Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Τα ρολόγια που δάμασαν τα νερά του χωροχρόνου

«Με τα ναυτικά του ρολόγια ο Τζων Χάρρισον δοκίμασε τα νερά του χωρόχρονου. Κατόρθωσε, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, να χρησιμοποιήσει την τέταρτη – τη χρονική διάσταση, για να συνδέσει σημεία πάνω στην τρισδιάστατη υδρόγειο σφαίρα. Απέσπασε από τους αστέρες τα μυστικά των τοποθεσιών του κόσμου και κλείδωσε το μυστικό σ’ ένα ρολόι τσέπης.» Με αφορμή την ανάγνωση του νέου βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τον τίτλο ΄΄ΡΟΛΟΓΙΑ ΕΝ ΠΛΩ΄΄ του Ντεϊβά Σομπέλ και από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης γράφουμε κάποιο σχόλιο. Κατά τον 18ο αιώνα, ενόσω η επιστηµονική επανάσταση βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και η εποχή των µεγάλων ανακαλύψεων στο απόγειό της, το πλέον ακανθώδες επιστηµονικό πρόβληµα που κυριαρχούσε στους επιστηµονικούς και πολιτικούς κύκλους της Βρετανίας, και όχι µόνο, είχε καθαρά πρακτική σηµασία: ήταν ο υπολογισµός του γεωγραφικού µήκους. Η αδυναµία µέτρησής του είχε κοστίσει επί αιώνες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χαµένες στη θάλασσα, ενώ έθετε σοβαρά εµπόδια στην εµπορική επέκταση και την αµυντική θωράκιση της νησιωτικής χώρας. Με το συγκεκριµένο πρόβληµα καταπιάστηκαν οι κορυφαίοι αστρονόµοι της εποχής, όµως ένας επίµονος τεχνίτης, ο Τζων Χάρρισον, συνέλαβε µια µηχανική λύση. Αφιερώνοντας 40 χρόνια από τη ζωή του, µπόρεσε να κατασκευάσει ένα ρολόι που µετρούσε µε ακρίβεια την πάροδο του χρόνου στη θάλασσα, κάτι που τα ρολόγια της εποχής δεν κατάφερναν ούτε στη στεριά. Τούτο το τέλειο ρολόι, που σήμερα ονομάζεται χρονόμετρο, υπήρξε το επιστέγασμα μιας ηρωικής προσπάθειας η οποία αντιμετώπισε ατέλειωτες δυσκολίες, αμφισβητήσεις και τρικλοποδιές, για να γνωρίσει τέλος την επίσημη αναγνώριση και την καθολική αποδοχή. «Όσοι αγνοούσαν τούτο το μοναδικό επεισόδιο της ανθρώπινης Ιστορίας, θα απολαύσουν μια συναρπαστική αφήγηση γύρω από ένα εκπληκτικό επίτευγμα στους τομείς της μέτρησης του χρόνου και της ναυσιπλοΐας.» Νηλ Άρµστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος στην ελληνική έκδοση Πρόλογος του Νηλ Άρμστρονγκ 1. Φανταστικές γραμμές 2. Η θάλασσα πριν από τον χρόνο 3. Έρμαιο στα γρανάζια του σύμπαντος 4. Ο χρόνος στο μπουκάλι 5. Η συμπαθητική σκόνη 6. Το βραβείο 7. Το ημερολόγιο ενός ωρολογοποιού 8. Η ακρίδα πάει στη θάλασσα 9. Δείκτες στο ουράνιο ρολόι 10. Ο διαμαντένιος φύλακας του χρόνου 11. Δοκιμασία διά πυρός και υδάτων 12. Ιστορία δύο πορτρέτων 13. Το δεύτερο ταξίδι του πλοιάρχου Τζέιμς Κουκ 14. Η μαζική παραγωγή της ιδιοφυΐας 15. Στον αυλόγυρο του μεσημβρινού Ευχαριστίες Πηγές Ευρετήριο διαβάστε τον πρόλογο του Νηλ Άρµστρονγκ πηγή: https://www.cup.gr/book/rologia-en-plo/

Διευκρινίσεις ως προς τη χρηματοδότηση συνδυασμών και υποψηφίων

Διευκρινίσεις ως προς τη χρηματοδότηση συνδυασμών και υποψηφίων με ίδια κεφάλαια και το άνοιγμα ειδικών τραπεζικών λογαριασμών, ενόψει της διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023. Κατόπιν πολλών ερωτημάτων σχετικά με τη χρηματοδότηση συνδυασμών και υποψηφίων με ίδια κεφάλαια και το άνοιγμα ειδικών τραπεζικών λογαριασμών και ύστερα από την έκδοση της υπ’ αριθμό 75776/13.9.2023 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών «Ειδικότερος τρόπος σύνταξης της αναλυτικής κατάστασης των εκλογικών εσόδων – δαπανών των συνδυασμών και των υποψήφιων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 και των επαναληπτικών της 15ης Οκτωβρίου 2023» (Β ́ 5419), διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Α) Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ίδια κεφάλαια. Επ’ αυτού σημειώνεται ότι στο νόμο 3870/2010 (Α ́ 138) δεν προβλέπεται απαγόρευση χρηματοδότησης υποψηφίου με ίδια κεφάλαια. Κατόπιν της έκδοσης της ανωτέρω απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, στην οποία αναγνωρίζεται η κάλυψη εκλογικών δαπανών με ίδια διαθέσιμα, τεκμαίρεται η δυνατότητα χρηματοδότησης υποψηφίου με ίδια κεφάλαια. Σημειώνεται, όμως, ότι τα εν λόγω έσοδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο δαπανών του υποψηφίου. Κατ’ αναλογία και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ανωτέρω ΥΑ, αναφορικά με τη σύνταξη της αναλυτικής κατάστασης των εκλογικών εσόδων – δαπανών των συνδυασμών, επιτρέπεται η χρηματοδότηση του συνδυασμού από ίδια κεφάλαια εκ μέρους του επικεφαλής του συνδυασμού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο δαπανών του συνδυασμού. Β) Όπως είναι γνωστό, τα έσοδα και οι δαπάνες των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων διακινούνται, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 3870/2010, μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών. Όσοι υποψήφιοι δεν έχουν έσοδα και δεν προτίθενται να προβούν σε δαπάνες, είναι αυτονόητο ότι δεν έχουν υποχρέωση να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό. Εφιστάται η προσοχή ότι σε περίπτωση καταγγελίας στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων του άρθρου 12 του ν. 3870/2010, εάν τυχόν προκύψουν έσοδα ή δαπάνες, ο υποψήφιος θα υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 14 παρ. 1β του ανωτέρω νόμου, όπως ισχύει. Σε κάθε περίπτωση, για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3870/2010, επιλαμβάνεται η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων, η οποία συγκροτείται με Απόφαση του οικείου Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και λειτουργεί ως ειδικό, δικαιοδοτικό και ελεγκτικό όργανο.

Δημιουργείται Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σύμφωνα με το Άρθρο 30 του Σχεδίου Νόμου που κατέθεσε προς διαβούλευση η Υπουργός Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως και η οποία λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου δημιουργείται Κόμβος Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 30: Για τη χάραξη αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και για την παρακολούθηση των επιδόσεων των Ο.Τ.Α. και των νομικών προσώπων τους, δημιουργείται στο Υπουργείο Εσωτερικών διαδικτυακός κόμβος παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο deiktesOTA.gov.gr, στον οποίο α) συλλέγονται στοιχεία που αφορούν στην οικονομική και διοικητική λειτουργία και δραστηριότητά τους, και β) δημοσιεύονται, κατόπιν επεξεργασίας, δείκτες μέτρησης και αξιολόγησης των επιδόσεών τους. Τα στοιχεία που υποβάλλονται στον ανωτέρω Κόμβο εξάγονται απευθείας από τα πληροφοριακά συστήματα των δήμων και των περιφερειών και είναι διαθέσιμα ως ανοικτά δεδομένα που δημοσιεύονται στο data.gov.gr με βάση τις απαιτήσεις του άρθρου 63 του ν. 4727/2020 (Α ́ 184). Ο οικείος Ο.Τ.Α. είναι αρμόδιος για τη συγκέντρωση και αποστολή στοιχείων και για νομικά πρόσωπα στα οποία συμμετέχει. Με ευθύνη του Γενικού Γραμματέα του Δήμου ή του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας και, σε περίπτωση έλλειψης αυτών, με ευθύνη του Προϊστάμενου Οικονομικής Υπηρεσίας ή του ασκούντος χρέη Προϊσταμένου Οικονομικής Υπηρεσίας συλλέγονται και αποστέλλονται τα απαραίτητα προς δημοσίευση στοιχεία. Ειδικά για τους συνδέσμους Ο.Τ.Α. και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.), αρμόδιος για την αποστολή των στοιχείων είναι ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει αρμόδιο προϊστάμενο οργανικής μονάδας για την ευθύνη αποστολής των στοιχείων. Τα πρόσωπα της παρ. 3 φέρουν την ευθύνη για την ακρίβεια, την εγκυρότητα και την έγκαιρη αποστολή αυτών των στοιχείων. Για την υλοποίηση της προετοιμασίας άντλησης των δεδομένων των δήμων και των περιφερειών που υποβάλλονται στον κόμβο της παρ. 1, οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα δύνανται να χρηματοδοτούνται από τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα των άρθρων 69 έως και 71 του ν. 4509/2017 (Α’ 201), καθώς και από οποιουσδήποτε άλλους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Ανησυχία από την συνεχή σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται συνεχείς σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους αρχικά αλλά από χθές η ένταση σημειώνει αύξηση. Αυτό είναι το ανησυχητικό. Σήμερα κατεγράφησαν περίπου 30 σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 1,5 έως 3,5 στην κλίμακα Richter. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 13 περίπου χιλιόμετρα ενώ το σημείο βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά του Ξυλόκαστρου. Η παρατηρούμενη ανοδική τάση στην ένταση αποτελεί στοιχείο αξιολογίσιμο και χρήζει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μάλιστα πρότεινε την σύγκλιση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου ώστε να αξιολογηθεί η σοβαρότητα του φαινομένου.

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Η προέλευση του νερού της Γης και οι εξωπλανήτες

Το νερό της Γης θα μπορούσε να έχει προέλθει από αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις πλούσιες σε υδρογόνο ατμόσφαιρες και τους ωκεανούς μάγματος των πλανητών-εμβρύων κατά τα χρόνια της δημιουργίας της Γης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature».
Για δεκαετίες οι γνώσεις των επιστημόνων για τον σχηματισμό των πλανητών βασίζονταν κυρίως στο Ηλιακό μας σύστημα. Ωστόσο, η αύξηση της έρευνας των εξωπλανητών την τελευταία δεκαετία, οδηγεί σε μια νέα προσέγγιση στη μοντελοποίηση της εμβρυικής κατάστασης της Γης. «Οι ανακαλύψεις εξωπλανητών μάς έδωσαν μια πολύ μεγαλύτερη εκτίμηση του πόσο συνηθισμένο είναι για τους μόλις σχηματισμένους πλανήτες να περιβάλλονται από ατμόσφαιρες πλούσιες σε μοριακό υδρογόνο Η2, κατά τα πρώτα εκατομμύρια χρόνια της ανάπτυξής τους», εξηγεί η Ανάτ Σαχάρ, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Κάρνεγκι και προσθέτει: «Τελικά αυτά τα περιβλήματα υδρογόνου διαλύονται αλλά αφήνουν τα αποτυπώματά τους στη σύνθεση του νεαρού πλανήτη». Χρησιμοποιώντας ένα νέο μοντέλο, οι ερευνητές του Ινστιτούτου για την Επιστήμη Κάρνεγκι στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA) μπόρεσαν να αποδείξουν ότι στις αρχές της ύπαρξης της Γης, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ωκεανού μάγματος και μιας πρωτο-ατμόσφαιρας μοριακού υδρογόνου θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της Γης, όπως η αφθονία νερού. Οι αλληλεπιδράσεις αυτές στην προσομοίωση της εμβρυικής Γης είχαν ως αποτέλεσμα την κίνηση μεγάλων μαζών υδρογόνου στον μεταλλικό πυρήνα, την οξείδωση του μανδύα και την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων νερού. «Αυτή είναι μόνο μία πιθανή εξήγηση για την εξέλιξη του πλανήτη μας, αλλά μια εξήγηση που θα δημιουργούσε μια σημαντική σύνδεση μεταξύ της ιστορίας σχηματισμού της Γης και των πιο συνηθισμένων εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί σε τροχιά γύρω από μακρινά αστέρια και οι οποίοι ονομάζονται Υπερ-Γη και Υπο- Ποσειδώνας», εξηγεί η κ. Σαχάρ. πηγή: https://www.amna.gr/home/article/723044/Oi-anakalupseis-exoplaniton-tha-mporousan-na-exigisoun-tin-proeleusi-tou-nerou-sti-Gi – https://www.eurekalert.org/multimedia/981170

Η αποεπένδυση των Ελληνικών τραπεζών από το ΤΧΣ, (Θαύμα!)

