Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ

Σήμερα στον Ιερό Ναό του Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, στο Κολωνάκι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ μιας σημαντικής προσωπικότητας στο χώρο του χρηματιστηρίου και των μικρομετόχων.
Ο Δημήτρης Καραγκούνης έφυγε από τον κόσμο αυτό πριν δυο χρόνια σε προχωρημένη ηλικία.

Ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος της ένωσης των μικρομετόχων του χρηματιστηρίου Αθηνών.
Άνθρωπος με ευρεία αντίληψη, βαθιά γνώστης των γεγονότων και των εξελίξεων.

Η πολύχρονη παραμονή του στο θώκο του προέδρου της Ένωσης δεν ήταν τυχαία. Υπήρξε ο πυλώνας της προστασίας των συμφερόντων των μικρομετόχων στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του, την ευστοχία του και την απόλυτα τεκμηριωμένη θέση του βρέθηκε άπειρες φορές στα γραφεία όλων των παραγόντων της Ελληνικής αγοράς.
Απέναντί του ήταν πάντα τα συμφέροντα των ΄΄μεγάλων΄΄ της αγοράς. Ποτέ δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς και πιέσεις προκειμένου να μην χαθούν οι μικροεπενδύσεις των Ελλήνων. 

Κέρδισε τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων των θεσμικών και μη παραγόντων στην Ελληνική αγορά. Συχνότατη η παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία αν ήθελαν να δώσουν στην κοινή γνώμη την πραγματικότητα και την θεμελιακή άποψη για την αγορά έβρισκαν στο πρόσωπό του την λύση.

Θυμάμαι άπειρες συγκεντρώσεις της Ένωσης όπου η θεσμική του θέση του επέτρεπε να ενημερώνει επίσημα και έγκυρα τους μικρομετόχους. Όλες οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο είχαν άμεση επαφή μαζί του απ΄ όπου αντλούσε την σοβαρή και εμπεριστατωμένη θέση της εισηγμένης.

Πάντα παρών στις συνεδριάσεις του ΄΄κάγκελου΄΄, πάντα στο γραφείο της Ένωσης, πάντα παρών σε εκείνους που τον είχαν ανάγκη. Η γέφυρα μεταξύ του μεγάλου επενδυτή, των εταιρειών και της λαϊκής αποταμίευσης. 

Μια μικρή απόδειξη της αναγνώρισής του κύρους του και της σοβαρότητας ήταν όταν κάθε χρόνο στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας βρίσκονταν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, των τραπεζών και πολλών εισηγμένων εταιρειών. 

Ο λόγος πάντα καυτός και αληθινός. Χωρίς να προκαλεί αφόπλιζε τον ΄΄αντίπαλο΄΄ με εύστοχα επιχειρήματα, που ο συνομιλητής του αδυνατούσε να μην αποδεχθεί την αλήθεια των επιχειρημάτων του.

Όμως μια προσωπικότητα δεν εξαντλεί την δημόσια παρουσία του σ΄ένα συγκεκριμένο χώρο. Ο Δημήτρης Καραγκούνης βρέθηκε πολύ κοντά στο κοινωνικό έργο της εκκλησίας. Στήριζε με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες να απαλύνει τον πόνο του άπορου και του αδύναμου. Η εκκλησία, η Αρχιεπισκοπή διαθέτει μεγάλο αρχείο για το σημαντικό του έργο.

Η απώλειά του έφερε σημαντικό κενό στον χώρο της λαϊκής επένδυσης, του λαϊκού καπιταλισμού ας μας επιτραπεί η έκφραση αλλά και του χώρου της κοινωνικής προσφοράς. Πολλοί από τους παλαιούς της Σοφοκλέους (αν όχι όλοι) αναζητούν την χαμένη αυτή προσωπικότητα, η οποία είναι άγνωστη στους πολλούς, πολύ γνωστή σ΄εκείνους που ξέρουν και αναζητούν την καλή όψη της Ελληνικής κοινωνίας.

Τόσο στην εξόδια ακολουθία του πριν δυο χρόνια όσο και σήμερα στην επιμνημόσυνη δέηση η παρουσία αυτών των μικρομετόχων ήταν εξαιρετικά μεγάλη, αποδίδοντας τιμή και ανταποδίδοντας τα ελάχιστα στον Δημήτρη Καραγκούνη.

Καθήκον μας είναι να αναδεικνύουμε την καλή πλευρά της ζωής και της κοινωνίας μας. Να μετριάσουμε τα πάθη αν δεν τα μηδενίσουμε, να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν προσωπικότητες και κοινωνικές δυνάμεις που επιτελούν και σήμερα σημαντικό έργο, που βρίσκονται μέσα στα προβλήματα της κοινωνίας και αγωνίζονται να βρουν την λύση τους ή να απαλύνουν τις συνέπειές τους. Η ισοπέδωση και οι απαξιωτικές θέσεις και αντιλήψεις όχι μόνο δεν φέρνουν αποτέλεσμα αλλά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και επιτείνουν τα προβλήματα .

Εμείς είμαστε με την άποψη ότι οφείλουμε να αποκαλύπτουμε την όμορφη και δημιουργική πλευρά της κοινωνίας μας αντίβαρο στις προθέσεις και τις ενέργειες άλλων θλιβερών (για μας ) κοινωνικών δυνάμεων και μέσων ενημέρωσης.Θα μας ήταν ευχάριστη έκπληξη αν μέσα ενημέρωσης γράψουν κάτι για τον Δημήτρη Καραγκούνη.

Γι΄αυτό και επιλέξαμε την γραφή αυτού του άρθρου αποδίδοντας τιμή σ΄εκείνον που σιωπηρά, αθόρυβα αλλά αποδοτικά έκανε το καθήκον του ως άνθρωπος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...