Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

New York Times: Ο Παπανδρέου είχε εξετάσει ακόμη και το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ – Spiegel: Ετοιμάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ευρωζώνη

Η προειδοποίηση ήταν σαφής: η Ελλάδα ήταν εκτός ελέγχου. Άλλωστε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Bob Traa, το είχε γράψει από το 2009, σε ένα σχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ, που δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ.



Έτσι ξεκινά την ανάλυση της η εφημερίδα New York Times για το ελληνικό πρόβλημα, στην οποία μάλιστα αποκαλύπτει και το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε εξετάσει ακόμη και την πιθανότητα να βγει η χώρα από την ευρωζώνη.


Όταν οι Έλληνες αξιωματούχοι είδαν το σχέδιο, παραπονέθηκαν για το ΔΝΤ, κι έτσι η δημοσιοποίηση τους υποβάθμισαν τους κινδύνους που έδειχνα ότι η Αθήνα κάποια στιγμή θα μπορούσε να χρεοκοπήσει προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη. Το σημαντικότερο συμπέρασμα από ένα τέτοιο συμβάν είναι ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη δεν υπήρχε κανείς που να θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η Ελλάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και τώρα απειλεί να τραβήξει το ευρώ μαζί της.


Οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες, όλοι τους είχαν υποτιμήσει τους κινδύνους που φαίνονταν αρκετά σαφείς εκ των υστέρων. Ξανά και ξανά τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί από τους υπεύθυνους που προσφέρουν τις υποτιθέμενες λύσεις τώρα, αντί να διορθώσουν τα προβλήματα στην Ελλάδα, απλά να τους άφηνε να κακοφορμίζουν.


Πράγματι, πέντε μήνες μετά την έκθεση του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποκάλυψε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, η χώρα του είχε ουσιαστικά πει ψέματα για το μέγεθος του ελλείμματός της. Το έλλειμμα, όπως αποδείχθηκε, ανήλθε σε ένα μη βιώσιμο επίπεδο. Το ΔΝΤ είχε προβλέψει το αυτονόητο: ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει τους λογαριασμούς της και χρειάζεται να περικόψει δραστικά το χρέος της.


Αν οι ηγέτες είχαν συμφωνήσει νωρίτερα να διευκολύνουν το βάρος του χρέους στην Ελλάδα και αν είχαν κινηθεί πιο γρήγορα για την προστασία χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπως άλλωστε αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν παροτρύνει από τις αρχές του 2010, θα είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα, αναφέρει η εφημερίδα.


Μέχρι την άνοιξη του 2011, και ενώ είχε περάσει ένας δύσκολος χρόνος για την Ελλάδα, είχε διαφανεί ότι η χώρα δεν μπορούσε να βγάλει πέρα το πρόγραμμα της. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται δηλώσεις τραπεζίτη, προσκείμενο στον πρωθυπουργό, ο Γ. Παπανδρέου είχε εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις - ακόμη και το ακραίο βήμα εξόδου από το ευρώ. Αλλά το θέμα της μείωσης του χρέους στην Ελλάδα, το οποίο όδευε προς το 180%, ήταν ακόμη ταμπού.


Στα τέλη Ιουνίου, ο κ. C. Dallara, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον νεοδιορισθέντα τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. Θα πρέπει να υπάρξει ένα κούρεμα για τους κατόχους, του ελληνικού χρέους, τους είπε ο κ. Dallara, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιστωτές θα πρέπει να δεχθούν να εγγράψουν τις ζημίες. ''Υπήρξε σοκ και έκπληξη στα πρόσωπά τους', φαίνεται να δήλωσε σε ιδιωτικές συζητήσεις ο κ. Dallara.


Παρόλο που το σχέδιο προχώρησε σε ένα κούρεμα, οι Έλληνες ήταν απρόθυμοι να συμμετάσχουν. Η συμφωνία ήρθε σύντομα για να θεωρηθεί ως ανεπαρκής, ενώ νέα συμφωνία επιτεύχθηκε στα τέλη Οκτωβρίου ώστε να απαιτηθεί από τους κατόχους ομολόγων να δεχτούν πιο μεγάλες απώλειες.


Spiegel: Τρέξτε να σώσετε τις ζωές σας...


"Η Ευρωζώνη εξετάζει λύση έσχατης ανάγκης - Τρέξτε να σώσετε τις ζωές σας", αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, σε άμεση συνάρτηση με τα σχέδια των Ευρωπαίων για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ.


Κατά το Spiegel, το μελάνι για την πρόσφατη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στέγνωσε προτού γίνει σαφές ότι πρόκειται για μια ανεπαρκή τελικώς συμφωνία.


"Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ για την ώρα τουλάχιστον", σχολιάζει το περιοδικό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί εγγυήση για την υγεία της ελληνικής οικονομίας, ή για ένα ασφαλές μέλλον για το ευρώ.


Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στο έντονο παρασκήνιο της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου, όπου τέθηκαν επί τάπητος σειρά λύσεων για την επίλυση της κρίσης, μεταξύ των οποίων η αξιοποίηση συναλλαγματικών αποθεμάτων της ΕΚΤ ή των SDRs του ΔΝΤ, στις οποίες ωστόσο έθεσε βέτο η Bundesbank.


"Πλέον αυτό που μένει είναι να απαντήσει η γερμανική κυβέρνηση εάν θα υπερασπιστεί την νομισματική ενοποίηση ή θα έχει ένα σταθερό νόμισμα. Δεν μπορεί να αναβάλει πλέον την λήψη αυτής της απόφασης", τονίζει το περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...