Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ

«Προχωρούμε σε αληθινή Επανάσταση. Για την ακρίβεια σε μια σειρά από ριζοσπαστικές τομές και γεν-ναίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες σας παρουσιάζω αμέσως. Και τα οποία θα συζητήσουμε», είπε ο πρόε-δρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας τις αλλαγές στην παράταξη και υπογράμμισε:







«* Πρώτη Επανάσταση: η αρχή από κάτω προς τα πάνω.


Μέχρι τώρα το παραδοσιακό κομματικό σχήμα στηνόταν και λειτουργούσε αντίστροφα: από πάνω προς τα κάτω. Αυτό δεν ταιριάζει προς τις αρχές μας. Που είναι αυτοφυείς στην κοινωνία. Τις νιώθει ο λαός. Τις συμμερίζεται η κοινωνία. Και θέλει να τις δει να εκπροσωπούνται στην διακυβέρνησή του.


Έτσι το κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού δεν έχει ανάγκη ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που προ-σπαθεί να «ελέγξει» την κοινωνία. Αντίθετα, χρειάζεται ένα μοντέλο που λειτουργεί «από κάτω προς τα πάνω»…


Ένα μοντέλο που παράγει πολιτική στη βάση, που αναδεικνύει την πρωτοβουλία της βάσης και συντονίζει τις παρεμβάσεις της στην κοινωνία.


Ταυτόχρονα, όμως, η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας. Πρέπει να κερδίζει μάχες, να τολμά ρήξεις, να συγκρούεται, να νικά, να κυβερνά αποτελεσματικά. Έτσι ενώ η διοίκησή της είναι από την κορυφή προς τη βάση, η λειτουργία του θα είναι από τη βάση προς την κορυφή. Μ’ άλλα λόγια, θα συνδυάζει και τα δύο μοντέλα, θα τα ενσωματώνει και θα τα ισορροπεί.


Αυτός ο συνδυασμός έχει γίνει στα περισσότερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Και πέτυχε παντού. Θα γίνει και θα επιτύχει και στην Ελλάδα!


Πρώτη μεγάλη Επανάσταση, λοιπόν, ότι παύουμε να λειτουργούμε ως γραφειοκρατικός μηχανισμός και θεμελιώνουμε ένα συνδυασμό παραδοσιακής διοίκησης με τη λειτουργία από την βάση προς την κορυφή.






* Δεύτερη Επανάσταση: Η βάση συμμετέχει πλέον άμεσα στην εκλογή τριών θεμελιακών οργάνων: Στην εκλογή Προέδρου του Κόμματος. Στην εκλογή Προέδρου της Νεολαίας. Και στην εκλογή Προέδρου των Νομαρχιακών Οργανώσεων, των ΝΟΔΕ.


Εκλογή Προέδρου του Κόμματος από τη βάση είχαμε ήδη στις 29 Νοεμβρίου, αφού μεσολάβησε αλλαγή καταστατικού.


Εκλογή Προέδρου της Νεολαίας, της ΟΝΝΕΔ από τη βάση έχουμε προγραμματίσει για τη 18η Απριλίου, αφού μεσολάβησε κι εδώ αλλαγή Καταστατικού.


Σήμερα σας προτείνω να έχουμε και εκλογή των Διοικήσεων των ΝΟΔΕ από τη βάση, στις προσεχείς ε-σωκομματικές εκλογές, αφού βέβαια αλλάξουμε τον τωρινό Κανονισμό Περιφερειακής Οργάνωσης.






* Τρίτη μεταρρυθμιστική τομή: Σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης, ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ, θα πρέπει να ενσωματωθούν νέα πρωτοεκλεγόμενα μέλη, τουλάχιστον κατά 20%. Έτσι θα δίνονται ευκαιρίες σε καινούργια μέλη να δείξουν τις ικανότητές τους και να σπάσουν τις αγκυλώσεις του κομματι-κού μηχανισμού.






* Τέταρτη ριζική αλλαγή: Σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης θα συμμετέχουν κατά 20% μέλη ηλικίας κάτω των 35 ετών. Έτσι θα πάψουμε να χάνουμε πολύτιμο δυναμικό στελεχών της ΟΝ-ΝΕΔ, τα οποία φεύγουν από τη νεολαία, είναι δοκιμασμένα και άξια, έχουν πείρα, ταλέντο και όρεξη, αλλά δεν αξιοποιούνται στις κομματικές οργανώσεις. Αυτό θα αλλάξει…






* Πέμπτη μεταρρύθμιση: Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι τομείς δουλειάς για τις Τοπικές και Περιφε-ρειακές Οργανώσεις. Που θα αφορούν άμεσα τις σχέσεις του Κόμματος με την Κοινωνία και θα ανταπο-κρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών για ένα σύγχρονο κόμμα: Τομείς Κοινωνικών Κινημάτων, Εθελο-ντισμού, Καταναλωτικών Οργανώσεων και Διαδικτύου. Και βεβαίως, σε κάθε ΝΟΔΕ γραμματεία σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας.