Για να μην υποστεί ζημία το ελληνικό κράτος… οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να είχαν συνολική χρηματιστηριακή αξία 835 δισεκ. ευρώ αντί 17,3 δισεκ. που είναι η τρέχουσα αξία τους στο χρηματιστήριο Ξέρουμε ότι το ελληνικό δημόσιο θα υποστεί μια ζημία 50 δισεκ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, επένδυσε 54 δισεκ. και θα πάρει πίσω περίπου 4 δισεκ. Ήδη η Eurobank ξεκίνησε επαναγοράζει το 1,4% των μετοχών αντί 80-82 εκατ δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε 10 δισεκ. και παίρνει πίσω 82 εκατ. Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα ήταν ο στόχος αναφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να δικαιολογήσει την ζημία… Όμως ο αντίλογος είναι ότι και στις ΗΠΑ το κράτος παρενέβη το 2008 με 2009 για να διασφαλίσει την συστημική ευστάθεια, ανακεφαλαιοποίησε τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες και τελικά πούλησε κερδίζοντας 42 δισεκ. δολάρια… Προφανώς υπάρχουν επιχειρήματα… και αντίλογος. Για να αποδείξουμε ότι η όλη επένδυση του κράτους – Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν ένα τραγικό λάθος με όρους επένδυσης... κάναμε μια απλή πράξη… Το ελληνικό δημόσιο αποεπενδύει από τις τράπεζες που έχουν συνολική χρηματιστηριακή αξία 17,3 δισεκ. ευρώ και θα υποστεί ζημία 50 δισεκ. η έννοια αποεπενδύω σημαίνει ότι δέχομαι την έννοια επενδύω και η έννοια επενδύω σημαίνει ότι επενδύω για να κερδίσω όχι να χάσω... Με ποια χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κέρδιζε; Η απάντηση είναι σοκ και δέος… 835 δισεκ. ευρώ έπρεπε να αξίζουν στο χρηματιστήριο οι ελληνικές τράπεζες για να μην υποστεί ζημία το ελληνικό κράτος… Για να είμαστε ακριβείς με 835 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία δεν θα είχε ζημία... θα έπαιρνε πίσω τα κεφάλαια που επένδυσε... Ποιο συγκεκριμένα Στην Eurobank που κατέχει το 1,4% το ΤΧΣ επένδυσε 10 δισεκ. και έπρεπε να έχει αξία στο χρηματιστήριο 714 δισεκ. για να κερδίζει από 5,64 δισεκ. που είναι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση Στην Εθνική τράπεζα που κατέχει το 40,3% το ΤΧΣ επένδυσε 9 δισεκ. και έπρεπε να έχει αξία στο χρηματιστήριο 22,5 δισεκ. για να κερδίζει από 5 δισεκ. που είναι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση Στην Πειραιώς που κατέχει το 27% το ΤΧΣ επένδυσε 15 δισεκ. και έπρεπε να έχει αξία στο χρηματιστήριο 55 δισεκ. για να κερδίζει από 3,5 δισεκ. που είναι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση Στην Alpha bank που κατέχει το 9% το ΤΧΣ επένδυσε 3,96 δισεκ. και έπρεπε να έχει αξία στο χρηματιστήριο 44 δισεκ. για να κερδίζει από 3 δισεκ. που είναι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση Πως προκύπτουν τα κεφάλαια που επένδυσε το ΤΧΣ στις τράπεζες; Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα 10 δισεκ. στην Eurobank προκύπτουν ως εξής 5,72 δισεκ. σε κεφάλαιο 3,7 δισεκ. σε funding gap στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 562 εκατ σε funding gap στην Proton bank Η Eurobank αγόρασε τις καλές τράπεζες από την διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton bank Ας θυμηθούμε λίγο ορισμένα γεγονότα… Το ΤΧΣ επένδυσε στην Εθνική 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια, στην Eurobank 5,72 δισεκ., στην Πειραιώς 6,84 δισεκ. και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos 9,84 δισεκ. και στην Alpha bank 3,96 δισεκ. Επίσης το ΤΧΣ κάλυψε το funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές. Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 3,7 δισεκ. που κατέληξε στην Eurobank, στην Proton Bank 562 εκατ που κατέληξε στην Eurobank, στην FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών. Το άθροισμα όλων αυτών 54 δισεκ. ευρώ… Ποια η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες; Το ΤΧΣ κατέχει πλέον στις ελληνικές τράπεζες τα εξής ποσοστά το 1,4% της Eurobank που αξίζει 79 εκατ το 40,34% της Εθνικής που αξίζει 2 δισεκ. το 27% της Πειραιώς που αξίζει 937 εκατ ευρώ το 9% της Alpha bank που αξίζει 278 εκατ. Το άθροισμα όλων αυτών 3,3 δισεκ. ευρώ… και είχαν επενδυθεί 54 δισεκ.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

Στην ιστοσελίδα https://ta-vrilissia-ton-politon.webnode.gr/ δηλώστε την προτίμησή σας ελεύθερα μέχρι την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023. Τα αποτελέσματα θα δημοσιεύσουμε την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023.

Πυρηνικές προετοιμασίες ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας - Γίνεται πραγματικότητα η επιστημονική φαντασία;

