Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ο Γ. Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 153 ναι, δηλώνοντας ότι ίσως παραιτηθεί - Θα διερευνήσει συνεργασίες - Αρνητικός ο Α. Σαμαράς, ζήτησε άμεσα εκλογές

Στον αέρα η κυβέρνηση συνεργασίας

Ενώ η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 153 ναι και 145 όχι σε σύνολο 298 βουλευτών, μετά την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας διάρκειας 4 μηνών και να μην παραιτηθεί, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς απέρριψε την πρόταση του Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι οι μάσκες έπεσαν και ζήτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Μέχρι στιγμής, μόνο το κόμμα του ΛΑΟΣ τόνισε ότι θα διερευνήσει συνεργασία με την κυβέρνηση. Τάχθηκαν κατά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γ. Παπανδρέου στις 12.00 το μσημέρι του Σαββάτου θα έχει συνάντηση με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, προκειμένου να ζητήσει την έναρξη των απαραίτητων διεργασιών για κυβέρνηση συνεργασίας.



Αναλυτικότερα, μιλώντας στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας και κατά των πρόωρων εκλογών, γνωστοποιώντας ότι το πρωί του Σαββάτου θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια προκειμένου να ζητήσει την έναρξη των απαραίτητων διεργασιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.


"Εδώ και 24 μήνες έδωσα μάχη. Με πραγματική στήριξη τους πολίτες της χώρας. Με μια πραγματικότητα στην Ελλάδα ζοφερή και μια αντιπολίτευση φυγόπονη. Αυτά πληρώνουμε σήμερα. Μήπως εγώ διπλασίασα το χρέος ή η προηγούμενη κυβέρνηση; Ή μήπως τώρα μειώθηκε το χρέος; Πληρώνουμε τον λογαριασμό άλλων. Μαζεύω εδω και 24 μήνες όλα αυτά τα σπασμένα. Είμαι περήφανος όμως για αυτά που πετύχαμε", ανέφερε


Πετύχαμε μια συμφωνία που παρέχει ασφάλεια και σιγουριά. Μια συμφωνία που διασφαλίζει την παραμονή μας στο ευρώ", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε "Η συμφωνία αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τη χώρα σε νέες γερές βάσεις. Αν χαθεί η ευκαιρία θα είμαστε ιστορικά υπόλογοι. Το ύψιστο συμφέρον και καθήκον είναι η επικύρωση της συμφωνίας".


"Χρειάζεται η ευρύτερη συνεργασία των κομμάτων γιατί οι αλλαγές είναι ιστορικές. Δεν απαιτούν ανοχή, αλλά συμμετοχή του λαού. Όταν απέχουν όλα τα κόμματα απο την ευθύνη τους δίνουν το λογικό δικαίωμα και στον λαό να απέχει, υποστήριξε στη συνέχεια.


"Αν η κατάσταση αντιμετωπιζόταν με αλλαγή πολιτικής τα πράγματα θα ήταν εύκολα. Τώρα πρέπει να περάσουμε στην Ελλάδα των πλεονασμάτων. Πρέπει να εκπληρώσουμε υποχρεώσεις που αφορούν τη συμμετοχή μας στο ευρώ. Όταν τα κόμματα συνεργάζονται στέλνουν ενιαίο μήνυμα για το καλό της χώρας", σημείωσε στη συνέχεια.


"Αντί να καλούμε το λαό σε απειθαρχία να ενημερώσουμε για τη σημασία αποφυγής της φοροδιαφυγής", συνέχισε.


Η προσφυγή στην άμεση δημοκρατία θεωρήθηκε από κάποιους τυχοδιωκτισμός, δήλωσε μεταξύ άλλων.


"Πλέον δεν υπάρχει εύκολο δάνειο. Όσα ξέραμε τελείωσαν. Τώρα θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε μπροστά. Στη ζωή μου έκανα πάντα ένα βήμα μπροστά για το συμφέρον της δημοκρατίας", συνέχισε.


"Παπανδρέου: Από τον Γεώργιο Παπανδρέου κληρονόμησα μόνο ένα ρολόι - Από τον πατέρα μου κληρονόμησα μόνο το όνομά του. Τίποτε άλλο", πρόσθεσε.


Αν δώσω μήνυμα ότι δεν είμαστε εχθροί, ότι η χώρα αξίζει, ότι η αξία υπάρχει πέρα από την εξουσία, τότε θα έχω κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά στον τόπο. Με τις πράξεις μου θέλω να συμβολίσω ότι ναι μπορούμε και θυσίες να κάνουμε για το γενικό καλό, ανέφερε στη συνέχεια.


"Ποτέ δεν ήμουν επαγγελματίας πολιτικός. Αν βρίσκομαι εδώ είναι γιατί πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στο κοινό καλό", σημείωσε μεταξύ άλλων.


"Η αυριανή κυβέρνηση θα έχει να δαχειριστεί το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας. Είναι πολλοί που θα ήθελαν κυβέρνηση ανδρίκελο για τα συμφέροντά τους. Συγκροτημένα τα κόμματα που θα συνεργαστούμε να μην αφήσουμε να γίνει κυβέρνηση πλιάτσικου".


