Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023
Η δίαιτα του Harvard για εγγυημένη μακροζωία
Είναι γνωστή και ως "πιάτο υγιεινής διατροφής".
Σε έναν κόσμο γεμάτο δίαιτες και διατροφικές τάσεις, το Πανεπιστήμιο του Harvard έκανε εκτεταμένη έρευνα για να ανακαλύψει ποια δίαιτα μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Και αυτό που βρήκαν είναι εκπληκτικό.
Το Πανεπιστήμιο διεξήγαγε μια μελέτη που εξέτασε τέσσερις τύπους διατροφής: τη μεσογειακή, τις αμερικανικές διατροφικές οδηγίες, τη χορτοφαγική και τη λεγόμενη "δίαιτα του Harvard". Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: οι άνθρωποι που ακολουθούσαν οποιαδήποτε από αυτές τις δίαιτες είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν και χαμηλότερα ποσοστά σοβαρών ασθενειών.
Τι είναι η δίαιτα του Harvard;
Η δίαιτα του Harvard, γνωστή και ως "πιάτο υγιεινής διατροφής", βασίζεται σε μια ισορροπημένη προσέγγιση της διατροφής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Harvard, τουλάχιστον το ήμισυ του γεύματός σου θα πρέπει να αποτελείται από λαχανικά και φρούτα, το ένα τέταρτο του γεύματός σου θα πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα ολικής άλεσης και το άλλο ένα τέταρτο θα πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες.
Επιπλέον, συνιστάται η αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων με πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως νερό, καφέ ή τσάι, και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των ζαχαρούχων ποτών και των γαλακτοκομικών ροφημάτων.
Οφέλη για την υγεία
Μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα του Harvard προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, υψηλής χοληστερόλης και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος με υγιεινό τρόπο. Αυτό συμβαίνει επειδή προωθεί τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα και αποφεύγει τα κορεσμένα λίπη.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η δίαιτα του Harvard θεωρείται τρόπος ζωής. Δεν πρόκειται για περιοριστική δίαιτα για γρήγορα αποτελέσματα, αλλά για την υιοθέτηση μακροπρόθεσμων συνηθειών που βελτιώνουν τη συνολική σου υγεία. Περιλαμβάνει την κατανάλωση υδατανθράκων και λιπών υψηλής ποιότητας και την πλήρωση των γευμάτων σου με βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.
Μια εύκολη δίαιτα για να ακολουθήσεις
Αυτό που κάνει τη δίαιτα του Harvard ακόμη πιο ελκυστική είναι ότι είναι εύκολο να την ακολουθήσεις και δεν δαιμονοποιεί κανένα είδος τροφής. Μπορείς να απολαμβάνεις τα γεύματά σου με μέτρο και το μυστικό βρίσκεται στην ποικιλία και την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, αυτή η δίαιτα μπορεί να προσαρμοστεί στον προϋπολογισμό σου, καθώς δεν περιλαμβάνει ακριβά τρόφιμα, απλώς προσαρμόζει τις ποσότητες των υγιεινών τροφίμων που ήδη καταναλώνεις.
Έτσι, αν αναζητάς έναν τρόπο για να ζήσεις περισσότερο και καλύτερα, η επιστημονικά τεκμηριωμένη δίαιτα του Harvard θα μπορούσε να είναι η απάντηση. Το κλειδί είναι να κάνεις το βήμα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που όχι μόνο θα σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο, αλλά και θα σε βοηθήσει να απολαύσεις μια πιο γεμάτη και δραστήρια ζωή.
Υ.Γ. Εμείς θα συμπληρώσουμε και την ήπια σωματική άσκηση ένας καλός περίπατος 45 λεπτών είναι το ιδανικότερο.
Τα μνημόνια είναι εδώ (και στο μέλλον), τώρα καταλαβαίνουμε τι έγινε! Ποιος φταίει;
Ο λόγος στην επικαιρότητα, η αποεπένδυση στις τράπεζες!! Οι αλήθειες είναι κρυφές και όσοι, πολλές φορές, γνωρίζουν πρωτογενώς την αλήθεια, την κρύβουν σκόπιμα. Η τυπική πτώχευση της χώρας δεν αποφεύχθηκε, η ουσιαστική πήρε αναβολή για αργότερα. Οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αστοχίες, τις λανθασμένες πολιτικές, την ανευθυνότητα, κυρίως την γνωστή ιδέα.....΄΄άσε θα πληρώσουν όταν θα έχουν ξεχαστεί όλα αυτά΄΄...... Εμείς, όμως, δεν ξεχνούμε εύκολα, τουλάχιστον, όπως δεν ξεχνούμε τα γεγονότα στα φαινόμενα στο ίδιο διάστημα που εμφανίστηκαν από το 2006 έως το 2015 τοπικά στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης!!
Σήμερα, λοιπόν, φέρνουμε ακόμη μια φορά τα γεγονότα όπως συνέβησαν πριν αρκετά χρόνια κι αυτό για να μην νομίζουν κάποιοι οτι όλοι είναι το ίδιο, άσχετα αν λίγοι θα το εκτιμήσουν και θα το συμεριστούν. Ας δούμε τα γεγονότα.
Ο Ηλίας Ξηρουχάκης ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάνει καλά την δουλειά του στην προσπάθεια να ιδιωτικοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες…
Πούλησε στο 0,95 P/BV την Eurobank και πούλησε την Alpha και από σήμερα πουλά την Εθνική ενώ έπεται η Πειραιώς.
Ο Ηλίας Ξηρουχάκης γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι ορθές τιμές πώλησης, γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και ας του επιτίθενται ορισμένοι που το κάνουν από άγνοια και όχι από γνώση.
Ο Ξηρουχάκης ως ΤΧΣ βρέθηκε σε καθεστώς ομηρίας, οι νόμοι για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι κεφαλαιοποιήσεις ειδικά του 2012, τα Bermudan Warrants και πολλές άλλες άστοχες κινήσεις της Τρόικας αλλά και του SSM… είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί στην εξής ωμή πραγματικότητα… να έχει επενδύσει 54 δισεκ. και η αξία των επενδύσεων να φθάνει μόλις 4 δισεκ. ευρώ εάν συμπεριλάβουμε και το 69% που κατέχει στην Attica bank
Ποιοι έχουν ευθύνη; - Το οικονομικό έγκλημα έχει τις ρίζες του στο 2012
Ευθύνη για αυτή την τραγική αποτυχία φέρουν δύο παράγοντες… όχι οι τραπεζίτες ήταν τα θύματα αν και έκαναν λάθη στις πολιτικές χορήγησης δανείων…
Ευθύνη για αυτό το οικονομικό έγκλημα έχουν όσοι ενεπλάκησαν στην σύνταξη των νόμων που διέπουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ειδικά του 2011 με 2012 και η τότε κυβέρνηση που υποτάχθηκε στις απαιτήσεις της τραγικής Τρόικα....
Η Τρόικα σε ορισμένα θέματα είχε αξιόλογες και θετικές προτάσεις αλλά ο χειρισμός των τραπεζών ήταν τραγικός.
Ο ESM φέρει μεγάλη ευθύνη για αυτό το έγκλημα γιατί όταν ειπώθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ζημιάς η απάντηση τους ήταν καλύτερα να πληρώσουν οι Έλληνες στο μέλλον την ζημιά παρά να υποστούν το κραχ το 2012 με την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση…
Η διαχείριση του 2011 με 2012 ήταν τραγική και τα αποτελέσματα συνεχίζουν και σήμερα να είναι ορατά…
Δυστυχώς όμως η Ελληνική πολιτεία δεν διδάχθηκε και επανέλαβε τα ίδια λάθη και στους τροποποιητικούς νόμους που διέπουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο θεσμός των Bermudan Warrants ήταν και παραμένει ανόητος, άκρως αναποτελεσματικός και ζημιογόνος για τα δημόσια συμφέροντα…
Αυτό που πολλοί μπορεί να αγνοούν είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε δύο μνημόνια για να στηρίξει τις τράπεζες με 54 δισεκ. και από αυτή την επένδυση του κράτους θα πάρει 3,5 με 4 δισεκ. δηλαδή ζημιά 50 δισεκ.
Ωστόσο στα 235 δισεκ. που χρωστάει η Ελλάδα στον ESM και EFSF συμπεριλαμβάνονται και τα 54 δισεκ. που θα πληρώσουμε κανονικότατα…
Με όρους χρηστής διαχείρισης το ελληνικό δημόσιο είναι ανίκανο, εγκλημάτησε κατά των συμφερόντων των Ελλήνων φορολογουμένων που υποτίθεται ότι υπηρετεί…
Το επιχείρημα ότι το 2012 διακυβεύονταν η τύχη της Ελλάδος, το Grexit και υπήρχε κίνδυνος για τις καταθέσεις των πολιτών… είναι σκόπιμη μπλόφα… και οι αμερικανοί ανακεφαλαιοποίησαν την Citigroup και την AIG και άλλες τράπεζες και τις πούλησαν με κέρδος 42,35 δισεκ. δολάρια…
Το δε επιχείρημα… εεε δεν είμαστε Αμερική είναι τουλάχιστον αφελές, οι όροι αγοράς ισχύουν παντού.
Στην Eurobank το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 10 δισεκ. σε κεφάλαια 5,72 δισεκ και σε κάλυψη χρηματοδοτικού κενού άλλα 4,20 δισεκ. ευρώ, αθροιστικά περίπου 10 δισεκ. ευρώ…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πήρε 93,65 εκατ δηλαδή ζημιά περίπου 10 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Alpha bank 3,96 δισεκ και θα πάρει 281 εκατ και επειδή η UniCredit θα βελτίωσε οριακά το τίμημα από 1,33 ευρώ στο 1,39 (φευ, τεράστια ποσά!!!!) ευρώ ισοδυναμεί με 394 εκατ ευρώ.
