Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Ένας από τους μεγαλύτερους αρνητικούς παράγοντες στην χρηματαγορά και ιδιαίτερα στην χρηματιστηριακή είναι οι πολιτικές εξελίξεις.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην πολιτική παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στις τιμές που απεικονίζονται στο ΄΄ταμπλώ΄΄. Οι ανατροπές στην οικονομική πολιτική, η έλλειψη συνοχής και συνέχειας στους προγραμματισμούς του οικονομικού επιτελείου και η σημαντική μείωση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα είχαν ως αποτέλεσμα ισχυρές απώλειες στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Η αρχή του 2014 ήταν ελπιδοφόρος αφού οι μηχανισμοί της Ευρώπης και τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην πραγματική οικονομία έδωσαν τα πρωτογενή πλεονάσματα, θετική εξέλιξη για την πορεία των οικονομικών της χώρας σε μακροπρόθεσμα βάση.
Έτσι οι δείκτες του χρηματιστηρίου απέδωσαν θετικά. Το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν προήλθε από εγχώριους επενδυτές τόσο όσο από επενδυτές του εξωτερικού, οι οποίοι πίστεψαν σε μια δυναμική εξέλιξη της οικονομίας. Θετικά στις προσδοκίες συνέβαλε και το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα προχώρησε σε αυξήσεις κεφαλαίων ώστε να πιάσουν τις συνθήκες της Βασιλείας.
Έτσι εισήλθε στο σύστημα μεγάλη ρευστότητα, κυρίως σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο με εξαγωγικό χαρακτήρα, εκτός των τραπεζών.
Ακόμη και σήμερα που γράφεται αυτή η αναφορά στο σύστημα υπάρχουν επενδεδυμένα κεφάλαια που αποτελούν το 55% περίπου του συνόλου της χρηματιστηριακής αξίας, παρ΄όλο που τις τελευταίες ημέρες μετά την ανακοίνωση για την προσφυγή στις κάλπες αποσύρθηκε σημαντικό ποσό ρευστότητας.
Πέραν αυτής της ρευστότητας που κατά κάποιο τρόπο εγκλωβίστηκε στην χρηματιστηριακή αγορά υπήρξε ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές παγκόσμιας εμβέλειας, οι οποίοι επισκέφθηκαν τα στελέχη του χρηματιστηρίου προκειμένου να ζητήσουν από πρώτο χέρι πληροφορίες για την κεφαλαιακή κατάσταση πολλών εισηγμένων εταιριών. Πολλοί εξ αυτών εισήχθηκαν στα μετοχικά κεφάλαια των εταιριών ελπίζοντας σε σημαντικές και διαχρονικές υπεραξίες.

Ένα μέρος, όμως, των επενδυτών είναι και οι μικροί ΄΄παίκτες΄΄ στο χρηματιστήριο. Εκεί τα πράγματα οδήγησαν τα χαρτοφυλάκια σε σημαντικές απώλειες.
Γιατί, όμως;
Πολλοί είναι οι παράγοντες που φέρνουν γενικώς απώλειες στις επενδύσεις στο χρηματιστήριο.
Κατά την ταπεινή μας άποψη ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες είναι η έλλειψη εμπειρίας, γνώσης και ιδιαίτερα ή άρνηση να κατανοήσει ο επενδυτής ότι οφείλει να μάθει όσο πιο πολλά μπορεί γι΄αυτά που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στο χρηματιστήριο. Και βέβαια είναι αδύνατο να στηριχθεί σε θέσεις και απόψεις ή καθοδηγητές μη επαγγελματίες, που βρέθηκαν στον χώρο αυτό εντελώς τυχαία.

Οι πρώτες απώλειες στο χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή φέρνουν μια άλλη εξίσου σοβαρή και αρνητική παράμετρο στην συνέχεια: η ψυχολογία. 
Η ψυχολογία αρχίζει να λειτουργεί κάτω από φόβο που έχει ως αποτέλεσμα τις ακόμη πιο αβέβαιες επιλογές στις επόμενες κινήσεις διόρθωσης πάνω στο χαρτοφυλάκιο.

Με την ψυχολογία των επενδυτών έχουν ασχοληθεί πάρα πολλοί επιστήμονες, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τι είναι εκείνο που φέρνει τον επενδυτή σε χειρότερη κατάσταση από πριν.

Είναι βέβαιο ότι η λέξη κλειδί στην υπόθεση αυτή είναι η έλλειψη πειθαρχίας και η ανυπομονησία σε συνδυασμό με την έλλειψη καλής γνώσης και της ψυχραιμίας.
Μελετώντας αυτές τις παραμέτρους βρήκαμε απειρία άρθρων και μελετών στο θέμα αυτό. 