Ένα κόμμα που απευθύνεται στην Κοινωνία δεν μπορεί να απουσιάζει από τους χώρους όπου η κοινωνία παίρνει πρωτοβουλίες, οργανώνεται και δρα.


Με τις τομές αυτές σπάμε τα κυκλώματα, σπάμε τα στεγανά, ξεπερνάμε τη ρουτίνα της γραφειοκρατίας και τις στρεβλώσεις του κομματικού μηχανισμού.


Αλλά δεν σταματάμε εδώ…






* Έκτον: Στο Συνέδριο, συμμετέχουν οι άμεσα εκλεγμένοι από τη βάση, καθώς και οι αιρετοί (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες), οι ευρωβουλευτές, καθώς και οι εκλεγμένοι με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού εκπροσωπούν μεγάλες πληθυσμιακά κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες.


Θα πρέπει να συζητήσουμε κατά πόσον οι ex officio συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι περισσότεροι από τους άμεσα εκλεγόμενους από τη βάση, όπως συμβαίνει σήμερα.


Ακόμα οι εκλογές στο Συνέδριο για την «Κεντρική Επιτροπή» πιστεύω ότι πρέπει να γίνονται από ένα ε-νιαίο Πίνακα κι όχι από διαφορετικές επί μέρους λίστες, όπως γίνεται σήμερα. Το θεωρώ αρχή αξιοσύνης, γιατί ο καθένας γνωρίζει ποιος αξίζει να βρίσκεται στο ανώτατο Πολιτικό όργανο του Κόμματος. Οι άξιοι, απ’ όπου κι αν προέρχονται, είναι άξιοι και πρέπει να εκλέγονται.






* Έβδομη αλλαγή, συμβολική ίσως, αλλά και πολύ ουσιαστική ταυτόχρονα: Αλλάζει η ονομασία των ορ-γάνων μας: Το Τακτικό Συνέδριο θα γίνεται ανά διετία πλέον και θα ονομάζεται στο εξής Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, για να τονίζει την εθνική ταυτότητα του κράτους και της κοινωνίας μας. Η Κεντρική Επι-τροπή θα ονομάζεται Πολιτική Επιτροπή. Και το Πολιτικό Συμβούλιο θα ονομάζεται Εκτελεστική Γραμ-ματεία.


Εγκαταλείπουμε μια φρασεολογία σοβιετικού τύπου, που παραπέμπει σε γραφειοκρατικές και συγκεντρω-τικές αντιλήψεις. Οι οποίες είχαν ανάγκη να τονίζουν τον Κεντρικό Έλεγχο και το αποκλειστικό δικαίωμα άσκησης Πολιτικής μόνο στο ανώτατο επίπεδο της ηγεσίας.


Η αλλαγή ονομασίας υποδηλώνει άλλη αντίληψη για την Πολιτική: πιο φιλελεύθερη, πιο δημοκρατική πιο κοινωνικά συμμετοχική.






* Όγδοη μεταρρυθμιστική τομή: Στο Συνέδριο μας, που θα ονομάζεται «Εθνικό Συνέδριο» πλέον και θα παραμένει το ανώτατο όργανο, θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30% μέλη γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών. Έτσι οι γυναίκες και οι νέοι δεν θα υπο-εκπροσωπούνται.


Γιατί ένα κόμμα που δεν αναδεικνύει γυναίκες και νέους ανθρώπους δεν έχει σχέση με την κοινωνία, ούτε έχει μέλλον.






* Ένατη αλλαγή: Ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από τη βάση, όπως ήδη έγινε πέρσι το Νοέμβριο. Ο ίδιος ε-φαρμόζει πρώτος την αρχή της λογοδοσίας σε κάθε Συνέδριο.


Βεβαίως υπάρχουν διαδικασίες αμφισβήτησης του Προέδρου. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται το σχετικό αίτημα από το 1/3 του Συνεδρίου, όπως συμβαίνει τώρα, ή από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομά-δας, όπως επίσης συμβαίνει και τώρα, είτε από τα 2/3 των μελών της «Κεντρικής Επιτροπής», που θα ονο-μάζεται στο εξής Πολιτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση αν κινηθεί αμφισβήτηση Προέδρου προκηρύσ-σονται εκλογές από τη βάση του Κόμματος.