Η ζημιά από την Alpha bank ανέρχεται σε 3,96 δισεκ. – 394 εκατ = 3,44 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Εθνική 9,38 δισεκ. εκ των οποίων 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια
Καθώς και funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές π.χ. FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών…
Άθροισμα περίπου 9,38 δισεκ. ευρώ.
Το ΤΧΣ κατέχει πλέον το 40,34% της Εθνικής που αξίζει 2,1 δισεκ.
Η ζημία από την Εθνική τράπεζα είναι 7,2 δισεκ. ευρώ περίπου σε σημερινές τιμές...
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…
Το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 19,68 δισεκ. και η τρέχουσα αποτίμηση του 27% ανέρχεται περίπου 1 δισεκ. ευρώ δηλαδή ζημιά 18,68 δισεκ. ευρώ
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε 42 δισεκ. αλλά δεν περιλαμβάνουμε τα Cocos στις άλλες τράπεζες και πλήθος άλλων ενεργειών, το άθροισμα όλων φθάνει τα 54 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά επενδύθηκαν 54 δισεκ. και η αξία αυτών είναι 3,6 δισεκ. ή υποαξία -93%...
Το ΤΧΣ, δηλαδή το Ελληνικό δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, θα χάσει σχεδόν 50 δισεκ. ευρώ από τις επενδύσεις του στις ελληνικές τράπεζες…
Στις ΗΠΑ το 2009 όταν κρατικοποιήθηκε η Citigroup και άλλες τράπεζες και εταιρίες… το αμερικανικό δημόσιο… όταν ξεκίνησε να πουλάει από το 2010 και 2011 μετοχές εξήλθε με σημαντικό κέρδος περίπου 43 δισεκ. δολαρίων…
Στην Ελλάδα όμως η ζημιά 50 δισεκ. ευρώ θα βαφτιστεί επιτυχία… και θα ξεχάσουν αλλά δεν θα ξεχάσουμε ότι δανειστήκαμε 3 φορές – με 3 μνημόνια - και θα τα πληρώσουμε τα δάνεια μέχρι τελευταίο ευρώ…
Οπότε όποιος μιλήσει για επιτυχημένες επανα-ιδιωτικοποιήσεις προκαταβολικά λέμε ότι αυτό είναι ανοησία...
Η μεγαλύτερη αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση στην παγκόσμια ιστορία είναι Ελληνική, θα συμβεί προσεχώς με ζημιά 50 δισ
Και θα είμαστε όλοι ευτυχείς, θα έχουμε ιδιωτικές τράπεζες ξεχνώντας την ζημιά των 50 δισεκ.
Προφανώς η Ελλάδα δικαιωματικά πρέπει να πάρει το Nobel οικονομίας και σίγουρα να γραφτεί στα ρεκόρ Guinness ως την πιο αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση τραπεζών στην παγκόσμια ιστορία...
Παρακολουθούμε, βλέπουμε, αναλύουμε, δεν ξεχνούμε και θα επανέλθουμε όχι μόνο στα οικονομικά και την ρεαλιστική πολιτική αλλά και στα τοπικά ζητήματα, που συγκεντρώνουν ύψιστο ενδιαφέρον εξίσου με αυτά που γράφονται εδώ σήμερα. Η ιστορία δείχνει την πραγματικότητα και όλοι οφείλουν να το αποδεχθούν είτε το θέλουν είτε όχι!!
Υ/Γ. Ακούσατε, είδατε κάτι από αυτά στα ΄΄αγαπημένα΄΄ τηλεοπτικά μέσα;. Είναι βέβαιο το ισχυρό ενδιαφέρον αγοράς των μετοχών της Εθνικής στο αναμενόμενο placement.
Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023
Βρήκαν και το κάνουν...παρωδία προσφορά!!
Με ''βελτιωμένη'' προσφορά της UniCredit το ΤΧΣ υπογράφει την μεταβίβαση των μετοχών της Alpha Bank, προς την UniCredit. Η αρχική προτενόμενη τιμή ήταν 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Η βελτιωμένη μόλις 1,39 ευρώ ανά μετοχή.Το ποσό που θα εισπράκεο το ΤΧΣ είναι 294 εκατομ. ευρώ από 280 εκ. ευρώ. Δηλαδή το ΤΧΣ είναι ικανοποιημένο από το νέο ύψος είσπραξης!! Η νέα συμφωνηθείσα τιμή είναι με premium κατά 8% από την τιμή της τράπεζας στο ταμπλώ του χρηματιστηρίου. Συμφωνία χωρίς άλλη προσφορά, μόνη της η UniCredit. Κανείς άλλος δεν κατέθεσε πρόταση. Αυτό και μόνο εγείρει υποψίες.
Και το ερώτημα είναι πώς επήλθε η συμφωνία σε τόσο χαμηλή τιμή; Η αποεπένδυση του ΤΧΣ κόστισε στο Έλληνα φορολογούμενο ενώ ο ΄΄κολοσσός΄΄ UniCredit επένδυσε με επιτυχία μικρό ποσό και εισήλθε στην Ελληνική τραπεζική αγορά εύκολα και με προοπτική. Τεράστια ευκαιρία για την Ιταλική τράπεζα.Το ερώτημα απευθύνεται και προς το ΤΧΣ και προς την τράπεζα. Σχετικά με το ΤΧΣ εμείς μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι έγινε στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να απεπμπλακεί το Ελληνικό δημόσιο από τις τραπεζικές εκρεμότητες ώστε να εισπράξει ποσά όποια κι αν είναι. Από την πλευρά της τράπεζας εμείς διακρίνουμε την συνέχεια μιας αδύναμης διοίκησης, που τελικά δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Η αίγλη, η δύναμη και οι πρωτιές της τράπεζας επι Γιάννη Κωστόπουλου έφυγε, με την αποχώρηση του ικανότατου τραπεζίτη. Η κουλτούρα άλλαξε και έφερε για την τράπεζα την τρίτη ίσως και τέταρτη κατά σειρά θέση αξιολόγησης στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς ο Έλληνας πολίτης πλήρωσε τα σπασμένα της ανικανότητας, της αδιαφορίας και της έλλειψης τραπεζικής κουλτούρας έστω και μέσα στο θολό οικονομικο-πολιτικό σύστημα λειτουργίας στην χώρα.
Το επόμενο βήμα είναι η μεταβίβαση του 20% της Εθνικής τράπεζας, που αναμένουμε εντός του Νοεμβρίου. Για την Εθνική έχουμε γράψει τις απόψεις μας. Θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε.
Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023
Θέλετε να έχετε αληθινές διαστημικές περιπέτειες από τον.....καναπέ σας;
Μια νέα υπηρεσία δόθηκε σε χρήση από την ΝASA. Είναι η NASA+. Θα εκπλαγείτε!!
Το NASA+ είναι μια νέα υπηρεσία ροής στην οποία ο χρήστης θα μπορεί να παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση όλες τις αποστολές της NASA και αποστολές οργανισμών ή εταιρειών όπως η Space X, που συνεργάζονται με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
Εκτός από τις live διαστημικές δραστηριότητες που θα παρακολουθούμε από την άνεση του σπιτιού μας, στο NASA+ θα προβάλλονται επίσης ντοκιμαντέρ και εκπομπές που έχουν γυριστεί για λογαριασμό της NASA. Θα υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες χιλιάδες εικόνες αλλά και podcasts, καθώς επίσης και ενημέρωση για τις δραστηριότητες που αφορούν την NASA.
Η χρήση της υπηρεσίας δεν περιλαμβάνει διαφημίσεις και δεν απαιτεί συνδρομή. Μπορούμε λοιπόν να έχουμε το σύμπαν στα χέρια μας, αφού το NASA+ είναι προσιτό μέσα από έναν οποιοδήποτε browser επιτραπέζιου υπολογιστή ή κατεβάζοντας την δωρεάν εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο.
Μπορείτε να περιηγηθείτε το ΝΑSΑ+ πατώντας ΕΔΩ: https://plus.nasa.gov/
Τι είναι και τι χρησιμεύει το λευκό υδρογόνο;
Στη Γαλλία δύο επιστήμονες που αναζητούσαν ορυκτά καύσιμα, ανακάλυψαν αυτό που περιγράφουν ίσως ως το μεγαλύτερο κοίτασμα λευκού υδρογόνου που έχει βρεθεί ποτέ.
Το λευκό (ή φυσικό ή χρυσό) υδρογόνο είναι το μοριακό υδρογόνο που βρίσκεται στη φύση. Το όνομα λευκό υποδεικνύει τη φυσική προέλευσή του από τον φλοιό της Γης, όπου δημιουργείται μέσω γεωχημικών διεργασιών. Το διακρίνουμε από το πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται από την ηλεκτρόλυση του νερού, και από το γκρι, καφέ ή μαύρο υδρογόνο, τα οποία παράγονται εργαστηριακά από ορυκτές πηγές.
Παρότι το υδρογόνο ως ενεργειακό μέσο δεν είναι κάτι νέο για την επιστήμη, το λευκό υδρογόνο είναι σχετικά καινούργιο. Η καύση του υδρογόνου παράγει νερό και καθόλου ρύπους, κάτι που το καθιστά μια φιλική στο περιβάλλον ενεργειακή λύση. Ωστόσο, έως πρότινος, οι επιστήμονες θεωρούσαν πως μαζικές ποσότητες υδρογόνου μπορούν να παραχθούν μόνο τεχνητά, σε εργαστήριο.
Δύο επιστήμονες στη Γαλλία ανακάλυψαν ίσως το μεγαλύτερο κοίτασμα καθαρής πηγής ενέργειας που θα μπορούσε να αποδειχτεί σωτήρια στην προσπάθεια συγκράτησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Οι Ζακ Πιρονόν και Φιλίπ Ντε Ντονάτο, διευθυντές έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, ανακάλυψαν ένα κοίτασμα μεταξύ 6 εκατ. – 250 εκατομμυρίων μετρικών τόνων λευκού υδρογόνου – φυσικού αέριου υδρογόνου.
