Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΛΟΣ Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Εδώ τελείωσε η σειρά κάποιων άρθρων που αποφασίσαμε να γράψουμε με θέματα βασικά τις τρέχουσες εξελίξεις.
Θεωρούμε ότι από την Δευτέρα αρχίζει μια άλλη περίοδος εξαιρετικά κρίσιμη και πλούσια σε γεγονότα.
Ελπίζουμε ότι η χώρα θα ξεφύγει από τις δυσκολίες της οικονομίας και να δοθούν ανάσες ζωής στον πολύπαθο αυτό λαό για τον οποίο κόπτονται άπαντες.
Αυτά που αναρτήσαμε ελπίζουμε να βοήθησαν την σκέψη και την γνώση σας ώστε να είστε προσεκτικοί και βαθιά σκεπτόμενοι. 
Να μην παρασυρθούμε από λαϊκισμούς και υποσχέσεις, οι οποίες δεν θα έχουν καμιά εφαρμογή.
Είπαμε ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη ενώ στον λαό δεν φθάνουν όλα τα γεγονότα και με αντικειμενικότητα.
Η δική μας παρουσία θα λείψει.
Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά.

ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

1. ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΠΕΥΔΕΙ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ;

2. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ;

3. ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ;

4. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.;

5. ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ;

6. ΑΝ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ Ή ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ;

7. ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ; ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ;

8. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ;

Οι ερωτήσεις απευθύνονται στον ΣΥΡΙΖΑ διότι από την πλευρά της συγκυβέρνησης είναι όλα γνωστά αφού έχει ξεδιπλωθεί πλήρως το επόμενο βήμα και το πρόγραμμα των στόχων.
Συνάμα δεν είδαμε πουθενά θέσεις σαφείς στα παραπάνω ερωτήματα από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Μπορεί να πάρουμε τις απαντήσεις στην σύντομη προεκλογική περίοδο.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΡΙΣΙΜΗ. ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΕΣ. ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ζούμε μια από τις χειρότερες περιόδους της μεταπολεμικής Ευρώπης. Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη ενώ ορισμένες εξελίξεις θυμίζουν την προπολεμική περίοδο της δεκαετίας του 1930.
Ενδείξεις προς αυτή την εξέλιξη υπάρχουν μόνο που δεν δημοσιεύονται για να φθάσουν σε όλους.
Θα αναφέρουμε ένα γεγονός, πιθανότατα άγνωστο στους πολλούς.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε συνάντηση πάρα πολλών υψηλών προσωπικοτήτων στην Γερμανία και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη με ερέθισμα τα γεγονότα στην Ουκρανία. Υπήρξε ανακοίνωση με τις υπογραφές 60 από τις προσωπικότητες αυτές, Αναλυτές, πολιτικοί, εκπρόσωποι του τύπου, στρατιωτικοί, επικεφαλής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
Κατέγραψαν την αιχμηρή πολιτική της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας και την σχετική αδράνεια της ΕΕ.
Το θέμα συνδυάστηκε και με τις οικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρώπης αφήνοντας έντονες αιχμές για τις πολιτικές που ασκεί η Γερμανική κυβέρνηση. Έμμεσα τέθηκε το ζήτημα της σκληρής λιτότητας που έφερε μεγάλες μάζες του πληθυσμού σε επικίνδυνα όρια αντοχών. Μια κοινωνική επανάσταση είναι πιθανή κάτω από τις πιέσεις που ασκούνται στους λαούς.

Όλα αυτά αποτέλεσαν κύρια θέματα προβληματισμού ενώ όλοι συμφώνησαν ότι η διαφαινόμενη κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. 
Ζήτησαν από όλες τις πλευρές να υπάρξει νηφαλιότητα και να εργαστούν όλοι με στόχο την διασφάλιση της ασφάλειας και της ηρεμίας στην Ευρώπη. Ζητούν από την Γερμανία και την κ. Μέρκελ να συμμετάσχει ενεργά προς την κατεύθυνση αυτή ενώ ζήτησαν ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στην διαμόρφωση μιας θετικής εξέλιξης. Κάλεσαν την Ρωσία να χαμηλώσει τους τόνους και να συμβάλλει ενεργά ώστε να ξεπεραστεί η οποιαδήποτε κρίση τονίζοντας ότι η Ευρώπη να μπει και πάλι σ΄ένα πόλεμο μόλις λίγα χρόνια μετά από τον καταστροφικό Β΄παγκόσμιο πόλεμο.

