Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2015. ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Και το 2015 θεωρείται χρονιά των αναπτυγμένων αγορών αφού η Αμερικανική αγορά ξεχώρισε ακόμη μια φορά ως αναπτυξιακός πόλος. Τονίζουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ανέστειλε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι αναταράξεις από οικονομικής και γεωπολιτικής άποψης που σημειώθηκαν στην Ουκρανία, Συρία και Ισλαμικό κράτος δεν φαίνεται να επηρέασαν την παγκόσμια οικονομία.
Η ομάδα BRIC συνέχισε να προβληματίζει αφού παρουσίασε επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η μείωση των τιμών του πετρελαίου, αρκετά σημαντική, κυρίως το β΄εξάμηνο του 2014 είναι δυνατόν να αποτελέσει θετικό παράγοντα στην επιτάχυνση της οικονομίας, βασικά στις χώρες όπου εισάγουν πετρέλαιο, ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ, Ιαπωνία κλπ. με δεδομένο ότι ο ΟΠΕΚ δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.
Οι εξαγωγείς πετρελαίου (Ρωσία, Νορβηγία, Νιγηρία, Αλγερία, Βενεζουέλα, Καναδάς) αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά. Ασφαλώς εξαιρούνται οι χώρες Αραβικά Εμιράτα, Κουβέϊτ, Ιράκ, Ιράν, όπου το κόστος παραγωγής είναι εξαιρετικά χαμηλό αναμένεται να επηρεαστούν λιγότερο αρνητικά.
 Οι ΗΠΑ, ως βασικός κινητήρας της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να ωθήσει τα οικονομικά σε ταχύτερους ρυθμούς ενώ η FED είναι πιθανόν να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μετά το β΄τρίμηνο του 2015. 
Η Κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να μην αυξήσει τα επιτόκιά της επειδή έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ.

Λέγονται αυτά διότι οι πολιτικές που εξαρτώνται από τις τιμές των βασικών αγαθών, τις εισαγωγές σε σχέση με τις εξαγωγές και η νομισματικές πολιτικές έχουν άμεση επίπτωση στις χρηματιστηριακές αγορές, στις τιμές των τίτλων και στο ενδιαφέρον των επενδυτών όπως και στην οικονομία των επιχειρήσεων.

Στην Ευρωζώνη η μικρού μεγέθους ανάκαμψη της περιφέρειας καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ (αγορές καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων) φαίνεται να μην επηρεάζουν σημαντική ώστε να ανατραπεί η βασική ακολουθούμενη Γερμανική πολιτική της λιτότητας.
Η μείωση των βασικών επιτοκίων (0,05%) και των αρνητικών καταθέσεων φαίνεται να μην φέρνουν την πολυπόθητη ανάπτυξη στο αναμενόμενο, τουλάχιστον, βαθμό. Να λάβουμε, επίσης, υπ΄όψη μας τις αποπληθωριστικές τάσεις που φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τις οικονομίες.
Υπάρχει ερωτηματικό κατά πόσο η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αγορά εταιρικών ομολόγων (QE) με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.
Ένας σημαντικός κίνδυνος που διαφαίνεται είναι η εμφάνιση κοινωνικών εντάσεων, με βασική αιτία την ανεργία. Η Γαλλία και Ιταλία φαίνεται να είναι πιο κοντά στον κίνδυνο αυτό. Και οι δυο χώρες είναι στις πρώτες θέσεις των ισχυρών της οικονομίας στην ΕΕ.

