Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ-ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΙΗΣΤΕ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΤΕ

Η ανακύκλωση είναι μία μόνο από τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο της καθημερινής μας κατανάλωσης στο περιβάλλον. Δεν θέλει πολύ μυαλό για να αντιληφθεί κανείς ότι το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων (ταφή, ανακύκλωση, ή ο,τιδήποτε άλλο) είναι τόσο μεγαλύτερο όσο περισσότερα είναι τα απορρίμματά μας.



Οι συνήθειες που μπορεί κανείς να υιοθετήσει μέσα στην καθημερινότητά του μπορούν να ενταχθούν σε τρεις κατηγορίες: Μείωση, Επανάχρηση, Ανακύκλωση.


Γενικός κανόνας 1: Αν είναι να ξοδέψετε χρόνο και ενέργεια για οποιαδήποτε δράση, καλύτερα να τα ξοδέψετε για απόβλητα που είναι περισσότερο τοξικά και επιβλαβή στο περιβάλλον. Με αυτήν την έννοια, καλύτερα να αφιερώσετε χρόνο για να ανακυκλώσετε μελάνια εκτυπωτή και ηλεκτρικές συσκευές, παρά να τον αφιερώσετε για να ανακυκλώσετε χαρτί ή να φτιάξετε κομπόστ.


Γενικός κανόνας 2: Όταν πετάτε κάτι (είτε στα σκουπίδια είτε στον κάδο ανακύκλωσης),σιδερώστε το! Ο αέρας (π.χ. στα μπουκάλια) καταλαμβάνει χώρο, και ο χώρος αυτός γεμίζει τα φορτηγά, και τα φορτηγά σπαταλούν αδίκως πολλά καύσιμα για να μεταφέρουν τον πεταμένο αέρα μας είτε στις χωματερές ή στους τόπους ανακύκλωσης. Επίσης, όταν πετάτε ποτήρια από πολυστυρένιο (είτε σε κάδο σκουπιδιών είτε σε κάδο ανακύκλωσης), βάλτε το ένα μέσα στο άλλο.


Γενικός κανόνας 3: Όταν πετάτε κάτι (είτε στα σκουπίδια είτε στον κάδο ανακύκλωσης), φροντίστε να μην αποτελεί αιτία τραυματισμού ανθρώπων ή ζώων. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στη διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών μπορεί εύκολα να τραυματιστούν από ανοιχτές κονσέρβες ή από τα καπάκια τους κ.λπ. Επίσης, τα ζώα που αναζητούν την τροφή τους στους κάδους σκουπιδιών και αυτά που ζουν στις χωματερές πληγώνονται από κονσέρβες, καπάκια, και άλλα είδη που δεν έχουν απορριφθεί σωστά. Για τις κονσέρβες, βάλτε το αιχμηρό καπάκι μέσα στην κονσέρβα και πιέστε το στόμιό της ώστε να κλείσει και να μην χωρά ούτε ανθρώπινο δάχτυλο ούτε πόδι ή μουσούδα ζώου.


Γενικός κανόνας 4: Ό,τι πετάτε στον κάδο της ανακύκλωσης θα πρέπει να είναι καθαρό (από τροφές και άλλες οργανικές ουσίες). Ξεπλένετε με νερό πριν πετάξετε συσκευασίες.


1.Reduce — Μειώστε τα απορρίμματα !!


Πώς; Δεν είναι δύσκολο. Να μερικές ιδέες, που μπορείτε να εφαρμόσετε σχετικά εύκολα.


Χρησιμοποιείτε πάνινες τσάντες για τα ψώνια σας.


Αρνηθείτε να πάρετε σακούλα (είτε χάρτινη είτε πλαστική) όταν ψωνίζετε, αν μπορείτε να το αποφύγετε.


Χρησιμοποιήστε τη δική σας κούπα στα καταστήματα που πωλούν καφέ “για έξω”. Υπάρχουν πανέμορφες κούπες στην αγορά που κλείνουν αεροστεγώς και μπορούν να μπουν άνετα στην τσάντα σας, γεμάτες ή άδειες.


Αν το νερό της περιοχής είναι πόσιμο, ζητήστε νερό βρύσης από τα εστιατόρια. Επίσης, εάν το εστιατόριο εφαρμόζει κάποιο σύστημα ποιότητας (π.χ. HACCP) τότε το τρεχούμενο νερό του είναι σίγουρα καθαρό.


Επιλέξτε χύμα προϊόντα και όχι συσκευασμένα.
Επιλέξτε μεγαλύτερες συσκευασίες.
Επιλέξτε προϊόντα με ελάχιστη συσκευασία (π.χ. σαπούνι ελιάς αντί για κρεμοσάπουνο).
Μεταξύ ομοειδών προϊόντων, επιλέξτε αυτά που έχουν συσκευασίες με μικρότερο βάρος και όγκο.
Αποφύγετε να αγοράζετε προϊόντα μίας χρήσης.
Στίψτε μόνοι σας την πορτοκαλάδα σας, αντί να χρησιμοποιήσετε έτοιμη από συσκευασία.
Φτιάξτε μόνοι σας γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου, γάλα ρυζιού, ή χυμό φρούτων αντί να πιείτε ένα έτοιμο συσκευασμένο ρόφημα.


Μην τυπώσετε εάν δεν είναι αναγκαίο. Χρησιμοποιήστε την “προεπισκόπηση σελίδας” για να δείτε το έγγραφό σας.