Έχουμε τον κατάλογο αυτών των προσωπικοτήτων αλλά δεν είναι η ουσία τα ονόματα όσο η πρωτοβουλία και η καταγραφή των γεγονότων.

Δημοσιεύσαμε την είδηση διότι συνδέσαμε και τις εξελίξεις στην χώρα μας σε πολιτικό επίπεδο και αν σκεφθεί κανείς τις δράσεις των ισλαμιστών στο χώρο της Ευρώπης θα μπορεί να ακολουθήσουν σειρά σεναρίων με πολύ αρνητικές εξελίξεις στον χώρο μας. Θεωρούμε ότι εμείς αποτελούμε μια μικρή συνιστώσα στην διαμόρφωση νέων εξελίξεων στην πλανήτη μας.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2015. ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Και το 2015 θεωρείται χρονιά των αναπτυγμένων αγορών αφού η Αμερικανική αγορά ξεχώρισε ακόμη μια φορά ως αναπτυξιακός πόλος. Τονίζουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ανέστειλε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι αναταράξεις από οικονομικής και γεωπολιτικής άποψης που σημειώθηκαν στην Ουκρανία, Συρία και Ισλαμικό κράτος δεν φαίνεται να επηρέασαν την παγκόσμια οικονομία.
Η ομάδα BRIC συνέχισε να προβληματίζει αφού παρουσίασε επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η μείωση των τιμών του πετρελαίου, αρκετά σημαντική, κυρίως το β΄εξάμηνο του 2014 είναι δυνατόν να αποτελέσει θετικό παράγοντα στην επιτάχυνση της οικονομίας, βασικά στις χώρες όπου εισάγουν πετρέλαιο, ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ, Ιαπωνία κλπ. με δεδομένο ότι ο ΟΠΕΚ δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.
Οι εξαγωγείς πετρελαίου (Ρωσία, Νορβηγία, Νιγηρία, Αλγερία, Βενεζουέλα, Καναδάς) αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά. Ασφαλώς εξαιρούνται οι χώρες Αραβικά Εμιράτα, Κουβέϊτ, Ιράκ, Ιράν, όπου το κόστος παραγωγής είναι εξαιρετικά χαμηλό αναμένεται να επηρεαστούν λιγότερο αρνητικά.
 Οι ΗΠΑ, ως βασικός κινητήρας της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να ωθήσει τα οικονομικά σε ταχύτερους ρυθμούς ενώ η FED είναι πιθανόν να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μετά το β΄τρίμηνο του 2015. 
Η Κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να μην αυξήσει τα επιτόκιά της επειδή έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ.

Λέγονται αυτά διότι οι πολιτικές που εξαρτώνται από τις τιμές των βασικών αγαθών, τις εισαγωγές σε σχέση με τις εξαγωγές και η νομισματικές πολιτικές έχουν άμεση επίπτωση στις χρηματιστηριακές αγορές, στις τιμές των τίτλων και στο ενδιαφέρον των επενδυτών όπως και στην οικονομία των επιχειρήσεων.

Στην Ευρωζώνη η μικρού μεγέθους ανάκαμψη της περιφέρειας καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ (αγορές καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων) φαίνεται να μην επηρεάζουν σημαντική ώστε να ανατραπεί η βασική ακολουθούμενη Γερμανική πολιτική της λιτότητας.
Η μείωση των βασικών επιτοκίων (0,05%) και των αρνητικών καταθέσεων φαίνεται να μην φέρνουν την πολυπόθητη ανάπτυξη στο αναμενόμενο, τουλάχιστον, βαθμό. Να λάβουμε, επίσης, υπ΄όψη μας τις αποπληθωριστικές τάσεις που φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τις οικονομίες.
Υπάρχει ερωτηματικό κατά πόσο η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αγορά εταιρικών ομολόγων (QE) με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.
Ένας σημαντικός κίνδυνος που διαφαίνεται είναι η εμφάνιση κοινωνικών εντάσεων, με βασική αιτία την ανεργία. Η Γαλλία και Ιταλία φαίνεται να είναι πιο κοντά στον κίνδυνο αυτό. Και οι δυο χώρες είναι στις πρώτες θέσεις των ισχυρών της οικονομίας στην ΕΕ.

