Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Η διαπραγματευτική ισχύς της Ελλάδος έχει έως μηδενιστεί – Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι θα αποφασιστεί στις 23/10 και οι τραπεζίτες που ανησυχούν σφόδρα για το haircut…στρέφονται στην ΝΔ

Η Ελλάδα και αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το νέο haircut. Η στρατηγική είναι οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν και η Ελλάδα θα ενημερωθεί για τις αποφάσεις που θα ληφθούν.



Ακόμη και η Αργεντινή είχε την δυνατότητα να διαπραγματευτεί και πλέον το μείζον θέμα για την χώρα δεν είναι αν το haircut είναι 30% ή 40% ή 50% αλλά αν η χώρα μπορεί να διαπραγματευτεί. Αν δεν μπορεί εγείρεται μείζον θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.


Πως όμως έχει η κατάσταση; Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε το μέγιστο haircut δηλαδή 50% ή 60% ή 70% αλλά αφενός δεν μπορεί να διαπραγματευτεί καθώς θεωρείται αναξιόπιστη και ασυνεπής η Ελλάδα αφετέρου μπορεί το μεγάλο haircut να ωφελεί την χώρα αλλά ζημιώνει καίρια το τραπεζικό σύστημα.


Χθες για πολλοστή φορά ο υπουργός οικονομικών Ε. Βενιζέλος ενημέρωσε τους τραπεζίτες για τα σχέδια που υπάρχουν χωρίς όμως να γνωρίζει το ακριβές σχέδιο απομείωσης ή νέου psi που προωθείται.


Αν το haircut είναι π.χ. 35% τότε θα πρόκειται για νέα απομείωση 14% και σε γενικές γραμμές θα είναι διαχειρίσιμη η ζημία.


Αν το haircut είναι 40% οι ζημίες θα φθάσουν τα 12 δις ευρώ ή αν αφαιρεθεί το 21% του παλαιού psi νέες ζημίες 6 δις ευρώ.


Αν το haircut είναι 50% οι νέες ζημίες θα φθάσουν τα 9 δις και οι συνολικές τα 15 δις ευρώ.


Όσο μεγαλώνει το haircut τόσο ωφελείται το κράτος αλλά ζημιώνονται οι τράπεζες.


Οι διοικήσεις των τραπεζών κατανοούν πλήρως ότι αν το haircut είναι μεγάλο θα υποχρεωθούν να προσφύγουν στο ΤΧΣ αν είναι μικρότερο θα το αποφύγουν για την ώρα.


Οι τραπεζίτες ή τουλάχιστον ορισμένοι εξ αυτών κατανοώντας ότι η κυβερνώσα παράταξη έχει απολέσει την κοινωνική ανοχή και στις δημοσκοπήσεις έχει καταρρεύσει ήδη έχουν κάνει κρούσεις στην ΝΔ.


Ήδη κορυφαίος τραπεζίτης που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την ΝΔ ενώ το ρεύμα των τραπεζιτών είναι «πάμε με την ΝΔ το ΠΑΣΟΚ τελείωσε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...