«Είμαστε στα πρόθυρα αυτού του είδους του μέλλοντος επιστημονικής φαντασίας όπου επαναφέρουμε όλες αυτές τις τρομερές ιδέες από τον Ψυχρό Πόλεμο», αναφέρουν οι αναλυτές Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν κατασκευάσει νέες δομές και έχουν σκάψει νέες σήραγγες στις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών τους τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες που μεταδίδει αποκλειστικά το CNN, σε μια εποχή που οι εντάσεις μεταξύ των τριών μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων έχουν ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ ή η Κίνα προετοιμάζονται για μια επικείμενη πυρηνική δοκιμή, οι εικόνες, που ελήφθησαν και παρέχονται από έναν εξέχοντα αναλυτή σε στρατιωτικές μελέτες, απεικονίζουν επεκτάσεις σε τρεις τοποθεσίες πυρηνικών δοκιμών σε σύγκριση με λίγα μόνο χρόνια πριν. Το ένα λειτουργεί από την Κίνα στην μακρινή δυτική περιοχή του Xinjiang, ένα από τη Ρωσία σε ένα αρχιπέλαγος του Αρκτικού Ωκεανού και ένα άλλο στις ΗΠΑ στην έρημο της Νεβάδα. Οι δορυφορικές εικόνες των τελευταίων τριών έως πέντε ετών δείχνουν νέες σήραγγες κάτω από βουνά, νέους δρόμους και εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθώς και αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων που εισέρχονται και βγαίνουν από τις τοποθεσίες, δήλωσε ο Jeffrey Lewis, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων στο Middlebury Institute of International Studies. «Υπάρχουν πραγματικά πολλές ενδείξεις που βλέπουμε που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να συνεχίσουν τις πυρηνικές δοκιμές», είπε, κάτι που καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει κάνει από τότε που οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές απαγορεύτηκαν από την Περιεκτική Πυρηνική Δοκιμή του 1996. Η Κίνα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη συνθήκη, αλλά δεν την έχουν επικυρώσει. Ο απόστρατος συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Cedric Leighton, πρώην αναλυτής πληροφοριών, εξέτασε τις εικόνες των πυρηνικών εγκαταστάσεων των τριών δυνάμεων και κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. «Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι και οι τρεις χώρες, η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει πολύ χρόνο, προσπάθεια και χρήμα όχι μόνο στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων, αλλά και στην προετοιμασία των τύπων δραστηριοτήτων που θα απαιτούνταν για μια δοκιμή", είπε. Η Μόσχα έχει επικυρώσει τη συνθήκη, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είπε τον Φεβρουάριο ότι θα διέταζε μια δοκιμή, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν πρώτα, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να έχει επικίνδυνες αυταπάτες ότι η παγκόσμια στρατηγική ισορροπία μπορεί να καταστραφεί». Οι επεκτάσεις κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν έναν αγώνα εκσυγχρονισμού της υποδομής δοκιμών πυρηνικών όπλων σε μια εποχή βαθιάς δυσπιστίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και των δύο αυταρχικών κυβερνήσεων, είπαν οι αναλυτές, αν και η ιδέα της πραγματικής ένοπλης σύγκρουσης δεν θεωρείται επικείμενη. «Η απειλή από τις πυρηνικές δοκιμές οφείλεται στον βαθμό στον οποίο επιταχύνει την αυξανόμενη κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών από τη μία πλευρά και της Ρωσίας και της Κίνας από την άλλη», είπε ο Lewis. «Οι συνέπειες αυτού είναι ότι ξοδεύουμε τεράστια χρηματικά ποσά, παρόλο που δεν είμαστε πιο ασφαλείς», πρόσθεσε. Πυρηνικές απειλές Τα σχόλια του Lewis ήρθαν όταν μια εξέχουσα ομάδα πυρηνικής παρακολούθησης, το Bulletin of the Atomic Scientists, έθεσε νωρίτερα φέτος το εμβληματικό ρολόι Doomsday, ένα μέτρο του πόσο κοντά είναι ο κόσμος στην αυτοκαταστροφή, στα 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, το πιο επισφαλές επίπεδο από την έναρξή του το 1947. Η ομάδα ανέφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία, που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της τον Φεβρουάριο του 2022, ως κύριο λόγο για την αξιολόγησή της. «Οι στενά καλυμμένες απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης –από ατύχημα, πρόθεση ή λάθος υπολογισμό– είναι ένας τρομερός κίνδυνος. Η πιθανότητα η σύγκρουση να ξεφύγει από τον έλεγχο οποιουδήποτε παραμένει υψηλή», ανέφερε η ομάδα. Με άλλα λόγια, το Doomsday Clock σήμερα σηματοδοτεί μεγαλύτερο κίνδυνο για το τέλος της ανθρωπότητας από το 1953, όταν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Σοβιετική Ένωση διεξήγαγαν δραματικές δοκιμές πυρηνικών όπλων. Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών António Guterres απηύθυνε νέα έκκληση προς τις βασικές χώρες να επικυρώσουν τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τα πειράματα τόσο για ειρηνικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. «Φέτος, αντιμετωπίζουμε μια ανησυχητική αύξηση της παγκόσμιας δυσπιστίας και διχασμού», είπε ο Guterres. «Σε μια εποχή που σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα είναι αποθηκευμένα σε όλο τον κόσμο - και οι χώρες εργάζονται για να βελτιώσουν την ακρίβεια, την εμβέλεια και την καταστροφική τους δύναμη - αυτή είναι μια συνταγή για εξόντωση». Ο Lewis επεσήμανε ότι η απροσδόκητα κακή απόδοση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της ώθησης για τη Μόσχα να εξετάσει την επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών. Η Λευκορωσία, η οποία διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει λάβει επίσης τακτικά πυρηνικά όπλα από τη Μόσχα, δήλωσε ο πρόεδρος Alexander Lukashenko τον Αύγουστο. Πρόσθεσε ότι το Μινσκ θα ήταν πρόθυμο να τα χρησιμοποιήσει ενόψει της ξένης «επιθετικότητας». Ρωσία και Κίνα Ακόμη και όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι, οι αναλυτές είδαν επίσης μια επέκταση του χώρου πυρηνικών δοκιμών της χώρας στη Novaya Zemlya στο αρχιπέλαγος του Αρκτικού Ωκεανού. Στα μέσα Αυγούστου, η εγκατάσταση έλαβε νέα εστίαση όταν ο Υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu πραγματοποίησε επίσκεψη, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η τοποθεσία Novaya Zemlya χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη Σοβιετική Ένωση για τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών το 1955 μέχρι την τελική υπόγεια έκρηξη της ΕΣΣΔ το 1990. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στην τοποθεσία διεξήχθησαν συνολικά 130 δοκιμές με περισσότερες από 200 συσκευές, σύμφωνα με μια επισκόπηση που δημοσιεύτηκε στο το περιοδικό Science and Global Security. Δορυφορικές εικόνες που έχει στην κατοχή του το CNN έδειξαν ότι έχει γίνει εκτεταμένη κατασκευή στο χώρο δοκιμών Novaya Zemlya από το 2021 έως το 2023, με πλοία και νέα εμπορευματοκιβώτια ναυτιλίας να φτάνουν στο λιμάνι του, δρόμους να παραμένουν καθαροί το χειμώνα και σήραγγες σκαμμένες βαθιά στα βουνά της Αρκτικής. «Το ρωσικό πεδίο δοκιμών είναι πλέον ανοιχτό όλο το χρόνο, τους βλέπουμε να καθαρίζουν το χιόνι από τους δρόμους, τους βλέπουμε να κατασκευάζουν νέες εγκαταστάσεις», είπε ο Lewis.Κοντά σε αυτές τις εγκαταστάσεις υπάρχουν σήραγγες όπου η Ρωσία έχει δοκιμάσει στο παρελθόν, είπε ο Lewis. «Τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, είδαμε τη Ρωσία να σκάβει νέες σήραγγες, κάτι που υποδηλώνει ότι είναι έτοιμη να συνεχίσει τις πυρηνικές δοκιμές», πρόσθεσε. «Είναι πολύ ξεκάθαρο για μένα ότι οι Ρώσοι προετοιμάζονται για μια πιθανή πυρηνική δοκιμή», πρόσθεσε o Leighton, ο πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και τώρα αναλυτής του CNN. «Οι Ρώσοι μπορεί να προσπαθούν να φτάσουν στη γραμμή κάνοντας όλες τις προετοιμασίες για μια πυρηνική δοκιμή, αλλά στην πραγματικότητα δεν πραγματοποιούν κάποια. Στην ουσία, θα το έκαναν αυτό για να «τρομάξουν» τη Δύση», είπε ο Leighton. Αυξημένη δραστηριότητα εντοπίστηκε επίσης στον κινεζικό χώρο πυρηνικών δοκιμών στο Lop Nur, μια αποξηραμένη αλμυρή λίμνη ανάμεσα σε δύο ερήμους στην αραιοκατοικημένη δυτική Κίνα. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι μια νέα, πέμπτη υπόγεια σήραγγα βρίσκεται υπό ανασκαφή τα τελευταία χρόνια και έχουν κατασκευαστεί νέοι δρόμοι. Μια σύγκριση των εικόνων που τραβήχτηκαν το 2022 και το 2023 δείχνει ότι ο σωρός από μπάζα αυξάνεται σταθερά σε μέγεθος, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να πιστεύουν ότι οι σήραγγες επεκτείνονται, είπε ο Lewis. Επιπλέον, η κύρια περιοχή διαχείρισης και υποστήριξης έχει νέα κατασκευαστικά έργα. Ένας νέος αποθηκευτικός χώρος κατασκευάστηκε το 2021 και το 2022, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση εκρηκτικών, πρόσθεσε. «Η κινεζική περιοχή δοκιμών είναι διαφορετική από τη ρωσική περιοχή δοκιμών», είπε ο Lewis. «Ο κινεζικός χώρος δοκιμών είναι τεράστιος και υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέρη του». «Αυτά τα πράγματα φαίνονται εύκολα στις δορυφορικές εικόνες. Αν μπορούμε να τα δούμε εμείς, νομίζω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σίγουρα μπορεί», πρόσθεσε. Μετά από ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών της τοποθεσίας Lop Nur, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πιθανός στόχος της Κίνας είναι να πραγματοποιήσει υπόγειες πυρηνικές δοκιμές. Δραστηριότητα στην έρημο της Νεβάδα Οι ΗΠΑ δημοσιεύουν μια έκδοση του Nuclear Posture Review κάθε λίγα χρόνια, η οποία παρέχει μια επισκόπηση του ρόλου των πυρηνικών όπλων στη στρατηγική ασφαλείας τους. Η πιο πρόσφατη έκθεση, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων μόνο σε «ακραίες περιστάσεις». Ωστόσο, δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν υιοθετούν μια «πολιτική μη πρώτης χρήσης» επειδή θα οδηγούσε σε «απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου» για την ασφάλειά τους. Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την τελευταία υπόγεια δοκιμή τους το 1992, αλλά ο Lewis είπε ότι οι ΗΠΑ διατηρούνται εδώ και καιρό σε κατάσταση ετοιμότητας για πυρηνική δοκιμή, έτοιμες να αντιδράσουν εάν κάποιος από τους αντιπάλους τους κινηθεί πρώτος. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια πολιτική να είναι προετοιμασμένες να πραγματοποιήσουν μια πυρηνική δοκιμή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου έξι μήνες», είπε. Οι δορυφορικές εικόνες, που τραβήχτηκαν πάνω από το χώρο πυρηνικών δοκιμών στη Νεβάδα, επίσημα γνωστό ως Τοποθεσία Εθνικής Ασφάλειας της Νεβάδα, δείχνουν ότι μια υπόγεια εγκατάσταση - το συγκρότημα U1a - επεκτάθηκε σε μεγάλο βαθμό μεταξύ 2018 και 2023. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NNSA), ένας βραχίονας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ που επιβλέπει την τοποθεσία, λέει ότι το εργαστήριο προορίζεται για τη διεξαγωγή «υπόγειων» πυρηνικών πειραμάτων, μια μακροχρόνια πρακτική που αποσκοπεί στη διασφάλιση της αξιοπιστίας των όπλων στο τρέχον απόθεμα χωρίς πλήρη δοκιμή κλίμακας. «Στα πειράματα, τα χημικά εκρηκτικά υψηλής πίεσης δημιουργούν υψηλές πιέσεις, οι οποίες εφαρμόζονται σε υλικά πυρηνικών όπλων, όπως το πλουτώνιο. Η διαμόρφωση και οι ποσότητες των εκρηκτικών και των πυρηνικών υλικών είναι τέτοιες που δεν θα συμβεί πυρηνική έκρηξη», αναφέρει ο ιστότοπος της NNSA. Σε απάντηση στο αίτημα του CNN για σχολιασμό, εκπρόσωπος του NNSA επιβεβαίωσε ότι «ανακεφαλαιοποιεί τις υποδομές και τις επιστημονικές δυνατότητες» στο χώρο δοκιμών της Νεβάδα, που περιλαμβάνει την προμήθεια νέων προηγμένων πηγών και ανιχνευτών, την ανάπτυξη τεχνολογίας μέτρησης αντιδραστικότητας και τη συνέχιση της δραστηριότητας διάνοιξης σήραγγας. «(Αυτό) θα παρέχει σύγχρονες διαγνωστικές δυνατότητες και δεδομένα που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ασφάλειας και των επιδόσεων του πυρηνικού αποθέματος των ΗΠΑ χωρίς περαιτέρω υπόγειες δοκιμές πυρηνικών εκρηκτικών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Μια έκθεση από το Γραφείο Κυβερνητικής Λογοδοσίας των ΗΠΑ (GAO) που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο λέει ότι οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν δύο συσκευές μέτρησης στην τοποθεσία της Νεβάδα για να «κάνουν νέες μετρήσεις πλουτωνίου κατά τη διάρκεια πειραμάτων». Οι συσκευές και οι σχετικές βελτιώσεις υποδομής, που απαιτούνται «για την ενημέρωση των σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό του αποθέματος πυρηνικών όπλων» θα κοστίσουν περίπου 2,5 έως 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι έτοιμες έως το 2030, σύμφωνα με την έκθεση του GAO. Συνεχής εκσυγχρονισμός Ο Hans Kristensen, διευθυντής του Έργου Πυρηνικής Πληροφόρησης στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, συμφώνησε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κλιμάκωσης δοκιμών εάν μια από τις μεγάλες δυνάμεις το πράξει. «Τη στιγμή που μια από τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις θα σκάσει ένα πυρηνικό όπλο κάπου, ξέρετε, όλα τα στοιχήματα είναι κλειστά, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι θα ενταχθούν ξανά σε αυτήν την επιχείρηση», είπε. Σε μια πρόσφατη επετηρίδα για τις παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις, της οποίας συνέταξε ο Kristensen και δημοσιεύτηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) τον Ιούνιο, οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες οι παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις – στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ – συνέχισαν να «εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια» πέρυσι. Η Ρωσία, για παράδειγμα, ανακοίνωσε την 1η Σεπτεμβρίου ότι ο νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat ή «Satan II» είναι επιχειρησιακός. Το Sarmat θα μπορούσε να μεταφέρει 10 και πιθανώς περισσότερες ανεξάρτητα στοχευμένες πυρηνικές κεφαλές με βεληνεκές έως και 18.000 χιλιόμετρα (ή περίπου 11.185 μίλια), σύμφωνα με το Έργο Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν επίσης νέα συστήματα παράδοσης για πυρηνικές κεφαλές όπως το βομβαρδιστικό stealth B-21 και το υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Columbia. Ως μέρος της αναβάθμισης, θα προστεθούν και πυρηνικοί χώροι αποθήκευσης στις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Ellsworth και στο Dyess, έγραψε ο Kristensen σε έκθεση στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων το 2020. Η έκθεση SIPRI ανέφερε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαθέτουν επί του παρόντος περίπου το 90% όλων των πυρηνικών όπλων στον κόσμο, με τις ΗΠΑ να υπολογίζεται ότι έχουν αποθηκευμένες περισσότερες από 3.700 κεφαλές και τη Ρωσία να έχουν περίπου 4.500. Και οι δύο χώρες διατηρούν τα στρατηγικά πυρηνικά τους οπλοστάσια σε συναγερμό, που σημαίνει ότι τα πυρηνικά όπλα μπορούν να εκτοξευθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας έχει αυξηθεί από 350 κεφαλές τον Ιανουάριο του 2022 σε 410 τον Ιανουάριο του 2023. Στο παρελθόν, η Κίνα δεν συνδύαζε τις κεφαλές με τα συστήματα παράδοσης, διατηρώντας τις πυρηνικές της δυνάμεις σε κατάσταση «χαμηλού συναγερμού». Ωστόσο, η ΜΚΟ Ένωση Ελέγχου Όπλων (ACA) είπε ότι φέτος η PLA εναλλάσσει πλέον τα τάγματα πυραύλων από κατάσταση ετοιμότητας σε κατάσταση ετοιμότητας για εκτόξευση κάθε μήνα. Η Fiona Cunningham, μη κάτοικος μελετητής στο Πρόγραμμα Πυρηνικής Πολιτικής στο Carnegie Endowment for International Peace, έγραψε στο μηνιαίο περιοδικό της ACA τον Αύγουστο ότι η πυρηνική στάση του Πεκίνου είναι δύσκολο να ερμηνευτεί. «Το αυξανόμενο μέγεθος, η ακρίβεια, η ετοιμότητα και η ποικιλομορφία του οπλοστασίου της Κίνας ενισχύει την αξιοπιστία της ικανότητας της χώρας να απειλεί με αντίποινα για ένα πυρηνικό χτύπημα και επιτρέπει στην Κίνα να κάνει πιο αξιόπιστες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων πρώτα», έγραψε. Ωστόσο, ο Kristensen είπε στο CNN ότι ενώ και οι τρεις μεγάλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε δοκιμές, αλλά «μια πλήρους κλίμακας πυρηνική δοκιμή είναι απίθανη». Ο Daryl Kimball, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Ελέγχου Όπλων, συμφώνησε, γράφοντας στο ενημερωτικό δελτίο του οργανισμού τον Σεπτέμβριο ότι «η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με όπλα στις πρώην εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών τους». Αλλά ο Kimball σημείωσε ότι χωρίς μια πραγματική δοκιμή, «είναι πιο δύσκολο, αν και όχι αδύνατο, για τα κράτη να αναπτύξουν, να αποδείξουν και να εφαρμόσουν νέα σχέδια». Τι νόημα έχουν περισσότερες δοκιμές; Αλλά αν και οι τρεις χώρες έχουν αναστείλει τις πυρηνικές δοκιμές από τη δεκαετία του 1990, τι θα μπορούσαν να κερδίσουν από την επανέναρξη αυτών; Ο Lewis είπε ότι ένας λόγος για δοκιμή, ειδικά για την Κίνα, είναι να ληφθούν πιο ενημερωμένα δεδομένα για μοντέλα υπολογιστών που δείχνουν τι θα κάνει μια πυρηνική έκρηξη. Διότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες δοκιμές, η Κίνα έχει κάνει μόνο περίπου 40 και έχει σημαντικά λιγότερα σημεία δεδομένων. «Αυτές οι 40 δοκιμές έγιναν τη δεκαετία του 1960, στη δεκαετία του 1970, στη δεκαετία του 1980, όταν η τεχνολογία τους δεν ήταν τόσο υψηλή. Τα δεδομένα που έχουν δεν είναι τόσο καλά», είπε ο Lewis. Άλλοι επισημαίνουν ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν δοκιμάσει πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης, τα οποία παράγουν μια μικρότερη πυρηνική έκρηξη που θα μπορούσε να στοχεύσει σε μια συγκεκριμένη μονάδα ή σχηματισμό πεδίου μάχης, αντί να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη. Σε μια έκθεση του 2022 για το Johns Hopkins Applied Physics Laboratory στη Βαλτιμόρη, οι ερευνητές Michael Frankel, James Scouras και George Ullrich προτείνουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διστάσουν να αντεπιτεθούν για μια ρωσική επίθεση χαμηλής απόδοσης επειδή δεν έχουν δοκιμάσει τους τύπους όπλων που θα χρειαζόταν. «Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα αρκετά όπλα χαμηλότερης απόδοσης στο οπλοστάσιό τους, είναι ανεπαρκή ως προς την ποσότητα και την ποικιλία των συστημάτων παράδοσης», λέει η έκθεσή τους, με τίτλο «Tickling the Sleeping Dragon’s Tail». Συγκεκριμένα, αναφέρει η έκθεση, μικρότερα πυρηνικά, με απόδοση μικρότερη από ένα κιλοτόνο (για σύγκριση, η ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας το 1945 είχε απόδοση περίπου 15 κιλοτόνων) που μπορούν να παραδοθούν με αεροσκάφη ή πλοία έχει προταθεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για τις ρωσικές πυρηνικές απειλές. «Τέτοια όπλα είναι απίθανο να είναι διαθέσιμα ελλείψει δοκιμών», αναφέρει η έκθεση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, έχουν πραγματοποιήσει 1.032 δοκιμές, η πρώτη το 1945 και η τελευταία το 1992, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Η Σοβιετική Ένωση –τώρα η Ρωσία– διεξήγαγε 715 δοκιμές μεταξύ 1949 και 1990 και η Κίνα έχει δοκιμάσει 45 φορές μεταξύ 1964 και 1996. Ο Lewis πίστευε ότι η παρόρμηση προς τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα να είναι οι πρώτες που θα αναπτύξουν «εξωτικά» όπλα του μέλλοντος, ενσταλάζει επίσης την ανάγκη για πυρηνικές δοκιμές αυτών των πιθανών συστημάτων. Μερικά από αυτά μπορεί σύντομα να βρεθούν στο ρωσικό οπλοστάσιο, καθώς ο Putin έχει καυχηθεί για όπλα όπως μια τορπίλη με πυρηνικό οπλισμό και έναν πυρηνικό πύραυλο κρουζ. «Είμαστε στα πρόθυρα αυτού του είδους του μέλλοντος επιστημονικής φαντασίας όπου επαναφέρουμε όλες αυτές τις τρομερές ιδέες από τον Ψυχρό Πόλεμο», είπε ο Lewis.