* Δέκατη μεταρρύθμιση: Η παλαιά Κεντρική Επιτροπή, που θα ονομάζεται στο εξής «Πολιτική Επιτροπή», θα είναι σχετικά ολιγομελής. Θα έχει πολύ λιγότερα από τα 500 και πλέον μέλη που έχει σήμερα. Ο μικρό-τερος αριθμός συμβάλλει στην λειτουργικότητα του οργάνου και στην ουσιαστική πολιτική εκπροσώπηση. Ως γνωστόν, τα «πλαδαρά» κομματικά όργανα αποδεικνύονται δυσκίνητα ή ανύπαρκτα. Ενώ τα ολιγομε-λέστερα θα γίνουν και ισχυρότερα.


Επίσης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής δεν θα μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής όσο είναι Γραμματέας. Θα μπορεί ωστόσο να συμπεριληφθεί στη λίστα των βουλευτών Επικρατείας. Αυτό το «ασυμβίβαστο» καταργεί τις τριβές και την καχυποψία ανάμεσα σε εκλεγμένα στελέχη. Κι επιτρέπει στο Γραμματέα να αφιερωθεί στα καθήκοντά του.


Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή και εκτάκτως με απόφα-ση του Προέδρου του Κόμματος.


Θα αναδεικνύει επίσης αιρετό Συμβούλιο Δεοντολογίας του Κόμματος, όπου κάθε ζήτημα συμπεριφοράς στελέχους θα κρίνεται άμεσα και δίκαια.






* Ενδέκατη μεταρρυθμιστική τομή: Το παλαιό Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ονομάζεται πλέον «Εκτελεστι-κή Γραμματεία» θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος. Απ’ αυτά τα 7 θα είναι εκλεγμένα από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 θα είναι προσωπικότητες στελέχη του κόμματος, επιλογής και ευθύνης του Προέδρου.


Έτσι δημιουργείται γύρω από τον Πρόεδρο ένα σφιχτό Επιτελείο θα συμπληρώνεται από άλλα τρία νέα όργανα:


-- Μια ομάδα Εμπειρογνωμόνων,


-- Μια ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού,


-- Και μια Επιτροπή Αξιολόγησης, με κύρια αποστολή την ανάπτυξη και αξιοποίηση Εθνικού Μητρώου Στελεχών και τη συνεχή αξιολόγηση των δομών και των δράσεων του κόμματος.


- Από την ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα αποτελείται από προσωπικότητες από την Ελλάδα και τον Α-πόδημο Ελληνισμό, θα υπάρξουν επεξεργασίες για όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης. Δεν θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα.


Δεν θα αιφνιδιαζόμαστε από τις εξελίξεις, είτε βρισκόμαστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Και δεν θα αυτοσχεδιάζουμε...


- Με την Ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού, θα μετατρέπουμε τη εξειδικευμένη γνώση σε χάραξη μακρο-χρόνιας στρατηγικής, για την κοινωνία και το κόμμα. Στόχος μας δεν είναι απλώς να κερδίζουμε τις εκλο-γές. Αλλά να αλλάξουμε τη χώρα. Μόνο ένα κόμμα που έχει μακροχρόνια στρατηγική, μπορεί να αλλάξει τη χώρα.


- Με την Επιτροπή αξιολόγησης θα γνωρίζουμε κάθε στιγμή πόσο το κόμμα μας ανταποκρίνεται στις ανά-γκες της πολιτικής του, και αν όχι. που «πονάει» και πως μπορούν να βελτιωθούν τα αδύνατα σημεία του.


Δεν μπορούμε να θέτουμε στόχους, αν δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι οργανωμένες δυνάμεις μας αλλά και η ετοιμότητά τους.


- Τέλος, το Εθνικό Μητρώο Στελεχών, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει πλήρης αξιοκρατία, ώστε να καταγράφεται η διαχρονική προσφορά κάθε αγωνιστή στην Παράταξη. Θα προσδώσει ακόμα διαφάνεια στην αξιοκρατική ανάδειξη στελεχών. Γιατί ξέρω ποιες δίκαιες πικρίες έχουν πολλοί από σας.






Έτσι ολοκληρώνεται ένα πλήρες επιτελείο γύρω από τον Πρόεδρο. Με άμεσες εκτελεστικές αρμοδιότητες, θεωρητική στήριξη, μακροχρόνιο σχεδιασμό, οργανωτική παρακολούθηση και στελεχιακή ανάδειξη.


Κι όλο αυτά μαζί αποτελούν μια μεγάλη λειτουργική καινοτομία, γιατί θεσμοθετείται πρότυπο Σύγχρονης Διακυβέρνησης. Ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί ως Αντιπολίτευση και να γίνουμε ακόμα πιο αποτελε-σματικοί ως Κυβέρνηση.