Αναφορικά τώρα με την χώρα μας, μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης κι επομένως ασκεί και άμεσα και έμμεσα επιρροές στις οικονομίες και των άλλων χωρών. Η επιβράδυνση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο πιθανών εκλογών άμεσα και ταυτόχρονα άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας εγείρει ερωτηματικά για την δρομολογούμενη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των τρεχόντων προγραμμάτων χρηματοδότησης.
Δεν έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα αυτές καθ΄αυτές οι εκλογές όσο η αλλαγή της πολιτικής που εν πολλοίς δεν έχει αποσαφηνιστεί σε πολλά σημεία της. Το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρ΄όλο που έχει καταγραφεί  ως αριστερής αντίληψης κόμμα, εμφανίζεται να θέλει να εφαρμόσει πολιτικές εντός της Ε.Ε.  Στόχος φαίνεται να είναι η επιβολή νέων πολιτικών μέσα από την δύναμη της ίδιας της παρουσίας της χώρας στα Ευρωπαϊκά όργανα. Θεωρεί ακόμη ότι οι αλλαγές πολιτικών είναι ζητούμενο και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης κι έτσι ευελπιστεί να επιτύχει να βάλλει τέλος στην πολιτική της λιτότητας, κόντρα στους στόχους της Γερμανικής επιβλητικής πολιτικής.
Η ενδεχόμενη νέα κατάσταση είναι άγνωστο κατά πόσο θα φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα αλλά και οι ίδιες οι χώρες της Ευρωζώνης είναι αδύνατο να το προβλέψουν.
Παρ΄όλο που στην αρχή του 2014 η χώρα μας παρουσίασε ισχυρά θετικές εντυπώσεις και με την προεδρία που άσκησε στην ΕΕ και έβγαλε την χώρα από την απομόνωση η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας που ήλθε με τις ευρωεκλογές συνεχίστηκε με την επίσπευση των προεδρικών εκλογών ώθησαν επενδυτές σε ισχυρές ρευστοποιήσεις τίτλων ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων κυρίως των τριετών να αυξηθούν επικίνδυνα κοντά στο 11%.
Για το 2015 αν η πολιτική αβεβαιότητα εκλείψει τότε όπως προβλέπεται θα έχουμε ανάπτυξη από το β εξάμηνο και ύστερα ενώ παράλληλα θα έλθουν βροχή οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης που θα ωθήσουν τις τιμές ακόμη ψηλότερα.
Εκκρεμεί η έκθεση προόδου της τρόϊκας ύστερα από την τελευταία αποτυχία συμφωνίας και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές πιθανόν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των τίτλων αφού ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον θα ωθήσουν τους ξένους επενδυτές να αποσύρουν τις μετοχικές συμμετοχές σε ισχυρά οικονομικά εταιρείες του χρηματιστηρίου. 
Ένα είναι βέβαιο. Η στροφή του χρηματιστηρίου είτε προς τα άνω είτε προς τα κάτω θα είναι απόρροια των πολιτικών εξελίξεων. 
Στην περίπτωση της ανοδικής πορείας του με θετικές λύσεις στην οικονομία μας ο γ,δ, του χρηματιστηρίου ταχύτατα θα έλθει στα επίπεδα των 1500-1600 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση είναι δυνατόν να δούμε επίπεδα 500-600 μονάδων.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να σημειώσει ελαφρώς υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2014 στο 3,7% από 3,3%, παρασυρόμενη κυρίως από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ, 2,9% από 2,4%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας αναμένεται να επιβραδυνθεί από 7,4% το 2014 σε 7,1% το 2015. Μείωση ρυθμών αναμένεται και για την Ιαπωνία, του Η.Βασιλείου κατά 0,7% ενώ η Ευρωζώνη αναμένεται να παρουσιάσει οριακή αύξηση από 0,9% στο 1%.

Στην αγορά των ομολόγων αναμένεται να διατηρηθεί η ίδια εικόνα όπως και το 2014, όπου χαρακτηρίστηκε από υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές. Οι αποδόσεις των ομολόγων το 2014 μειώθηκαν αφού η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων δεν αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους επενδυτές. Η μεταβλητότητα αυτή των ομολόγων έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών σε τίτλους υψηλής σταθερότητας που είχε ως αποτέλεσμα την αγορά Γερμανικών ομολόγων κι επομένως την πτώση των αποδόσεών τους στα χαμηλότερα της τάξης του 0,563%.
Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ δεν αναμένεται. Γι αυτό η πολιτική της στράφηκε προς την ποσοτική χαλάρωση. Το εγχείρημα αυτό αν τελικώς επιτύχει θα αναστραφεί το ενδιαφέρον για αγορά τίτλων υψηλότερης απόδοσης παρ΄όλο που η αγορά αυτή φαίνεται να είναι υπερτιμημένη λόγω της υψηλής ρευστότητας στο σύστημα.
Μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την FED και σε συνδυασμό με την ταυτοποίηση της δυναμικής της Αμερικανικής οικονομίας θα ωθήσει το ενδιαφέρον προς τίτλους κυμαινόμενο επιτοκίου σε δολάριο με την απόδοση του 10ετούς να βρεθεί στο 3%.

Σχετικά με τους μετοχικούς τίτλους στις διεθνείς αγορές μετοχών βασική επιλογή θα είναι οι τίτλοι πολυεθνικών εταιρειών (global equity) που σχετίζονται με βασικά αγαθά κατανάλωσης, την υψηλή τεχνολογία και τις μεταφορές. Η διαμορφωμένη κατάσταση της Αμερικανικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα την απόδοση του βασικού βιομηχανικού δείκτη του χρηματιστηρίου S&P στο 25%. Θεωρούμε ότι με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε πριν, η άνοδος του δείκτη θα συνεχιστεί ενώ να σημειώσουμε την αύξηση της τιμής του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Στην Ευρώπη αν εφαρμοστεί με επιτυχία η πολιτική   της ποσοτικής χαλάρωσης οι μετοχικοί τίτλοι θα φέρουν αποδόσεις. Θετική χρηματιστηριακή εικόνα θα παρουσιάσουν τα χρηματιστήρια της Ινδίας, του Βιετνάμ, Ν. Κορέα. Για την Κίνα είπαμε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης μπορεί να παρουσιάσουν εμπόδια στις αποδόσεις τίτλων της περιφέρειας.
Ιδιαίτερη περίπτωση είναι η Ιαπωνία όπου οι επιτυχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης χαλάρωσαν το γιεν που είχε και θα έχει θετικές επιπτώσεις στις εξαγωγές της, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...