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Μόνο από την παράταξη του Δημάρχου οι αντιδήμαρχοι με τον νέο νόμο

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου που κατέθεσε σε διαβούλευση η Υπουργός Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως «Αντιδήμαρχοι είναι οι σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου που ορίζει ο δήμαρχος και στους οποίους μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων καθύλην.» Τροποποιείται δηλαδή το άρθρο 59 του νόμου 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.1 Άρθρο 68 του νόμου 4555/2018 και γίνεται ως εξής: «Άρθρο 59 Αντιδήμαρχοι 1.Τον δήμαρχο επικουρούν οι αντιδήμαρχοι. Αντιδήμαρχοι είναι οι σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου που ορίζει ο δήμαρχος και στους οποίους μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων καθ ύλην. Ο αριθμός των αντιδημάρχων ορίζεται ως εξής: α) Σε δήμους με πληθυσμό έως πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους ορίζονται έως τρεις (3) αντιδήμαρχοι. β) Σε δήμους με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν (5.001) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις (4) αντιδήμαρχοι. γ) Σε δήμους που έχουν πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους ορίζονται έως πέντε (5) αντιδήμαρχοι. δ) Σε δήμους από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους ορίζονται έως έξι (6) αντιδήμαρχοι. ε) Σε δήμους από εκατό χιλιάδες έναν (100.001) κατοίκους και άνω ορίζονται έως οκτώ (8) αντιδήμαρχοι. Ο αριθμός των αντιδημάρχων προσαυξάνεται ισάριθμα με τον αριθμό που προκύπτει από την εφαρμογή του άρθρου 207. Στους αντιδημάρχους, εκτός των καθ’ ύλην αρμοδιοτήτων, ο δήμαρχος δύναται να μεταβιβάζει και κατά τόπο αρμοδιότητες που αφορούν και ασκούνται στα όρια συγκεκριμένης δημοτικής ενότητας και ιδίως: α) την ευθύνη της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη δημοτική ενότητα, β) την παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων και των εργασιών που εκτελούνται στη δημοτική ενότητα, γ) τη μέριμνα για τη διατήρηση του εξοπλισμού, που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα, σε κατάσταση καλής λειτουργίας, δ) την υπογραφή, με εξουσιοδότηση του δημάρχου, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών και λοιπών διοικητικών εγγράφων, που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της δημοτικής ενότητας και ε) τη συνεργασία με τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους. Η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός (1) έτους. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οι αντιδήμαρχοι δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Η ανάκληση ορισμού του αντιδημάρχου είναι δυνατή με απόφαση του δημάρχου οποτεδήποτε. Η απόφαση του δημάρχου, με την οποία ορίζονται οι αντιδήμαρχοι και μεταβιβάζεται σ’ αυτούς η άσκηση αρμοδιοτήτων αναρτάται στον δικτυακό τόπο «Διαύγεια» και στην ιστοσελίδα του δήμου. 6.Αν ο αντιδήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τις αρμοδιότητές του ασκεί άλλος αντιδήμαρχος που ορίζεται από τον δήμαρχο ή, αν δεν έχει οριστεί τέτοιος, ο ίδιος ο δήμαρχος. Με την απόφαση της παρ. 5 και τηρουμένων των προϋποθέσεων του άρθρου αυτού, δύναται να ορίζονται άμισθοι αντιδήμαρχοι σε αριθμό που δεν υπερβαίνει το ένα τέταρτο (1/4) του αριθμού των αντιδημάρχων της παρ. 2. Τυχόν κλάσμα στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραια μονάδα, αν ισούται ή υπερβαίνει το ήμισυ αυτής. Οι άμισθοι αντιδήμαρχοι δεν δικαιούνται αντιμισθίας ή οποιασδήποτε άλλης οικονομικής απολαβής και ο αριθμός τους δεν προσμετράται για τον υπολογισμό των θέσεων ειδικών συμβούλων – συνεργατών, κατά την παρ. 1 του άρθρου 163 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων [ν. 3584/2007, (Α` 143)].».

Καταργούνται τα νομικά πρόσωπα των δήμων

Με το άρθρο 24 του σχεδίου νόμου που κατέθεσε η Υπουργός Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως προς διαβούλευση και η οποία λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου καταργούνται τα νομικά πρόσωπα των δήμων. Συγκεκριμένα το άρθρο 24 αναφέρει τα εξής: Κατάργηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και μεταφορά ως συνόλου αρμοδιοτήτων, οργανικών μονάδων, θέσεων προσωπικού στους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που συστήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (O.T.A.) Α’ βαθμού και λειτουργούν σύμφωνα με τα άρθρα 239 έως 242 του ν. 3463/2006 (Α’ 114) καταργούνται αυτοδικαίως την 31η.12.2023 και οι αρμοδιότητές τους ασκούνται από την 31η.12.2023 από τον οικείο δήμο. Με πράξη του Γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός ενός (1) μηνός από την ως άνω ημερομηνία διαπιστώνεται η κατάργησή τους. α. Το μόνιμο προσωπικό, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι νομικοί σύμβουλοι και οι δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής, που απασχολούνται στα νομικά πρόσωπα που καταργούνται, καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του δήμου και παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής. β. Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες με τα προσόντα του οργανικές θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, το δε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου/ειδικότητας, οι οποίες συστήνονται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου και καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου. Η κατάταξη γίνεται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του δήμου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από την 1η.1.2024 για όλες τις νόμιμες συνέπειες. Το μόνιμο προσωπικό καταλαμβάνει ισάριθμες με τον αριθμό των μεταφερόμενων υπαλλήλων, οργανικές θέσεις στον οικείο δήμο ανά κατηγορία και κλάδο που συστήνονται αυτοδικαίως, επιπλέον των ήδη υπαρχουσών στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου. Για τις θέσεις αυτές εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου για διορισμού οργάνου, η οποία ισχύει από την 1η.1.2024 για όλες τις έννομες συνέπειες. α. Από την κατάργηση του οικείου νομικού προσώπου, τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά του στοιχεία περιέρχονται αυτοδικαίως στον δήμο που το συνέστησε, ο οποίος υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος σε όλα τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτού. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από τον δήμο ή κατά του δήμου χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους του για τη συνέχιση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης. β. Εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση της διαπιστωτικής πράξης της παρ. 1, με απόφαση δημάρχου συστήνεται Επιτροπή Καταγραφής και Απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται στον δήμο από το καταργούμενο νομικό πρόσωπο, που αποτελείται από τον Προϊστάμενο και ένα (1) στέλεχος των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου, τον αντιδήμαρχο οικονομικών, ή άλλον αντιδήμαρχο, σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί αντιδήμαρχος οικονομικών, έναν σύμβουλο της παράταξης της πλειοψηφίας και τον απερχόμενο Πρόεδρο του καταργούμενου νομικού προσώπου. Σε περίπτωση άρνησής του, η επιτροπή συστήνεται χωρίς τον Πρόεδρο του νομικού προσώπου και με την προσθήκη ενός επιπλέον συμβούλου της παράταξης της πλειοψηφίας. Για την υποβοήθηση του έργου της Επιτροπής δύναται να ανατίθεται η διεκπεραίωση συγκεκριμένων διαδικασιών και ενεργειών σε ορκωτούς λογιστές. Η Επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της καταγραφής και απογραφής μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από τη σύστασή της. Η έκθεση καταγραφής και απογραφής εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, συνοδευόμενη από απόσπασμα της εγκεκριμένης έκθεσης που περιγράφει τα αποκτώμενα κατά κυριότητα από τον δήμο ακίνητα, καθώς και τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων, αποτελεί τον τίτλο για την καταχώρισή τους στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο ή υποθηκοφυλακείο ατελώς. γ. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών των καταργούμενων νομικών προσώπων μεταφέρονται με απόφαση της οικείας δημοτικής επιτροπής σε λογαριασμό του δήμου, αποτελούν έσοδά του και εγγράφονται ως αντίστοιχες πιστώσεις στον οικείο προϋπολογισμό. Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων νομικών προσώπων, η ανάληψη ή η συνέχιση τυχόν εκτελούμενων χρηματοδοτούμενων ή συγχρηματοδοτούμενων προγράμματων ή έργων ή υπηρεσίων από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους ή διεθνείς οργανισμούς συνεχίζουν να υλοποιούνται από τις υπηρεσίες του δήμου ή κατά την παρ. 6 του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), υπό καθεστώς καθολικής διαδοχής ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα απορρέουν από συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, ανανεώνονται από τον καθολικό διάδοχο, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4765/2021 (Α’ 28). Εντός έξι (6) μηνών από την κατάργηση των νομικών προσώπων, οι οικείοι δήμοι τροποποιούν τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας τους σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3584/2007 (Α’ 143). Η προβλεπόμενη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3584/2007 παρέχεται εντός εικοσιπέντε (25) ημερών άλλως τεκμαίρεται ότι έχει παρασχεθεί. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου: α) δύναται να καθορίζεται ο κανονισμός λειτουργίας για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων ν.π.δ.δ. από τις υπηρεσίες των δήμων. Μέχρι την έκδοση των νέων κανονισμών, για την εύρυθμη άσκηση των ως άνω αρμοδιοτήτων εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι κατά την 31η.12.2023 κανονισμοί λειτουργίας των ν.π.δ.δ. αυτών και β) ορίζεται ότι ο δήμος εκπληρώνει τους σκοπούς του καταργούμενου ν.π.δ.δ. και εξυπηρετεί τις δραστηριότητες που ασκούσε βα) είτε με τις υφιστάμενες οργανικές μονάδες του δήμου ββ) είτε με τις οργανικές μονάδες των καταργούμενων ν.π.δ.δ., οι οποίες μέχρι την ψήφιση του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας υπάγονται απευθείας στον δήμαρχο ή σε αντιδήμαρχο που αυτός ορίζει. Εξαιρούνται από την κατάργηση του παρόντος τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, που ιδρύονται και λειτουργούν σύμφωνα με τα άρθρα 244 του ν. 3463/2006 και 28 του ν. 2738/1999 (Α’ 180).

Ενοποιούνται σε μία οι επιτροπές των δήμων

Αν και το σχέδιο νόμου που κατέθεσε σε διαβούλευση η Υπουργός Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως δεν αναφέρει τίποτα για τα άρθρα 72 και 73 όπου αναφέρονται οι αρμοδιότητες των Επιτροπών Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής το Άρθρο 8 του σχεδίου νόμους με τίτλο «Συγκρότηση και εκλογή Δημοτικής Επιτροπής – Αντικατάσταση άρθρου 74 ν. 3852/2010» προβλέπει ότι Το άρθρο 74 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 74 Συγκρότηση και Εκλογή Δημοτικής Επιτροπής Η δημοτική επιτροπή αποτελείται από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο και από τέσσερα (4) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και δεκαεννέα (19) μέλη, από έξι (6) μέλη αν το συμβούλιο έχει έως είκοσι εννέα (29) μέλη ή από οκτώ (8) μέλη, αν το συμβούλιο έχει πάνω από είκοσι εννέα (29) μέλη. Ένα (1) μέλος στις πενταμελείς, δύο (2) μέλη στις επταμελείς και τρία (3) μέλη στις εννεαμελείς δημοτικές επιτροπές εκλέγονται από τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας. Η δημοτική επιτροπή εκλέγεται για θητεία τριάντα (30) μηνών. Το δημοτικό συμβούλιο, μετά την εκλογή του προεδρείου κατά τις ημερομηνίες που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 64 και κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της δημοτικής επιτροπής. Τα μέλη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας εκλέγονται ξεχωριστά από τα αντίστοιχα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί μέλος της δημοτικής επιτροπής ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Κάθε σύμβουλος της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας ψηφίζει υποψήφιους ισάριθμους με τον αντίστοιχο αριθμό μελών που εκλέγονται από την πλειοψηφία ή τη μειοψηφία. Ειδικότερα, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψήφιους της πλειοψηφίας και αντίστοιχα οι υποψήφιοι της μειοψηφίας ψηφίζουν μόνο τους υποψηφίους των παρατάξεων της μειοψηφίας σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, ανά κατηγορία (πλειοψηφίας και μειοψηφίας). Ως τακτικά μέλη εκλέγονται από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία, αντίστοιχα, οι πρώτοι σε αριθμό σταυρών προτίμησης ανά κατηγορία. Αν σε οποιαδήποτε ψηφοφορία υπάρχει ισοψηφία, ο πρόεδρος του συμβουλίου ενεργεί κλήρωση στην ίδια συνεδρίαση. Εάν η μειοψηφία δεν υποδείξει υποψήφιο, τότε στη θέση του εκλέγεται σύμβουλος της παράταξης της πλειοψηφίας. Οι υποψήφιοι που δεν εκλέχθηκαν θεωρούνται αναπληρωματικά μέλη κατά τη σειρά κατάταξής τους στην ψηφοφορία. Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται εντός τριών (3) ημερών και εφαρμόζονται αναλόγως οι παρ. 2 και 3. Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται, για τις θέσεις της πλειοψηφίας, οι σύμβουλοι που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε και για τις θέσεις της μειοψηφίας οι σύμβουλοι που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφαση, στην παράταξη της μειοψηφίας που συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Τα πρακτικά της εκλογής διαβιβάζονται μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών στον Επόπτη Ο.Τ.Α., ο οποίος αποφαίνεται, μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο από την περιέλευση σε αυτόν των πρακτικών, για τη νομιμότητα της εκλογής. Η επιτροπή στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή της εκλέγει μεταξύ των μελών της, με φανερή ψηφοφορία, τον αντιπρόεδρο, ο οποίος προέρχεται από τη μειοψηφία. Δικαίωμα ψήφου στην περίπτωση αυτή έχει και ο πρόεδρος της επιτροπής. Τα αναπληρωματικά μέλη της δημοτικής επιτροπής ανά κατηγορία (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) αναπληρώνουν, κατά σειρά κατάταξής τους, τα τακτικά στις συνεδριάσεις της, εφόσον αυτά δεν συμμετέχουν για οποιαδήποτε λόγο. Τα αναπληρωματικά μέλη ανά κατηγορία, με τη σειρά της κατάταξής τους, καταλαμβάνουν τις θέσεις των τακτικών μελών που μένουν κενές κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Σε περίπτωση που έχει εξαντληθεί ο αριθμός των αναπληρωματικών μελών, διενεργείται νέα εκλογή για την κάλυψη των κενών εδρών της επιτροπής, με τη διαδικασία της παρ. 3. Ειδικά στην περίπτωση κένωσης θέσης λόγω παραίτησης μέλους της μειοψηφίας, εφόσον δεν υπάρχει αναπληρωματικό μέλος, τη θέση του καταλαμβάνει μέλος της πλειοψηφίας. Όταν τα μέλη της δημοτικής επιτροπής παύουν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μέλη των αντίστοιχων δημοτικών παρατάξεων, εκπίπτουν αυτοδικαίως από τη δημοτική επιτροπή και αντικαθίστανται, σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δύναται να ορίζεται έως ένας (1) σύμβουλος από κάθε παράταξη που δεν εκπροσωπείται στη δημοτική επιτροπή, ο οποίος μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της δημοτικής επιτροπής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.». Επίσης στο άρθρο 21 αναφέρεται Άρθρο 21 Όργανα διοίκησης των δήμων – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 3 ν. 4804/2021 26 Στην παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4804/2021 (Α’ 90) οι λέξεις «την οικονομική επιτροπή, την επιτροπή ποιότητας ζωής, την εκτελεστική» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τη δημοτική » και η παρ. 1 του άρθρου 3 διαμορφώνεται ως εξής: «1. Οι δήμοι διοικούνται από το δημοτικό συμβούλιο, τη δημοτική επιτροπή και τον δήμαρχο.».