«Προτείνουμε μια βαθιά γεώτρηση (βάθους έως 3.000 μέτρων) για να αποδείξουμε πως η συγκέντρωση υδρογόνου μεγαλώνει σε μεγαλύτερο βάθος. Αν όντως έτσι συμβαίνει, θα επιβεβαιώσουμε την παρουσία ενός ασυνήθιστα μεγάλου αποθέματος φυσικά παραγώμενου υδρογόνου, μεγαλύτερου από οποιοδήποτε έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα, και θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πρώτη ρεαλιστική εκτίμηση του μεγέθους του» εξηγούν οι δύο επιστήμονες.
«Πολλοί εμπορικοί και θεσμικοί εταίροι, Γάλλοι και διεθνείς, ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν το έργο. Μένει να πείσουμε το γαλλικό κράτος για την αξία αυτής της πρωτοβουλίας, για να εξασφαλίσουμε τελικά τις απαραίτητες άδειες» σημειώνουν οι ίδιοι.
«Αν με ρωτούσατε τέσσερα χρόνια πριν για το τι πίστευα για το φυσικό υδρογόνο, θα σας απαντούσα “α, δεν υπάρχει”», παραδέχεται ο Τζέφρι Έλις, γεωχημικός στο Γεωλογικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). «Το υδρογόνο βρίσκεται εκεί έξω, το ξέρουμε αυτό», λέει ο Έλις, παραδεχόμενος ωστόσο πως οι επιστήμονες δεν πίστευαν πως υπήρχε σε μεγάλες συγκεντρώσεις.
Αποδεικνύεται πως ο Έλις, καθως και όσοι πίστευαν το ίδιο, έσφαλαν.
Το 1987, τυχαία, ανακαλύφθηκε στο Μάλι ένα μεγάλο απόθεμα. Ωστόσο, σήμερα, η παραγωγή της χώρας της δυτικής Αφρικής δεν ξεπερνά τους 5 τόνους ετησίως – ποσότητα που ωχριά σε σύγκριση με την παγκόσμια παραγωγή γκρίζου υδρογόνου που εκτιμάται σε 80 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Πλέον, η επιστημονική έρευνα έχει στρέψει κατά πολύ το ενδιαφέρον της στο λευκό υδρογόνο (που αποκαλείται και «φυσικό», «χρυσό» ή «γεωλογικό» υδρογόνο») καθώς θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο κατά της κλιματικής κρίσης που «θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της διάσωσης του πλανήτη από τις επιπτώσεις της» σημειώνει ο γεωχημικός Βιάτσεσλαβ Ζγκόνικ.
Καθαρό και φθηνό
Το υδρογόνο παράγει νερό μόνο κατά την καύση του, γι’αυτό αποτελεί μια πολύ ελκυστική λύση ως δυνητική καθαρή ενέργεια για την αεροπλοΐα, τη ναυτιλία και τη χαλυβουργία, βιομηχανίες δηλαδή με τεράστιες ενεργειακές ανάγκες.
Όμως, παρότι το υδρογόνο είναι το στοιχείο με τη μεγαλύτερη αφθονία στον πλανήτη, υπάρχει μόνο σε συνδυασμό με άλλα μόρια. Αυτή τη στιγμή, το εμπορικό υδρογόνο παράγεται με μια ενεργοβόρα διαδικασία που τροφοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, το λευκό υδρογόνο δεν απαιτεί καμία από αυτές τις ενεργοβόρες διαδικασίες, γι’αυτό και προβάλλει ως η λύση του μέλλοντος. Επιπλέον, είναι και φθηνότερο καθώς η παραγωγή του εκτιμάται πως κοστίζει 1 δολάριο ανά κιλό – σε σύγκριση με τα 6 δολάρια ανά κιλό του πράσινου υδρογόνου.
Αποθέματα λευκού υδρογόνου έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο, κάποια τυχαία, άλλα μετά από σχετική αναζήτηση – σε ΗΠΑ, ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Αυστραλία, Ομάν, καθώς και σε Μάλι και Γαλλία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Έλις, ενδέχεται να υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια τόνοι λευκού υδρογόνου στον κόσμο – απείρως περισσότερα από τα 100 εκατομμύρια τόνων υδρογόνου που παράγονται σήμερα ετησίως, και από τα 500 εκατομμύρια τόνων που προβλέπεται να παράγονται ετησίως μέχρι το 2050, σύμφωνα με τον ίδιο.
Πηγή: CNN – Business Insider
https://www.kathimerini.gr/life/environment/562699228/leyko-ydrogono-ti-einai-kai-giati-theoreitai-iero-diskopotiro-gia-to-klima/
Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023
Καλό ή κακό, αντιθέσεις με νόημα, αναζητείται «μέλλον» καθαρό, στην ηθική της κανονικότητας
Το καλό και το κακό συνυπάρχουν, είναι ζήτημα επιλογής, είναι ζήτημα ατομικό και συνάμα κοινωνικό. Το ηθικό και το ανήθικο δεν λεχουν όρια διαχωρισμού σήμερα. Όπως το ΄΄βλέπει΄΄ κανείς θα έλεγαν κάποιοι.
Η Ελλάδα μπορεί να έχει βελτιωθεί σε σχέση με το ντροπιαστικό παρελθόν - εποχή Ανδρέα Παπανδρέου - με όρους μείωσης της διαφθοράς και φοροδιαφυγής αλλά συνεχίζει να παραμένει όαση… στις απάτες.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κλέβουμε το κράτος γιατί δεν είναι δίκαιο και ανταποδοτικό.
Ωστόσο μεγάλο μέρος της κοινωνίας συμμετέχει σε ένα συλλογικό έγκλημα…
Η μη καταβολή φόρων και ΦΠΑ δεν είναι απλά ένα αδίκημα αλλά αποτελεί συστηματικό έγκλημα εναντίον των νομοταγών πολιτών.
Οι τράπεζες λένε ότι έχουν επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες 20% γιατί γνωρίζουν ότι κάποιοι θα φανούν σκόπιμα ή μη ασυνεπείς.
Ωστόσο η όλη προσέγγιση είναι απαράδεκτη π.χ. ένας συνεπής κάτοχος πιστωτικής κάρτας πληρώνει 20% σε σχέση με κάποιον που είναι συστηματικός απατεώνας.
Έτσι δουλεύει και η φοροδιαφυγή, όσοι δεν πληρώνουν οι απατεώνες, όσοι δεν πληρώνουν είναι απατεώνες λειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της…
Το Καλοκαίρι π.χ. καθολικά στα ελληνικά νησιά τα μαγαζιά αισχροκερδούν χωρίς να κόβουν αποδείξεις… αλλά η κοινωνία το ανέχεται.
Ο ιατρός, ο δικηγόρος, ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος και πλήθος άλλων επαγγελμάτων πότε σας έκοψαν απόδειξη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους;
Η Ελλάδα συντηρεί μια φαύλη κατάσταση διαφθοράς, απάτης και ενώ κάποιοι συνεχίζουν να επιμένουν στην νομιμότητα, το κράτος το δήθεν εκσυγχρονισμένο – είναι ένα ακόμη παραμύθι – αδυνατεί να κυνηγήσει την φοροδιαφυγή.
Κατά την άποψή μας όσοι σκόπιμα και συστηματικά φοροδιαφεύγουν η πολιτεία πρέπει να λαμβάνει αυστηρά μέτρα καταστολής ακόμη και δήμευσης της περιουσίας.
Η Ελλάδα παρά τα 3 μνημόνια, τους ελέγχους από την Τρόικα και τον δήθεν εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης συνεχίζει να παραμένει μια βαθιά διεφθαρμένη οικονομία…
Η χώρα μας δεν αποτελεί πρότυπο προς αποφυγή. Σε όλες τις χώρες σε άλλες λιγότερο σε άλλες περισσότερο φαινόμενα αυτού του τύπου υπάρχουν, ευδοκιμούν, καλλιεργούνται. Καλό και κακό συνυπάρχουν με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Κύκλοι ανόδου και καθόδου κλείνουν και ανοίγουν, παλαιότερα αργά σήμερα ταχύτατα. Οι ενάρετοι κύκλοι διαδέχονται τους ανήθικους. Το κακό μπροστά το καλό ακολουθεί.
Είναι αυτά τα φαινόμενα άξια προσοχής και σχολιασμού ή αναζήτησης φιλοσοφικών ιδεών και αντιλήψεων; Είναι αυτά τα ζητήματα πηγές αμφισβήτησης, αμφιβολίας, αντίδρασης απέναντι στο ένα ή στο άλλο;
Μήπως το κακό γεννά κακό όπως για παράδειγμα ο νέος πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας;
Τα χρέη διογκώνονται στα κράτη, στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ, διογκώνουν το χρέος τους και όλο η FED και το Κογκρέσο ανανεώνουν την απόφασή τους για περαιτέρω διεύρυνση του χρέους. Που θα πάει αυτή η νέα κατάσταση;
Στον αναπόφευκτο δρόμο προς μια ανεξέλεγκτων διαστάσεων καταστροφή βαδίζουν η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και, εν συνόλω, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με τη Gold Switzerland.
«Το κακό γεννά το κακό καθώς ένα φαύλος κύκλος, ένας διαβολικός κύκλος, που λένε και οι Γερμανοί (Teufelskreis) χτυπά τις χώρες στο πλαίσιο μιας ανεξέλεγκτης επέκτασης του χρέους» επισημαίνει ιδιαιτέρως παραστατικά ο ελβετικός οίκος.
Διαχρονικά το μοτίβο ήταν πάντα το ίδιο: χώρες και αυτοκρατορίες γίνονται θύματα της δικής τους επιτυχίας - αποτυχίας, είτε ήταν οι Μογγόλοι, είτε οι Οθωμανοί είτε οι Βρετανοί.
