Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΟΥΣΙΑ ΙΔΙΑ, ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Δεν βρεθήκαμε στην συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού. Μάθαμε, όμως, τι συνέβη σ΄αυτή την μακρά συνεδρίαση από έγκυρες πηγές και σε βαθμό που να έχουμε άποψη και να κρίνουμε τον προϋπολογισμό για την χρήση του 2015.
Πέραν αυτού έχουμε στα χέρια μας τον προϋπολογισμό, τα έσοδα και τις δαπάνες όπως ακριβώς τον έχουν και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Θα τολμήσουμε να ασκήσουμε την κρητική μας ως πολίτες - δημότες αυτής της πόλης, την οποία πονέσαμε και πονάμε εξίσου με την σημερινή διοίκηση αλλά και με την προηγούμενη.
Η κρητική μας όπως πάντα είναι καλοπροαίρετη και ελπίζουμε συμβουλευτική.

Κατά πρώτον προβληματιστήκαμε αν αξίζει να αναφερθούμε στην ένταση, που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον προηγούμενο δήμαρχο και τον σημερινό. Το σκηνικό σύνηθες. Από το παρελθόν γνωρίζουμε την εριστικότητα του προηγούμενου δημάρχου. Πάντα η όποια διαφορετική άποψη εκφρασμένη με κάθε τρόπο αποτελούσε σημείο έναρξης εντάσεων και μάλιστα πολλές φορές κατέληγε σε προσωπικές αιχμές άδικες, ανούσιες και κατώτερης των περιστάσεων και των κανόνων της δημοκρατίας. Αυτά είχαμε εντοπίσει και είχαμε δημοσιεύσει πολλές φορές στο παρελθόν. Μερικοί αναγνώστες θεώρησαν τότε ότι ασκούμε πολιτική εκδίκησης και δικαίωναν έμμεσα τον τότε δήμαρχο. Όμως σιγά αλλά σταθερά, όπως γράψαμε πρόσφατα, αποδομείται αυτή η εικόνα, να μην πούμε ότι ήδη έχει αποδομηθεί. 
Διαβάσαμε μάλιστα σε τοπική ιστοσελίδα ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με την ενημέρωση των δημοτών, (που την κάνουν ανιδιοτελώς), εφόσον ο οποιοσδήποτε και πολύ περισσότερο μια διοίκηση που είχε την ευθύνη της διαχείρισης των δημόσιων πραγμάτων δεν αντέχει στην απλή κρητική. 
Είναι μια αλήθεια αυτό και που την πιστεύουμε κι εμείς κατά το τελευταίο σκέλος της. Δεν θα συμφωνήσουμε στην άποψη, δηλαδή, ότι δεν χρειάζεται να ασχολείται κανείς και να ενημερώνει. Τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να επιτελούν το έργο τους αρκεί να βλέπουν με αντικειμενικότητα τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Το έργο αυτό δεν απευθύνεται στην εκάστοτε εξουσία αλλά στον δημότη, τον άγνωστο δημότη, που δεν έχει την άμεση σχέση με τα γεγονότα και που αποτελεί τροφή σε κάθε κακοπροαίρετο υποψήφιο για την εξουσία. 
Παρασυρθήκαμε ήδη, όμως και ασχοληθήκαμε με την προηγούμενη διοίκηση. 
Θα συμπληρώσουμε το εξής: Το γεγονός και μόνο ότι αντιμετώπιζε την αντιπολίτευση πάντα κάτω από το πρίσμα του ενδεχόμενου της απώλειας της εξουσίας δημιουργούσε πάντα συνθήκες εκτροπής από την ουσία ώστε να προκαλέσει εντυπώσεις και να αποφύγει την πραγματικότητα. 
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικίστικης νοοτροπίας και αλαζονικής πολλάκις συμπεριφοράς είχε το κόστος της, την απώλεια αυτής της πολυπόθητης εξουσίας. Αν τελικά κανείς περιορίζει τον ορίζοντα των ενδιαφερόντων του σε μια ελάχιστη κλίμακα είναι βέβαιο ότι οι συμπεριφορές έχουν μεγαλύτερη ένταση και βαθύτερα τραύματα, κυρίως για την κοινωνία.
Δεν θα μπούμε στην ουσία της άσκησης κρητικής στην προηγούμενη διοίκηση. Ούτε νόημα έχει ούτε και αποτέλεσμα θα φέρει. Δεν πιστεύουμε ότι θα συνετιστεί κανείς και θα κατανοήσει τι συντελέστηκε στα προηγούμενα χρόνια. 
Τώρα γι΄αυτά που κατήγγειλε ο σημερινός δήμαρχος δεν θα πάρουμε εμείς θέση, οφείλει, όμως, να απαντήσει ο προηγούμενος δήμαρχος, ο οποίος να σημειώσουμε αποχώρησε από την συνεδρίαση.
Το αφήνουμε, λοιπόν, αυτό και ελπίζουμε η νέα διοίκηση να μην ακολουθήσει τους ίδιους δρόμους αν και έχουμε αρκετά στοιχεία να πιστεύουμε ότι μάλλον θα έχουμε μια από τα ίδια.