Καθιερώνεται ανά δίμηνο λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής

Με το άρθρο 7 του σχεδίου νόμου που κατέθσε σε διαβούλευση η Υπουργός Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως προβλέπεται ότι μετά το άρθρο 67 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) προστίθεται άρθρο 67A με τίτλο: «Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής» Συγκεκριμένα αναφέρεται: Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής Επιπλέον της παρ. 1 του άρθρου 67, το δημοτικό συμβούλιο κάθε δύο (2) μήνες συγκαλείται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. H παράλειψη σύγκλησης του συμβουλίου στην ανωτέρω προθεσμία για λόγους που δεν άπτονται ανωτέρας βίας αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε δημοτικός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στο έργο της δημοτικής αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου τρεις (3) ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα (1) θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από δέκα (10) θέματα, διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που θα συζητηθούν και τα οποία θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερώνει, τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν τη συνεδρίαση, τους δημοτικούς συμβούλους για την ημερομηνία, τον τόπο συνεδρίασης και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θεμάτων. Απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, καθώς και η λήψη οποιαδήποτε απόφασης. Θέματα διεξαγωγής της συνεδρίασης αυτής δύνανται να περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Ειδικά για αυτή τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν απαιτείται απαρτία. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται το άρθρο 67.».

Ιστορική πρόβλεψη ΙΕΑ - Είμαστε στην «αρχή του τέλους» της μεγάλης εποχής του πετρελαίου, αντιδράσεις από τον ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ, το καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου, κατηγόρησε τον ΙΕΑ τον Απρίλιο ότι πυροδότησε «αστάθεια» στις αγορές μέσω των εκκλήσεών του να σταματήσει να επενδύει σε εγκαταστάσεις πετρελαίου Ο κόσμος βρίσκεται στην «αρχή του τέλους» της εποχής των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την κορυφαία παγκόσμια ενεργειακή επιθεώρηση, η οποία για πρώτη φορά έχει προβλέψει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα κορυφωθεί πριν από το 2030. Νέες προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπουν ότι η κατανάλωση των τριών βασικών ορυκτών καυσίμων θα αρχίσει να μειώνεται αυτή τη δεκαετία λόγω της ταχείας ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξάπλωσης των ηλεκτρικών οχημάτων. «Είμαστε μάρτυρες της αρχής του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων και πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη εποχή», δήλωσε ο επικεφαλής του IEA, Fatih Birol σχετικά με τις προβλέψεις, που πρόκειται να δημοσιευθούν τον επόμενο μήνα στο World Energy Outlook του οργανισμού. «Και αυτό δείχνει ότι οι πολιτικές για το κλίμα λειτουργούν». Σε ιστορική καμπή ο κόσμος< Σε ένα άρθρο για τους Financial Times, ο Birol χαιρέτισε μια «ιστορική καμπή», αλλά κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κάνουν περισσότερα για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να μειώσουν τις εκπομπές, παρά τα πολιτικά εμπόδια στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά πολλές έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις για το κόστος ζωής. Ο ΙΕΑ, ο οποίος χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον ΟΟΣΑ, είπε πέρυσι ότι η συνολική ζήτηση ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να κορυφωθεί γύρω στο 2030. Αλλά τώρα έχει αλλάξει τις προβλέψεις του επειδή η ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιταχύνθηκε τους τελευταίους 12 μήνες. Ο Birol τόνισε επίσης τις «δομικές αλλαγές» στην οικονομία της Κίνας καθώς μετακινείται από τη βαριά βιομηχανία σε λιγότερο ενεργοβόρες βιομηχανίες και υπηρεσίες. «Τα τελευταία 10 χρόνια η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο της αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου παγκοσμίως και τα δύο τρίτα της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου», είπε ο Birol. «Η ηλιακή, η αιολική και η πυρηνική ενέργεια θα καταβροχθίσουν τη δυνητική ανάπτυξη του άνθρακα στην Κίνα». Ενεργειακή μετάβαση Ο επικεφαλής του IEA σύστησε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να είναι «εύστροφοι» για να προσαρμοστούν στην ενεργειακή μετάβαση και υποστήριξε ότι θα μπορούσε να επιταχυνθεί μέσω «ισχυρότερων πολιτικών για το κλίμα», παρά τις ανησυχίες στις δυτικές πρωτεύουσες για την ανοχή των ψηφοφόρων για ταχεία αλλαγή. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει φιλόδοξα προγράμματα για τη στήριξη της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά έχουν αντιμετωπίσει κριτική από πολιτικούς αντιπάλους για το κόστος. Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι οι πολιτικές των Βρυξελλών για το κλίμα κινδύνευαν να οδηγήσουν τους ψηφοφόρους προς τα λαϊκιστικά κόμματα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η κυβέρνηση υποστήριξε νέες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και επέκρινε την επέκταση της ζώνης εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών του Λονδίνου. Ο Birol είπε ότι μεγάλα νέα έργα ορυκτών καυσίμων διέτρεχαν τον κίνδυνο να γίνουν τα λεγόμενα λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία, ενώ αναγνώρισε ότι θα χρειαστούν κάποιες επενδύσεις σε προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ληφθούν υπόψη οι μειώσεις στα υπάρχοντα κοιτάσματα. Ο ρόλος του ΟΠΕΚ Τόσο ο ίδιος όσο και η IEA έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις από μεγάλους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων που προειδοποιούν ότι οι ανεπαρκείς επενδύσεις σε προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα οδηγήσουν σε μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις, εάν οι προβλέψεις για κορύφωση της κατανάλωσης αποδειχθούν πολύ αισιόδοξες. Ο ΟΠΕΚ, το καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου, κατηγόρησε τον ΙΕΑ τον Απρίλιο ότι πυροδότησε «αστάθεια» στις αγορές μέσω των εκκλήσεών του να σταματήσει να επενδύει σε εγκαταστάσεις πετρελαίου. Ο Birol είπε: «Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί όχι μόνο να κρίνουν εσφαλμένα την κοινή γνώμη»... μπορεί κάλλιστα να κάνουν λάθος εκτίμηση της αγοράς εάν αναμένουν περαιτέρω αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. «Νέα μεγάλης κλίμακας έργα ορυκτών καυσίμων δεν ενέχουν μόνο μεγάλους κλιματικούς κινδύνους αλλά σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους», πρόσθεσε. Ο Birol κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην εφησυχάσουν, προειδοποιώντας ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν γρήγορα μετά από μια κορύφωση στα μέσα της δεκαετίας του 2020 για να έχουν πιθανότητες περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. «Αναμένουμε ότι στα μέσα αυτής της δεκαετίας οι παγκόσμιες εκπομπές θα κορυφωθούν, αλλά απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων ακόμη και με πρόσθετες πολιτικές», δήλωσε ο Birol. «Μπορούμε να το επιταχύνουμε εάν εφαρμόσουμε τις σωστές νέες πολιτικές». . . Είναι στα χέρια μας», κατέληξε.

Τεκτονική αλλαγή στην αγορά λιθίου - Βρέθηκε κοίτασμα αξίας 1,5 τρισ. δολ. στη Νεβάδα

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την προμήθεια του κρίσιμου μετάλλου από τη Δύση - και θα μπορούσαν ακόμη και να αλλάξουν το γεωπολιτικό παιχνίδι με την Κίνα Ένα αρχαίο υπερηφαίστειο κατά μήκος των συνόρων Νεβάδα-Όρεγκον περιέχει αυτό που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο κοίτασμα λιθίου στον κόσμο. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την προμήθεια του κρίσιμου μετάλλου από τη Δύση - και θα μπορούσαν ακόμη και να αλλάξουν το γεωπολιτικό παιχνίδι με την Κίνα. Ερευνητές από το Lithium Americas Corporation, το GNS Science και το Oregon State University δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal for Science Advances στις 31 Αυγούστου. Βρήκαν την McDermitt Caldera, μια καλντέρα μήκους 28 μιλίων και πλάτους 22 μιλίων, στα σύνορα Νεβάδα-Όρεγκον, η οποία περιέχει περίπου 20 έως 40 εκατομμύρια μετρικούς τόνους λιθίου – αριθμός που ξεπερνά τα κοιτάσματα στην Αυστραλία και τη Χιλή. Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο Anouk Borst, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο KU Leuven και στο Βασιλικό Μουσείο για την Κεντρική Αφρική στο Tervuren, στο Βέλγιο, ο οποίος είπε στο Chemistry World ότι το κοίτασμα McDermitt Caldera «θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική του λιθίου παγκοσμίως, όσον αφορά την τιμή και την ασφάλεια της προσφοράς και της γεωπολιτικής». Στοιχεία από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρουσιάστηκαν από τον Visual Capitalist Bruno Venditti, δείχνουν ότι οι ΗΠΑ υστερούν σε σχέση με τον κόσμο όσον αφορά την παραγωγή λιθίου. Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα. Τα αποθέματα Οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο ένα ορυχείο λιθίου παραγωγής - το Silver Peak - στη Νεβάδα (περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ Λας Βέγκας και Κάρσον Σίτι) - ενώ η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται λόγω της αναγκαστικής από την κυβέρνηση μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Τον Ιούλιο η Exxon Mobil βρισκόταν στα αρχικά στάδια για να γίνει πιθανώς «βασιλιάς λιθίου». Ο Thomas Benson, γεωλόγος της Lithium Americas Corporation και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης, αναμένει ότι οι εργασίες εξόρυξης στην Καλντέρα McDermitt θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2026. Οι τιμές του λιθίου έχουν απίστευτη πορεία από την εποχή του Civid. Οι τιμές ανθρακικού λιθίου για μπαταρίες στην Κίνα ήταν στα 5.850 δολάρια ανά τόνο το καλοκαίρι του 2020 και εκτινάχθηκαν έως και +1.200% μέχρι το ανώτατο όριο των 80.000 δολαρίων στις αρχές του 2022. Οι τιμές έκτοτε κατέρρευσαν στα 30.000 δολάρια. Η Daily Mail επεσήμανε ότι «από το 2022, η μέση τιμή ανθρακικού λιθίου ποιότητας μπαταρίας ήταν 37.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο, που σημαίνει ότι το ηφαίστειο δυνητικά διαθέτει πολύτιμο μέταλλο αξίας 1,48 τρισεκατομμυρίων δολαρίων». Το McDermitt Caldera τοποθετεί τη Νεβάδα ως πιθανώς το επίκεντρο της «πράσινης ενέργειας του λευκού χρυσού» εν μέσω μιας τεράστιας ώθησης από την κυβέρνηση Biden.

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Μήπως βρισκόμαστε στην αρχή αλλαγών των κοινωνικών μοντέλων;