Σύμφωνα με την Gold Switzerland, όταν η πραγματική ανάπτυξη σταματά, μια χώρα αρχίζει να χρηματοδοτεί την επέκτασή της με χρέος, έως ότου δεν μπορεί να αντέξει τοκοχρεολύσια.
Κάποια στιγμή, ο κόσμος, φοβούμενος έναν πόλεμο ή κάποια τρομοκρατική επίθεση, θα εγκρίνει την απεριόριστη έκδοση χρέους.
Αυτό συμβαίνει τώρα στις ΗΠΑ όσον αφορά την Ουκρανία και το Ισραήλ.
Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη κάνουν το παραμικρό για να διορθώσουν την κατάσταση.
Και οι δύο βρίσκονται τώρα σε έναν φαύλο κύκλο, με ολοένα διογκούμενα ελλείμματα, περισσότερο χρέος και υψηλότερους τόκους, που οδηγούν σε περισσότερα ελλείμματα, μεγαλύτερο χρέος, υψηλότερους τόκους...
Ο «Κύκλος του Κακού συνοδεύεται επίσης από ηθική παρακμή, με τους εκάστοτε πολιτικούς ηγέτες να επινοούν προβλήματα που δεν είναι πραγματικά, όπως η κλιματική αλλαγή, τα κριτήρια ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνηση), τα αναγκαστικά εμβόλια, τα 25 νέα φύλα και άλλα woke ζητήματα…
Λίγοι καταλαβαίνουν ότι το επόμενο στάδιο του Κύκλου του Κακού πρόκειται να τους χτυπήσει.
Το επόμενο στάδιο θα περιλαμβάνει την πτώχευση πολλών τραπεζών, περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν οικονομικά η FDIC ή η κυβέρνηση των ΗΠΑ, χωρίς να καταστρέψει τόσο το νόμισμα όσο και την αγορά ομολόγων.
Ένα καταρρέον νόμισμα και κρατικό χρεόγραφο που κανένας επενδυτής δεν θέλει να αγγίξει.
Οι περισσότεροι επενδυτές έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι δεν θέλουν χρέος με οποιοδήποτε επιτόκιο.
Αυτό σημαίνει ακόμη υψηλότερα επιτόκια και περισσότερο χρέος καθώς ο Κύκλος του Κακού μετατρέπεται σε «Τελική Κατάρρευση», όπως περιέγραψε ο von Mises:
Ένας Κύκλος Κακού περιέχει περισσότερα κατακλυσμιαία συστατικά από οποιοδήποτε κύκλο.
Παγκόσμια σύγκρουση: Έχουμε δύο πολέμους που και οι δύο μπορούν να οδηγήσουν σε μια μεγάλη παγκόσμια σύγκρουση, συν τον υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών στη Δύση.
Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους παγκόσμιους πολέμους, δεν γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνευτικών λύσεων.
Χρέος: Έχουμε ένα παγκόσμιο βάρος 330 τρισεκατομμυρίων δολαρίων συν παράγωγα συνολικού ύψους 1,5-3 τετρ. δολ. με το χρέος να αυξάνεται εκθετικά, ειδικά στις ΗΠΑ.
Πολύ σύντομα λοιπόν θα υπάρξει κρίση χρέους και κατάρρευση της Δύσης, της Ιαπωνίας και της Κίνας, λόγω μεγάλης μόχλευσης.
Eμφύλιος πόλεμος: Η ύφεση και η ενδεχόμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσουν σε φτώχεια, πείνα και εξαθλίωση στη Δύση και στις Αναδυόμενες Αγορές.
Πόλεμος Ουκρανίας: Αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε ως μια τοπική σύγκρουση, αλλά με ένα πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ το 2014, διά του οποίου εκδιώχθηκε ο δημοκρατικά εκλεγμένος φιλορώσος ηγέτης, εξελίχθηκε σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Οι συμφωνίες του Μινσκ με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας υποτίθεται ότι θα διευθετούσε το θέμα, αλλά όπως παραδέχτηκε πρόσφατα η Merkel, σκοπός δεν ήταν η ειρήνη, αλλά να δοθεί αρκετός χρόνος στην Ουκρανία ώστε να εξοπλιστεί.
Οι ΗΠΑ ανάγκασαν την Ευρώπη να πάρει θέση, παρά την εξάρτηση της Ευρώπης (ιδίως της Γερμανίας) από τη ρωσική ενέργεια.
Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, «Μπορούμε είτε να κατηγορήσουμε τη Ρωσία για εισβολή ή να κατηγορήσουμε τις ΗΠΑ για πρόκληση της Ρωσίας».
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο πραγματικά έχει σημασία είναι πως έχουμε μια παγκόσμια σύγκρουση που πηγάζει από την κατάσταση στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ έχουν μια απρόθυμη Ευρώπη στο πλευρό τους – μια Ευρώπη που είναι στρατιωτικά και οικονομικά αδύναμη.
Η Ρωσία έχει την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και μερικές άλλες χώρες.
Οι χρεοκοπημένες ΗΠΑ απλώς στέλνουν περισσότερα χρήματα και όπλα, αλλά δεν έχουν καμία πρόθεση να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ, όπως υπολογίζεται, 500.000 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους.
Μέση Ανατολή: Σε αυτή την περιοχή οι συγκρούσεις δεν έχουν σταματήσει ποτέ.
Το πρόβλημα ήταν μεγάλο πριν από το 1948, και ακόμη πιο περίπλοκο από το 1948, όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ.
Και πάλι, έχουμε μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται, με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να υποστηρίζουν το Ισραήλ και το Ιράν, και την Τουρκία και μεγάλα τμήματα του αραβο-μουσουλμανικού κόσμου να υποστηρίζουν την Παλαιστίνη και τη Ρωσία.
Kίνα – Ταϊβάν: Σύμφωνα με την Gold Switzerland, είναι απίθανο η Κίνα να εγκαταλείψει τη διάθεση προσάρτησης της Ταϊβάν, για την οποία πιστεύει ότι της ανήκει δικαιωματικά.
Οι ΗΠΑ είναι ήδη απασχολημένες με δύο πολέμους, προσφέροντας εξοπλισμό και οικονομική βοήθεια.
Ως εκ τούτου, μια τρίτη σύγκρουση με θα ήταν εξαιρετικά ανεπιθύμητη για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να χτυπήσει η Χώρα του Δράκου.
Η Κίνα γνωρίζει, φυσικά, ότι τυχόν κατάληψη της Ταϊβάν πιθανό να συνεπάγεται σημαντικές κυρώσεις που θα οδηγήσουν σε μειωμένες ή μηδενικές εξαγωγές εκ μέρους της, προκαλώντας σημαντική πτώση ή κατάρρευση του παγκόσμιου εμπορίου – αν και είναι αμφίβολο εάν η Ευρώπη ή ο υπόλοιπος κόσμος θα συμμορφωνόταν με αυτές τις κυρώσεις.
Πάντως, θα οδηγήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποτελούν αντιστάθμισμα στις άμεσες επενδύσεις των ΗΠΑ στην Κίνα.
Αλλά αν η Κίνα καταλάβει την Ταϊβάν, θα έλεγχε το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών και, το πιο σημαντικό, το 90% των προηγμένων ημιαγωγών.
Αυτό θα ήταν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τη βιομηχανία των ΗΠΑ.
Αφρική: Συνεχείς πόλεμοι, συγκρούσεων, ανισότητες, πείνα, θλίψη, πόνος για το ποιός θα επιβληθεί. Ορδές ανθρώπινες προς άλλες χώρες, πιο ειρηνικές, πιο κανονικές. Μια ολόκληρη ήπειρος σε ΄΄μετακίνηση΄΄. Μετανάστευση, που και εμείς ζήσαμε, ίσως και να ζούμε.
Κόλαση επί Γης
Όπως επισημαίνει η Gold Switzerland, είναι συναρπαστικό μεν, καταθλιπτικό δε να παρακολουθείς πώς όλα τα κομμάτια μπαίνουν στη θέση τους για μια παγκόσμια σύγκρουση μεγέθους μεγαλύτερου από τον 1ο ή τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είναι τρομακτικό να βλέπεις πώς το συστατικό μετά το άλλο μπαίνει στη θέση του στον Κύκλο του Κακού.
Κανείς δεν κατάλαβε ότι η δολοφονία του Αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας Φερδινάνδου το 1914 θα γινόταν ο καταλύτης του Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ούτε κανείς κατάλαβε ότι η εισβολή της Γερμανίας στη Σουηδία στην Τσεχοσλοβακία το 1938-9 και στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939 θα οδηγούσε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι δύο μεγάλες συγκρούσεις στην Ουκρανία και το Ισραήλ-Παλαιστίνη σήμερα με την Ταϊβάν να διαφαίνεται, σε συνδυασμό με την απουσία προσπάθειας ειρήνης, συν μια πιθανή κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και της παγκόσμιας οικονομίας, είναι υπεραρκετές για να δημιουργήσουν σκηνικό καταστροφής για μια δεκαετία – ή και περισσότερο.
«Ας ελπίσουμε ειλικρινά ότι όλα αυτά τα γεγονότα στον Κύκλο του Κακού δεν θα εξελιχθούν σε παγκόσμιο όλεθρο.
Αλλά ακόμα κι αν αυτό αποφευχθεί, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο παγκόσμιος κίνδυνος σήμερα είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τη δεκαετία του 1930».
Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, θα βιώσουμε την πτώση των πτώσεων… αναφέρει η Gold Switzerland, προσθέτοντας πως ίσως οι Κεντρικές Τράπεζες να αλλάξουν τα αποθεματικά τους από δολάρια ΗΠΑ σε χρυσό.