Αναφορικά τώρα με την χώρα μας, μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης κι επομένως ασκεί και άμεσα και έμμεσα επιρροές στις οικονομίες και των άλλων χωρών. Η επιβράδυνση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο πιθανών εκλογών άμεσα και ταυτόχρονα άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας εγείρει ερωτηματικά για την δρομολογούμενη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των τρεχόντων προγραμμάτων χρηματοδότησης.
Δεν έχει τόσο μεγάλη βαρύτητα αυτές καθ΄αυτές οι εκλογές όσο η αλλαγή της πολιτικής που εν πολλοίς δεν έχει αποσαφηνιστεί σε πολλά σημεία της. Το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρ΄όλο που έχει καταγραφεί  ως αριστερής αντίληψης κόμμα, εμφανίζεται να θέλει να εφαρμόσει πολιτικές εντός της Ε.Ε.  Στόχος φαίνεται να είναι η επιβολή νέων πολιτικών μέσα από την δύναμη της ίδιας της παρουσίας της χώρας στα Ευρωπαϊκά όργανα. Θεωρεί ακόμη ότι οι αλλαγές πολιτικών είναι ζητούμενο και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης κι έτσι ευελπιστεί να επιτύχει να βάλλει τέλος στην πολιτική της λιτότητας, κόντρα στους στόχους της Γερμανικής επιβλητικής πολιτικής.
Η ενδεχόμενη νέα κατάσταση είναι άγνωστο κατά πόσο θα φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα αλλά και οι ίδιες οι χώρες της Ευρωζώνης είναι αδύνατο να το προβλέψουν.
Παρ΄όλο που στην αρχή του 2014 η χώρα μας παρουσίασε ισχυρά θετικές εντυπώσεις και με την προεδρία που άσκησε στην ΕΕ και έβγαλε την χώρα από την απομόνωση η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας που ήλθε με τις ευρωεκλογές συνεχίστηκε με την επίσπευση των προεδρικών εκλογών ώθησαν επενδυτές σε ισχυρές ρευστοποιήσεις τίτλων ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων κυρίως των τριετών να αυξηθούν επικίνδυνα κοντά στο 11%.
Για το 2015 αν η πολιτική αβεβαιότητα εκλείψει τότε όπως προβλέπεται θα έχουμε ανάπτυξη από το β εξάμηνο και ύστερα ενώ παράλληλα θα έλθουν βροχή οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης που θα ωθήσουν τις τιμές ακόμη ψηλότερα.
Εκκρεμεί η έκθεση προόδου της τρόϊκας ύστερα από την τελευταία αποτυχία συμφωνίας και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές πιθανόν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των τίτλων αφού ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον θα ωθήσουν τους ξένους επενδυτές να αποσύρουν τις μετοχικές συμμετοχές σε ισχυρά οικονομικά εταιρείες του χρηματιστηρίου. 
Ένα είναι βέβαιο. Η στροφή του χρηματιστηρίου είτε προς τα άνω είτε προς τα κάτω θα είναι απόρροια των πολιτικών εξελίξεων. 
Στην περίπτωση της ανοδικής πορείας του με θετικές λύσεις στην οικονομία μας ο γ,δ, του χρηματιστηρίου ταχύτατα θα έλθει στα επίπεδα των 1500-1600 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση είναι δυνατόν να δούμε επίπεδα 500-600 μονάδων.

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να σημειώσει ελαφρώς υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2014 στο 3,7% από 3,3%, παρασυρόμενη κυρίως από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ, 2,9% από 2,4%. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας αναμένεται να επιβραδυνθεί από 7,4% το 2014 σε 7,1% το 2015. Μείωση ρυθμών αναμένεται και για την Ιαπωνία, του Η.Βασιλείου κατά 0,7% ενώ η Ευρωζώνη αναμένεται να παρουσιάσει οριακή αύξηση από 0,9% στο 1%.

