Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ 50 ΔΙΣ; ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

Η πρόσφατη συμφωνία με τους εταίρους - δανειστές μας περιλαμβάνει και ένα σημαντικό δεσμευτικό στοιχείο από την πλευρά της χώρας.  Τις ημέρες εκείνες που οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη πολλά μέσα το ανέφεραν αλλά ουδέποτε το συνέχισαν ούτε και το σχολίασαν ή το ερεύνησαν ώστε να γνωρίζουμε ποια θα είναι η περιουσία του Ελληνικού δημοσίου που θα μεταβιβαστεί σ΄αυτό το ταμείο.
Οι σχολιασμοί είχαν περιοριστεί μάλιστα στο που θα είναι τελικώς η έδρα αυτού του ταμείου. Δεν ρώτησε κανείς τι θα περιλαμβάνει. 

Κι επειδή κανείς δεν το ήξερε και κανείς δεν το ερεύνησε εμείς το ψάξαμε και βρήκαμε την απάντηση, δυστυχώς, σε ξένο μέσο ενημέρωσης, τον EUobserver. 
Δεν έχουμε τον τρόπο να το διασταυρώσουμε αν πράγματι είναι έτσι όπως αναφέρονται στο δημοσίευμα. Την φερεγγυότητα μπορεί να την εξασφαλίσει κανείς από την πηγή του μέσου που είναι Γερμανοί Βουλευτές.

Παραθέτουμε αυτά που διαβάσαμε.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι την λίστα αυτών των ακινήτων και της περιουσίας που θα μεταβιβαστεί στο ταμείο δόθηκε στην δημοσιότητα από βουλευτές Γερμανούς σημειώνοντας οι ίδιοι ότι οι Έλληνες δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να πουληθεί με την νέα συμφωνία.

Προς πώληση, λοιπόν, είναι οι εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, εταιρείες παραγωγής και διαχείρισης του νερού στην χώρα. Να τονίσουμε ότι οι δυο αυτές εταιρείες έχουν στην ουσία το μονοπώλιο και θεωρήθηκε και θεωρείται ως κοινωνικό αγαθό και όλα τα κόμματα που ήταν στην αντιπολίτευση αντιδρούσαν πάντα στην μετοχοποίησή των εταιρειών αρχικά (Α. Παπανδρέου) την ιδιωτικοποίησή τους και πολύ περισσότερο την πώλησή τους αργότερα.
Θα σημειώσουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει επ΄αυτού και απαγορεύει την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών των εταιρειών αυτών σε ιδιώτες. Επιτρέπει ως ποσοστό επιτρεπτό προς πώληση το 23% για την ΕΥΑΘ και 11% για την ΕΥΔΑΠ.

Προς πώληση το 66% της ΔΕΣΦΑ στο Αζερμπαιτζάν, μέχρι 35% των ΕΛΠΕ, 17% της ΔΕΗ και μέχρι το 65% της ΔΕΠΑ. Όλα αυτά περιέχονται στον τομέα της ενέργειας κι εδώ κλείνει το πακέτο αυτό. Πολλά έχουν ειπωθεί για τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, μικρή , μεγάλη κλπ. Ήδη, λοιπόν, με το τρίτο μνημόνιο το 17% της ΔΕΗ οδηγείται στους ιδιώτες.

Περιφερειακά αεροδρόμια, 14 τον αριθμό θα δοθούν στην Γερμανική Fraport (ήδη έχει ληφθεί η απόφαση και έχει δημοσιευθεί μόλις πριν λίγες ημέρες) Να θυμίσουμε τώρα τι είχε γίνει όταν το θέμα αυτό είχε ανοίξει στην προηγούμενη κυβέρνηση; Δεν χρειάζεται, νομίζω. Όλοι θα θυμούνται.

Προς πώληση του 67% (πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, εξαιρετικά καθοριστικό καταστατικά και νομικά) του ΟΛΠ, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς. Και σ΄αυτό το θέμα είχαν υπάρξει όχι απλά αντιρρήσεις αλλά είχε χυθεί αίμα στα γραφεία και στην Βουλή και στους δρόμους. 
Δεν είναι σαφής η πρόθεση σε ποιόν θα πάει αυτό το 67% του ΟΛΠ.
Όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 67% του αντίστοιχου Οργανισμού της Θεσσαλονίκης μεταβιβάζεται στους Ρωσικούς σιδηροδρόμους

Προς πώληση του 100% της εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού) και μάλλον οι υποψήφιοι αγοραστές είναι κι εδώ οι Ρωσικοί σιδηρόδρομοι.

Προς πώληση του 30% του Διεθνούς Λιμένα Αθηνών και 648 χιλιόμετρα  αυτοκινητόδρομου, που συνδέει την βόρεια Ελλάδα με την Τουρκία.

Προς πώληση μέχρι του 90% των ΕΛΤΑ.

Προς πώληση του υπολοίπου των μετοχών του ΟΤΕ, που βρίσκεται στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι γνωστό ότι το πλειοψηφικό πακέτο κατέχει η Deutsche Telekom.

Η αξία της πιο πάνω δημόσιας περιουσίας εκτιμάται στα 50 δις, τα οποία θα μεταβιβαστούν στο ταμείο ιδιωτικοποίησεων και θα διαχειρίζονται από τους δανειστές μας, από την τρόϊκα, που αποφασίστηκε με το τρίτο μνημόνιο από την τετραμερή επιτροπή.

Αυτά για να ξέρουμε τι προβλέπει, πέραν των άλλων, η πρόσφατη συμφωνία και που οι εκλογές, που έρχονται θα αναδείξουν τον καλύτερο για τον Ελληνικό λαό, που θα διαχειριστεί αυτή την συμφωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...