"Κλείνοντας θέλω να απευθυνθώ στους εταίρους μας ότι ο λαός μας είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα. Θα συνεχίσουμε ακόμη πιο ενωμένοι. Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για να έχει η χώρα ικανή κυβέρνηση, για να κάνουμε άμεσα τις συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας στήριξης", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Σαμαράς: Οι μάσκες έπεσαν - Μόνη λύση οι εκλογές


"Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές", δήλωσε ο κ. Σαμαράς, απορρίπτοντας την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για κυβέρνηση συνεργασίας.


Βενιζέλος: Να ανακτηθεί το κεκτημένο της 26ης Οκτωβρίου - Μέχρι τέλη Φεβρουαρίου η κυβέρνηση συνεργασίας


Ζούμε ένα δράμα, ανέφερε σε σύντομη παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος. Πρέπει να κατακτήσουμε ξανά τα αυτονόητα, η χώρα πρέπει να ανακτήσει το κεκτημένο της 26ης Οκτωβρίου, η ελληνική οικονομία πρέπει να αντέξει, πρόσθεσε.


"Ο καθένας αναμετριέται με την ιστορία της πατρίδας μας. Η κρίση που ζούμε είναι πρωτοφανής. Αν κοπεί η χρηματοδότηση η χώρα θα καταρρεύσει σε μια στιγμή. Η τραγικότερη πεποίθηση είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να βγει από το ευρώ. Αλλά μπορεί", πρόσθεσε.


"Να έχει πολιτικό χαρακτήρα η νέα κυβέρνηση", ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ απαντώντας στην Α. Παπαρήγα που έκανε λόγο για κυβέρνηση 1-2 ετών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου,


Καρατζαφέρης: Καλωσήρθατε στη λογική


"Καλωσήρθατε στη λογική. Έχει σκεφτεί κανείς σας πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν είχε έρθει κυβέρνηση συνεργασίας πριν 18 μήνες; Κάνω έκκληση να αναλάβουμε βάρη που δεν μας ανήκουν. Πρέπει να σώσουμε την πατρίδα", ανέφερε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ Καρατζαφέρης.


"Χρειάζεται εξόχως πολιτική κυβέρνηση με τους καλυτέρους. Δεν θέλουμε τεχνοκράτες. Η χώρα χρειάζεται γερό πρωθυπουργό, όχι πρωθυπουργό μαριονέτα, προκειμένου να προτείνουμε το "κούρεμα" που νομίζουμε ότι αντέχει η χώρα", πρόσθεσε.


Ο πρωθυπουργός δέχθηκε αυτό που έλεγα 18 μήνες. Το βάρος δεν μπορεί να το σηκώσει ένα κόμμα, σημείωσε.


Παπαρήγα: Έρχονται τα αγριότερα μέτρα - Οι εκβιασμοί δεν θα περάσουν


"Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί" ήταν το σχόλιο της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα αμέσως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού.


"Από ότι κατάλαβα, περιγράφοντας τη νέα κυβέρνηση, προτείνετε κυβέρνηση ενός και δύο χρόνων. Αν κατάλαβα επίσης καλά έχετε ανάγκη από κυβέρνηση συνεργασίας γιατί πρόκειται να πάρετε τα αγριότερα μέτρα", δήλωσε η κ. Παπαρήγα και ζήτησε "να μπει τέρμα στον εκβιασμό ότι όλες αυτές οι θυσίες γίνονται για την έκτη και την έβδομη δόση". Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί, επέμεινε η κ. Παπαρήγα.


Τσίπρας: Η κυβέρνηση συνεργασίας θα στερείται λαϊκής νομιμοποίησης


Καθιέρωση απλής αναλογικής και εκλογές το συντομότερο δυνατό ακόμη και έως τις 4 Δεκεμβρίου, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.


Για την εξαγγελθείσα επιδίωξη σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης καθώς οι συσχετισμοί στη σημερινή Βουλή δεν απηχούν τη λαϊκή εντολή. "Καμία διαδικασία που αγνοεί τη λαϊκή κυριαρχία δεν μπορεί να είναι λύση", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


"Αν κατάλαβα καλά ο Πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για μία άλλη κυβέρνηση και όχι τη δική του. Για μια κυβέρνησης της οποίας προφανώς δεν θα ηγείται ο ίδιος και που δεν ξέρουμε ούτε ποιοι θα την απαρτίζουν. Ξέρουμε όμως τι σκοπεύει να πάρει αυτή η κυβέρνηση. Θα έχει στόχο να συνεχίσει τις ίδιες ανάλγητες πολιτικές", είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι: "Θα εφαρμοστούν οι ανάλγητες πολιτικές τις οποίες προστάζει η τρόικα η οποία έχει την οικονομική κηδεμονία της χώρας και θέλει και την πολιτική κηδεμονία και δίνει και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης".


Επανέφεραν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τη Λ. Κατσέλη


Με απόφαση του Πρωθυπουργού, την οποία κοινοποίησε στον Προεδρο της Βουλής, η κ. Λούκα Κατσέλη επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά την απόφασή της να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...