Μελετώντας επιστημονικές έρευνες κυρίως, όμως, παρατηρώντας το παγκόσμιο γίγνεσθαι διαπιστώνουμε ότι ζούμε την εποχή της αβεβαιότητας. Από το 18ο αιώνα γνωρίζουμε τα κοινωνικοπολιτικά ρεύματα, που άρχισαν να εμφανίζονται προσπαθώντας να προβλέψουν την πορεία της ανθρωπότητας και να διαμορφώνουν θέσεις άμυνας και αντίδρασης. Σημαντικό ρόλο είχε η επιστήμη, η οποία θύμισε, ύστερα από 2000 χρόνια την βάση του Σωκρατικού στοχασμού ύλη ή ιδέα, ύλη ή ενέργεια. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο διαμορφώθηκαν μοντέλα οικονομίας και πολιτικής, που είχαν την βάση τους στο κυρίαρχο σοσιαλδημοκρατικό συμβόλαιο και στην κευνσιανή θεωρία. Και τα δύο συστήματα βρήκαν έδαφος εφαρμογής στην Δύση, όπου υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες αφομοίωσης των ισχυρών μηνυμάτων. Το μοντέλο της φιλελεύθερης κοινωνικής πολιτικής στηρίχθηκε στην περίφημη εύρωστη μεσαία τάξη με πρωτοφανή ανοδική κοινωνική κινητικότητα. Η διάταξη της κοινωνίας παρουσιάστηκε με μια μορφή ΄΄αυγού΄΄ όπου το πάνω μέρος του αποτύπωνε την ελίτ της κοινωνίας ενώ το μέσο, ως πλατύτερο, έδειχνε το μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας στην συμμετοχή της διάταξης. Ο πυθμένας έδειχνε το ποσοστό που αντιστοιχούσε στο ΄΄εν δυνάμει΄΄ στρώμα της κοινωνίας που ετοιμάζονταν για την είσοδό του στο μεσαίο στρώμα. Οι εξελίξεις στην συνέχεια οδήγησαν στην ρευστοποίηση της μεσαίας αυτής τάξης όπου τα επί μέρους στρώματα έχασαν την αναμενόμενη δυναμική τους σημειώνοντας μια καθοδική κοινωνική κινητικότητα προετοιμάζοντας, πιθανόν, το έδαφος για σοβαρές κοινωνικές κρίσεις. Στα τελευταία 2-3 χρόνια αντιμετωπίζουμε τρία σημαντικά θέματα, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και την εμφανή κλιματική αλλαγή. Και τα τρία αυτά ζητήματα απασχόλησαν τυπικά, στην ουσία όλες τις συνόδους κορυφής, οργανισμούς, συνασπισμούς κρατών χωρίς να αποτυπώνεται η πραγματικότητα ορθά και σοβαρά. Αποτέλεσμα είναι ότι καμία ουσιαστική πρωτοβουλία δεν ελήφθη. Παρ΄όλα αυτά διαβάζοντας τους ΄΄συμβατικούς΄΄ οικονομολόγους όχι μόνο δεν εντοπίζουν τις αδυναμίες αλλά ΄΄βλέπουν΄΄ όλα να κινούνται ομαλά και…ρόδινα. Αυτό το στηρίζουν στην επέκταση της ΄΄πράσινης΄΄ ενέργειας, που το κόστος της μειώνεται σταδιακά ενώ βλέπουν ότι η τεχνολογία, κυρίως η τεχνική νοημοσύνη (ΑΙ) θα βελτιώσει την εικόνα. Πράγματι οι μισθοί αυξάνονται, ο πληθωρισμός (σχετικά) μειώνεται, τα οικονομικά των νοικοκυριών βελτιώνονται, οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη αλλά …τα χρέη; Τεράστια βουνά τα χρέη, που παλαιότερα αποτελούσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στην ευημερία των λαών. Οι ΄΄συμβατικοί΄΄ πια δεν θεωρούν ότι τα χρέη παίζουν ρόλο στις εξελίξεις. Όμως το φαινόμενο της μετανάστευσης ούτε το αναφέρουν ούτε και θα μπορούσαν να το αξιολογήσουν και να το μετρήσουν στα ΑΕΠ των κρατών. Γιατί να υπάρχει το φαινόμενο αυτό; Μήπως επειδή το κάτω υπόστρωμα του ΄΄αυγού΄΄ αντί να εισέλθει στην ανώτερη διαστρωμάτωση έπεσε προς τα κάτω ενώ το μεσαίο συρρικνώθηκε και το ΄΄αυγό΄΄ ….παραμορφώθηκε; Και το άνω στρώμα; Παραμόρφωσε ακόμη περισσότερο το …΄΄αυγό΄΄ αφού διευρύνθηκε κι έτσι αντί για ΄΄αυγό΄΄ έχουμε ένα ΄΄τραπέζι΄΄. Κι αυτό τι σημαίνει; Απλώς μια νέα μορφή, πιθανόν πάντα, φεουδαρχισμού να αποτυπώνεται, όπου η διευρυμένη ελίτ των κοινωνιών, ισχυρότερη, υποβοηθούμενη από το δημοσιογραφικό κατεστημένο και τα επαγγελματικά ΄΄παπαγαλάκια΄΄ της εκάστοτε διοικούσας τάξης επιβάλλει και διαμορφώνει ήρεμα και σταθερά την νέα μορφή κοινωνικής τάξης. Το ΄΄αυγό΄΄ θα σπάσει στα δυο όπου το ένα μέρος (το άνω) θα κυριαρχεί η άρχουσα ελίτ, που θα χρησιμοποιεί ως εργαλεία τους πέριξ αυτής για να αγοράζει δημοσιότητα, παραμορφωμένες θετικές ειδήσεις ενώ το δεύτερο και κατώτερο θα αποτελεί το εργαλείο παραγωγής πλούτου όντας πάντα υπερχρεωμένο στο άνω στρώμα. Η διαμόρφωση των τιμών των προϊόντων δεν είναι δουλειά του κάτω μέρους αλλά της ελίτ ενώ το φορολογικό καθεστώς θα διαμορφώνεται κατά τα πρότυπα των συμφερόντων του φεουδάρχη Όλο το σύστημα, τείνει να πιστέψει κανείς, ότι είναι μια καλοστημένη μηχανή, με συγκεκριμένους στόχους όπου η επιστήμη, το δίκαιο, η ισορροπία και ανθρωπιά εξαφανίζονται από τις διαχρονικές αξίες της ζωής. Είναι ενδεικτική η κατάσταση στην Αμερικανική κοινωνία όπου η ελίτ διευρύνεται με μικρές ταχύτητες και συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο πλούτο σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που το πλήθος και το χρέος αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Το τραπεζικό σύστημα ρυθμίζει και καθοδηγεί την πορεία με απόλυτη πίστη στις νέες αρχές, στηρίζοντας κυβερνήσεις και πολιτικές. Αυτή η διαμόρφωση δίνει εύκολα ένα αποτέλεσμα ότι τα οφέλη της ανάπτυξης της τεχνολογικής επανάστασης, η τεχνική νοημοσύνη θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των ισχυρών. Γιατί άραγε δεν υπάρχουν αποτελέσματα στις διάφορες συνόδους οργανισμών; Γιατί δεν συμμετέχουν αυτοπροσώπως οι επί κεφαλής των ισχυρών; Γιατί δεν παρεμβαίνουν στην διαμόρφωση νέων πολιτικών στην ενέργεια, στο κλίμα και στην επιστήμη; Οι κοινωνικές αντιθέσεις αντί να μειώνονται και όλοι να καρπώνονται το αποτέλεσμα της οικονομικής προόδου, αυξάνονται. Μήπως βρισκόμαστε στην αρχή μιας εποχής όχι απλά αβεβαιότητας αλλά στην αρχή νέων αναθεωρήσεων και κοινωνικών εκρήξεων; Ίδομεν και συντόμως, ίσως.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της συνόδου G20 στο Νέο Δελχί

Άτολμοι, χλιαροί και ελλιπείς ακόμη μια φορά!!!
Πόλεμος στην Ουκρανία –Στην Ουκρανία, όλα τα κράτη πρέπει να ενεργούν με τρόπο συνεπή με τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στο σύνολό του –Στην Ουκρανία, όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας επιδιώκοντας εδαφική κατάκτηση κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους –Στην Ουκρανία, η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη – Για την κρίση στην Ουκρανία, “υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση” – Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι κρίσιμες – «Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να έχει πολεμικές διενέξεις». Σιτηρά/τρόφιμα/ενέργεια/ασφάλεια – (Η G20) Καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να διασφαλίσουν άμεσες και απρόσκοπτες παραδόσεις σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ρωσία και την Ουκρανία – Τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, ζήτησε να σταματήσει η καταστροφή με στρατιωτικά μέσα ή άλλου είδους επιθέσεις σε υποδομέςΠαραμένει το ενδεχόμενο για υψηλά επίπεδα αστάθειας στις αγορές τροφίμων και ενέργειας Οικονομία και χρηματοοικονομικές αγορές«Θα προστατεύσει τους ευάλωτους, μέσω της προώθησης της δίκαιης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» – Επιβεβαιώνει τη δέσμευση για τη συναλλαγματική ισοτιμία του Απριλίου 2021 που ανέλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των τραπεζών μας – Υποστηρίζουμε τις συστάσεις υψηλού επιπέδου του συμβουλίου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για ρύθμιση, εποπτεία και επίβλεψη κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, δραστηριοτήτων – Οι υπουργοί Οικονομικών μας, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών θα συζητήσουν την προώθηση του οδικού χάρτη για τα κρυπτονομίσματα στη συνάντησή τους τον Οκτώβριο – Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού και θεμιτό ανταγωνισμό αποθαρρύνοντας τον προστατευτισμό και τις πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά Κλιματική αλλαγή – Ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα, σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες – Θα εργαστεί για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης χαμηλού κόστους για τις αναπτυσσόμενες χώρες για να υποστηρίξει τη μετάβασή τους σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα – Θα συνεχίσει και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες για τον τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως μέσω των υφιστάμενων στόχων και πολιτικών, σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες έως το 2030 – Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να αναλάβουμε δράση για την αύξηση της βιώσιμης χρηματοδότησης – Επαναλαμβάνουμε τη χρήση μηχανισμών τιμολόγησης και μη τιμολόγησης των εκπομπών άνθρακα και των κινήτρων για ουδετερότητα άνθρακα και για μηδενικές εκπομπές άνθρακα – Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για αυξημένες παγκόσμιες επενδύσεις για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων της συμφωνίας του Παρισιού – Καταγράφουμε την ανάγκη για 5,8-5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο πριν από το 2030 που απαιτείται για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως για τις ανάγκες τους να υλοποιήσουν τους στόχους τους για τις εκπομπές(Η G20) Καλεί τα μέρη να θέσουν έναν φιλόδοξο, διαφανή και ανιχνεύσιμο νέο συλλογικό ποσοτικό στόχο χρηματοδότησης για το κλίμα το 2024, από ένα κατώτατο όριο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αδυναμίες παγκόσμιου χρέουςΔεσμεύεται για την προώθηση της ανθεκτικής ανάπτυξης αντιμετωπίζοντας επειγόντως και αποτελεσματικά τις αδυναμίες του χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες – Κάνει έκκληση για ταχεία ολοκλήρωση της αντιμετώπισης του χρέους για την Αιθιοπία ΥγείαΠαραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής υγείας – Θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη συστημάτων υγείας ανθεκτικών στο κλίμα και χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε συνεργασία με πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες (MDBs).
Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός της απουσίας των προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας. Να τονίσουμε ότι ο Κινέζος πρόεδρος ήταν πάντα παρών εκτός από τις δυο τελευταίες συνόδους. Στα δημοσιογραφικά γραφεία και στα γραφεία των πολιτικών αναλυτών κυκλοφορεί έντονα η φήμη οτι οι απουσίες αυτές αποσκοπούν στην προσπάθεια υποβάθμισης της συνόδου των G20 δείχνοντας έτσι την αδυναμία της συνόδου να αντιμετωπίσει τα παγκόσμια προβλήματα. Ιδιαιτέρως ο Κινέζος Πρόεδρος πιστεύει σε μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας και συνεννόησης των μελών για να είναι αποτελεσματική και ουσιαστική. Ίσως να προμηνύεται η ενίσχυση της ομάδας των BRICS.

Οι προβλέψεις του Νίκολα Τέσλα για το μέλλον

Σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε το 1926 στο αμερικανικό περιοδικό Collier’s, ο Νίκολα Τέσλα που βρισκόταν τότε προς το τέλος της καριέρας του, είχε κάνει εξαιρετικά διορατικές προβλέψεις για το μέλλον.... Σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε το 1926 στο αμερικανικό περιοδικό Collier’s, ο Νίκολα Τέσλα που βρισκόταν τότε προς το τέλος της καριέρας του, είχε κάνει εξαιρετικά διορατικές προβλέψεις για το μέλλον. Είχε μιλήσει για πτήσεις ηλεκτρικών αεροπλάνων από τη Νέα Υόρκη στην Ευρώπη μέσα σε λίγες ώρες, για συχνότερους σεισμούς και για αυξομειώσεις της θερμοκρασίας. Προέβλεψε, ακόμα, ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να επικοινωνούν ασύρματα ο ένας με τον άλλο, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, χρησιμοποιώντας συσκευές που χωρούν στην τσέπη τους. «Όταν η ασύρματη τεχνολογία εφαρμοστεί τέλεια, όλη η γη θα μετατραπεί σ’ έναν τεράστιο εγκέφαλο, αυτό που είναι δηλαδή πραγματικά, με όλα τα πράγματα να είναι απλώς κομμάτια ενός πραγματικού και ρυθμικού όλου. Θα μπορούμε να επικοινωνούμε ο ένας με τον άλλον στιγμιαία, ανεξαρτήτου απόστασης. Όχι μόνο αυτό, αλλά μέσα από την τηλεόραση και την τηλεφωνία, θα μπορούμε να βλέπουμε και να ακούμε τον άλλον, σαν να τον έχουμε μπροστά μας ακόμα κι αν έχουμε χιλιάδες μίλια ανάμεσά μας», είχε πει στη συνέντευξή του μεταξύ άλλων ο Νίκολα Τέσλα.

Οι μετεωρολογικές προγνώσεις και ο Δανιήλ (Η επιστήμη τα είπε...)

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την προγνωσιμότητα της κακοκαιρίας Δανιήλ θα θέλαμε να δώσουμε κάποια σχετικά στοιχεία τα οποία αφορούν τις προγνώσεις που εκδόθηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr πριν αλλά και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της κακοκαιρίας. Οι χάρτες που παρουσιάζονται δείχνουν το συνολικό προβλεπόμενο ύψος βροχής σε χιλιοστά με χρονικό ορίζοντα 72 ωρών από τις 4 αρχικοποιήσεις του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μεταξύ Κυριακής 3 και Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου 2023.
Η πρώτη σχετική ανακοίνωση/ειδοποίηση η οποία αναρτήθηκε στο meteo.gr το μεσημέρι της Κυριακής 03/09 (https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2908) παρουσίαζε τη μετεωρολογική κατάσταση της κακοκαιρίας, ενώ παρέθετε και τον πρώτο χάρτη πρόγνωσης ύψους βροχοπτώσεων μέχρι το βράδυ της Τρίτης. Ταυτόχρονα, με βάση την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα τελευταία 2 χρόνια, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάχθηκε στην μέγιστη Κατηγορία 5 (Ακραία). Όπως φαίνεται και από την ομάδα χαρτών παραπάνω, τα προγνωστικά δεδομένα έδειχναν ήδη πως μια μεγάλη περιοχή της Θεσσαλίας θα δεχθεί περισσότερα από 200 mm βροχής με μέγιστες τιμές άνω των 500 mm στις ορεινές περιοχές. Η δεύτερη σχετική ανακοίνωση/ειδοποίηση η οποία αναρτήθηκε στο meteo.gr το μεσημέρι της Δευτέρας 04/09 (https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2909) ανέφερε ότι «από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο), αναμένονται > 500 mm βροχής» και αναρτήθηκε και σχετικός χάρτης. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε ότι το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Η μέγιστη τιμή του προβλεπόμενου αθροιστικού ύψους βροχής 72 ωρών ήταν περίπου 700 mm στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου και στην Ανατολική Θεσσαλία. Η τρίτη σχετική ανακοίνωση/ειδοποίηση η οποία αναρτήθηκε στο meteo.gr το πρωί της Τρίτης 05/09 (https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2911) ανέφερε ότι «από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται ~650-700 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~550-600 mm» και αναρτήθηκε σχετικός χάρτης. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι: – Οι προγνώσεις των μετεωρολογικών μοντέλων έδιναν πολύ μεγάλα ύψη βροχής για την περιοχή της Θεσσαλίας ήδη από την Κυριακή 03/09 ενώ και όλες οι επόμενες ανανεώσεις (διαθέσιμες ανά 12 ώρες) επέμεναν στο ίδιο καταστροφικό σενάριο, αυξάνοντας επομένως τη βεβαιότητα για την εγκυρότητα τους. – Τα ύψη βροχής που είχαν προβλεφθεί, σύμφωνα και με τους χάρτες που παραθέτουμε, ξεπερνούσαν σε πολλές περιοχές τα 200 χιλιοστά σε ένα τριήμερο, με τα μεγαλύτερα ύψη κοντά στα 1000 mm στην περιοχή του Πηλίου και της Όθρεως. – Η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην αριθμητική πρόγνωση καιρού σε συνδυασμό με την ανάλυση της εκάστοτε μετεωρολογικής κατάστασης από έμπειρους μετεωρολόγους συμβάλλει σημαντικά στην έγκαιρη προειδοποίηση. – Ο συνδυασμός των λεπτομερών προγνώσεων με τις αναφορές των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών βοηθούν καθοριστικά στη συνεχή παρακολούθηση των μετεωρολογικών φαινομένων ώστε να εκδίδονται οι κατάλληλες προειδοποιήσεις, όπως πράξαμε μέσω της ιστοσελίδας μας, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Η παρουσίαση του συνόλου των προγνώσεων και παρατηρήσεων σε ολοκληρωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την καλύτερη ενημέρωση των αρχών και των πολιτών πριν και κατά τη διάρκεια εξέλιξης ενός ισχυρού καιρικού φαινομένου. Σύνταξη άρθρου: Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Σ. Ντάφης – ΕΑΑ-Πεντέλη, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, 14:00 – https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2926

