Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Απρόβλεπτες οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και ασφάλεια, προειδοποιούν Γερμανοί επιχειρηματίες - Βλέπουν ως και πλήρη απομάκρυνση επενδυτών και τουριστών

Ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW προειδοποιεί σχετικά με το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ότι η χώρα θα απομονωθεί οικονομικά πλήρως.
Με αναφορά στις σχετικές δηλώσεις των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά και την ίδρυση νέου κόμματος, "με πρωταρχικό σκοπό την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου", ο Σύνδεσμος κάνει πάντως λόγο για "εχθρική στάση μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης και του κίτρινου Τύπου έναντι της γερμανικής πολιτικής για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες".



"Σχεδόν 70 χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι διανοητό φίλες και σύμμαχες χώρες να απειλούν αλλήλους με δικαστικές διαμάχες και τον διασυρμό τους σε εθνικά ή διεθνή δικαστήρια. Εφόσον υπάρχουν αξιώσεις, πρέπει αυτές να τίθενται επί τάπητος την κατάλληλη ιστορικά, στρατηγικά και πολιτικά στιγμή", επισημαίνεται στην ανακοίνωση και αναφέρεται ότι "πολλές τέτοιες ευκαιρίες χάθηκαν ανεπιστρεπτί και η πολιτική και η επιστημονική 'ελίτ' της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά".


Σύμφωνα με τον DHW, ''λύση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των δύο χωρών, αρκεί οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην άμεση ιστορική επανεκτίμηση των συμβάντων από κοινή επιστημονική ομάδα των δύο κρατών μέσα σε ένα ευρύ ευρωπαϊκό πλαίσιο".


Οπως τονίζει μάλιστα, "διαφορετική προσέγγιση και αντιμετώπιση του θέματος εγκυμονεί τον κίνδυνο να οδηγήσει στην πλήρη απομάκρυνση γερμανών επενδυτών, επιχειρηματιών, τουριστών, εθελοντών, φιλελλήνων κλπ από την Ελλάδα και σε δραματική εξέλιξη των ελληνογερμανικών επιχειρηματικών σχέσεων''.


Από την ελληνική πλευρά πάντως, εκδήλωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις διοργανώνει σήμερα ο ΛΑΟΣ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης.


Επιπλέον, εντατικοποιούνται οι έρευνες του ΥΠΟΙΚ σχετικά με την τεκμηρίωση των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας για την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής. Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης έδωσε εντολή για σχετική έρευνα στο ιστορικό αρχείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.


Σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο κ. Σαχινίδης, οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ έχουν εντοπίσει ήδη τους φακέλους με τα στοιχεία εκείνων που αποζημιώθηκαν την δεκαετία του 1960 από την Γερμανία, ενώ η επιπλέον έρευνα στο χώρο των ιστορικών αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα αξιοποιήσει και θα ψηφιοποιήσει το υλικό που θα βρεθεί, ώστε να μη χαθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...