Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Ο κύβος στην Σελήνη και το πρόσωπο στον Άρη

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην επιφάνεια της Σελήνης από το κινεζικό ρόβερ Yutu-2, όπου φαίνεται ένα μυστηριώδες αντικείμενο σε σχήμα κύβου. Πρόκειται για κατασκευή που άφησαν εξωγήινοι στο φεγγάρι;
Οι ειδικοί λένε ότι ο κύβος είναι απλά ένας βράχος. Το διαστημικό όχημα κατευθύνεται προς αυτόν για να τον το μελετήσει. Ο Paul Byrne από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον δήλωσε: «Αυτό το κυβικό αντικείμενο; Είναι ένας ογκόλιθος. Ενδεχομένως να ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με πετρώματα. Τίποτε το ιδιαίτερο». Πάντως το πιο διάσημο αντικείμενο που εντοπίστηκε στο διάστημα ήταν ένα πρόσωπο στον πλανήτη Άρη:
Το 1976, όταν το διαστημικό σκάφος της αποστολής Viking 1 περιφερόταν γύρω από τον Άρη τράβηξε την παραπάνω φωτογραφία. Δυστυχώς, δεν ήταν κάποια εξωγήινη κατασκευή. Το πρόσωπο που μας κοιτούσε ήταν ένας μεγάλος βραχώδης σχηματισμός που δημιουργούσε σκιές. Ο Άρης μας επιφύλασσε κι άλλες εκπλήξεις. Το 2014, το διαστημικό όχημα Opportunity της NASA βρήκε ένα αντικείμενο που θύμιζε ντόνατ.
Πριν (αριστερά): 26 Δεκεμβρίου 2013 – Μετά (δεξιά): 8 Ιανουαρίου του 2014 Τελικά επρόκειτο για μια ιδιόμορφη πέτρα, άσπρη στην περιφέρειά της και σκούρο- κόκκινη στο μέσον. Δε βρισκόταν εκεί σε προηγούμενες φωτογραφίες της ίδιας περιοχής, αλλα μάλλον το Opportunity τον μετακίνησε με τους τροχούς του, και στη συνέχεια αυτός κύλησε στο «οπτικό πεδίο» του οχήματος. Διαφορετική περίπτωση ήταν η φωτογραφία που έστειλε το Opportunity το 2004:
Έμοιαζε με το κεφάλι ενός κουνελιού με μεγάλα αυτιά, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κόσμου. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ‘αυτιά του κουνελιού’ ήταν κάποιο μαλακό υλικό που έπεσε από το ίδιο το όχημα. Μερικές φορές αρκεί κανείς να διαθέτει φαντασία. Όπως για παράδειγμα στην φωτογραφία από την διαστημική αποστολή Rosetta που εξερεύνησε τον κομήτη 67/P, φαίνεται κάτι που μοιάζει με το προφίλ ενός προσώπου που κοιτά στο διάστημα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...