Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

TA ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΝΤ!!!

Ισχυριστήκαμε μερικές ημέρες πριν και μόλις χθες ότι τα πράγματα όχι μόνο δεν είναι ευχάριστα και ελπιδοφόρα αλλά έρχονται σημαντικές αλλαγές και νέα μέτρα στο άμεσο μέλλον.
Διαβάσαμε τα ζητήματα που θέτει το ΔΝΤ στην τελευταία συνεδρίασή του για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα.
Είναι φανερό ότι τα ερωτήματα που θέτει είναι ουσιώδη για ό,τι προκύψει στο άμεσο μέλλον.
1. Αποκρατικοποιήσεις. Προειδοποιεί ότι στον επόμενο έλεγχο δεν θα είναι ελαστική η αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων. Αφήνει να εννοηθεί ότι η πίεση θα φθάσει ακόμη και στην απαίτηση να αλλάξει η σύνθεση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τη απόδοση του ελέγχου σε ιδιώτες.
2. Άνοιγμα προϊόντων και υπηρεσιών. Διαπιστώνει καθυστερήσεις και προβλέπει την πώληση επιλεγμένων μη συνταγογραφούντων φαρμάκων εκτός φαρμακείων μέσα στο 2013, την μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από την 1-1-2014 και την επανεξέταση - κατάργηση των εκπτώσεων στις ακτοπλοϊκές μεταφορές για ειδικές κατηγορίες όπως π.χ. φοιτητές.
3. Υγεία. Θέτει θέμα μείωσης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και αύξησης της κινητικότητας των γιατρών του ΕΣΥ. Ορίζει ότι το 50% των φαρμάκων πρέπει να είναι γενόσημα.
4. Κόκκινα δάνεια. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξησή τους το α τρίμηνο του ερχόμενου έτους.
5. ΦΠΑ εστίασης. Εκφράζει ευθέως την διαφωνία της για την μείωση του ΦΠΑ, επικαλούμενη το περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο και την προσπάθεια εστίασης σε πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των καθαρών αμοιβών των εργαζομένων.
6. Μισθοί, ανεργία. Η μείωση μισθών στη χώρα θα διαμορφωθεί συνολικά στο 20% ενώ η ανεργία θα ανέβει στο 27% φέτος και θα αποκλιμακωθεί στο 16,3% το....2018!!
7. Ύφεση. Η εκτίμηση για την ύφεση στο 4,2% φέτος ενώ για το 2014 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.
8. Αξιολόγηση Σεπτεμβρίου. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται ο προϋπολογισμός του 2014, το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2014-2017, ο νέος φόρος ακινήτων, η αξιολόγηση των αποκρατικοποιήσεων, η πρόοδος των  μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση.
9. Χρηματοδοτικό κενό. Προβλέπει ότι θα φθάσει στα 10,9 δις ευρώ, 4,4 δις το 2015 και 6,5 δις το 2016. Για τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για το 2013 και 2014 θα επανεξετάσουν την επιτυχία τους.
Υπάρχει εκτίμηση ότι και για τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν δημοσιονομικά κενά.
10. Δημόσιο χρέος. Εντοπίζει σημαντικούς κινδύνους για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και προβλέπει την εκτίναξή του στο 176% και μείωση στο 124% το....2020!!!. Προτρέπει δε τους Ευρωπαίους να λάβουν πρόσθετα μέτρα μείωσης του χρέους κατά 4% περίπου του ΑΕΠ.

Είναι απόλυτα αντιληπτό ότι το ΔΝΤ δεν εκτιμά θετικά τις εξελίξεις και την επιτυχία των ληφθέντων μέτρων στην Ελληνική οικονομία και θέτει υπό αμφισβήτηση την επιτυχία γενικά του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας.
Τα προβλήματα είναι μπροστά μας και δεν πέρασαν όπως μερικοί ισχυρίζονται στην προσπάθειά τους να δώσουν μια ευφορία στους φορολογούμενους και στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...