Δυστυχώς, η επερχόμενη (ίσως) σύγκρουση θα προκαλέσει μεγάλο πόνο.
Εικόνες απογοήτευσης, σκοτεινές, θλιβερές. Η χώρα μας είναι και αυτή ένα γρανάζι στην σειρά εναλλαγής καλού και κακού, του ενάρετου και του ανήθικου, της ανθρωπιάς και της απαξίωσης, του φωτός και του σκότους. Τι πρέπει να κάνει μια κοινωνία για να συντονιστούν όλοι στο ενάρετο και στο καλό;
Η πραγματική παιδεία, η πραγματική μόρφωση, όχι η απόκτηση γνώσης αλλά η καλλιέργεια του ηθικού του εσωτερικού κόσμου ώστε να αναπτυχθούν οι αντιστάσεις απέναντι στο κακό και στο ανήθικο. Χρέος όλων η αντίδραση απέναντι στις φωνές και στις δράσεις των ανήθικων που αναζητούν αιτίες για πολέμους και καταστροφές, για χρέη και φτώχεια για πείνα και στέρηση. Εμείς είμαστε η λύση, όχι ο Μπάϊντεν ή ο Πούτιν ή ο Νετανιάχου ή ο Ζελένσκι.
Η Gold Switzerland ορθά επισημαίνει και δείχνει την μια πλευρά. Εμείς οφείλουμε να βλέπουμε την άλλη. Η χώρα μας ανήκει στην κατηγορία των χωρών που έχουν πονέσει πολύ, έχει υποφέρει, έχει πληρώσει ακριβά την πλευρά του κακού. Μας αρκεί ως εδώ. Καιρός να δούμε καθαρά, ρεαλιστικά και στο κάτω – κάτω ωφελιμιστικά την άλλη πλευρά αν θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σε ένα ειρηνικό κόσμο, σε ένα πλανήτη φιλόξενο στην ζωή, σε ένα περιβάλλον κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, πολιτικά, πολιτισμικά, επιστημονικά δίκαιο, ισορροπημένο, αγαθό κατά τον Αριστοτέλη. Αυτό απαιτεί η ηθική της κανονικότητας.
Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023
150 χρόνια από την γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή
Ημερίδα για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καραθεοδώρη, διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, στις 11 Νοεμβρίου 2023, ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00 στο αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, το Τμήμα Μαθηματικών και η Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνδιοργανώνουν, στις 11 Νοεμβρίου 2023, ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00 στο αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, ημερίδα προς τιμήν της μνήμης του κορυφαίου Έλληνα μαθηματικού του 20ου αιώνα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επειδή φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή του.
Στην ημερίδα θα μιλήσουν για το επιστημονικό του έργο οι Καθηγητές:
– Αθανάσιος Φωκάς, Ακαδημία Αθηνών και University of Cambridge
«Η ομορφιά και η αποτελεσματικότητα του μιγαδικού επιπέδου»
– Δημήτριος Χριστοδούλου, Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και ETH
«On the calculus of variations with multiple integrals»
– Μαρίνα Ηλιοπούλου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
«Η συνεισφορά του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στη θεωρία μέτρου»
Για το Διοικητικό του έργο και την ιστορία της οικογένειάς του θα μιλήσουν οι καθηγητές:
– Στέφανος Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης & πρώην Ιστορίας Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
«Η επιρροή της οικογενείας στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του Κωνσταντίνου Σ. Καραθεοδωρή»
– Χριστίνα Φίλη, Καθηγήτρια ΕΜΠ
«Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και η οργάνωση Πανεπιστημίων»
Θα ακολουθήσει ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών, ΕΚΠΑ, όπου βρίσκονται πολλά βιβλία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Βερολίνο, 13 Σεπτεμβρίου 1873 – Μόναχο, 2 Φεβρουαρίου 1950) ήταν μαθηματικός ελληνικής καταγωγής, υπήκοος Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Καραθεοδωρή ήταν γνωστός εκτός Ελλάδας ως Konstantin Carathéodory και συχνά αναφέρεται (λανθασμένα) ως Καραθεοδωρής. Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης. Τα περισσότερα έργα του τα έγραψε στα γερμανικά.
Ο πατέρας του Καραθεοδωρή, Στέφανος Καραθεοδωρή, ήταν νομικός από την Κωνσταντινούπολη με καταγωγή από το Μποσνοχώρι ή Βύσσα (σήμερα μεταφέρθηκε στη Νέα Βύσσα του Νομού Έβρου) της Δυτικής Θράκης. Εργάστηκε ως διπλωμάτης για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αρχικά ως γραμματέας και κατόπιν ως πρέσβης του Σουλτάνου στις Βρυξέλλες, την Αγία Πετρούπολη και το Βερολίνο. Η μητέρα του Καραθεοδωρή, Δέσποινα το γένος Πετροκοκκίνου, κατάγονταν από τη Χίο.
Η μητέρα του πέθανε όταν ο Κωνσταντίνος ήταν μόλις έξι ετών και ο νεαρός Καραθεοδωρή ανατράφηκε από την γιαγιά του, Ευθαλία Πετροκοκκίνου. Μεγάλωσε σε ένα ευρωπαϊκό, επιστημονικό και αριστοκρατικό περιβάλλον. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στις Βρυξέλλες, όπου ο πατέρας του ήταν πρέσβης της Υψηλής Πύλης από το 1875, με αποτέλεσμα να έχει ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά και τα φλαμανδικά. Πριν ακόμη μπει στην εφηβεία μιλούσε τουρκικά και γερμανικά.
Από το 1883 έως το 1885 φοίτησε σε σχολεία της Ριβιέρα και του Σαν Ρέμο. Ένα χρόνο φοίτησε σε γυμνάσιο των Βρυξελλών, όπου στο μάθημα της Γεωμετρίας αισθάνθηκε την αγάπη και την κλίση που είχε για τα Μαθηματικά. Το 1886 γράφτηκε στο γυμνάσιο Ατενέ Ρουαγιάλ των Βρυξελλών, από όπου αποφοίτησε το 1891. Στο Βέλγιο τότε γινόταν διαγωνισμός μαθηματικών στον οποίο κλήθηκε η τάξη του να διαγωνιστεί για δύο χρονιές κατά σειρά και ο Καραθεοδωρή πήρε την πρώτη θέση και τις δύο χρονιές.
Από το 1891 έως το 1895, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου στις Βρυξέλλες. Με την αποφοίτησή του, το 1895, αποδέχτηκε την πρόσκληση του θείου του, Αλέξανδρου Στεφάνου Καραθεοδωρή, ο οποίος ήταν γενικός διοικητής της Κρήτης, και τον επισκέφθηκε στα Χανιά. Εκεί γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Στην συνέχεια πήγε στην Λέσβο, όπου μετείχε στην κατασκευή έργων οδοποιίας, ενώ το 1898 πήγε στην Αίγυπτο, για να εργαστεί ως μηχανικός στην βρετανική εταιρεία που κατασκεύαζε το φράγμα στο Ασουάν. Στην Αίγυπτο συνέχισε να μελετά μαθηματικά συγγράμματα, ενώ έκανε και μετρήσεις στην κεντρική είσοδο της πυραμίδας του Χέοπα, τις οποίες και δημοσίευσε.
Στην Αίγυπτο, ο Καραθεοδωρή κατάλαβε πόσο μεγάλη γοητεία και επιρροή ασκούσαν επάνω του τα Μαθηματικά και συνειδητοποίησε πως η δουλειά του μηχανικού δεν ήταν εκείνη που αναζητούσε το ανήσυχο πνεύμα του. Έτσι το 1900, ο 27χρονος πια Καραθεοδωρή, προς μεγάλη έκπληξη των δικών του, αποφάσισε να εγκαταλείψει το επάγγελμα του μηχανικού και να πάει στην Γερμανία για να σπουδάσει Μαθηματικά. Για δύο χρόνια παρακολούθησε μαθήματα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Στο Βερολίνο ο Καραθεοδωρή είχε την τύχη να παρακολουθήσει μαθήματα από μεγάλους μαθηματικούς όπως ο Χέρμαν Σβαρτς (Herman Schwarz), ο Γκέοργκ Φρομπένιους (Georg Frobenius), ο Έρχαρντ Σμιτ (Erhard Schmidt) και ο Λάζαρος Φουξ (Lazarus Fuchs). Ο Σμιτ το φθινόπωρο του 1901 έφυγε για το πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και παρακίνησε τον Καραθεοδωρή να αποφασίσει να εγκατασταθεί κι εκείνος εκεί. Έτσι το 1902, ο Καραθεοδωρή μεταγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν για να κάνει διδακτορική διατριβή υπό την επίβλεψη του Χέρμαν Μινκόβσκι (Hermann Minkowski).
Το Γκέτινγκεν εκείνη την εποχή είχε θεωρηθεί σαν το μεγαλύτερο κέντρο των Μαθηματικών και δύο διάσημοι καθηγητές, ο Νταβίντ Χίλμπερτ (David Hilbert) και ο Φέλιξ Κλάιν (Felix Klein), δίδασκαν εκεί. Αυτοί οι δύο σπουδαίοι μαθηματικοί επέδρασαν πολύ στη ζωή και στη σταδιοδρομία του ως μαθηματικού. Ο Καραθεοδωρή αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν το 1904 και αμέσως μετά ζήτησε να εργαστεί στην Ελλάδα. Οι αρμόδιοι όμως του απάντησαν ότι είχε ελπίδες να διοριστεί μόνο σαν δάσκαλος σε σχολεία της επαρχίας. Τότε γύρισε στη Γερμανία, όπου τον επόμενο χρόνο (Μάρτιος 1905) αναγορεύτηκε υφηγητής των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Στο ίδιο πανεπιστήμιο δίδαξε μέχρι το 1908. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την τότε 24χρονη Ευφροσύνη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Στέφανο και τη Δέσποινα.
