Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Όπως είχαμε ισχυριστεί πριν λίγες ημέρες το σημαντικότερο της επικαιρότητας είναι οι εν εξελίξει συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Τα σημαντικά θέματα επικεντρώνονται στα εξής.
Το δημοσιονομικό κενό του 2014 και μέχρι ακόμη και το 2017.
Το θέμα των πλειστηριασμών.
Όλα αυτά περιέχουν το σημαντικότερο ζήτημα, που δεν ξέρουμε αν βρίσκεται στην ατζέντα, η ανεργία και οι συνθήκες που πρέπει να διαμορφωθούν για ανάπτυξη.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που εκτιμάται το ένα δις ευρώ δεν αποτελεί ένα επισφαλές στοιχείο θετικών εξελίξεων αλλά είναι η αρχή της ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας. Θεωρεί ότι παγιώνεται μια νέα κατάσταση στην οικονομία ενώ η τρόικα δεν πείθεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Και είναι αλήθεια ότι το πλεόνασμα προέκυψε και από άλλους παράγοντας πλέον των διαρθρωτικών αλλαγών που προέκυψαν. Μέρος του πλεονάσματος περιέχει επιστροφή υπεραξιών από ομόλογα από την ΕΚΤ και το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα προκύψει και την επόμενη χρήση. Οι εισροές από φόρους παρουσιάζουν μια σταθερότητα για να μην πούμε ότι επιβραδύνεται η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων.
Σημαντικό θέμα, επίσης, είναι η ανεργία για την οποία δεν έχει γίνει τίποτα ως τώρα αναφορικά με την επιβράδυνση της. Προβλέπεται από ινστιτούτα μελετών να ανέλθει ακόμη περισσότερο στα επίπεδα του 35% εκεί που κα΄ποιοι ισχυρίζονται ήδη έχει φτάσει. 
Σοβαρό ζήτημα προέκυψε από το γεγονός ότι προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό η κυβέρνηση αποφάσισε την μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Και ρωτά κανείς. Πώς είναι δυνατόν να ανακάμψει η οικονομία και να μειωθεί η ανεργία;
Το αποτέλεσμα των συζητήσεων με την τρόικα θα δώσει σε σημαντικό βαθμό τις επερχόμενες εξελίξεις. 
Πόσο ακόμη μπορεί ο λαός να στηρίζει την οικονομία; Ιδού το μεγάλο ερώτημα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...