Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΠΕΝΤΕΛΙΩΤΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ

Με κοινή συνέντευξη τύπου των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης ξεκινά η κοινή δράση κατά της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Κατά των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό


Πεντέλη 25 Νοεμβρίου 2011


Τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής που θα αντιταχθεί στην τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό και θα ενημερώσει τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας για το περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζεται στο βουνό με την ανοχή μέχρι σήμερα της διοίκησης Στεργίου, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου που έγινες στις 24/11/2011 στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Πεντέλης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης κ. Μανώλης Γραφάκος, Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου και Αντώνης Φειδοπιάστης, οι δημοτικοί σύμβουλοι των συνδυασμών τους, καθώς και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πεντέλης κ. Λάζος Λεωνίδας και Τζουμάκας Κώστας.


Στη συνέντευξη που παρακολούθησαν φορείς της πόλης και πολίτες, ανακοινώθηκε η σύσταση συντονιστικής επιτροπής κατά των φωτοβολταϊκών και δηλώθηκε ότι ο στόχος είναι να μην επιτραπεί η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 3.500 στρεμμάτων στο Πεντελικό βουνό από τη Μονή Πεντέλης. Τονίστηκε δε ότι η επερχόμενη καταστροφή του Πεντελικού με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, έγινε αφορμή για να ξεπεραστούν οι όποιες ιδεολογικές ή πολιτικές διαφορές, ώστε να επιτευχθεί ο αυτονόητος σκοπός της προστασίας του πεντελικού όρους.


Χωροταξικό ζήτημα, παραβίαση της ζώνης προστασίας του Πεντελικού, παραβίαση της δασικής νομοθεσίας.


Στη συνέντευξη αρχικά αναπτύχθηκε η διαφωνία για το χωροταξικό. Υποστηρίχθηκε ότι στη χώρα υπάρχει χωροταξία και δεν μπορούν να γίνουν παντού τα πάντα. Στους ορεινος όγκους της Αττικής ισχύουν προεδρικά διατάγματα προστασίας για να προστατεύουν το περιβάλλον σε βάρος κερδοσκοπικών ενεργειών. Στο Πεντελικό ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 755/88 που αποτελεί τον καταστατικό χάρτη προστασίας του βουνού. Εδώ και 23 χρόνια έχει αποτρέψει χρήσεις στο Πεντελικό που είχαν σκοπό το κέρδος και θα ήταν σε βάρος του περιβάλλοντος. Οι χρήσεις πάνω στον δασικό ορεινό όγκο είναι συγκεκριμένες, προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπουν δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αν καταστρατηγηθεί μια φορά το Προεδρικό Διάταγμα και να υπάρξει εκμετάλλευση στο βουνό εις βάρος του περιβάλλοντος και εις όφελος του κέρδους, τότε ανοίγει κερκόπορτα για άναρχη εκμετάλευση του βουνού και περιβαλλοντική υποβάθμισή του.


Δεν τίθεται λοιπόν θέμα συζήτησης περί ανταποδοτικότητας γιατί η επιλογή είναι να μην υπάρξουν τέτοιες χρήσεις στο βουνό. Οτιδήποτε γίνει στο Πεντελικό με σκοπό το κέρδος και κατά του περιβάλλοντος, τονίστηκε ότι θα βρει αντίθετα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής, όχι μόνο σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά διαχρονικά.


Διαφορά σε σχέση με τη δημοτική αρχή Στεργίου


Στο σημείο αυτό σημειώθηκε ότι αυτή ακριβώς είναι η διαφορά με τη δημοτική αρχή Στεργίου, η οποία σύστησε επιτροπή που θα ενημερωθεί για το χωροταξικό και στη συνέχεια θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν τίθεται θέμα συζήτησης για το ζήτημα αυτό και ο στόχος είναι να μην δημιουργηθεί πουθενά κανένα περιβαλλοντικό πάρκο στο Πεντελικό.


Περιβαλλοντικά ζητήματα


Στη συνέχεια αναφέρθηκαν οι βασικοί λόγοι κυρίως περιβαλλοντικοί για τους οποίους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών.
Σημειώθηκε ότι η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη ανάπτυξη και εκτός από το κέρδος να λαμβάνει υπόψιν και τις περιβαλλοντικές συνέπειες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τι θα παραδοθεί στις επόμενες γενεές. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και πρέπει να χρησιμοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η Αττική και το Πεντελικό δεν προσφέρονται, αντενδείκνυνται για 5 απλούς λόγους.