Τυπώστε και στις δύο όψεις της σελίδας.


Τυπώστε 2 σελίδες σε μία.


Χρησιμοποιήστε πρόχειρη εκτύπωση.


[Για γυναίκες:] Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενο εμμηνορροϊκό κύπελο (menstrual cup) αντί για τα συνηθισμένα είδη του εμπορίου (σύνδεσμος 1, σύνδεσμος 2,σύνδεσμος 3 στα αγγλικά, λήμμα από τη wiki στα αγγλικά). Ένα εμμηνορροϊκό κύπελλο κοστίζει 25-40 ευρώ και διαρκεί 10 χρόνια και σε αυτά τα 10 χρόνια βοηθά να αποφευχθούν περίπου 2500 σκουπίδια.


[Για γονείς:] Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενες πάνες και όχι πάνες μίας χρήσης. Οι πάνες μίας χρήσης για ένα μωρό απαιτούν κατά μέσο όρο την κοπή 6 δένδρων και δημιουργούν περίπου 1.000 κιλά (!) μη ανακυκλώσιμων σκουπιδιών. Σύνδεσμος1,Σύνδεσμος2


2. Reuse — Ξαναχρησιμοποιήστε !!


Ξαναχρησιμοποιήστε τις σακούλες (πλαστικές και χάρτινες) που ήδη έχετε. Μπορείτε να αφήσετε αρκετές στο αυτοκίνητό σας ώστε όταν επισκεφθείτε το super-market να χρησιμοποιήσετε αυτές.


Έχετε πάντοτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερού. Όταν αδειάσει, μπορείτε να το ξαναγεμίσετε σε μία βρύση ή ψύκτη χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε πλαστικό ή γυάλινο ποτήρι για να ξεδιψάσετε.


Δωρίστε τα ρούχα, τα έπιπλα, και τα αντικείμενα που δεν χρειάζεστε αντί να τα πετάξετε. Μία καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το δίκτυο freecycle που υπάρχει και στην Πάτρα. Επίσης υπάρχει και το www.xariseto.gr το οποίο καλύπτει διάφορες πόλεις της Ελλάδος, αλλά όχι ακόμα την Πάτρα.


3. Recycle — Ανακυκλώστε !!


Μπαταρίες και συσσωρευτές (δηλ. μπαταρίες άνω του 1,5 κιλού)


Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οθόνες, ψυγεία, και άλλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές


Χαρτί (μην το τσαλακώνετε, γιατί πιάνει πολύ περισσότερο χώρο)


Aλουμίνιο (ξεπλύνετε ελαφρώς)

Λευκοσίδηρος (συσκευασίες: ξεπλύνετε ελαφρώς. Επίσης, για να μην προκληθεί τραυματισμός σε ανθρώπους ή ζώα, τοποθετείτε το αιχμηρό καπάκι μέσα στην κονσέρβα, και πιέζετε το στόμιό της ώστε να κλείσει και να μην χωρά ούτε ανθρώπινο δάχτυλο ούτε πόδι ή μουσούδα ζώου).


Γυαλί (ξεπλύνετε ελαφρώς)

Πλαστικό (ξεπλύνετε ελαφρώς)


Σακούλες πλαστικές και χάρτινες — προσοχή! μην πετάτε στην ανακύκλωση βιοδιασπώμενες σακούλες (π.χ. αυτές από καλαμπόκι).


Το παλιό σας αυτοκίνητο
Μελανοδοχεία εκτυπωτών (δείτε τη σχετική σελίδα στο site μας)


Λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας (ΙΚΕΑ)


Οργανικά απόβλητα — αν έχετε κήπο ή λίγο χώρο στο μπαλκόνι σας μπορείτε να φτιάξετεκομπόστ.


και τέλος… Απαιτήστε!


Απαιτήστε από τις επιχειρήσεις να νοιαστούν περισσότερο για το περιβάλλον. Πώς;


“Ψηφίστε” με τα χρήματά σας. Αγοράζοντας προϊόντα με μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον αναγκάζετε τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν καλύτερες πρακτικές.
Επικοινωνήστε με τις επιχειρήσεις. Οι περισσότερες επιχειρήσεις παίρνουν πολύ σοβαρά τα σχόλια των καταναλωτών και τις τάσεις που διαμορφώνονται στις συμπεριφορές μας. Ζητήστε να μειώσουν τον όγκο των απορριμάτων που μας αναγκάζουν να δημιουργούμε ως καταναλωτές. Ζητήστε να σας επιστρέφουν 5 λεπτά για κάθε σακούλα που φέρνετε από το σπίτι σας.


Όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα προϊόν (π.χ. ένα φωτοτυπικό, έναν εκτυπωτή, ακόμα και ένα μπουκάλι χυμό) προτιμήστε την επιχείρηση που έχει οργανωμένο σύστημα συλλογής των απορριμμάτων που δημιουργούνται από την χρήση του προϊόντος που πουλά.


Εάν πρόκειται να αγοράσετε εκτυπωτή, προτιμήστε κάποιον που τυπώνει (αυτομάτως ή χειροκίνητα) και στις δύο όψεις του χαρτιού.


Ένας-ένας, όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά !


Πηγή : http://recyclewithupatras.wordpress.com/about/reduce-reuse-recycle/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...