Από το 1909 έως το 1920 δίδαξε Μαθηματικά σε διάφορα γερμανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα: Αννόβερο, Μπρέσλαου (Βρότσλαβ στην σημερινή Πολωνία), Γκέτινγκεν και Βερολίνο. Η φήμη του ως μαθηματικού τον έφερε σε φιλική και επαγγελματική επαφή με άλλους μεγάλους ομολόγους της εποχής του όπως ο Μαξ Πλανκ (Max Planck), ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Σβαρτς, ο Φρομπένιους, ο Σμιτ, ο Ντάβιντ Χίλμπερτ, ο Κλάιν, κ.ά.
Ο Καραθεοδωρή στη Σμύρνη και την Ελλάδα
Το 1911, μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Καραθεοδωρή συμμετείχε στην επιτροπή επιλογής καθηγητών για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1913 έγινε καθηγητής της Α΄ έδρας της μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Γκεντινγκεν, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1918. Το 1920, πάλι με πρόσκληση του Βενιζέλου, ανέλαβε να οργανώσει το Ιωνικό Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη.
Στην Σμύρνη ο Καραθεοδωρή έμεινε μέχρι την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922. Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην πόλη, ο 49χρονος Καραθεοδωρή κατόρθωσε να διασώσει τη βιβλιοθήκη και πολλά από τα εργαστηριακά όργανα του Ιωνικού Πανεπιστημίου και να τα μεταφέρει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η δωρεά Καραθεοδωρή βρίσκεται μέχρι τις μέρες μας στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1922 διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1923 διορίσθηκε καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η μικροψυχία όμως ορισμένων καθηγητών του μαθηματικού τμήματος τους οδήγησε να αναθέσουν σε μια από τις λαμπρότερες φυσιογνωμίες της μαθηματικής επιστήμης τη διδασκαλία του μαθήματος «Στοιχεία μαθηματικών» στους πρωτοετείς φοιτητές του χημικού(!!) τμήματος.
Μάλλον απογοητευμένος από την μίζερη κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων, εγκατέλειψε την Ελλάδα το 1924, για να αναλάβει καθηγητική θέση στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, που εκείνο τον καιρό ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας και δίδασκαν σ’ αυτό κορυφαία ονόματα. Το Νοέμβριο του 1926, έγινε μέλος στη νεοϊδρυθείσα Ακαδημία Αθηνών για την τάξη των Θετικών Επιστημών. Το 1928, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και την Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ μαζί με την γυναίκα του για έναν σχεδόν χρόνο, για να δώσει διαλέξεις σε διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια, ανάμεσά στα οποία το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν και άλλα.
Το 1930, πάλι μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού επιτρόπου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση του πρώτου και στην οργάνωση του (νεοσύστατου) δεύτερου.
Το 1932, επέστρεψε στην έδρα του στο Μόναχο και παρέμεινε στην πόλη αυτή, ακόμα και μέσα στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945, διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια τον προσκάλεσαν για να εγκατασταθεί και να διδάξει στις ΗΠΑ, αλλά προτίμησε να μείνει στη Γερμανία, αφού ήταν ηλικιωμένος και είχε ήδη χάσει την σύντροφό του.
Τον Δεκέμβριο του 1949 έδωσε την τελευταία του διάλεξη στο Μόναχο. Πέθανε δύο μήνες αργότερα. Η σορός του ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο Waldfriedhof του Μονάχου.
Ο Καραθεοδωρή άρχισε να συγγράφει επιστημονικές μελέτες ήδη από τον καιρό που εργάζονταν ως μηχανικός στην Αίγυπτο. Οι έρευνες του, τις οποίες δημοσίευσε κυρίως στα γερμανικά, συνθέτουν ένα τεράστιο και πολύπλευρο έργο, το οποίο τον κατατάσσει μεταξύ των μεγαλύτερων μαθηματικών.
Αρχικά ασχολήθηκε με τον Λογισμό των Μεταβολών και η διδακτορική διατριβή του (Γκέτινγκεν, 1904) φέρει τον τίτλο «Περί των ασυνεχών λύσεων στον Λογισμό των Μεταβολών». Στην συνέχεια, καταπιάστηκε με όλους σχεδόν του κλάδους των Μαθηματικών: θεωρία πραγματικών συναρτήσεων, θεωρία μιγαδικών συναρτήσεων, διαφορικές εξισώσεις, θεωρία συνόλων και διαφορική γεωμετρία, σύμμορφες απεικονίσεις κ.ά. Οι μαθηματικές του αποδείξεις χαρακτηρίζονται από «κομψότητα και απλότητα», αλλά και αυστηρότητα που δίνει απόλυτη ασφάλεια στα συμπεράσματα που προκύπτουν.
Εκτός από τη γερμανική γλώσσα πολλά βιβλία που έγραψε ο Καραθεοδωρή κυκλοφορούν και στα αγγλικά, π.χ.: ‘Calculus of Variations and Partial Differential Equations of First Order’, ‘Conformal Representation’, ‘Theory of functions of a complex variable’.
Ακολουθεί ένα δείγμα γραφής από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή «Θεωρία συναρτήσεων μιας μιγαδικής μεταβλητής», 2η έκδοση 1954, Chelsea Publishing Company. Το πρώτο κεφάλαιο με τίτλο «Οι μιγαδικοί αριθμοί από την αλγεβρική σκοπιά»
Από την δική μας πλευρά θα τιμήσουμε τον μεγάλο αυτό επιστήμονα Έλληνα παγκόσμιας αναγνώρισης με την παρουσία μας στην εκδήλωση ως εθνική υποχρέωση στην επιστήμη και απέναντι στην προσφορά για την χώρα μας. Παράλληλα δημοσιεύουμε σήμερα τα πάρα πάνω να μάθουν όλοι οι Έλληνες οτι η χώρα μας δεν είναι ψωροκώσταινα όπως θέλουν κάποιοι να μας χαρακτηρίζουν και ότι δεν ήταν μόνο η αρχαία Ελλάδα που προσέφερε στην ανθρωπότητα αλλά και η σύγχρονη Ελλάδα έχει ισχυρές δυνάμεις να δώσουν πανανθρώπινα μηνύματα αξιών.
Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023
Οι αποδοχές-αποζημιώσεις των επικεφαλής δράσεων των δήμων
Με τον πιο επίσημο τρόπο δημοσιεύουμε τις αποζημιώσεις-αποδοχές δημοτικών αρχόντων ύστερα από πάρα πολλά δημοσιεύματα όπου η αλήθεια δεν είναι φανερώνεται. Αυτό στο πλαίσιο των διατάξεων της τοποθέτησης επικεφαλής λειτουργικών δράσεων των δήμων. Αναμένουμε νέες εγκυκλίους που θα εκδοθούν από τα αρμόδια υπουργεία θα καθορίζουν την στελέχωση αυτών των δράσεων.
1. Δήμαρχοι
Πληθυσμός Δήμου Αποδοχές (Μικτές μηνιαίες) πριν την 01.09.2012 Αποδοχές (Μικτές μηνιαίες) από 01.09.2012 έως 31.12.2012 Αποδοχές (από 1.1.2013) Αντιμισθία (ΚΥΑ 72865/10.12.2018 – ΦΕΚ 5726/19.12.2018 τεύχος Β’)
άνω των 100.000 κατοίκων 5.270,47 4.500,00 4.275,00 4.275,00
από 20.000 έως 100.000 κατοίκους 4.216,38 3.600,00 3.420,00 3.420,00
κάτω των 20.000 κατοίκων 3.162,28 2.700,00 2.565,00 2.565,00
2. Αντιδήμαρχοι
Πληθυσμός Δήμου Αποδοχές (Μικτές μηνιαίες) πριν την 01.09.2012 Αποδοχές (Μικτές μηνιαίες) από 01.09.2012 έως 31.12.2012 Αποδοχές (από 1.1.2013) Αντιμισθία (ΚΥΑ 72865/10.12.2018 – ΦΕΚ 5726/19.12.2018 τεύχος Β’)
άνω των 100.000 κατοίκων 2.635,24 2.250,00 2.137,50 2.137,50
από 20.000 έως 100.000 κατοίκους 2.108,19 1.800,00 1.710,00 1.710,00
κάτω των 20.000 κατοίκων 1.581,14 1.350,00 1.282,50 1.282,50
3. Πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων
Πληθυσμός Δήμου Αποδοχές (Μικτές μηνιαίες) πριν την 01.09.2012 Αποδοχές (Μικτές μηνιαίες) από 01.09.2012 έως 31.12.2012 Αποδοχές (από 1.1.2013) Αντιμισθία (ΚΥΑ 72865/10.12.2018 – ΦΕΚ 5726/19.12.2018 τεύχος Β’)
άνω των 100.000 κατοίκων 2.108,19 1.800,00 900,00 897,75
από 20.000 έως 100.000 κατοίκους 1.686,55 1.440,00 720,00 718,2
κάτω των 20.000 κατοίκων 1.264,91 1.080,00 540,00 538,65
Η εικόνα των τραπεζών στο 9μηνο
Διαβάζουμε πολλά για τις επιδόσεις των τραπεζών ως επιχειρήσεις. Πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν αυτές τις επιδόσεις ως βασική παράμετρο στην εξέλιξη της εθνικής οικονομίας. Σχόλια άπειρα άλλα ακριβή και άλλα παραπλανητικά ίσως εσκεμένα ίσως και ακούσια. Η πολιτική διόπτρα διαβάζει με όποιο τρόπο βολεύει την περίσταση. Εμείς σήμερα δημοσιεύουμε τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών στο εξάμηνο. Να σημειώσουμε ότι το σύστημα βρίσκεται κοντά στις τράπεζες, στηρίζει με πολλά εργαλεία την λειτουργία των τραπεζών πολλές φορές μάλιστα εις βάρος των πελατών τους.
Η εκτίμηση και η ανάγνωσή μας είναι η εξής.