Πρώτον, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών καταστρέφει την πανίδα και την χλωρίδα, διότι κάτω από τα φωτοβολταϊκά κάθε μορφή ζωής θα εξαφανιστεί.
Δεύτερον, επιφέρει μέση αύξηση θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 2-3 βαθμούς.
Τρίτον, δημιουργεί μεγάλη οπτική ρύπανση σε 3,5 με 4 χιλιάδες στρέμματα.
Τέταρτον, από τα απόβλητα που θα προκαλέσουν 20 – 25 χρόνια τα εξαρτήματα, τα γυαλιά, τα αλουμίνια, που θα πέσουν, θα σαπίσουν, θα μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Και το πιο σημαντικό! Εάν ανοίξει η πόρτα στην εκμετάλλευση τότε δε θα σταματήσει στα 3,5 χιλιάδες στρέμματα.
Πέμπτον, η συσσώρευση του ρεύματος και η μεταφορά του, θα δημιουργήσει βαριές εγκαταστάσεις και πυλώνες που θα αλλάξουν πλήρως τη φυσιογνωμία της περιοχής.


Αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού


Τονίστηκε ότι με την προσπάθεια που κάνει η μονή Πεντέλης, επιχειρείται η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στο βουνό, επιδιώκεται η νομιμοποίηση των αμφισβητούμενων εκτάσεων της Μονής ώστε να αποκτήσει ιδιοκτησία εκεί που ποτέ δεν είχε. Η Μονή Πεντέλης δεν είχε ποτέ τίτλους ιδιοκτησίας στο Πεντελικό βουνό, ούτε καν χρυσόβουλα. Είχε δύο βασιλικά διατάγματα, ένα του 1911 και ένα του 1933, που απροσδιορίστως της έδινε διακατοχή (όχι ιδιοκτησία) για να μπορεί να εκμεταλλεύεται τη ρυτίνη και την υλοτόμηση. Επίσης πριν από μερικά χρόνια που βρέθηκε στα Δικαστήρια με το Δήμο Βριλησσίων, όταν την κάλεσαν να φέρει τίτλους, δεν προσκόμισε τίποτε, παρά ισχυρίστηκε νομή από το έτος 1500, όταν η Μονή ιδρύθηκε γύρω στο 1700!! Από έλεγχο στο Γραφείο Κτηματογράφησης Πεντέλης προκύπτει ότι η Μονή έχει δηλώσει στην κυριότητά της όλη την εκτός σχεδίου περιοχή του βουνού, που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Στην περιοχή μας έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, 44 γεωτεμάχια από τη Μονή Πεντέλης για τη Νέα Πεντέλη και 73 για την Πεντέλη. Για την τεκμηρίωση του εμπράγματου δικαιώματος η Μονή επικαλείται χρησικτησ��α και αποφάσεις του πολυμελούς Πρωτοδικείου. Υπάρχει μία απόφαση 2442 στις 22/3/1988 που αυτές προφανώς αφορούν διένεξη μεταξύ ιδιωτών. Είναι το σχέδιο για να μπορούν να κατοχυρώνονται εκτάσεις σε κάποιους, αν και ο νόμος προβλέπει ότι δεν αναγνωρίζεται χρησικτησία επί Δημοσίου Κτήματος.


Συμπερασματικά η Μονή δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας στο Πεντελικό και με την κίνηση αυτή προσπαθεί να κατοχυρώσει εκτάσεις που δεν της ανήκουν και να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Πεντελικό.


Οι επόμενες κινήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής


Μετά τις τοποθετήσεις όλων των Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και πολιτών, παρουσιάστηκαν οι επόμενες κινήσεις της επιτροπής που επιγραμματικά έχουν ως εξής:


• Έγγραφη και με προσωπική συνάντηση ενημέρωση των κομμάτων και των αρχηγών τους.
• Έγγραφη ενημέρωση σε αρμόδιους φορείς
• Έγγραφη ενημέρωση των Βουλευτών, Περιφερειακών Συμβούλων, όμορους Δήμους, ΣΠΑΠ, ΚΕΔΕ, ΤΕΔΝΑ.
• Έκδοση ενημερωτικού εντύπου και διανομή του στην τοπική κοινωνία
• Οργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για το θέμα.


Στο τέλος της συνέντευξης οι συμμετέχοντες απεύθυναν «προσκλητήριο συνείδησης και ευθύνης σε όλους τους πολίτες» σημειώνοντας ότι ξεκινάει ένας δύσκολος ο αγώνας με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ο οποίος με την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας θα αποτρέψει τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό, ώστε να επιτευχθεί ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...