Στην αγορά των ομολόγων αναμένεται να διατηρηθεί η ίδια εικόνα όπως και το 2014, όπου χαρακτηρίστηκε από υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές. Οι αποδόσεις των ομολόγων το 2014 μειώθηκαν αφού η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων δεν αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους επενδυτές. Η μεταβλητότητα αυτή των ομολόγων έστρεψε το ενδιαφέρον των επενδυτών σε τίτλους υψηλής σταθερότητας που είχε ως αποτέλεσμα την αγορά Γερμανικών ομολόγων κι επομένως την πτώση των αποδόσεών τους στα χαμηλότερα της τάξης του 0,563%.
Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ δεν αναμένεται. Γι αυτό η πολιτική της στράφηκε προς την ποσοτική χαλάρωση. Το εγχείρημα αυτό αν τελικώς επιτύχει θα αναστραφεί το ενδιαφέρον για αγορά τίτλων υψηλότερης απόδοσης παρ΄όλο που η αγορά αυτή φαίνεται να είναι υπερτιμημένη λόγω της υψηλής ρευστότητας στο σύστημα.
Μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την FED και σε συνδυασμό με την ταυτοποίηση της δυναμικής της Αμερικανικής οικονομίας θα ωθήσει το ενδιαφέρον προς τίτλους κυμαινόμενο επιτοκίου σε δολάριο με την απόδοση του 10ετούς να βρεθεί στο 3%.

Σχετικά με τους μετοχικούς τίτλους στις διεθνείς αγορές μετοχών βασική επιλογή θα είναι οι τίτλοι πολυεθνικών εταιρειών (global equity) που σχετίζονται με βασικά αγαθά κατανάλωσης, την υψηλή τεχνολογία και τις μεταφορές. Η διαμορφωμένη κατάσταση της Αμερικανικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα την απόδοση του βασικού βιομηχανικού δείκτη του χρηματιστηρίου S&P στο 25%. Θεωρούμε ότι με τις προϋποθέσεις που αναφέραμε πριν, η άνοδος του δείκτη θα συνεχιστεί ενώ να σημειώσουμε την αύξηση της τιμής του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Στην Ευρώπη αν εφαρμοστεί με επιτυχία η πολιτική   της ποσοτικής χαλάρωσης οι μετοχικοί τίτλοι θα φέρουν αποδόσεις. Θετική χρηματιστηριακή εικόνα θα παρουσιάσουν τα χρηματιστήρια της Ινδίας, του Βιετνάμ, Ν. Κορέα. Για την Κίνα είπαμε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης μπορεί να παρουσιάσουν εμπόδια στις αποδόσεις τίτλων της περιφέρειας.
Ιδιαίτερη περίπτωση είναι η Ιαπωνία όπου οι επιτυχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης χαλάρωσαν το γιεν που είχε και θα έχει θετικές επιπτώσεις στις εξαγωγές της, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία. 

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΟΥΣΙΑ ΙΔΙΑ, ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Δεν βρεθήκαμε στην συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού. Μάθαμε, όμως, τι συνέβη σ΄αυτή την μακρά συνεδρίαση από έγκυρες πηγές και σε βαθμό που να έχουμε άποψη και να κρίνουμε τον προϋπολογισμό για την χρήση του 2015.
Πέραν αυτού έχουμε στα χέρια μας τον προϋπολογισμό, τα έσοδα και τις δαπάνες όπως ακριβώς τον έχουν και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Θα τολμήσουμε να ασκήσουμε την κρητική μας ως πολίτες - δημότες αυτής της πόλης, την οποία πονέσαμε και πονάμε εξίσου με την σημερινή διοίκηση αλλά και με την προηγούμενη.
Η κρητική μας όπως πάντα είναι καλοπροαίρετη και ελπίζουμε συμβουλευτική.

