Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 (ΣΥΝΕΧΕΙΑ 2)

Με πολλές απορίες και με διάθεση για συζήτηση με τον γνωστό πια συντοπίτη αποφάσισα να τον καλέσω και σήμερα για ένα καφεδάκι.
Ήδη συναντηθήκαμε, βρισκόμαστε στο καφέ και ιδού ο διάλογος :

-Καλησπέρα αγαπητέ μου, συριζοδονίτη.
-Καλησπέρα και σε σένα, ερευνίτη.  Όρεξη για κουβέντα έχεις. Πού την βρίσκεις τελικά δεν κατανοώ,
ΕΡΕΥΝ: Έχω απορίες.
ΣΥΝΔ: Ωραία κι εγώ έχω πολλές σκέψεις.
ΕΡΕΥΝ: Τι νομίζεις ότι μπορεί να συμβεί με τις τράπεζες; Έχουμε ήδη μια απόφαση για ...ποσοτική χαλάρωση από τον κ. Ντράγκι. Έχουμε και άλλη μια απόφαση για τον έκτακτο μηχανισμό πίστωσης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι αποφάσεις και τι θα κάνει;
ΣΥΝΔ: Κατ΄αρχήν να σου θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έμμεσα δεν ήθελε να μπλέξει σε μηχανισμούς, κυρίως με την ευρωτράπεζα. Με την Τράπεζα της Ελλάδος μάλλον το καλοβλέπει. Η ευρωτράπεζα δεν ενδιαφέρθηκε μόνο για την Ελλάδα με την απόφαση που πήρε αλλά δημιούργησε μια ασφάλεια για όλες τις εθνικές οικονομίες. Ουσιαστικά παρέχει ρευστότητα στις Κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών να την διαχειριστεί ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας αγοράζοντας από τις τράπεζες ομόλογα του δημοσίου. Αυτό προϋποθέτει ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ψάχνει για ρευστότητα, μικραίνουν τα αποθέματά του από τις εξής αιτίες.  Παρέχει χρήματα στους πελάτες του ιδιώτες, συμμετέχει σε επενδυτικά σχήματα με οικονομική στήριξη, αγοράζει και έντοκα γραμμάτια ή και ομόλογα του δημοσίου παρέχει και τις αποδόσεις των επενδύσεών του στους μετόχους. Επομένως καθημερινά οφείλει να ελέγχει την δυνατότητα να ικανοποιήσει τις ανάγκες αυτές. 
Όμως προεκλογικά υπό τον φόβο μιας αλλαγής στην οικονομική πολιτική ή και στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας με τους εταίρους μας - δανειστές  πολλοί ήταν οι πελάτες και οι μέτοχοι που απέσυραν κεφάλαια, σημαντικά θα έλεγα. Το ύψος των κεφαλαίων τις τελευταίες 15 ημέρες ανέρχονται σε 10 δις περίπου με αυξητική τάση. Τα τελευταία δυο χρόνια έχει αποσυρθεί κεφάλαιο από το τραπεζικό σύστημα πάνω από 80 δις ευρώ. 
Ένας σημαντικός δείκτης που ελέγχεται καθημερινά από τις τράπεζες είναι το πηλίκο, σύνολο δανείων προς καταθέσεις. Ο δείκτης αυτός είναι σημαντικότατος. Σε κάποιες τράπεζες ο δείκτης αυτός ήταν και είναι μεγαλύτερος της μονάδας, δηλαδή τα δάνεια είναι περισσότερα από τις καταθέσεις. 
Για να το καταλάβεις καλά. Αν υποθέσουμε ότι όλοι οι καταθέτες κατέφευγαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, οι τράπεζες θα κατέρρεαν αυτομάτως αφού δεν θα είχαν να πληρώσουν τους καταθέτες πελάτες τους. Κάτι τέτοιο συνέβη στην Κύπρο πριν δυο χρόνια περίπου.
Στον κίνδυνο αυτό η ευρωτράπεζα στηρίζει τις εθνικές τράπεζες με την απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να βρίσκεται σε ασφάλεια. Σίγουρα έμμεσα διασφαλίζει τις καταθέσεις των πελατών. Από την άλλη έχει την δυνατότητα να αγοράσει ομόλογα και έντοκα του δημοσίου άρα να στηρίξει τις ανάγκες του χρεωμένου κράτους.