Τα ετήσια κέρδη για το 2023 εκτιμώνται σε 4 δισεκ. αλλά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα αφού η συγκυριακή εκτίναξη του Euribor 3 μηνών στο 3,96% σχεδόν 4% δεν θα κρατήσει για πολύ.
Θεωρούμε δίκαιο Euribor 3 μηνών το 2% με 2,5% όπερ σημαίνει ότι το πραγματικό P/E είναι περίπου 6,6 με 7 και όχι 4,5
Οι τράπεζες εμφάνισαν μια διαφοροποίηση… με την Eurobank να ξεχωρίζει εμφανώς αφού θα επιτυγχάνει προσεχώς κέρδη από το εξωτερικό 500 εκατ.
Είναι μια εκπληκτική απόδοση αρκεί οι οικονομίες του εξωτερικού να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά.
Οι τράπεζες έχουν πλήρως εξυγιανθεί αφού από 80 δισεκ. NPEs πριν 8 με 9 χρόνια έχουν πλέον μόλις 7,9 δισεκ. ευρώ.
Η περίοδος αυτή ευνοεί τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους και να μειώσουν το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Δίνουμε σημασία όχι τόσο στα κέρδη όσο στα κεφάλαια, αυτά απεικονίζουν πάντα την πραγματικότητα.
Μας προκάλεσε κατάπληξη ότι η πιστωτική στασιμότητα για 6 τρίμηνο, ο ρυθμός αύξησης συμβαδίζει με ρυθμό χελώνας και αυτή να έχει το ένα πόδι σε νάρθηκα.
Η αλήθεια εδώ είναι ότι οι τράπεζες επαναπαύτηκαν στο Euribor και στα 43 δισεκ. ομόλογα και άλλα assets καρπώνονται τους τόκους και ο δανεισμός παραμένει ισχνός.
Με 17,8 δισεκ. ή 18 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία και 26,6 δισεκ. κεφάλαια οι 4 μεγάλες τράπεζες εμφανίζουν P/BV περίπου 0,67 με την Eurobank να βρίσκεται στο 0,80 και να θεωρείται ολίγον ακριβή και την Alpha bank στο 0,55 να θεωρείται ακόμη φθηνή.
Έτσι εξηγείται γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιμένει να αυξήσει το τίμημα η UniCredit από 1,33 σε 1,7 ή 1,8 ευρώ και πρέπει να το αυξήσει για το 9% της Alpha bank.
H Ελλάδα διαθέτει ένα τραπεζικό κλάδο με 305 δισεκ. ενεργητικό (Eurobank 80,5 δισεκ. Εθνική 73,9 δισ, Alpha bank 74,4 δισ Πειραιώς 76,98 δισ) με 26,6 δισεκ. που παράγει 4 δισεκ. κέρδη ή 3 δισεκ. κέρδη σε πιο ρεαλιστική βάση.
Χρηματιστηριακά δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά από τις τράπεζες αφού το Euribor θα αρχίσει να μειώνεται και όταν αρχίζουν να μειώνονται και τα παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ θα μειωθούν και τα έντοκα έσοδα από ομόλογα.
Με όρους μερισμάτων οι μέτοχοι σε 4 δισεκ. κέρδη και με όρο ότι θα διανεμηθεί το 22% με 25% των κερδών σημαίνει 900 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ κέρδη που θα διανεμηθούν την Άνοιξη του 2024.
Π.χ. η Eurobank θα διανείμει 0,10 ευρώ ανά μετοχή μέρισμα.
Ένα συμπέρασμα είναι βέβαιο. Οι τράπεζες δεν στηρίζουν τις επιδόσεις τους στην βασική τους λειτουργία στο οικονομικό σύστημα. Τα κέρδη τους σημειώνονται από....προμήθειες και από το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Οι πολίτες δεν βλέπουν την τράπεζα ως εργαλείο για την οικονομική τους ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις δύσκολα θα χτυπήσουν την πόρτα των τραπεζών.
Πώς ζουν οι αστροναύτες;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ζουν οι αστροναύτες στο διάστημα; Τι βιώνουν κατά την εκτόξευση; Πώς τρέφονται; Πώς περνάει η μέρα τους και πώς λειτουργεί το σώμα τους σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας; Και τι μπορεί να συμβεί αν κάνεις εμετό στο διάστημα;
1. Η εκτόξευση
Η εκτόξευση είναι σίγουρα μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες ενός αστροναύτη, λόγω των μεγάλων επιταχύνσεων που αναπτύσσονται. Ο γιγάντιος πύραυλος Saturn V, που χρησιμοποιήθηκε στις αποστολές Apollo, ανέπτυσσε επιτάχυνση που έφτανε τα 4g, δηλαδή 4 φορές μεγαλύτερη από την επιτάχυνση της βαρύτητας στη Γη. Σε αυτές τις συνθήκες οι αστροναύτες πρακτικά αισθάνονταν το σώμα τους να έχει κολλήσει στο κάθισμα, ενώ δεν είχαν καμιά δυνατότητα να μετακινηθούν.
Ο William Anders, αστροναύτης της αποστολής Apollo 8, ανέφερε ότι, κατά την αποσύνδεση του πρώτου σταδίου, η μεγάλη αυτή επιτάχυνση μετατράπηκε απότομα σε επιβράδυνση. Αυτό δημιούργησε στους αστροναύτες την αίσθηση ότι εκσφενδονίζονταν από έναν γιγάντιο καταπέλτη!
Μετά από το πρόγραμμα Apollo ακολούθησε η εποχή των Διαστημικών Λεωφορείων. Η πρώτη πτήση έγινε το 1981 και, παρ’ όλο που o πύραυλος και το σκάφος είχαν μικρότερο μέγεθος από τον πύραυλο Saturn V, οι περιγραφές των αστροναυτών ήταν εξίσου εντυπωσιακές.
Ο Robert Crippen, που συμμετείχε στην πρώτη εκείνη πτήση, ανέφερε πως οι παλμοί του κατά την εκτόξευση έφτασαν τους 130 το λεπτό! Ενώ ο Rex Walheim, που συμμετείχε στην τελευταία πτήση διαστημικού λεωφορείου, είπε ότι όταν ενεργοποιήθηκαν οι μηχανές, το διαστημικό λεωφορείο άρχισε να δονείται σαν να ήταν έτοιμο να διαλυθεί.
Μετά την εκτόξευση, η επιτάχυνση έφτασε τα 2,5 g, ενώ λίγο αργότερα, όταν αποσυνδέθηκαν οι πλαϊνοί πύραυλοι, ο θόρυβος ήταν τόσο έντονος που ο Walheim τον περιέγραψε σαν μεγάλη σύγκρουση.
Πλέον, οι Αμερικανοί αστροναύτες ταξιδεύουν στο διάστημα με τον πύραυλο Falcon 9 και το σκάφος Crew Dragon της SpaceX, ενώ οι Ρώσοι με πυραύλους και σκάφη Soyuz.
2. Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Το καλύτερο εργαστήριο για τη μελέτη της ζωής σε περιβάλλον μικροβαρύτητας είναι σίγουρα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. Βρίσκεται σε ύψος 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και συνήθως φιλοξενεί επτά αστροναύτες από όλο τον πλανήτη, οι οποίοι παραμένουν εκεί για αρκετούς μήνες.
Πώς περνάει λοιπόν η μέρα ενός αστροναύτη; Καταρχάς, ο σταθμός ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τον πλανήτη μας σε περίπου 90 λεπτά. Άρα, οι αστροναύτες βλέπουν τον Ήλιο να «ανατέλλει» και να «δύει» 16 φορές μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Παρ’ όλα αυτά, ακολουθούν τη ζώνη ώρας GMT (του Greenwich) και ξεκινούν τη μέρα τους στις 6 το πρωί.
Μετά το πρωινό ξύπνημα, οι αστροναύτες φροντίζουν την προσωπική τους υγιεινή. Όμως είναι αδύνατο να υπάρχει τρεχούμενο νερό σε συνθήκες μικροβαρύτητας, γιατί απλώς θα πήγαινε παντού! Έτσι οι αστροναύτες χρησιμοποιούν νωπές πετσέτες για να πλένονται και σαμπουάν σε ειδικά διαμορφωμένες συσκευασίες. Το βούρτσισμα των δοντιών πραγματοποιείται με χρήση οδοντόκρεμας που τρώγεται, μιας και δεν υπάρχουν νιπτήρες για να ξεπλύνουν οι αστροναύτες τα δόντια τους.
Σε ό,τι αφορά το φαγητό, πολλά γεύματα βρίσκονται σε ειδικές συσκευασίες, στις οποίες οι αστροναύτες προσθέτουν νερό ώστε να τα καταναλώσουν. Άλλα τρόφιμα καταναλώνονται αυτούσια, όπως στη Γη. Αποφεύγονται όμως τα τρόφιμα που διαλύονται εύκολα, μιας και θα υπήρχε ο κίνδυνος να διασκορπιστούν στον σταθμό.
Οι τουαλέτες του σταθμού διαφέρουν αρκετά από αυτές που γνωρίζουμε στη Γη μιας και είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να ρουφάνε τα υλικά σαν ηλεκτρικές σκούπες.
Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περνούν τη μέρα τους πραγματοποιώντας πειράματα σε διάφορα είδη ζώων και φυτών, ώστε να μελετηθεί η ανάπτυξή τους σε περιβάλλον μικροβαρύτητας. Επίσης, φροντίζουν για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του σταθμού. Πολλές φορές είναι αναγκαίο να πραγματοποιήσουν τους περίφημους «διαστημικούς περιπάτους», δηλαδή να βγουν στο διάστημα για να επιδιορθώσουν τμήματα ή να εγκαταστήσουν νέα μηχανήματα στο εξωτερικό του σταθμού.
