Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Από χθες είχαμε προβλέψει ότι θα προκύψει τραπεζικό σύστημα δύο ταχυτήτων. Από σήμερα αρχίζουν να βλέπουν όλοι την διαφοροποίηση αυτή. Έως τις 15 Μαϊου θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας από την Τρόϊκα για τις Ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες αναμένουν τα αποτελέσματα για να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση.
Η έκεθση αυτή θα προβλέπει τον διαχωρισμό των τραπεζών σε συστημικές και μη, σε βιώσιμες και μη. Το ανέφερε, χθες και ο κ. Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.
Στην κατηγορία των συστημικών εντάσσονται οι Εθνική, Αλφα, Eurobank και ίσως η Πειραιώς. Όλες οι υπόλοιπες θα χαρακτηριστούν προσωρινά τουλάχιστον ως μη βιώσιμες. Εξαιρούνται οι ξένες τράπεζες όπως η Εμπορική, γενική και οι Κυπριακές Κύπρου, Marfin και Ελληνική.
Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Αττικής, Proton και FBBank  θα είναι οι μη βιώσιμες κατά την κρίση της Τρόϊκα.
Ποιά θα είναι πρακτικά η διαφορά τους; Το Ταμείο Χρηματοσπιτωτικής Σταθερότητας θα δώσει προτεραιότητα στη στήριξή του στα τρπαεζικό σύστημα. Πρώτα θα δοθεί η στήριξη στις βιώσιμες και ύστερα στις μη και εφ΄όσον επαρκούν τα προς διάθεση κεφάλαια.
Στη συνέχεια οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, με τιμές περί τα 10 λεπτά για κάθε μια, με πιθανή εξαίρεση την Εθνική και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε reverse split με λόγο 1 προς δέκα.
Είναι προφανές ότι πρόκειται να έλεθει το τέλος για κάποιες τράπεζες, οι οποίες είτε θα συγχωνευθούν είτε θα πωληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές. Ποιός θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης θα είναι μια υπόθεση που θα αποτελέσει μείζον ζήτημα και θα απασχολήσει τουλάχιστον όλο το τραπεζικό σύστημα.
Η Τρόϊκα τελικώς θα διαμορφώσει και το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα. Όλα αυτά μέσα στο τρέχον εξάμηνο. 
Μόλις πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε την επίσπευση των ανακοινώσεων για την αναδιάρθρωση των τραπεζών αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει ανησυχία για τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...