Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Με τα μάτια στραμμένα σε Ευrogroup και Σύνοδο Κορυφής βρίσκεται η κυβέρνηση – Στη δημοσιότητα σήμερα η έκθεση της Τρόικας – Σε συναγερμό το οικονομικό επιτελείο

Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία το Σάββατο αναμένει τις αποφάσεις του Eurogroup για την εκταμίευση της 6η δόσης και την Κυριακή τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.



Θα προηγηθεί η ψήφιση πολυνομοσχεδίου ( σ.σ. διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται σήμερα) οι διατάξεις του οποίου αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα νέο εργασιακό τοπίο την Ελλάδα.


Με το πολυνομοσχέδιο καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ περικόπτονται έως και 50% οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.


Το νέο νόμο θα στιγματίζουν οι απολύσεις αφού ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας επεκτείνεται ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα, ενώ έρχεται μία νέα μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, καθώς και νέο μπαράζ από φορολογικά μέτρα.


Οι αποκαλύψεις, μέρα με την ημέρα, από το οικονομικό επιτελείο καταδεικνύουν τα δύσκολα χρόνια λιτότητας που έρχονται και κυρίως την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει να ακολουθεί την ανεπιτυχή συνταγή της φορολογικής αφαίμαξης των γνωστών υποζυγίων, μισθωτών και συνταξιούχων.


Η τελευταία ρύθμιση, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο, αφορά στην καταβολή της «έκτακτης εισφοράς» εις διπλούν κατά το 2012: προκαταβολικά κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του 2012 θα παρακρατείται η εισφορά από μισθωτούς και συνταξιούχους για τα εισοδήματα του 2012, ενώ με την εκκαθάριση της δήλωσης εισοδήματος θα πληρωθεί και η έκτακτη εισφορά του 2011. Και αυτά πλέον του τέλους επιτηδεύματος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις.


Να σημειωθεί ότι μέχρι και το Φεβρουάριο του 2012 θα εξοφλείται η έκτακτη εισφορά του 2010.


Παράλληλα, από αυτό το μήνα ξεκινάει και η πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων επίσης για τη διετία 2011 -2012, πλέον της μείωσης του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, της κατάργησης ή περικοπής πλήθους φοροαπαλλαγών, της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που ενεργοποιήθηκε από το περασμένο Σάββατο 15 Οκτωβρίου.


Η αγωνία κορυφώνεται στο οικονομικό επιτελείο, καθώς σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και η έκθεση της τρόικα από την πέμπτη αξιολόγηση.


Μπορεί οι ξένοι να δίνουν την έγκριση τους για την εκταμίευση της δόσης των 8 δις. ευρώ, αλλά η έκθεση τους αναμένεται να βρίθει από αιχμές ως προς τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων.


Πλήθος αντιρρήσεων θα αφήνουν οι ξένοι και ως προς την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων, οι οποίοι πατά τον καταιγισμό των φορολογικών μέτρων βλέπουν την «μαύρη τρύπα» στα κρατικά ταμεία να διογκώνεται. Στο φετινό εννεάμηνο έχει ανέλθει στα 3 δις. ευρώ.


Η έκθεση της Τρόικα θα μπει την Παρασκευή και το Σάββατο στο τραπέζι των συζητήσεων του Εurogroup και του Εcofin. Των αποφάσεων που θα λάβουν οι υπουργοί των Οικονομικών θα εξαρτηθεί και η καταβολή της 6ης δόσης των 8 δις. ευρώ.


Η κυβέρνηση διά στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου έχει δηλώσει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.


Τα δύσκολα βέβαια για την κυβέρνηση αφορούν στην ανταλλαγή ομολόγων.


Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου περί κουρέματος 21% έχει ανατραπεί , ενώ οι φωνές σε ευρωπαϊκό, διεθνές και ελληνικό επίπεδο ποικίλουν ως προς το αν πρέπει να γίνει μεγαλύτερο hair cut, σε τι ποσοστό μπορεί να φθάσει αυτό, τι επιπτώσεις θα έχει για τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως ποιο θα είναι το όφελος για το ελληνικό χρέος.


Τα μαρτύρια, πάντως, δεν πρόκειται να σταματήσουν, καθώς ακολουθεί νέο νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα και αμέσως μετά την εκταμίευση της έκτης δόσης, αναμένεται να ξαναρθεί η τρόικα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν για το νέο πακέτο βοήθειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...