Στην πρόθεσή μας να βοηθήσουμε τους επενδυτές όσο είναι δυνατόν επιτρέψτε μας να δώσουμε μια συμβουλή. Η επένδυση στο χρηματιστήριο δεν απλή υπόθεση, δεν είναι τζόγος, δεν είναι ρουλέτα, είναι επένδυση όπως και η αγορά ενός ακινήτου. Την φροντίδα που οφείλουμε να επιδεικνύουμε για την ακίνητη περιουσία την ίδια πρέπει να σημειώνουμε  στην επένδυσή μας  σε κινητές αξίες. Επειδή δε οι μεταβολές στις κινητές αξίες είναι ταχύτατες αφού επηρεάζονται άμεσα από τις τρέχουσες πολιτικές, όπως είπαμε, εξελίξεις οφείλουμε να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί.
Δείτε ένα ωραίο διάγραμμα που αναφέρεται στο ζήτημα και το πήρα από μια μελέτη με αυτό το περιεχόμενο.


Η μελέτη αναφέρεται σ΄εναν επενδυτή, ο οποίος δεν γνώριζε τίποτα από πριν για τις χρηματιστηριακές επενδύσεις αλλά είχε ανάγκη να αποκτήσει χρήματα και όχι για πλουτισμό αλλά για να κάνει ένα ....δώρο στην αγαπημένη του!!!!
Το αρχικό του κεφάλαιο ήταν 500 ευρώ. 
Για να μην αναφέρουμε όλο το άρθρο γιατί μπορεί η βαθύτερη ανάλυση να είναι κουραστική για πολλούς αναφέρουμε το τελικό αποτέλεσμα.
Ο επενδυτής είχε πείσμα, αποφασιστικότητα που πήγαζε από την βασική επιθυμία να ...χαρίσει (!!!) κάτι.
Αφού πέρασε από πολλές αποτυχίες κάνοντας εικονικές συναλλαγές πάνω σ΄ένα ΄΄ταμπλώ΄΄ προκειμένου να μάθει κατάφερε όχι απλά να κάνει το δώρο στην αγαπημένη του αλλά και να αποκτήσει μια μεγάλη περιουσία.
Τι τον έκανε να πετύχει;
Η πειθαρχία, η επιμονή, η προσπάθεια να μάθει, η έρευνα, η αποφασιστικότητα και η υπομονή.
Δεν έλειψαν τα λάθη του, είχε, όμως το θάρρος να κάνει τις διορθώσεις του, είχε την τόλμη να αλλάζει τις επιλογές του με κριτήρια αντικειμενικά και όχι κάτω από τις επιρροές συνθημάτων, ανεύθυνων δημοσιευμάτων, κατευθυνόμενων ανακοινώσεων.
Ποτέ δεν απογοητεύθηκε, ποτέ δεν απαξίωσε, ποτέ δεν έριξε τις ευθύνες σε άλλους.
Με πειθαρχία ανακάλυπτε τα λάθη του  και έκανε τις αλλαγές του με προοπτική και σοβαρότητα.

Και για να έλθουμε στην σημερινή μας κατάσταση στην χώρα μας.
Η περίοδος που διέρχεται η Ελληνική οικονομία, το πολιτικό σύστημα και η χρηματιστηριακή αγορά είναι από τις πιο δύσκολες τα τελευταία χρόνια, να μην πούμε από το πόλεμο.
Δεν τελειώνουν τα ζητήματα με τις εκλογές. Η οικονομία θα περάσει από συμπληγάδες.
Και τι πρέπει να κάνουμε; Να φύγουμε και να αφήσουμε τις επενδύσεις μας στο χρηματιστήριο;
Η απάντησή μας είναι θαρρετά,  Όχι.
Κι αν ακόμη χάνουμε να ξέρουμε ότι πάντα υπάρχουν λύσεις στα προβλήματά μας. 
Να έχουμε υπομονή και να μην απαξιώνουμε τις ίδιες μας τις επενδύσεις, είναι ο αγώνας μας και ο κόπος μας και οφείλουμε να τις φροντίζουμε.

Τελικό συμπέρασμα:
Να προχωρήσουμε σε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων με επιλογές σε τίτλους εταιριών με μακρόπνοα προγράμματα και με εξαγωγικό χαρακτήρα, με ισχυρό management, με μηδενικές ή και χαμηλές τραπεζικές υποχρεώσεις.
Σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις στο Ελληνικό χρηματιστήριο και όχι μόνο ζουν αλλά επιβιώνουν με  πολλές υποσχέσεις για το μέλλον έστω κι αν συγκυριακά σήμερα σημειώνουν απώλειες, που σίγουρα είναι μικρότερες των άλλων.
Στο τέλος - τέλος δεχθείτε να έχετε την βοήθεια των επαγγελματιών στο χώρο. Δεν είναι υποτιμητικό.
  Διώξτε τους φόβους σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...