Η ψυχολογική πίεση στην απομόνωση του διαστήματος μπορεί να είναι μεγάλη. Για αυτό οι αστροναύτες μπορούν να έχουν μαζί τους μερικά προσωπικά αντικείμενα, όπως βιβλία και μουσικά όργανα, ώστε να περνούν ευχάριστα τον ελεύθερό τους χρόνο. Επίσης, έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και μπορούν να επικοινωνούν με αγαπημένα τους πρόσωπα που βρίσκονται στη Γη.
3. Υγεία
Το ανθρώπινο σώμα είναι προσαρμοσμένο στο γήινο βαρυτικό πεδίο. Επομένως, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι μύες και τα οστά των αστροναυτών σταδιακά αποδυναμώνονται. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αθλούνται καθημερινά για τουλάχιστον 2 ώρες. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός διαθέτει τρία όργανα γυμναστικής κατασκευασμένα για να χρησιμοποιούνται σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Τα όργανα αυτά είναι ένα στατικό ποδήλατο, ένας διάδρομος γυμναστικής και ένα όργανο γυμναστικής με βάρη.
Εκτός από τα προβλήματα στα οστά και τους μύες, η μακροχρόνια παραμονή στο διάστημα μπορεί να επιδεινώσει μόνιμα την όραση των αστροναυτών, ενώ η αυξημένη ακτινοβολία που προέρχεται από το διάστημα μπορεί να αλλοιώσει το DNA των κυττάρων τους.
Επίσης, το καρδιαγγειακό σύστημα των αστροναυτών επηρεάζεται από το περιβάλλον μικροβαρύτητας, με την καρδιά να εξασθενεί και να παίρνει σταδιακά ένα πιο σφαιρικό σχήμα.
Πολλά από τα προβλήματα υγείας φαίνεται να αντιμετωπίζονται μετά την επιστροφή των αστροναυτών στη Γη. Όμως σε μεγάλα διαστημικά ταξίδια ή κατά την παρατεταμένη διαμονή στη Σελήνη ή τον Άρη αυτή η επιλογή δε θα υπάρχει.
4. Άλλες δυσκολίες των διαστημικών ταξιδιών
Η καθημερινότητα των αστροναυτών είναι απαιτητική στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες του προγράμματος Apollo στις αποστολές στη Σελήνη.
Σε κάθε επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος συμμετείχαν τρεις αστροναύτες, οι οποίοι βρίσκονταν κυρίως στον θαλαμίσκο, για 8 έως 12 ημέρες. Ο θαλαμίσκος ήταν σχετικά μικρός και οι αστροναύτες δεν είχαν μεγάλη ελευθερία κινήσεων. Όμως, το σκάφος στο οποίο παρουσιάζονταν οι περισσότερες δυσκολίες ήταν η σεληνάκατος.
Στη σεληνάκατο εισέρχονταν δύο αστροναύτες, οι οποίοι θα περπατούσαν τελικά στην επιφάνεια της Σελήνης. Στην πρώτη αποστολή προσσελήνωσης, την αποστολή Apollo 11, oι δύο αστροναύτες παρέμειναν στην επιφάνεια της Σελήνης για ένα εικοσιτετράωρο περίπου. Μέσα σε αυτό το διάστημα προβλεπόταν χρόνος για ξεκούραση και ύπνο στη σεληνάκατο. Όμως, η σεληνάκατος είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά και μικρή, χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για την άνετη παραμονή των αστροναυτών σε αυτήν. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος του χώρου καταλαμβανόταν από όργανα και εργαλεία τα οποία ήταν απαραίτητα για την αποστολή.
Έτσι, οι αστροναύτες δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ κατά την προσπάθειά τους να κοιμηθούν, διότι ήταν στριμωγμένοι και φορούσαν ρούχα που δεν τους προσέφεραν άνεση. Το φως που προερχόταν από τη Σελήνη και οι θόρυβοι από την ίδια τη σεληνάκατο καθιστούσαν την ξεκούρασή τους ακόμα πιο δύσκολη. Για αυτό, στις μεταγενέστερες αποστολές η NASA πραγματοποίησε βελτιώσεις στον σχεδιασμό του σκάφους, ώστε να είναι πιο άνετη η διαβίωση των αστροναυτών.
Ένα ακόμα περιστατικό που δείχνει τη δυσκολία της διαβίωσης στο διάστημα, ήταν αυτό που συνέβη στην αποστολή Apollo 8. Καθώς το σκάφος ταξίδευε στο διάστημα, ο αστροναύτης Frank Borman αρρώστησε και έκανε εμετό και διάρροια. Χωρίς τη βαρύτητα να έλκει τα πράγματα προς τα κάτω, τα υγρά άρχισαν να αιωρούνται και διαχωρίστηκαν σε μικρές σφαιρικές μπαλίτσες, τις οποίες οι αστροναύτες προσπαθούσαν εναγωνίως να πιάσουν με ειδικά χαρτομάντηλα.
Ο αστροναύτης William Anders θυμάται ότι η μυρωδιά ήταν τόσο δυσάρεστη, που χρειάστηκε να φορέσει τη μάσκα οξυγόνου για να μην έρθει εμετός και στον ίδιο. Τελικά, έπαψε να υποφέρει όχι επειδή έφυγε η μυρωδιά, αλλά επειδή απλώς τη συνήθισε.
Σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική ζωή των αστροναυτών, αυτή, σύμφωνα με τη NASA, είναι απλώς ανύπαρκτη. Πέρα από τις πρακτικές δυσκολίες που θα είχε η σεξουαλική πράξη στο διάστημα, η έκκριση υγρών και ιδρώτα θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.
Σε αρκετές δεκαετίες από τώρα, όταν ο άνθρωπος θα ταξιδεύει σε μακρινούς προορισμούς που θα απέχουν πολλούς μήνες ή χρόνια, όλα αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να έχουν λυθεί. Εξάλλου, η παραμονή σε μια διαστημική αποικία, προϋποθέτει την ψυχολογική και σωματική υγεία των αποίκων, αλλά και τη δυνατότητα αναπαραγωγής του είδους μας.
Κλείνοντας, μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των αστροναυτών είναι να κοιτάζουν τη Γη από ψηλά. Σύμφωνα με τα λόγια του αστροναύτη Scott Kelly, η Γη μας καλύπτεται από ένα υπερβολικά λεπτό στρώμα ατμόσφαιρας που μοιάζει πολύ εύθραυστο και οφείλουμε να το προστατεύσουμε.
Το κείμενο του επεισοδίου βασίστηκε στα εξής τρία κείμενα της Μαριλίνας Γκόνη:
α. Πώς ζουν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;
https://www.astronio.gr/zoi-ston-iss/
β. Η στιγμή της εκτόξευσης όπως τη βιώνουν οι αστροναύτες:
https://www.astronio.gr/ektoksefsi-pos-einai-gia-tous-astronautes/
γ. Η ζωή ενός αστροναύτη μακριά από τη Γη:
https://www.astronio.gr/zoi-astronauti-makria-apo-ti-gi/
Εγκύκλιος για το νέο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων
Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι με τις διατάξεις του ν. 5056/2023 (Α΄163) επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης των δήμων, με παρεμβάσεις στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας των αιρετών οργάνων των δήμων και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.
Οι αλλαγές αυτές, οι οποίες θα εφαρμοστούν από την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου1, συνδέονται κυρίως με:
➢ την ανάγκη εναρμόνισης του συστήματος διακυβέρνησης των δήμων με την εφαρμογή του νέου πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος που θεσπίστηκε με το ν. 4804/2021 (Α’ 90),
➢ την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του τρόπου συγκρότησης και λειτουργίας των δημοτικών αρχών,
➢ την κατάργηση της εκτελεστικής επιτροπής και της επιτροπής διαβούλευσης, καθώς και την αντικατάσταση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής, με ενοποίηση των αρμοδιοτήτων τους, σε ένα νέο όργανο, τη δημοτική επιτροπή,
➢ την επέκταση της δημοτικής περιόδου από τα τέσσερα στα πέντε έτη,
➢ τον εξορθολογισμό στην κατανομή της αυτοδιοικητικής ύλης, με την επαναφορά στο νομικό πρόσωπο του εκάστοτε δήμου αρμοδιοτήτων των 500 δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των πάνω από 600 σχολικών επιτροπών και των κοινωφελών επιχειρήσεων που καταργούνται.
Ειδικότερα, με την παρούσα εγκύκλιο παρέχεται ενημέρωση για τις βασικές αλλαγές που επήλθαν με τις διατάξεις του ν. 5056/2023, καθώς λεπτομερής ανάλυση θα ακολουθήσει με την έκδοση εξειδικευμένων εγκυκλίων, επί των ακόλουθων θεμάτων.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες
Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...
-
Σε λίγους είναι γνωστή η φυσιογνωμία του John Nash Jr. Στους λίγους έγινε γνωστή από την αντίστοιχη κινηματογραφική τανία που παρουσίασε σ...
-
Με την αποδοχή της βοήθειας, η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί υποστηρίζει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, προαναγγέλλοντας την αποστολή ξένων...
-
Οι επόμενες δημοτικές και περιφρειακές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές το 2014. Όπως ορίζει ο ''Καλλικράτης'' οι ...
-
ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ 1.Θα καταργούσαν το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο Υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο, οι όροι του οποίου έγιναν α...
-
Πολύ σύντομα, μέσα στον επόμενο μήνα, ανοίγει και το θέμα του νέου εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώσει το ζήτημα αυ...
-
51) ΑΘΗΝΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Α1 ΒΑΦΕΙΟΧΩΡΙΟΥ 8 ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΙΑΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Α1 ΚΗΦΙΣΙΑΣ 43 ...
-
Επιστήμη και επιστήμονες Einstein και Szilárd H επιστήμη, ως αέναος αγώνας του ανθρώπου για την κατάκτηση της γνώσης, με την...