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

G20: Φόβοι ότι οι συνομιλίες για το κλίμα θα καταλήξουν σε αδιέξοδο

Οι ηγέτες των χωρών της G20 συναντώνται αυτό το σαββατοκύριακο στη διάρκεια του πιθανόν θερμότερου έτους στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά οι ελπίδες να μπορέσει η πολωμένη συνάθροιση να συμφωνήσει σε φιλόδοξες ενέργειες για την καταπολέμηση της κρίσης είναι λιγοστές. Οι γεωπολιτικές εντάσεις που οδήγησαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να μη συμμετάσχουν στις συνομιλίες αφήνουν να εννοηθεί ότι η ομάδα είναι σχεδόν απίθανο ακόμη και να καταλήξει στο σύνηθες τελικό ανακοινωθέν, πολλώ δε μάλλον σε στιβαρές κλιματικές δεσμεύσεις. Αυτό δημιουργεί μια "εν δυνάμει" καταστροφική" αποτυχία από την πλευρά των χωρών εκείνων που ευθύνονται για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών του τομέα ενέργειας, προειδοποίησε χθες η Διεθνής Αμνηστία. Και αυτό μειώνει τις προσδοκίες ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών για το κλίμα της COP28 που ξεκινούν τον Νοέμβριο. Τρία βασικά ζητήματα για το κλίμα θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Νέο Δελχί: μια ώθηση για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, η απεξάρτηση των οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα --κυρίως τον άνθρακα-- και η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πορεία προς τη διοργάνωση υποδηλώνει ένα δύσκολο μονοπάτι προόδου και για τα τρία αυτά ζητήματα. Τον Ιούλιο, οι υπουργοί Ενέργειας της G20 απέτυχαν ακόμη και να αναφερθούν στον άνθρακα στο τελικό ανακοινωθέν τους, πολλώ δε μάλλον στο να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη για σταδιακή μείωση ενώ δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος ως προς τον στόχο των ανανεώσιμων πηγών. "Τα ανακοινωθέντα που εκδόθηκαν είναι θλιβερά ανεπαρκή", δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο AFP ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Σάιμον Στιλ. Το παρασκήνιο των συνομιλιών δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο: το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η χρονιά αυτή είναι πιθανότερα η θερμότερη στην ανθρώπινη ιστορία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να τονίζει ότι "η κλιματική κατάρρευση άρχισε". "Το κλίμα μας καταρρέει πιο γρήγορα απ’ αυτό που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε, με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα τα οποία πλήττουν όλες τις γωνιές του πλανήτη", προειδοποίησε. Αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά φαινομένων με καταστροφικές πλημμύρες, ακραίους καύσωνες και δασικές πυρκαγιές σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη κατά τους τελευταίους μήνες. Οι χώρες της G20 αντιστοιχούν στο 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ και σε ένα ανάλογο ποσοστό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως καθιστώντας απαραίτητη για την πρόοδο την επίτευξη των στόχων του φόρουμ. Ωστόσο, οι κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα έχουν αυξηθεί από το 2015 στις χώρες της G20, όπως έγινε γνωστό αυτή την εβδομάδα από έρευνα, παρά τις προσπάθειες μετάβασης που έχουν συντελεστεί από κάποιες χώρες μέλη. Η αύξηση 9% προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από αυξήσεις σε χώρες στις οποίες περιλαμβάνονται η Ινδία, χώρα που φιλοξενεί τη διοργάνωση, η Ινδονησία και η Κίνα. Η εξάρτηση από τον άνθρακα μαζί με γεωπολιτικά ρήγματα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και διενέξεις με το Πεκίνο θα καταστήσουν δύσκολη μια συμφωνία για μείωση. Ένα άλλο σημείο τριβής πιθανόν να είναι η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος προσπάθησε να τοποθετηθεί ως η φωνή του "Παγκοσμίου Νότου", επέμεινε ενόψει της συνόδου ότι οι φιλοδοξίες για το κλίμα "πρέπει να συνδυαστούν με ενέργειες για τη χρηματοδότηση του κλίματος και τη μεταφορά τεχνολογίας". Τα πλούσια κράτη έχουν ήδη αποτύχει να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε χρηματοδότηση για το κλίμα σε φτωχότερες χώρες έως το 2020. Η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε τον ανεπτυγμένο κόσμο να "παραδώσει και να αυξήσει σημαντικά" αυτή τη χρηματοδότηση, προειδοποιώντας για τις "δυνητικά καταστροφικές" συνέπειες της αδράνειας στη G20. Και τα αφρικανικά έθνη αυτή την εβδομάδα ζήτησαν επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πληρώνονται εν μέρει από έναν παγκόσμιο φόρο άνθρακα. Θέλουν επίσης ελάφρυνση και αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και την ταχεία εφαρμογή ενός ταμείου "απώλειας και ζημίας" για τις ευάλωτες στο κλίμα χώρες. Ένα φωτεινό σημείο στις συνομιλίες θα μπορούσε να είναι η ώθηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τα προσχέδια εγγράφων να φέρεται ότι περιέχουν μια δέσμευση για πίεση για παγκόσμιο τριπλασιασμό της δυναμικότητας έως το 2030. Πηγή: ΑΜΠΕ

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Επί τέλους πότε;

Η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, η κλιματική κρίση είναι εδώ! Παρ΄όλες τις προειδοποιήσεις της επιστήμης προς το πολιτικό σύστημα για την επερχόμενη αλλαγή των κλιματικών συνθηκών από 2 δεκαετίες, κανείς δεν άκουσε σε όλο το παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι!! Οι καταστροφές συνεχείς με τα πλήγματα ανεπανόρθωτα. Ανθρώπινες ζωές στο έλεος των τρομερών φυσικών φαινομένων. Η ανθρώπινη ηθική με το γνωστό, έως τώρα, φυσικό περιβάλλον, φθείρονται!! Το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα κωφεύει στο ΄΄sos΄΄, που εκπέμπει ο πλανήτης. Τα συνέδρια των μεγάλων οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων πολλά, κανένα, όμως, με αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ανήμποροι, αδύναμοι βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση. Ήλπιζαν στην σοφία των πολιτικών δυνάμεων, απογοητεύονται. Στρέφονται, τελικά, στην ενδυνάμωση των ίδιων δυνάμεων, προσπαθούν να βρουν δικούς τους τρόπους να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις. Παρακολουθείστε τι γίνεται σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι μόνο στην χώρα μας.
Πότε θα καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι η καταστροφή των ατομικών οικονομιών αφήνει δραματικό αποτύπωμα στις εθνικές οικονομίες. Ας πάρουμε παράδειγμα την χώρα μας. Πριν 2 χρόνια έγιναν τεράστιες καταστροφές στην περιοχή της Θεσσαλίας. Έγιναν έργα αποκατάστασης, οι άνθρωποι διέθεσαν τεράστια ποσά να επανέλθουν στην κανονικότητα. Σήμερα η καταστροφή είναι ακόμη χειρότερη από αυτή πριν 2 χρόνια. Τα ΄΄έργα΄΄ που έγιναν διαλύθηκαν σήμερα ως να είναι χάρτινα και είναι χάρτινα διότι δεν έγιναν με προδιαγραφές, με προοπτική, έγιναν γρήγορα, επιφανειακά με μελέτες χωρίς τα επιστημονικά δεδομένα, χωρίς την αυστηρότητα που απαιτείται από τους κανόνες. Τώρα πρέπει να αποκατασταθούν εκ νέου, διπλές δαπάνες και από το κράτος και από τους πολίτες. Πόσο, όμως, μπορεί να αντέξει ο πολίτης; Το κράτος θα αντέξει και οφείλει να αντέξει. Οι κυβερνήσεις με την σοφία τους και το ενδιαφέρον τους έχουν καθήκον να προστατέψουν τους πολίτες. Ούτε συζήτηση για την τοπική αυτοδιοίκηση. ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ. Αυτοί είναι οι εκλεκτοί, οι επιλογές των πολιτών. Άνθρωποι άσχετοι, περιστασιακοί, σπρωγμένοι από το πολιτικό σύστημα, με αδιαφανή κριτήρια, χωρίς στοιχειώδη παιδεία. Το μόνο κριτήριο είναι να πληρωθούν, να πάρουν τα ΄΄δώρα΄΄ τους, να πάρουν τις συντάξεις τους, να πάρουν, να πάρουν, να πάρουν και ο λαός ας πνιγεί, ας καεί, ας υποφέρει, το κράτος θα μεριμνήσει!!! Όμως πως μπορεί να εμπιστεύεται κανείς και να αισιοδοξεί όταν οι κρατικές οικονομικές στηρίξεις περιορίζονται σε 500 έως 5000 ευρώ ανά νοικοκυριό ενώ οι επιχορηγήσεις θα δοθούν μετά από τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ίσως και δύο χρόνια; Γιατί να μην σκεφθούν οι πολίτες να πάρουν τα μάτια τους και να φύγουν, απογοητευμένοι, θλιμένοι και εξαντλημένοι;
Πότε, επί τέλους, αυτό το κράτος θα ανταποκριθεί ΠΛΗΡΩΣ, απέναντι στο καθήκον του; Η κυβέρνηση να βγει τώρα, εδώ και τώρα, να αναγγείλει την πλήρη οικονομική στήριξη όλων των πληγέντων, ιδιωτών, επαγγελματιών, επιχειρηματιών. Να βρει τον τρόπο γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό θα πει κρατική μέριμνα, κρατική προστασία, κρατικό καθήκον. Εδώ και τώρα να βρει τους τρόπους να κρατήσει τον λαό στις θέσεις τους, στην πατρίδα τους, στα χωριά τους, στις οικογένειές τους!! Ξυπνάτε κυβερνήτες, βγάλτε το στρατό έξω, να βοηθήσουν τον κόσμο!! Πότε θα καταλάβετε το καθήκον σας; Δημοτικές αρχές, βγείτε στους δρόμους να βοηΘήσετε, ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΥΜΝΗΣΕΤΕ; ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ!!! ΕΛΕΟΣ!!

Τα Σεπτεμβριανά (1955)