Ας δούμε τώρα τον ψηφισθέντα, κατά πλειοψηφία, προϋπολογισμό του δήμου για το 2015. Μέσα από τις γραμμές του αντιλαμβάνεται κανείς τι σκοπεύει να κάνει τουλάχιστον για ένα χρόνο αλλά μπορεί να δει και τι έγινε την προηγούμενη χρονιά. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια, δεν διακόπτεται επειδή άλλαξαν τα πρόσωπα. Αν αυτό κατανοηθεί θα τιμηθεί και αναλόγως απ΄όλους.

Η πρώτη ματιά, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο π/υ του 2015 δεν φέρνει κάτι νέο, κάποιο φρέσκο, κάτι διαφορετικό. Οι αριθμοί αποδίδουν την πραγματικότητα. Διαβάζοντας τα μεγέθη του, παρατηρούμε ότι δεν πρόκειται η πόλη να δεχθεί κάποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις. 
Τα ποσά φαίνονται να είναι τόσο ίδια με την προηγούμενη χρονιά που μπορούμε να υποθέσουμε ότι έγινε μια απλή αντιγραφή όχι στα προϋπολογισθέντα της αλλά στα υλοποιηθέντα της. Κι αυτό είναι ακόμη χειρότερο, θα λέγαμε.
Απουσιάζουν δομές τεχνικού προγράμματος. Δεν φαίνεται να μπαίνει κάποιος στόχος, να υπάρχει κάποια κατεύθυνση, να υπάρχουν αν μη τι άλλο μελέτες με συγκεκριμένους στόχους.

Η δεύτερη ματιά πέφτει στο σύνολο του προϋπολογισμού. Βρίσκεται στο ύψος των 20,8 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου αυξημένος κατά 1 εκατομμύριο σε σχέση με αυτό του 2014.

Προσέξτε δυο σημαντικές παρατηρήσεις.

Τα εισπραχθέντα έσοδα (δεν ξέρουμε μέχρι πότε, αλλά εκτιμούμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 όταν άρχισε να συντάσσεται ο π/υ) ήταν 7,638 εκατομμύρια ευρώ με τα βεβαιωθέντα να είναι στο ύψος των 9,822 εκατομμυρίων και προϋπολογισθέντων στα 19,88 εκατομμυρίων ευρώ για την χρήση του 2014.

Η δεύτερη παρατήρηση αναφέρεται στο ότι ο φετινός π/υ περιέχει ποσό ύψους 2,313 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του πρότυπου βιοκλιματικού παιδικού σταθμού στην οδό Διός. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ασφαλώς είναι προϊόν της δουλειάς της προηγούμενης διοίκησης και το οποίο δεν είχε προβλέψει (και σωστά) στον π/υ του 2014.
 Αν αφαιρέσει κανείς τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ από το σύνολο του π/υ απομένει ποσό 19,5 εκατομμύρια ευρώ, περίπου στο ίδιο ύψος με αυτό που προέβλεπε ο π/υ 2014.
Εδώ είναι ερώτημα. Η διοίκηση προσανατολίζεται στην αναδιάρθρωση των δομών του π/υ ώστε το επόμενο βήμα να έλθει με άλλες παραμέτρους αναπτυξιακού χαρακτήρα ή τελικώς δεν υπάρχει σχέδιο και στόχος;

Ένα στοιχείο άξιο μνημόνευσης είναι τα έσοδα από την κατανάλωση του νερού από τους δημότες.
Η πρόβλεψη ήταν στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ, βεβαιώθηκαν 342 χιλιάδες και εισπράχθηκαν μόλις 255 χιλιάδες ευρώ για το 2014. Ο φετινός π/υ προβλέπει 1,919 εκατομμύρια ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό αν λάβουμε υπ΄όψη μας ότι ήδη έχει εισπράξει δύο μαζεμένα τρίμηνα εντός του 2014 και που δεν ξέρουμε αν αυτά έχουν περαστεί στην παρούσα κατάσταση.

Τα υπόλοιπα ποσά δεν είναι άξια λόγου να αναφερθούν αφού αποτελούν αντιγραφή στα υλοποιηθέντα της χρήσης του 2014.

Η λογική λέει ότι τελικά η σημερινή διοίκηση φαίνεται να μην κινείται πάνω σε συγκεκριμένους στόχους δημιουργικούς και αποδοτικούς. Κρατούμε μια επιφύλαξη και θα το δούμε στην πορεία αν σκοπός της είναι να αναλώσει το 2015 σε μια αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων του δήμου, να απαλλαγεί από ορισμένες αγκυλώσεις της προηγούμενης διαχείρισης και στη συνέχεια να αναπτύξει την δική της στρατηγική.

Δεν θα συμφωνήσουμε σ΄αυτή την στρατηγική, αν συμβαίνει. Η σημερινή διοίκηση δεν ήταν ξένη με τα όσα συνέβαιναν στην διοίκηση του δήμου στο παρελθόν. Να θυμίσουμε μόνο τις καταγγελίες που έκανε στο προηγούμενο διάστημα και σε όλη την θητεία της προηγούμενης διοίκησης. Γνώριζε μάλιστα εκ των έσω την πραγματικότητα και υπό αυτό το πρίσμα όφειλε να είναι έτοιμη για ένα νέο ξεκίνημα για μια νέα σελίδα στον δήμο. Δεν το βλέπουμε, προς το παρόν τουλάχιστον αλλά δεν θα δεχθούμε και κανένα επιχείρημα του τύπου ότι φταίει η προηγούμενη διοίκηση. Δεν έλειπε η γνώση της πραγματικότητας ώστε να ξαφνιαστεί μπροστά σε κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται εις βάρος της ανάπτυξης νέων σχεδιασμών.

Θα αναφέρουμε, επίσης, ένα γεγονός και θα προχωρήσουμε σε μια πρόταση.
Άπειρες φορές είχε γίνει λόγος και από την σημερινή διοίκηση που ήταν αντιπολίτευση και βέβαια από άλλη παράταξη της αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας τα περί αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Ποτέ δεν μάθαμε την πραγματική περιουσία του δήμου ώστε να καταγραφεί και η δυνατότητα αξιοποίησής της.
Στον π/υ αναφέρονται τα εξής (μάλλον τραγελαφικά) ως αποδόσεις της ακίνητης περιουσίας : 
Τα ποσά είσπραξης (έσοδα) που είχαν προβλεφθεί για το 2014 ήταν στο ύψος των....97.000 ευρώ, βεβαιώθηκαν 71.242 χιλιάδες ευρώ και εισπράχθηκαν 18.713 ευρώ!!!
Τι προβλέπει ο νέος π/υ; Μόλις 55.744 ευρώ!!!
Πού είναι η αλλαγή στην θέση αυτή και που δεν απαιτείται και σημαντικός χρόνος να το σκεφθεί κανείς; Μήπως πράγματι δεν υπάρχει δημοτική περιουσία και απλώς ΄΄φωνασκούμε΄΄;

Η πρόταση:
1. Καταγράψτε την ακίνητη περιουσία του δήμου.
2. Ορίστε μια διαπαραταξιακή επιτροπή με έμπειρους της αγοράς
3. Η επιτροπή θα προτείνει τα αξιοποιήσιμα ακίνητα.
4. Να προτείνει την κατεύθυνση αξιοποίησης.
5. Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και καταγραφή απόψεων και προτάσεων.
6. Επανάληψη συνεδρίασης μετά την αξιολόγηση των προτάσεων.
7. Αν τελικά δεν υπάρχει ακίνητη περιουσία ή υπάρχει και δεν είναι αξιοποιήσιμη να κλείσει το κεφάλαιο να προγραμματιστεί απόκτηση ακίνητης περιουσίας.

Όπως είπαμε και στην αρχή, εμείς δεν θα ασκήσουμε μια ανούσια  κρητική για εντυπώσεις. Θα ασκήσουμε δημιουργική κρητική, με σεβασμό σε όποια άλλη θέση αρκεί να είναι τεκμηριωμένη. Δεν θα πετάμε ΄΄ρουκέτες΄΄ όπως γίνονταν από πολλούς στο παρελθόν με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος προς όφελος όλων μας.
Μικροπαρεμβάσεις με κοινωνικό περιεχόμενο, που δεν προϋποθέτουν μια δόμηση στις λειτουργίες του δήμου και μια προοπτική, δεν μας συγκινεί Το λέμε γιατί διαβάσαμε δημοσιεύματα που έχουν απόλυτα τον χαρακτήρα της παραπλάνησης και της δημιουργίας εντυπώσεων και μόνο ή ακόμη και την επιβεβαίωση αλλαγής στο δήμο.

Η νέα διοίκηση οφείλει πάνω απ΄όλα να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη με τον δημότη. Να χτίσει μια άλλη σχέση. οι προκλήσεις που θα έλθουν θα είναι ισχυρότατες. Τελείωσαν οι παλιές πολιτικάντικες μέθοδοι άσκησης της εξουσίας. Η οικονομία είναι το πρώτο θέμα για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τον δήμο μας. Η εξεύρεση πόρων κυρίως ιδίων είναι προτεραιότητα, όσο κι αν ιδεολογικά ισχυριστεί κάποιος ότι αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας και της εκάστοτε Κυβέρνησης. Εμείς επιμένουμε στην επένδυση με όλες τις διαστάσεις και τις παραμέτρους της, σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.
Εκτιμούμε ότι είναι απόλυτα εφικτό. Κάθε άλλη άποψη είναι σεβαστή αλλά η πραγματικότητα υπερέχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...