Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 12 με τίτλο :


«Νέα Δημοκρατία: Ευθύνες στον πρωθυπουργό για το αδιέξοδο»


Προσωπικές ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου αποδίδει η Ν. Δ/ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στη χώρα κατηγορώντας τον ευθέως για ανικανότητα στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν πως, παρά τα τέσσερα σχέδια σωτηρίας, το Μνημόνιο τον Μάιο του 2010, την απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και τα χαμηλότερα επιτόκια τον Μάρτιο του 2011, το Μεσοπρόθεσμο τον Ιούνιο του 2011 και την απόφαση της 21ης Ιουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να μιλά για την ανάγκη να παλέψουμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, κάτι που αποδεικνύει το αδιέξοδο της πολιτικής του. Παράλληλα, τα spreads , τα οποία παρέλαβε στις 130 μονάδες, έχουν πλέον ξεπεράσει τις 2.000 με αποτέλεσμα η έξοδος στις αγορές να έχει μετατεθεί στο απώτερο μέλλον, η ύφεση να έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη και η ανεργία να έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Στη Ν. Δ. επικρίνουν τον πρωθυπουργό καταρχάς, γιατί οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο, καθώς το 2009 ματαίωσε «ώριμες» δημόσιες εισπράξεις του 2009, μετέφερε εισπράξεις του 2009 στο 2010 και μετέθεσε πληρωμές του 2010 στο 2009, ενώ έχασε κάθε έλεγχο στα έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ήταν 1,1 δις ευρώ σε σχέση με το 2008, μόνο το τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα επιπλέον 2 δις ευρώ. Παράλληλα ενσωμάτωσε στα ελλείμματα και στα χρέη εγγυήσεις των ΔΕΚΟ, ενώ άργησε χαρακτηριστικά να πάρει μέτρα. ΣΕ αυτή τη λογική στη Ν. Δ. επισημαίνουν, πως , τον περασμένο Οκτώβριο, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ , κ. Σμάγκι, υπογράμμισε ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε διορθωτικές δράσεις από το φθινόπωρο του 2009, θα μπορούσε να αποφύγει την κρίση χρέους και το δραστικό πρόγραμμα προσαρμογής». Μέσα σ ε όλα αυτά, με συνεχείς δηλώσεις τους τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και τα κυβερνητικά στελέχη απαξίωναν την Ελλάδα περιγράφοντας ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον και πανικοβάλλοντας τις αγορές… Ακόμα όμως και όταν οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο, ο πρωθυπουργός δεν το διαπραγματεύθηκε και δέχτηκε ένα λανθασμένο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής (νέοι φόροι και οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων) ενώ όσες διαρθρωτικές αλλαγές είχε ανάγκη η χώρα και στήριξε η Ν . Δ. – αντίθετα με ό,τι είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ- δεν είχε την τόλμη να τις προωθήσει και να τις υλοποιήσει , όπως είναι για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις. (το άρθρο συνεχίζεται…)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 3 με τίτλο :


«Ο Σαμαράς είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους από τον Ιούλιο»


«Η Λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας. Η εκφορά της και μόνο μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα και να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αυτό ισχύει σε όλες τις εκδοχές της, είτε στην ελληνική είτε στην αγγλική». <Με αυτά τα λόγια που είχε πει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς από τον Ιούλιο απαντά η Νέα Δημοκρατία στο θρίλερ που παίζεται τις τελευταίες ώρες με το ενδεχόμενο ελεγχόμενης ή μη χρεοκοπίας. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε επισημάνει από τότε τους κινδύνους, διαφωνώντας κάθετα με τη συμμετοχή ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων για τέσσερις κυρίως λόγους:


1. Γιατί αυτό θα οδηγούσε σε «επιλεκτική χρεοκοπία»


2. 2. Γιατί η «επιλεκτική χρεοκοπία» θα δημιουργήσει πολύ αρνητική ψυχολογία μέσα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκληθούν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην πραγματική οικονομία


3. Η οποιαδήποτε μορφής «χρεοκοπία» σε κάποια ΄χώρα μέλος της ευρωζώνης και οι συνέπειές της είναι άγνωστες σε όλους και αβέβαιες για όλους, ενώ παράλληλα, δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας σε αυτές τις περιπέτειες.


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημερωνόταν συνεχώς για τις εξελίξεις και όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλη αυτή την ιστορία κάνοντας τον υπέρτατο εκβιασμό απέναντι στην κοινωνία για να δικαιολογήσει την «αγριότητα» των μέτρων και τις απολύσεις που ετοιμάζει, αυτά τα «κολπάκια» δεν πρόκειται να περάσουν. Αν δε, στη χειρότερη εκδοχή, η αμέλεια και η ανευθυνότητά της έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια, τότε οι ευθύνες της απέναντι στον τόπο ταυτίζονται με ένα «διαρκές έγκλημα» σε βάρος της Ελλάδας… (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ναυτίλος» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 10


Όλααλά στα σχολεία (και ) για την κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου- τι χαρά, όλα ειν’ ωραία, εμείς και η παρέα, η πιο τρελή χρονιά….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...