Κατά πρώτον προβληματιστήκαμε αν αξίζει να αναφερθούμε στην ένταση, που δημιουργήθηκε ανάμεσα στον προηγούμενο δήμαρχο και τον σημερινό. Το σκηνικό σύνηθες. Από το παρελθόν γνωρίζουμε την εριστικότητα του προηγούμενου δημάρχου. Πάντα η όποια διαφορετική άποψη εκφρασμένη με κάθε τρόπο αποτελούσε σημείο έναρξης εντάσεων και μάλιστα πολλές φορές κατέληγε σε προσωπικές αιχμές άδικες, ανούσιες και κατώτερης των περιστάσεων και των κανόνων της δημοκρατίας. Αυτά είχαμε εντοπίσει και είχαμε δημοσιεύσει πολλές φορές στο παρελθόν. Μερικοί αναγνώστες θεώρησαν τότε ότι ασκούμε πολιτική εκδίκησης και δικαίωναν έμμεσα τον τότε δήμαρχο. Όμως σιγά αλλά σταθερά, όπως γράψαμε πρόσφατα, αποδομείται αυτή η εικόνα, να μην πούμε ότι ήδη έχει αποδομηθεί. 
Διαβάσαμε μάλιστα σε τοπική ιστοσελίδα ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με την ενημέρωση των δημοτών, (που την κάνουν ανιδιοτελώς), εφόσον ο οποιοσδήποτε και πολύ περισσότερο μια διοίκηση που είχε την ευθύνη της διαχείρισης των δημόσιων πραγμάτων δεν αντέχει στην απλή κρητική. 
Είναι μια αλήθεια αυτό και που την πιστεύουμε κι εμείς κατά το τελευταίο σκέλος της. Δεν θα συμφωνήσουμε στην άποψη, δηλαδή, ότι δεν χρειάζεται να ασχολείται κανείς και να ενημερώνει. Τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να επιτελούν το έργο τους αρκεί να βλέπουν με αντικειμενικότητα τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Το έργο αυτό δεν απευθύνεται στην εκάστοτε εξουσία αλλά στον δημότη, τον άγνωστο δημότη, που δεν έχει την άμεση σχέση με τα γεγονότα και που αποτελεί τροφή σε κάθε κακοπροαίρετο υποψήφιο για την εξουσία. 
Παρασυρθήκαμε ήδη, όμως και ασχοληθήκαμε με την προηγούμενη διοίκηση. 
Θα συμπληρώσουμε το εξής: Το γεγονός και μόνο ότι αντιμετώπιζε την αντιπολίτευση πάντα κάτω από το πρίσμα του ενδεχόμενου της απώλειας της εξουσίας δημιουργούσε πάντα συνθήκες εκτροπής από την ουσία ώστε να προκαλέσει εντυπώσεις και να αποφύγει την πραγματικότητα. 
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικίστικης νοοτροπίας και αλαζονικής πολλάκις συμπεριφοράς είχε το κόστος της, την απώλεια αυτής της πολυπόθητης εξουσίας. Αν τελικά κανείς περιορίζει τον ορίζοντα των ενδιαφερόντων του σε μια ελάχιστη κλίμακα είναι βέβαιο ότι οι συμπεριφορές έχουν μεγαλύτερη ένταση και βαθύτερα τραύματα, κυρίως για την κοινωνία.
Δεν θα μπούμε στην ουσία της άσκησης κρητικής στην προηγούμενη διοίκηση. Ούτε νόημα έχει ούτε και αποτέλεσμα θα φέρει. Δεν πιστεύουμε ότι θα συνετιστεί κανείς και θα κατανοήσει τι συντελέστηκε στα προηγούμενα χρόνια. 
Τώρα γι΄αυτά που κατήγγειλε ο σημερινός δήμαρχος δεν θα πάρουμε εμείς θέση, οφείλει, όμως, να απαντήσει ο προηγούμενος δήμαρχος, ο οποίος να σημειώσουμε αποχώρησε από την συνεδρίαση.
Το αφήνουμε, λοιπόν, αυτό και ελπίζουμε η νέα διοίκηση να μην ακολουθήσει τους ίδιους δρόμους αν και έχουμε αρκετά στοιχεία να πιστεύουμε ότι μάλλον θα έχουμε μια από τα ίδια.

Ας δούμε τώρα τον ψηφισθέντα, κατά πλειοψηφία, προϋπολογισμό του δήμου για το 2015. Μέσα από τις γραμμές του αντιλαμβάνεται κανείς τι σκοπεύει να κάνει τουλάχιστον για ένα χρόνο αλλά μπορεί να δει και τι έγινε την προηγούμενη χρονιά. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια, δεν διακόπτεται επειδή άλλαξαν τα πρόσωπα. Αν αυτό κατανοηθεί θα τιμηθεί και αναλόγως απ΄όλους.

Η πρώτη ματιά, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο π/υ του 2015 δεν φέρνει κάτι νέο, κάποιο φρέσκο, κάτι διαφορετικό. Οι αριθμοί αποδίδουν την πραγματικότητα. Διαβάζοντας τα μεγέθη του, παρατηρούμε ότι δεν πρόκειται η πόλη να δεχθεί κάποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις. 
Τα ποσά φαίνονται να είναι τόσο ίδια με την προηγούμενη χρονιά που μπορούμε να υποθέσουμε ότι έγινε μια απλή αντιγραφή όχι στα προϋπολογισθέντα της αλλά στα υλοποιηθέντα της. Κι αυτό είναι ακόμη χειρότερο, θα λέγαμε.
Απουσιάζουν δομές τεχνικού προγράμματος. Δεν φαίνεται να μπαίνει κάποιος στόχος, να υπάρχει κάποια κατεύθυνση, να υπάρχουν αν μη τι άλλο μελέτες με συγκεκριμένους στόχους.

