Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ: ΔΙΕΚΟΠΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Κοπεγχάγη τελευταίες εξελίξεις: Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις



Το μπλοκ των αναπτυσσόμενων κρατών (G77-Κίνα) απέσυρε τη συμμετοχή του από τις διαπραγματεύσεις, αφού θεωρεί ότι η Δανέζικη προεδρία υπονομεύει τις συζητήσεις για τους νέους στόχους των αναπτυγμένων κρατών στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Το G77-Κίνα είναι το γκρουπ που αντιπροσωπεύει 130 αναπτυσσόμενα κράτη, από τα πιο πλούσια όπως είναι η Ν. Κορέα, μέχρι τις πιο φτωχές χώρες στον πλανήτη. Επίσης τα κράτη αυτά απειλούν ότι θα ακυρώσουν την επίσκεψη των ηγετών τους τις τελευταίες ημέρες της Διάσκεψης, αν δεν ληφθούν υπόψη τα αιτήματα τους.

Το μπλοκ των αναπτυσσόμενων κρατών είναι ενωμένο στο θέμα της συνέχειας του Πρωτοκόλλου του Κιότο με νέους, πιο φιλόδοξους, στόχους μείωσης για τα βιομηχανικά κράτη (Δεύτερη Περίοδο Δέσμευσης). Από την άλλη, οι βιομηχανικές χώρες φαίνεται να προτιμούν την κατάργηση του Κιότο, με κάποιες από αυτές (ΗΠΑ, Καναδάς) να επιθυμούν μία νέα, πιο χαλαρή, πολιτική συμφωνία και κάποιες άλλες (ΕΕ) να επιθυμούν νομικά δεσμευτική συμφωνία μεν, αλλά όχι τη συνέχεια του Κιότο.

Στην Κοπεγχάγη θα πρέπει να επιτευχθεί η συνέχεια του Πρωτοκόλλου του Κιότο με φιλόδοξους στόχους για τη Δεύτερη Περίοδο Δέσμευσης μετά το 2012 (αυτό που υποστηρίζουν οι G77-Κίνα) ενώ παράλληλα να υπάρξει μία νέα συμφωνία (Πρωτόκολλο της Κοπεγχάγης) στην οποία να συμμετέχουν οι αναπτυσσόμενες και οι ΗΠΑ. Στο τελευταίο πάντως αντιδρούν οι πιο πλούσιες αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Ινδία) όπως φάνηκε και στο περιστατικό την προηγούμενη εβδομάδα με το Τουβαλού που για πρώτη φορά «διασπάστηκε» από το μπλοκ G77-Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...