Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΤΟ 3ο ΛΥΚΕΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΒΡΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ!!!

Στην κυριότητα του Δήμου ανήκει οικόπεδο επί των οδών Ταϋγέτου και Ξάνθου. Το οικόπεδο αυτό έκτασης τριών στρεμμάτων έλθει στη κυριότητα του δήμου απο εισφορά σε γη όταν το τμήμα αυτό άνω της οδού Ολύμπου εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης. Δίπλα από το οικόπεδο αυτό είχε κατασκευαστεί παιδική χαρά, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία. Απέναντι από το οικόπεδο αυτό είναι το Β' Γυμνάσιο και Β' Λύκειο.
Εκεί ο δήμος έχει προγραμματίσει και ήδη το έδωσε σε δημοπρασία την κατασκευή πλατείας. Το ύψος της δημοπρασίας είναι 450.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός έγινε και δόθηκε σε εργολάβο, ο οποίος έδωσε έκπτωση 55% ενώ ο δεύτερος έδωσε 45% και κατοχυρώθηκε στον πρώτο. Το όνομα του εργολάβου δεν το γνωρίζουμε.
Δύο ερωτήματα ανκύπτουν. Το πρωτο είναι γιατί δέχθηκε ο δήμος αυτού του ύψους την έκπτωση κι αν η έκπτωση αυτή δικαιολογείται από τους νόμους Σουφλιά. Αν η έκπτωση αυτή θα περιοριστεί στην πορεία του έργου με επεκτάσεις στα προβλεπόμενα της δημοπρασίας και βέβαια της μελέτης. Συνήθως οι εργολάβοι δίνουν μεγάλες εκπτώσεις και υπολογίζουν στις επεκτάσεις του έργου, στα μή προβλεπόμενα από την μελέτη, στην ποιότητα του εδάφους και άλλα τέτοια κι έτσι το κόστος του έργου έρχεται στην αρχική προβλεπόμενη τιμή.
Δεύτερον. Ο δήμος έψαχνε να βρει οικόπεδο να φιλοξενήσει την κατασκευή του 3ου Λυκείου και μάλιστα επι ένα χρόνο και πλέον είχε αναστείλει την έκδοση νέων αδειών οικοδόμησης. Κατέληξε να προτείνει την κατασκευή του 3ου Λυκείου σε οικόπεδο επί των οδών Κύπρου και Πλαταιών, το οποίο δεν ανήκει στην κυριότητά του κι επομένως θα προχωρούσε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε με το Ο.Τ. 61 (πρώην τένις κλάμπ). Το θέμα ενεπλάκη όταν ο δήμος σκέφθηκε να προχωρήσει΄σε αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού και ενέταξε την κατασκευή του 3ου Λυκείου στην αναθεώρηση.
Οι διαδικασίες αυτές είναι και χρονοβόρες και αμφίβολης επιτυχίας διότι οιιδιοκτήτες του οικοπέδου επι της οδού Κύπρου κανείς δεν γνωρίζει αν θα δέχονταν την αναγκαστική απαλλοτρίωση και σε τιμές που θα πρότεινε ο δήμος.
Οδηγούμαστε, λοιπόν, στο ερώτημα γιατί ο δήμος δεν επέλεξε το οικόπεδο των οδών Ταϋγέτου και Ξάνθου; Τ απλεονεκτήματα αυτού του οικοπέδου είναι φανερά. Κοντά στην περιοχή του Β' Λυκείου, εξυπηρετούσε την διευρυμένη περιοχή του βορείου τμήματος της πόλης. Δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις και καθυστερήσεις στην υλοποίηση. Δεν θα κόστιζε στον δήμο τίποτα αφού την κατασκευή θα αναλάβει ο ΟΣΚ. Δεν θα επηρέαζε τη δομή της περιοχής ούτε θα αλλοίωνε τη φυσική κατάσταση.
Και το σπουδαιότερο υπήρχε άμεση λύση στο μεγάλο ζήτημα που ανέκυψε και πάλι από έλλιψη προγραμματισμού της διοίκησης του Δήμου.
Δεν αναπτύξαμε περισότερο το πρώτο ερώτημα που θέσαμε. Θα το αναπτύξουμε σε επόμενο άρθρο μας. Και αυτό περιέχει σημαντικά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία. Για παράδειγμα, όπως είπαμε, το μεγάλο ύψος της έκπτωσης που δόθηκε από το εργολάβο και την αποδοχή από την πλευρά του δήμου.
Για να τεκμηριώσουμε βέβαια κα΄ποιες υποψίες θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το έργο στη πορεία υλοποίησής του. Η εμπειρία πάντως μας βάζει σε πολλές σκέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...