Ουσιαστικά είναι ένας δανεισμός με εγγύηση πάλι το αποθεματικό προφίλ του κράτους.
Εξυπηρετείται η ανάγκη με εξαιρετικά βραχυρπόθεσμο ορίζοντα. Συμπέρασμα:
Συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς κι ας κάνει πως δεν θέλει. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγοράζει χρόνο έτσι. Θα ήθελε πολύ, επίσης να επεκταθεί το πρόγραμμα στήριξης από την τρόϊκα αλλά δεν μπορεί να το ομολογήσει αφού προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι δεν χρειάζεται χρήματα. Κι όμως τον συμφέρει γατί κερδίζει χρόνο να οργανωθεί αν μη τι άλλο.
Κατάλαβες;
ΕΡΕΥΝ: Κατάλαβα. Δηλαδή αν κάνει χρήση των κεφαλαίων αυτών είναι σίγουρο ότι έγινε η πρώτη τούμπα. Η ευρωτράπεζα που βρήκε τα λεφτά και τα δίνει και πόσα δίνει, όσα έχει ανάγκη ο καθένας;
ΣΥΝΔ: Όχι βέβαια. Θέτει ΚΑΝΟΝΕΣ και όρους. Κατ΄αρχήν η ρευστότητα για κάθε κράτος είναι ανάλογη της συμμετοχής της στην ευρωτράπεζα. Άρα υπάρχει πλαφόν. Επί πλέον η χώρα μας παίρνει τα χρήματα όχι γιατί έχουμε υψηλό επίπεδο αξιολόγησης αλλά επειδή είμαστε σε πρόγραμμα με την τρόϊκα. Κατά δεύτερον τα χρήματα δεν είναι αγύριστα. Είναι χρέος προς την ευρωτράπεζα. Τελικά η ευρωτράπεζα αγοράζει ελληνικό χρέος, το οποίο μετατίθεται στο μέλλον!!!
Αν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώσει ότι θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την ποσοτική χαλάρωση αμέσως δηλώνει αποδοχή του προγράμματος άρα και την τρόϊκα. Φτου ξελεφτεριά δεν έχει.
ΕΡΕΥΝ: Δηλαδή καλά κάνανε οι πολίτες και πήγαν να ελέγξουν τις καταθέσεις τους αν είναι στη θέση τους;
ΣΥΝΔ: Βέβαια, καλά έκαναν.
ΕΡΕΥΝ: Και κάτι άλλο. Δεν τελειώσαμε με τις εκλογές. Μάλλον τώρα αρχίζει το πρόβλημα. Τώρα θα πρέπει να μην κοιμόμαστε καλά. Δηλαδή ξαφνικά μπορεί να έχουμε σημαντικές παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα και να μην το πάρουμε χαμπάρι!!
ΣΥΝΔ: Πρόσεχε. Οφείλουν αυτοί που έχουν χρήματα να τα προσέχουν αφού αποτελούν περιουσία τους και οφείλουν να την φροντίζουν σε κάθε περίπτωση. Για την τρέχουσα κατάσταση υπάρχει από την μια πλευρά η πολιτική που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και που είναι εκτός ενός προγράμματος χρηματοδότησης από την τρόϊκα από την άλλη υπάρχουν τεράστιες ανάγκες οι οποίες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με τις τρέχουσες εισπράξεις.  
Βολεύει να πει: Δεν αναγνωρίζω τίποτα από χρέη ή αν τα αναγνωρίσω αδυνατώ να πληρώσω και τα μεταθέτω στο μέλλον όταν μπορέσω. Αυτό είναι πιθανόν να ειπωθεί αλλά θα υπάρχουν οι συνέπειες. Το χρέος δεν σβήνει μονομερώς, αυξάνει συνεχώς.
ΕΡΕΥΝ: Έτσι που μου τα λες τελικά είμαστε δέσμιοι σε κάθε περίπτωση. Το ΄΄όχι΄΄ στην εξυπηρέτηση θα έχει και grexit φαντάζομαι. Το περίφημο, που αναστατώνει τους πάντες. 
