράγοντες του οικοσυστήματος αναμένουν πως το επενδυτικό μπαράζ θα συνεχιστεί. Αυτό φάνηκε από το πρώτο επενδυτικό roadshow που διοργάνωσε πρόσφατα η Endeavor Greece με τη συμμετοχή 35 ελληνικών και ξένων νεοφυών επιχειρήσεων και 19 επενδυτικών σχημάτων, μεταξύ των οποίων και VCs παγκόσμιας κλάσης, όπως οι Softbank Vision Fund, Prime Venture Partners, Highland Europe και AXA Venture Partners τα οποία συγκεντρώνουν κεφάλαια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και έχουν επενδύσει σε πολλές από τις κορυφαίες επιχειρήσεις τεχνολογίας του κόσμου. Σύμφωνα με τα στελέχη της Endeavor, το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν μεγάλο, γεγονός που αναδεικνύει την δυναμική του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του κλάδου της τεχνολογίας, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Endeavor, αναμένεται φέτος να παρουσιάσει νέα ρεκόρ.
Από τη Facebook η επόμενη μεγάλη επένδυση
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί άλλη μία μεγάλη επένδυση σε ελληνική εταιρεία, αυτήν τη φορά από έναν εκ των τεχνολογικών κολοσσών. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν πριν από μερικές ημέρες, η Meta (όπως έχει μετονομαστεί η Facebook) θα εξαγοράσει τη startup Accusonus, που ιδρύθηκε το 2013 στην Πάτρα από τους Αλέξανδρο Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη και Μιχάλη Τζάννε.
Η εταιρεία, που σήμερα έχει έδρα στη Βοστώνη αλλά διατηρεί γραφεία σε Πάτρα και Αθήνα, δραστηριοποιείται στην παραγωγή καινοτόμων τεχνολογιών στην περιοχή του ψηφιακού ήχου, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση (machine learning) για τη διόρθωση του ήχου και την παραγωγή μουσικών κομματιών. Η εταιρεία διαθέτει αρκετές κατοχυρωμένες πατέντες, αλλά και ένα εντυπωσιακό πελατολόγιο, στο οποίο περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Adobe, ενώ τα προϊόντα και οι λύσεις αξιοποιούνται από μεγάλους μουσικούς παραγωγούς και κινηματογραφικά στούντιο.
Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση αυτή της Μeta εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο της εταιρείας για το εικονικό σύμπαν (Metaverse) που στοχεύει να δημιουργήσει. Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία του Μark Zuckerberg έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ εξαγορών εξειδικευμένων εταιρειών που αναπτύσσουν τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό. Και, όπως φαίνεται, μια από τις εταιρείες-στόχους είναι η Accusonus. Η Meta, κατά πάγια τακτική, δεν σχολίασε τις πληροφορίες για την επένδυση, αλλά οι πληροφορίες θέλουν τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται μέσα στις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν πως η Meta έχει ευρύτερα πλάνα για τη χώρα μας, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας και θυγατρικής στην Ελλάδα, με στόχο να δημιουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα μας. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε θα προστεθεί άλλη μία μεγάλη πολυεθνική στην ομάδα που έχει ενεργή παρουσία με κέντρο R&D στη χώρα μας, όπως η Pfizer, η Cisco, η Microsoft, η Team Viewer κ.ά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες
Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...
-
Σε λίγους είναι γνωστή η φυσιογνωμία του John Nash Jr. Στους λίγους έγινε γνωστή από την αντίστοιχη κινηματογραφική τανία που παρουσίασε σ...
-
Με την αποδοχή της βοήθειας, η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί υποστηρίζει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, προαναγγέλλοντας την αποστολή ξένων...
-
Οι επόμενες δημοτικές και περιφρειακές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές το 2014. Όπως ορίζει ο ''Καλλικράτης'' οι ...
-
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ 1.Θα καταργούσαν το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο Υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο, οι όροι του οποίου έγιναν α...
-
Πολύ σύντομα, μέσα στον επόμενο μήνα, ανοίγει και το θέμα του νέου εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώσει το ζήτημα αυ...
-
51) ΑΘΗΝΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Α1 ΒΑΦΕΙΟΧΩΡΙΟΥ 8 ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΙΑΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Α1 ΚΗΦΙΣΙΑΣ 43 ...
-
Επιστήμη και επιστήμονες Einstein και Szilárd H επιστήμη, ως αέναος αγώνας του ανθρώπου για την κατάκτηση της γνώσης, με την...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου