Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Προς πολιτική λύση διαφαίνεται - Η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Παπανδρέου παραιτείται αλλά παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συγκροτείται μεταβατική κυβέρνηση με την ΝΔ

Ρεύμα υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δημιουργείται υπό τον αυστηρό και μοναδικό όρο άμεσα να συγκροτηθεί μεταβατική κυβέρνηση σε συνεργασία με τη ΝΔ, ώστε να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση, να εκταμιευθεί η 6η δόση των 8 δισ ευρώ και στη συνέχεια να προκηρυχθούν εκλογές. Κατ' ουσίαν, η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της πρότασης Σαμαρά για σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η ομιλία Παπανδρέου στην βουλή σήμερα επισπεύδεται για τις 8 το βράδυ και προφανώς θα ανακοινώσει τα σχέδια του.



Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παπανδρέου θα αποδεχθεί να υποβάλλει την παραίτηση του από πρωθυπουργός αλλά θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ για μεταβατική κυβέρνηση. Ωστόσο ακόμη υπάρχουν στελέχη που προτείνουν στον Παπανδρέου τακτικό ελιγμό δηλαδή να προχωρήσει άμεσα σε πρόωρες εκλογές και έτσι να αποφύγει και την ψήφο εμπιστοσύνης.
Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι φωνές για μεταβατική κυβέρνηση, με πρόσωπο κοινής αποδοχής στην ηγεσία πληθαίνουν. Οι πιέσεις προς τον Πρωθυπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, να προχωρήσει στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και να παραιτηθεί εντείνονται.


Ήδη με επιστολή του, ένα από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος θέτει τελεσίγραφο προς τον Πρωθυπουργό: Ή προχωράς στη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ή αποχωρώ. "Εάν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές", δηλώνει ο κ. Λοβέρδος.


Αποσαφήνιση προθέσεων ζητεί με τη σειρά του και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκης. "Αν έστω στο παραπέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους, δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία η οποία μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί παρωδία", ξεκαθαρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.


"Η απόσυρση της πρόθεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος αλλάζει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχα λάβει τις αποφάσεις μου τις προηγούμενες μέρες και με δικαιώνει. Είναι όλα ρευστά και δεν μπορώ να λάβω τώρα τις τελικές μου αποφάσεις" δήλωσε η Ε. Καϊλή, επισημαίνοντας πως γνώμονάς της είναι το εθνικό συμφέρον. "Πρέπει να υπάρξει συνεργασία. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του", τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.


"Η αποψινή ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι εντολή για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Οδ. Βουδούρης. "Είναι παράδοξο να καλούνται οι βουλευτές να στηρίξουν μία κυβέρνηση που έχει πάψει να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας", πρόσθεσε.


Σε δήλωση της η Α. Γκερέκου ανέφερε ότι στηρίζει τον Γ. Παπανδρέου. "Αδυνατώ να δω άλλον τρόπο για να βγει η χώρα από το πλήρες αδιέξοδο", δήλωσε η κ. Γκερέκου.


Βάσω Παπανδρέου: Δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά για ψήφο εντολής για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.


Χρ. Πρωτόπαππας: Απαιτείται κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Εκλογές δεν μπορούν να γίνουν σήμερα.


Τ. Δημητρουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ): Θα δώσω ψήφο εμπιστιοσύνης στην κυβέρνηση.


Λ. Κατσέλη (ανεξάρτητη βουλευτής): Λύση οι εκλογές. Περιμένω να ακούσω τον Πρωθυπουργό για να αποφασίσω τη στάση μου.


Δ. Λιντζέρης (ΠΑΣΟΚ): Αναμένω αποσαφήνιση των αποφάσεων του Πρωθυπουργού.


Β. Γιουματζίδης (ΠΑΣΟΚ): Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στον Γ. Παπανδρέου.


Στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα ταχθεί και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λ. Μίχος.


Tην ίδια ώρα, στο στρατόπεδο της ΝΔ υπάρχει αυξημένη οργή και δυσαρέσκεια για τη στάση του κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της ΝΔ. Αντ. Σαμαράς εμμένει στις θέσεις του για παραίτηση Παπανδρέου, συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, διάρκειας 6-7 εβδομάδων, με στόχο την κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης και τη διενέργεια εκλογών.

Αρχηγική εμφάνιση Λοβέρδου
Ακολουθεί η επιστολή του κ. Λοβέρδου:


"Την Τετάρτη το βράδυ ζήτησα από τη Βουλή ως Υπουργός Υγείας στήριξη της πρότασης του Πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας προς την Κυβέρνηση. Την προηγούμενη μέρα στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχα υποστηρίξει με ένταση ότι το δημοψήφισμα με θέμα σχετικό τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου θα ήταν, ή θα ερμηνευόταν στην Ελλάδα, αλλά κυρίως διεθνώς, ως αμφισβήτηση της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ως αμφισβήτηση του ευρώ.


Στην χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού άκουσα την εισήγηση του Πρωθυπουργού με βάση την οποία: α) αποσύρουμε τα περί δημοψηφίσματος, β) δρομολογούμε τις διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και γ) ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης για να μην μείνει η χώρα με τα καυτά προβλήματά της για κάποιο χρόνο χωρίς κυβέρνηση και για να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε χαοτική πολιτική κρίση. Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό, τοποθετήθηκα, συμφωνώντας με την εισήγηση του προσθέτοντας, μεταξύ πολλών άλλων, πως η αναζήτηση συναινετικής πολιτικής λύσης θα προηγηθεί της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και αμέσως μετά από αυτή οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν άμεσα και θα είναι αποτελεσματικές. Δεν νοείται είπα να θεωρηθεί πως υποκλέπτουμε την ψήφο της Βουλής για να γαντζωθούμε στις καρέκλες μας. Δηλαδή, είπα, δεν νοείται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης να παραμένουμε ως Κυβέρνηση κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί.


Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου ότι η λάθος πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα έφερε την Ελλάδα στη θέση να της υπαγορευθεί ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το ερώτημα του, αλλ ά και η συσχέτιση της απάντησης του λαού με την πτώχευση της χώρας. Δεν υπάρχουν λόγια για να αξιολογηθεί η περίσταση αυτή.


Επειδή ανάμεσα στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής μεσολάβησε η συνεδρίαση της ΚΟ, στην οποία τίποτα σχετικό δεν αναφέρθηκε και ανησυχώντας για τις εξελίξεις που δεν σχετίζονται μόνο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αλλά που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και το ευρώ, συμπληρώνω το αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, στο οποίο προφανώς και εμμένω με τη δήλωσή μου πως αν δεν υπάρξουν αμέσως κινήσεις προς την κατεύθυνση της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα έχω σχέση με αυτές τις πολιτικές διεργασίες ούτε θέση μέσα σε αυτές.


Ως γνωστόν σύμφωνα με το Σύνταγμα η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση δεν δίνεται υπό προϋποθέσεις, ή ακυρωτικές αιρέσεις. Προφανώς και δεν θέτω προϋποθέσεις ως προς την ψήφο μου κάνω, όμως, γνωστό το πολιτικό σκεπτι κό με βάση το οποίο λειτουργώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...