ΣΥΝΔ: Ναι έτσι είναι, δυστυχώς. Οι τρέλες του παρελθόντος πληρώνονται και θα πληρώνονται για πολλά χρόνια είτε τώρα είτε αργότερα. Οι φωνασκίες και τα κοκοράκια μην τα ακούς. Κρύβουν την πραγματικότητα, την αλήθεια.
Το  ΚΚΕ εδώ να πούμε έχει απόλυτα δίκιο. Δεν φταίει ο πολίτης αλλά η κακοδιαχείριση από το πολιτικό σύστημα. Δίκιο έχει όταν γίνεται αυστηρό απέναντι στο αστικό σύστημα. Γι΄αυτό και είναι απέναντι και εχθρικό στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα εξηγούνται αγαπητέ μου.
ΕΡΕΥΝ: Το καταλαβαίνω πολύ καλά. Όμως όλα αυτά δεν τα λένε στα κανάλια!! Κι όταν λένε κάτι τα λένε  μπερδεμένα ώστε να χαθεί ο πολίτης, να ρίξει πέντε μούντζες και να καθίσει στην πολυθρόνα να δει καμιά ταινία. Έτσι προκύπτει και η αδιαφορία του λαού και οι ρετσέτες που βάζουν σε όλους. Δεν έχει την υπομονή ούτε τον χρόνο ούτε και την εμπιστοσύνη!!!
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει τελικά. Απ΄ότι αντιλαμβάνομαι κι αν ακόμη περάσει τον κάβο της άμεσης ανάγκης δεν θα φτάσει στη βρύση να πιει νερό!!!
ΣΥΝΔ: Είναι ερώτημα. Είναι πείραμα θα έλεγα. Αν η ΕΕ φανεί ελαστική και βρει μια φόρμα με την συναίνεση όλων ίσως προκύψει κάποια λύση. Άλλως θα σου επαναλάβω ότι σου έλεγα και χθες. Τα προδιαγεγραμμένα, τα κρυφά αυτά που ο λαός δεν καταλαβαίνει ούτε θα καταλάβει αλλά πάντα θα αντιδρά. 
ΕΡΕΥΝ: Θα καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλους εκτός κόμματος να στελεχώσει την κυβέρνηση; Έχω την αίσθηση ότι θα το κάνει με σκοπιμότητα.
ΣΥΝΔ: Μπορεί για να επιμερίσει και τις ευθύνες ίσως.
ΕΡΕΥΝ: Με την ανεργία τι θα κάνει; 
ΣΥΝΔ: Εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Η ανεργία δυστυχώς θα αργήσει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Η εργασία προϋποθέτει χρήμα, απαιτεί δημόσιες επενδύσεις, ιδιωτικές επενδύσεις. Που θα βρεθούν τα χρήματα όταν ακόμη τις τρέχουσες ανάγκες δεν υπάρχει δυνατότητα να ικανοποιήσει αυτό το κράτος. 
ΕΡΕΥΝ: Τι να συζητήσουμε τελικά. Σε μαύρο καταλήγουμε, σε αδιέξοδο!! Αξίζει να ασχολείται κανείς, να ρωτά να μαθαίνει, να βλέπει το αίσχος που αναδύεται!!! Πάλι σε σκέψεις με έβαλες. Τώρα έχω πιο πολλές απορίες. Μύλος η κατάσταση.
ΣΥΝΔ: Θα έχουμε υπομονή, η χώρα δεν θα εξαφανιστεί. Μην δίνεις και μεγάλη βαρύτητα στις έντονες κοκορομαχίες του πολιτικού προσωπικού. Υπάρχουν και υπερβολές. Πάντως οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Καλά βρισκόμαστε εδώ κάθε φορά. Είναι εξαιρετικά καλό και για τους δυο μας.
ΕΡΕΥΝ: Καλά. Θέλω να σκεφθώ αυτά που μου είπες και να συναντηθούμε πάλι. 
ΣΥΝΔ: Ναι, να τα πούμε πάλι, καλό βράδυ.
ΕΡΕΥΝ: Καλό βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...