Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Τις επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εξετάζει η Κομισιόν και η ΕΚΤ - Δήλωση-σοκ του Αυστριακού καγκελάριου - Στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου η Ελλάδα

Εναλλακτικές λύσεις για τις επιπτώσεις που θα έφερνε στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια πιθανή έξοδος της χώρας μας από το ευρώ, εξετάζει η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνοντας νέα διάσταση στο σίριαλ «ευρώ ή δραχμή» που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες.



Σε μία απόρρητη έκθεση 50 σελίδων που συνέταξαν οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης και εξετάζουν τώρα οι πολιτικοί στις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «παίζεται» το μέλλον της χώρας μας και μάλιστα από τους εταίρους μας.


Η έκθεση έχει τρία σενάρια:


- Αποβολή κράτους-μέλους από το ευρώ με απόφαση των υπόλοιπων χωρών-μελών.


Η έκθεση αναφέρει ότι συλλογικό δικαίωμα στην αποπομπή κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη της ΕΕ». Ωστόσο από νομικής απόψεως, υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης μιας σχετικής επιχειρηματολογίας. Αναγνωρίζεται ότι η περιθωριοποίηση ενός κράτους-μέλους δεν είναι κάτι το ιδανικό, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως ως ενδεχόμενο.


- Ένα κράτος μπορεί να αποφασίσει μονομερώς την αποχώρησή του από την Ευρωζώνη


Σύμφωνα με την έκθεση, η μονομερής απόφαση για έξοδο από τη ζώνη του ευρώ συνεπάγεται και αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η συμμετοχή σε όλα ή αποχώρηση από όλα» είναι το πνεύμα των αποφάσεων στην Ε.Ε.


- Συμφωνημένη έξοδος από το ευρώ


Πρόκειται για μία καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία θα επέτρεπε σε μία χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ, αλλά να παραμείνει στην Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη, η έκθεση εκτιμά ότι οι «γκρίζες ζώνες» της ίδιας της Συνθήκης αφήνουν κάποιο παράθυρο για να δρομολογηθεί μία τέτοια εξέλιξη.


Δήλωση-σοκ του Αυστριακού καγκελάριου - Δεν αποκλείεται πλέον ακόμη και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ


Μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν αποκλείει πλέον και ο θεωρούμενος ως μετριοπαθής στις εκτιμήσεις του και ιδιαίτερα αλληλέγγυος προς την Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος, σε σημερινή συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή, λαϊκή, εφημερίδα «Έστεραιχ», τονίζει πως η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι μία περίπτωση, αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τους όρους και δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.


Ο κ. Φάιμαν, εξάλλου, υποστηρίζει πως μία επιστροφή στο νέο-παλιό νόμισμα, όπως η δραχμή, σίγουρα δεν θα είναι για την Ελλάδα λιγότερο δύσκολη από την παραμονή της στην Ευρωζώνη και τονίζει πως η απόφαση, ωστόσο, για έξοδο από την Ευρωζώνη είναι θέμα της ίδιας της ενδιαφερόμενης χώρας.


Στη συνέντευξή του, ο καγκελάριος διευκρινίζει με κάθε σαφήνεια πως για να υπάρξουν περαιτέρω εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συνδεόμενα με αυτό, μέτρα, γεγονός που σημαίνει, όπως ο ίδιος συμπληρώνει, ότι πριν οι Έλληνες αποδείξουν πως εφαρμόζουν τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «δεν θα υπάρξουν περαιτέρω χρήματα».


Το γύρο του κόσμου κάνει και σήμερα το πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει βρεθεί η χώρα


Το γύρο του κόσμου κάνει και σήμερα το πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει βρεθεί η χώρα, με όλα τα διεθνή ΜΜΕ να ασχολούνται σε συνεχή βάση με τις εξελίξεις, εστιάζοντας πλέον στη στάση που θα τηρήσει η Αντιπολίτευση και δη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.


Τα περισσότερα ευρωπαϊκά μέσα κάνουν λόγο για τεταμένη κατάσταση στην Αθήνα και δίνουν βάση στις δηλώσεις του κυρίου Σαμαρά περί μη συμμετοχής του κόμματός του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας εφόσον δεν παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.


Το BBC γράφει πως ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης πηγαίνει να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια κρίσιμη στιγμή για την επίτευξη ή μη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας της χώρας.


Οι Financial Times προβάλλουν την άρνηση του κυρίου Σαμαρά να συνεργαστεί σε μια μεταβατική κυβέρνηση.


Το CNN τονίζει πως η Κυριακή θα είναι ίσως η πιο κρίσιμη ημέρα για να προσπεράσει η Ελλάδα το σκόπελο της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής.


Οι FT φιλοξενούν και μια ανάλυση για το πόσο δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία είναι η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ και στη συνέχεια και από την ΕΕ και τιτλοφορούν αυτή την ανάλυση με το εύγλωττο: «νομικός πονοκέφαλος στην Ευρώπη»!


Οι New York Times μιλούν για την επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα.


Το CNBC κάνει αναφορά στο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που φιλοξενεί το Πρώτο Θέμα και τονίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα προτιμούσε μια κυβέρνηση συνεργασίας από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


Το Reuters υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αρνούνται να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κρίσης.


Το Spiegel περιγράφει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σε άρθρο με τίτλο: «Το χρονικό ενός πραξικοπήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...