Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Η εικόνα των τραπεζών στο 9μηνο

Διαβάζουμε πολλά για τις επιδόσεις των τραπεζών ως επιχειρήσεις. Πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν αυτές τις επιδόσεις ως βασική παράμετρο στην εξέλιξη της εθνικής οικονομίας. Σχόλια άπειρα άλλα ακριβή και άλλα παραπλανητικά ίσως εσκεμένα ίσως και ακούσια. Η πολιτική διόπτρα διαβάζει με όποιο τρόπο βολεύει την περίσταση. Εμείς σήμερα δημοσιεύουμε τις οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών στο εξάμηνο. Να σημειώσουμε ότι το σύστημα βρίσκεται κοντά στις τράπεζες, στηρίζει με πολλά εργαλεία την λειτουργία των τραπεζών πολλές φορές μάλιστα εις βάρος των πελατών τους.
Η εκτίμηση και η ανάγνωσή μας είναι η εξής. Τα ετήσια κέρδη για το 2023 εκτιμώνται σε 4 δισεκ. αλλά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα αφού η συγκυριακή εκτίναξη του Euribor 3 μηνών στο 3,96% σχεδόν 4% δεν θα κρατήσει για πολύ. Θεωρούμε δίκαιο Euribor 3 μηνών το 2% με 2,5% όπερ σημαίνει ότι το πραγματικό P/E είναι περίπου 6,6 με 7 και όχι 4,5 Οι τράπεζες εμφάνισαν μια διαφοροποίηση… με την Eurobank να ξεχωρίζει εμφανώς αφού θα επιτυγχάνει προσεχώς κέρδη από το εξωτερικό 500 εκατ. Είναι μια εκπληκτική απόδοση αρκεί οι οικονομίες του εξωτερικού να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά. Οι τράπεζες έχουν πλήρως εξυγιανθεί αφού από 80 δισεκ. NPEs πριν 8 με 9 χρόνια έχουν πλέον μόλις 7,9 δισεκ. ευρώ. Η περίοδος αυτή ευνοεί τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους και να μειώσουν το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση. Δίνουμε σημασία όχι τόσο στα κέρδη όσο στα κεφάλαια, αυτά απεικονίζουν πάντα την πραγματικότητα. Μας προκάλεσε κατάπληξη ότι η πιστωτική στασιμότητα για 6 τρίμηνο, ο ρυθμός αύξησης συμβαδίζει με ρυθμό χελώνας και αυτή να έχει το ένα πόδι σε νάρθηκα. Η αλήθεια εδώ είναι ότι οι τράπεζες επαναπαύτηκαν στο Euribor και στα 43 δισεκ. ομόλογα και άλλα assets καρπώνονται τους τόκους και ο δανεισμός παραμένει ισχνός. Με 17,8 δισεκ. ή 18 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία και 26,6 δισεκ. κεφάλαια οι 4 μεγάλες τράπεζες εμφανίζουν P/BV περίπου 0,67 με την Eurobank να βρίσκεται στο 0,80 και να θεωρείται ολίγον ακριβή και την Alpha bank στο 0,55 να θεωρείται ακόμη φθηνή. Έτσι εξηγείται γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περιμένει να αυξήσει το τίμημα η UniCredit από 1,33 σε 1,7 ή 1,8 ευρώ και πρέπει να το αυξήσει για το 9% της Alpha bank. H Ελλάδα διαθέτει ένα τραπεζικό κλάδο με 305 δισεκ. ενεργητικό (Eurobank 80,5 δισεκ. Εθνική 73,9 δισ, Alpha bank 74,4 δισ Πειραιώς 76,98 δισ) με 26,6 δισεκ. που παράγει 4 δισεκ. κέρδη ή 3 δισεκ. κέρδη σε πιο ρεαλιστική βάση. Χρηματιστηριακά δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά από τις τράπεζες αφού το Euribor θα αρχίσει να μειώνεται και όταν αρχίζουν να μειώνονται και τα παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ θα μειωθούν και τα έντοκα έσοδα από ομόλογα. Με όρους μερισμάτων οι μέτοχοι σε 4 δισεκ. κέρδη και με όρο ότι θα διανεμηθεί το 22% με 25% των κερδών σημαίνει 900 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ κέρδη που θα διανεμηθούν την Άνοιξη του 2024. Π.χ. η Eurobank θα διανείμει 0,10 ευρώ ανά μετοχή μέρισμα. Ένα συμπέρασμα είναι βέβαιο. Οι τράπεζες δεν στηρίζουν τις επιδόσεις τους στην βασική τους λειτουργία στο οικονομικό σύστημα. Τα κέρδη τους σημειώνονται από....προμήθειες και από το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Οι πολίτες δεν βλέπουν την τράπεζα ως εργαλείο για την οικονομική τους ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις δύσκολα θα χτυπήσουν την πόρτα των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...