Κι όπου θα υπηρετούνται τρεις ακόμα αρχές:


- ο καταμερισμός έργου, ώστε να μην είμαστε ένας υδροκέφαλος οργανισμός,


- η συμπληρωματικότητα, ώστε να είμαστε ένας λειτουργικός οργανισμός


- και η διαφάνεια, ώστε να είμαστε ένας αξιοκρατικός οργανισμός.


Διότι όλες αυτές οι λειτουργίες θα είναι θεσμοθετημένες και δημόσια γνωστές. Οπότε τέρμα και τα «προ-σωπικά κυκλώματα»...






* Δωδέκατη αλλαγή: Οι τοπικές οργανώσεις θα είναι πραγματική κυψέλη παραγωγής πολιτικής, κοινωνι-κών πρωτοβουλιών και πρωτοποριακής παρέμβασης. Ασφαλώς και ανάδειξης στελεχών.


Θα συγκροτούνται σε επίπεδο Δήμου, Νομαρχίας ή Περιφέρειας, ανάλογα με τη διοικητική διάρθρωση της χώρας.


Κατά κάποιο τρόπο επιστρέψαμε από εκεί που ξεκινήσαμε: Από την έμφαση που δίνεται στη βάση, στην ανάδειξη της Πολιτικής από τη βάση και στην ενεργό συμμετοχή της βάσης στην Κοινωνία και την Πολι-τική.


Για να το πω σχηματικά: Στο παραδοσιακό οργανωτικό σχήμα, που σήμερα ξεπερνάμε, το κόμμα συγκρο-τείται στην κορυφή κι από πάνω του εκτείνονται παρακλάδια προς τα «κάτω», προς την κοινωνία.


Στο νέο δικό μας μοντέλο, δοκιμασμένο και επιτυχημένο σε όλο τον κόσμο από κόμματα της Κεντροδε-ξιάς, το κόμμα συγκροτείται παντού στην κοινωνία και πάνω του στέκεται, ως επιστέγασμα, η ηγετική του δομή.


Στο δικό μας μοντέλο, η ηγεσία αναδεικνύεται από τη βάση και ακουμπά στη βάση.


Ενώ στο παραδοσιακό μοντέλο, οι οργανώσεις βάσης «κρέμονται» από την ηγετική δομή.


Ταυτόχρονα στο δικό μας μοντέλο ο Πρόεδρος είναι απερίσπαστος να δώσει τις μάχες του, να κάνει τις ρήξεις του, να φέρει τα πάνω-κάτω. Δεν είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί ως «ισορροπιστής» ανάμεσα σε φατρίες, κυκλώματα και κομματικά βιλαέτια. Ούτε να προσαρμόζεται στη χαλαρότητα του κυβερνητισμού. Είναι εξοπλισμένος να δρα ως ηγέτης, όχι ως απλός «διαχειριστής» ή «διεκπεραιωτής».






* Τέλος, υπάρχει και μια ακόμα Επανάσταση, την οποία δεν την φέρνουμε εμείς. Την καλωσορίζουμε ε-μείς: Η ηλεκτρονική δημοκρατία!


Το νέο οργανωτικό μοντέλο μας γίνεται απόλυτα συμβατό με την δικτυακή μορφή της ηλεκτρονικής δημο-κρατίας. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη χρήση του διαδικτύου για να πολλαπλασιάσουμε τους αποδέκτες του μηνύματός μας και να διευκολύνουμε την παρέμβασή μας σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Αφορά και τη δια-σύνδεσή μας με κοινωνικά κινήματα και χώρους έξω από τα συμβατικά όρια του κόμματος.


Χώρους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε διάλογο, να παρακολουθούμε τις πρωτοβουλίες τους, να κερδίζουμε από το δυναμισμό τους, να παρακάμπτουμε τα κομματικά στεγανά και τις διαχωριστικές γραμ-μές, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.


Για να τους καταλάβουμε καλύτερα και για να μας καταλάβουν καλύτερα.


Το διαδίκτυο δεν είναι απλώς ένα συναρπαστικό μέσο. Είναι ένας ολόκληρος χώρος, στον οποίο αναπτύσ-σεται μια ολόκληρη «κοινωνία». Πραγματική και «εικονική» ταυτόχρονα. Και με πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, αλλά και στις τάσεις του κόσμου ολόκληρου.


Το κόμμα μας πρέπει να δώσει υψίστη προτεραιότητα στο διαδίκτυο και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής δημοκρατίας.


Όχι απλώς ως μέσο πολιτικής δουλειάς. Αλλά ως μια ολόκληρη κοινωνία που αναπτύσσεται δίπλα και πα-ράλληλα με τη δική μας και την επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...