Το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου 1955. Με τον όρο «Σεπτεμβριανά» εννοούμε το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Αποτέλεσμα, οι 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Πόλη να συρρικνωθούν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τις 2.000.
Το 1955 τη γειτονική μας χώρα κυβερνούσε ο Αντνάν Μεντερές -ένας «πρώιμος Ερντογάν»- και το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Μεντερές έπαιζε αρκετά το μουσουλμανικό χαρτί, προκαλώντας εκνευρισμό στο κεμαλικό κατεστημένο της χώρας. Το αποδεικνύουν και τα χιλιάδες τζαμιά που κτίστηκαν επί πρωθυπουργίας του. Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία δεν ήταν ανθηρή, ενώ ο εθνικιστικός πυρετός ανέβαινε, καθώς οι Ελληνοκύπριοι διεκδικούσαν την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Ήταν μια καλή αφορμή για τους τούρκους ηγέτες να αποσπάσουν την κοινή γνώμη από τα προβλήματά της, στρέφοντάς την κατά της ελληνικής μειονότητας που ευημερούσε. Στις 28 Αυγούστου 1955 ο Μεντερές ισχυρίστηκε δημόσια ότι οι Ελληνοκύπριοι σχεδίαζαν σφαγές κατά των Τουρκοκυπρίων. Η αφορμή για το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, με την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, που στεγαζόταν και στεγάζεται και σήμερα στο σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Ως δράστης συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές ο Οκτάι Εγκίν, ένας μουσουλμάνος σπουδαστής από την Κομοτηνή, που αργότερα περιεβλήθη το φωτοστέφανο του ήρωα. Τιμήθηκε στην Τουρκία και διορίστηκε κυβερνήτης σε επαρχία. Χρόνια αργότερα σε μία συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν και θεώρησε τον εαυτό του θύμα των ελληνικών αρχών. Από την έκρηξη στο σπίτι του Ατατούρκ προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημίες στις τζαμαρίες του κτιρίου, αλλά οι τουρκικές εφημερίδες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός, μεγαλοποιώντας και διαστρεβλώνοντάς το, κατόπιν κυβερνητικών οδηγιών. Πρωτοσέλιδοι τίτλοι, όπως «Έλληνες τρομοκράτες κατέστρεψαν το πατρικό σπίτι του Ατατούρκ» της «Ισταμπούλ Εξπρές» και δημοσίευση μιας σειράς από παραποιημένες φωτογραφίες του συμβάντος, προκάλεσαν «αυθόρμητες» διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταξίμ το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Στις 5 το απόγευμα, το μαινόμενο πλήθος των 50.000 ατόμων στράφηκε κατά των ελληνικών περιουσιών στη συνοικία Πέραν. Οι λεηλασίες κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου, όταν επενέβη ο Στρατός, καθώς η κατάσταση κινδύνευε να τεθεί εκτός ελέγχου. Μέχρι τότε, οι αρχές παρέμειναν απαθείς, όταν δεν διευκόλυναν τους πλιατσικολόγους στο έργο. Ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, που ήλεγχε τα συνδικάτα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα έκτροπα. Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών μεταφέρθηκε από τη Δυτική Μικρά Ασία δωρεάν, αντί αμοιβής 6 δολαρίων, που ουδέποτε τους δόθηκε. 4.000 ταξί τους μετέφεραν στον χώρο των ταραχών, ενώ φορτηγά του Δήμου της Κωνσταντινούπολης είχαν αναπτυχθεί σε επίκαιρα σημεία της Πόλης, φορτωμένα με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, αξίνες, σφυριά, σιδερένιους λοστούς και μπιτόνια βενζίνης, απαραίτητα σύνεργα για τον όχλο των επιδρομέων, που επέπεσε επί των ελληνικών καταστημάτων με τα συνθήματα «Θάνατος στους γκιαούρηδες», «Σπάστε, γκρεμίστε, είναι γκιαούρης», «Σφάξτε του έλληνες προδότες», «Κάτω η Ευρώπη» και «Εμπρός να βαδίσουμε κατά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης». Την οργή του όχλου δεν γλύτωσαν και κάποια καταστήματα αρμενικής και εβραϊκής ιδιοκτησίας. Άνδρες και γυναίκες βιάστηκαν και σύμφωνα με τη μαρτυρία του γνωστού τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν, πολλοί ιερείς εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή, με θύμα ένα αρμένιο παπά. 16 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους και 32 τραυματίστηκαν. Έκτροπα κατά των Ελλήνων δεν έγιναν μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη Σμύρνη. Το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου τούρκοι εθνικιστές έκαψαν το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση της Σμύρνης. Στη συνέχεια, κατέστρεψαν το νεόκτιστο εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, ενώ λεηλάτησαν σπίτια ελλήνων στρατιωτικών, που υπηρετούσαν στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Ο Οικ. Πατριάρχης Αθηναγόρας στα ερείπια του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, Κωνσταντινούπολη. Ο πρωθυπουργός Μεντερές σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι το πογκρόμ κατά των Ελλήνων ήταν έργο των κομμουνιστών. Ένας ισχυρισμός που κατέπεσε αυτοστιγμεί και από τις αναφορές των ξένων πρεσβειών στην Άγκυρα προς τις κυβερνήσεις τους, που επισήμαιναν τις μεγάλες ευθύνες των τουρκικών αρχών. Η κυβέρνηση Παπάγου προσπάθησε να διεθνοποιήσει το θέμα, αλλά χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Αμερικανοί και Βρετανοί δεν ήταν διατεθειμένοι να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου». Οι νατοϊκοί σύμμαχοί μας είπαν ξεκάθαρα να ξεχάσουμε το συμβάν. Μόνο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών από τους διεθνείς οργανισμούς απαίτησε από την Τουρκία εξηγήσεις για την καταστροφή του 90% των ορθόδοξων ναών στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, τον Αύγουστο του 1995 η αμερικανική Γερουσία με απόφασή της κάλεσε τον Πρόεδρο Κλίντον να ανακηρύξει την 6η Σεπτεμβρίου Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Πογκρόμ. Το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης προκάλεσε: τον θάνατο 16 Ελλήνων και τον τραυματισμό 32 τον θάνατο ενός Αρμένιου τον βιασμό 12 Ελληνίδων τον βιασμό αδιευκρίνιστου αριθμού ανδρών (εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή) την καταστροφή: 4.348 εμπορικών καταστημάτων, 110 ξενοδοχείων, 27 φαρμακείων, 23 σχολείων, 21 εργοστασίων, 73 εκκλησιών, περίπου 1000 κατοικιών, όλα ελληνικής ιδιοκτησίας. Το οικονομικό κόστος των ζημιών ανήλθε σε 150 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τις υπολόγισε σε 500.000.000 δολάρια. Η οικονομική αιμορραγία και ο φόβος ανάγκασαν χιλιάδες έλληνες ομογενείς να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα. Αργότερα, το τουρκικό κράτος διά του προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ υποσχέθηκε αποζημίωση για την καταστροφή των ελληνικών περιουσιών. Στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν ξεπέρασε το 20% των απαιτήσεών τους, με δεδομένο ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία είχαν υποτιμηθεί δραματικά. Πολλές λεπτομέρειες για τα Σεπτεμβριανά ήλθαν στο φως το 1961, κατά τη διάρκεια της δίκης για εσχάτη προδοσία του ανατραπέντος από τους στρατιωτικούς πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, ο οποίος τελικά δεν γλύτωσε από την αγχόνη. Πολύτιμα στοιχεία προσκομίζει και το βιβλίο του διαπρεπούς ελληνοαμερικανού βυζαντινολόγου Σπύρου Βρυώνη «The Mechanism of catastrophe: The Turkish Pogrom οf September 6-7, 1955 and the destruction of Greek Community of Istambul (Greekworks.com, New York, 2005). Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/169 © SanSimera.gr

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Στόχος η Εθνική Τράπεζα!

Πολλά έχουμε αναφέρει για την Εθνική τράπεζα τελευταία. Αποτελεί άμεσο στόχο του ΄΄έξυπνου΄΄ χρήματος. Φήμες αναφέρουν ότι ομάδα εφοπλιστών και κάποιων μεγαλοεπενδυτών στοχεύουν στο 20% της Εθνικής τράπεζας που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θυμίζουμε ότι το ποσοστό αυτό έχει περιέλθει στο ΤΧΣ από την κρατική παρέμβαση για την διάσωση των τραπεζών μετά το PSI και της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας. Τότε το ΤΧΣ χρηματοδότησε τις τράπεζες αγοράζοντας μετοχές των τραπεζών κι έτσι βρέθηκε σημαντικός μέτοχος στο κεφάλαιο των τραπεζών. Στην Εθνική το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό 20% σήμερα και το οποίο προτίθεται να πουλήσει ώστε να επανέλθει το τραπεζικό σύστημα στην αρχική του κανονικότητα. Υπάρχουν και στις άλλες τρείς συστημικές τράπεζες συμμετοχή του ΤΧΣ σε διάφορα ποσοστά, τα έχουμε αναφέρει σε άλλη ανάρτησή μας αναλυτικά. Το συνολικό ποσοστό της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής είναι 40,34%, τεράστιο ποσοστό. Είναι ως θα λέγαμε ένας στρατηγικός επενδυτής με όρους επενδυτικής αγοράς!! Πουλά σήμερα το 20% από το 40,34%. Οι διαδικασίες πώλησης είναι ταχύτατες. Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου θα έχουν τελειώσει όλα. Ποιο, όμως, είναι το θέμα σήμερα με τις φήμες. Ποια θα είναι η τιμή πώλησης; Η σημερινή χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής είναι στα 5,8 ευρώ. Οι διάφοροι αναλυτές και μη αναφέρουν τιμές πώλησης από 5 ευρώ έως και 7,5 ευρώ ανά μετοχή. Όποιο και να είναι το τίμημα ένα αποτέλεσμα έχουμε. Το ΤΧΣ (δηλαδή το κράτος, δηλαδή το χρήμα του λαού) θα καταγράψει ζημιές, που θα κυμαίνεται από 4,5 έως 5,8 δις ευρώ. Ομάδα επενδυτών βρίσκει ευκαιρία για την αγορά των μετοχών της τράπεζας από το ΤΧΣ. Και ασφαλώς γιατί να μην είναι μια ευκαιρία; Η τράπεζα έχει εξυγιανθεί σε μεγάλο ποσοστό, έχει απαλλαγεί από τα σάπια μέρη της, έχει ελεγχθεί από την ΕΚΤ, έχει θέσει νέους στόχους, έχει αναθεωρήσει σημαντικά προγράμματα, κυρίως στο επίπεδο των τραπεζικών προμηθειών και άρα αυτοί που διαθέτουν την ανάλογη δυνατότητα και ρευστότητα γιατί να μην επενδύσουν; Κάποιος που θα διαβάσει αυτές τις γραμμές, λάτρης του τυφλού καπιταλιστικού συστήματος θα το χειροκροτήσει, θα το επιβραβεύσει, θα το στηρίξει και μάλιστα θα θεωρήσει ότι γίνονται σημαντικές επενδύσεις στην χώρα. Εμείς δεν έχουν την ίδια θέση και γι΄αυτό σχολιάζουμε το γεγονός. Πόσο ορθολογιστικό είναι σε μια χώρα που δεν ακολουθεί πιστά το καπιταλιστικό σύστημα, που δεν ακολουθεί κανένα οικονομικό σύστημα αλλά η ακολουθούμενη πολιτική είναι του ΄΄βλέπουμε και κάνουμε΄΄ ως ένα μικρό μπακάλικο της γειτονιάς του 1950!! Πόσο ηθικό είναι να πληρώνει ο λαός στις κρίσεις και τον καρπό των θυσιών αυτών να τον απολαμβάνουν οι ΄΄νεοεπενδυτές΄΄ ξένοι και εγχώριοι; Το ίδιο το κράτος που σκοπό έχει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού να συμμετέχει στην αδικία (κατά την άποψή μας πάντα) αυτή! Τα 5 δις περίπου που θα χαθούν με την πώληση μόνο των μετοχών της Εθνικής ποιος τα έχει πληρώσει; Όλοι οι Έλληνες είτε το ξέρουν είτε το αγνοούν. Τα έχει πληρώσει και αυτά και όλα τα άλλα που έχει χρεωθεί με την χρεοκοπία του Κράτους. Και ας δούμε, τελικά, αν η Εθνική τράπεζα αναγνωρίζει με κάποιο τρόπο το βάρος του κάθε Έλληνα. Η τράπεζα σήμερα έχει επιτόκια καταθέσεων της τάξης του 0,10 έως 0,3% ενώ το επιτόκιο δανεισμού είναι στα επίπεδα του 5-8%!!! Αυτό λέγεται αισχρή κερδοσκοπία. Το σύστημα έχει υποχρεώσει όλους μας να συναλλασσόμαστε με πλαστικό χρήμα ή μέσα από τις πλατφόρμες των τραπεζών, με το αζημίωτο βέβαια. Οι χρεώσεις αυτές είναι στα ύψη ενώ δεν σημειώνεται κάποια σοβαρή διάθεση να δοθούν δάνεια τουλάχιστον εύκολα. Να γνωρίζουμε, δε, ότι οι προμήθειες των τραπεζικών συναλλαγών, που χρεώνει το σημερινό τραπεζικό σύστημα είναι ανύπαρκτο στις Ευρωπαϊκές τράπεζες. Σήμερα υπάρχουν τράπεζες σε παγκόσμια κυκλοφορία που δεν χρεώνουν τίποτα σε οποιαδήποτε συναλλαγή και μάλιστα ακόμη και σε αποστολή χρημάτων σε όποιο σημείο του πλανήτη. Μήπως η Εθνική τράπεζα διαθέτει υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση προς τους πελάτες; Όχι βέβαια. Το προσωπικό είναι ανεκπαίδευτο και σε πολλά σημεία της λειτουργίας της τράπεζας άσχετο. Στήνει μηχανήματα ΑΤΜ απέξω σε κάθε υποκατάστημα και αφήνει τον κόσμο είτε σε κρύο είτε σε ζέστη σε ουρές για να εκτελέσει τις συναλλαγές του. Οι διαφημίσεις των τραπεζικών προϊόντων είναι παραπλανητικές. Δεν αναφέρουν ποτέ τις λεπτομέρειες όπου πίσω από αυτές κρύβονται είτε χρεώσεις είτε δεσμεύσεις. Δεν συζητούμε τις περιπτώσεις δανειοληπτών που δέχονται σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας τις οχλήσεις των εταιρειών διαχείρισης δανείων των τραπεζών. Με αγένεια με αυστηρότητα με αυταρχισμό και απαίτηση υποχρεώνουν τους πάντες να υπακούσουν. Λέμε εξαιρετικά λίγα με αυτά που συμβαίνουν με τις τράπεζες. Όμως γράφουμε αυτά προκειμένου να μάθουν όλοι τι συμβαίνει σήμερα στο παρασκήνιο με τις τράπεζες. Το συγκλονιστικό είναι ότι όλοι μας θα έχουμε χάσει περίπου 5,5 δις ευρώ αν τελικά το 20% της Εθνικής τράπεζας μεταβιβαστεί σε εγχώριους και μη επενδυτές χωρίς να υπάρξει έστω και μια πρόταση προς όλους τους Έλληνες, που θα μπορούσαν να αγοράσουν μετοχές της Εθνικής και μάλιστα σε προνομιούχο τιμή. Δεν θα ήταν δίκαιο; Οι προοπτικές της αναδιαρθρωμένης τράπεζας είναι εξαιρετικές. Τα δύσκολα πέρασαν για το τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα ή όσο δεν φαίνονται βαριά σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία. Να θυμηθούμε, επίσης, ότι η Εθνική τράπεζα δεν είναι μια ιδιωτική τράπεζα. Ήταν από την ίδρυσή της η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας. Αργότερα και με την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδας μετατράπηκε σε εμπορική τράπεζα με βασικό μέτοχο το Ελληνικό δημόσιο, το οποίο περιόρισε την συμμετοχή του με τις διάφορες πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Επομένως δεν θα έπρεπε να έχει να μια ιδιαιτερότητα η συγκεκριμένη τράπεζα; Δεν θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει την λαϊκή συμμετοχή των Ελλήνων; Θα διασφάλιζε έτσι και την μεγάλη διασπορά, σημαντικός παράγοντας για την χρηματιστηριακή συμπεριφορά της. Τα γράφουμε εδώ και όσα μπορούμε (απλά, κατανοητά) για να μην νομίζουν κάποιοι ότι τα κακώς κείμενα δεν θα τα μαθαίνουμε ούτε καταλαβαίνουμε! Μήπως κυκλοφορεί ασθενής συνείδηση;

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...