Η δεύτερη ματιά πέφτει στο σύνολο του προϋπολογισμού. Βρίσκεται στο ύψος των 20,8 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου αυξημένος κατά 1 εκατομμύριο σε σχέση με αυτό του 2014.

Προσέξτε δυο σημαντικές παρατηρήσεις.

Τα εισπραχθέντα έσοδα (δεν ξέρουμε μέχρι πότε, αλλά εκτιμούμε μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 όταν άρχισε να συντάσσεται ο π/υ) ήταν 7,638 εκατομμύρια ευρώ με τα βεβαιωθέντα να είναι στο ύψος των 9,822 εκατομμυρίων και προϋπολογισθέντων στα 19,88 εκατομμυρίων ευρώ για την χρήση του 2014.

Η δεύτερη παρατήρηση αναφέρεται στο ότι ο φετινός π/υ περιέχει ποσό ύψους 2,313 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του πρότυπου βιοκλιματικού παιδικού σταθμού στην οδό Διός. Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ασφαλώς είναι προϊόν της δουλειάς της προηγούμενης διοίκησης και το οποίο δεν είχε προβλέψει (και σωστά) στον π/υ του 2014.
 Αν αφαιρέσει κανείς τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ από το σύνολο του π/υ απομένει ποσό 19,5 εκατομμύρια ευρώ, περίπου στο ίδιο ύψος με αυτό που προέβλεπε ο π/υ 2014.
Εδώ είναι ερώτημα. Η διοίκηση προσανατολίζεται στην αναδιάρθρωση των δομών του π/υ ώστε το επόμενο βήμα να έλθει με άλλες παραμέτρους αναπτυξιακού χαρακτήρα ή τελικώς δεν υπάρχει σχέδιο και στόχος;

Ένα στοιχείο άξιο μνημόνευσης είναι τα έσοδα από την κατανάλωση του νερού από τους δημότες.
Η πρόβλεψη ήταν στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ, βεβαιώθηκαν 342 χιλιάδες και εισπράχθηκαν μόλις 255 χιλιάδες ευρώ για το 2014. Ο φετινός π/υ προβλέπει 1,919 εκατομμύρια ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό αν λάβουμε υπ΄όψη μας ότι ήδη έχει εισπράξει δύο μαζεμένα τρίμηνα εντός του 2014 και που δεν ξέρουμε αν αυτά έχουν περαστεί στην παρούσα κατάσταση.

Τα υπόλοιπα ποσά δεν είναι άξια λόγου να αναφερθούν αφού αποτελούν αντιγραφή στα υλοποιηθέντα της χρήσης του 2014.

Η λογική λέει ότι τελικά η σημερινή διοίκηση φαίνεται να μην κινείται πάνω σε συγκεκριμένους στόχους δημιουργικούς και αποδοτικούς. Κρατούμε μια επιφύλαξη και θα το δούμε στην πορεία αν σκοπός της είναι να αναλώσει το 2015 σε μια αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων του δήμου, να απαλλαγεί από ορισμένες αγκυλώσεις της προηγούμενης διαχείρισης και στη συνέχεια να αναπτύξει την δική της στρατηγική.

Δεν θα συμφωνήσουμε σ΄αυτή την στρατηγική, αν συμβαίνει. Η σημερινή διοίκηση δεν ήταν ξένη με τα όσα συνέβαιναν στην διοίκηση του δήμου στο παρελθόν. Να θυμίσουμε μόνο τις καταγγελίες που έκανε στο προηγούμενο διάστημα και σε όλη την θητεία της προηγούμενης διοίκησης. Γνώριζε μάλιστα εκ των έσω την πραγματικότητα και υπό αυτό το πρίσμα όφειλε να είναι έτοιμη για ένα νέο ξεκίνημα για μια νέα σελίδα στον δήμο. Δεν το βλέπουμε, προς το παρόν τουλάχιστον αλλά δεν θα δεχθούμε και κανένα επιχείρημα του τύπου ότι φταίει η προηγούμενη διοίκηση. Δεν έλειπε η γνώση της πραγματικότητας ώστε να ξαφνιαστεί μπροστά σε κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται εις βάρος της ανάπτυξης νέων σχεδιασμών.

Θα αναφέρουμε, επίσης, ένα γεγονός και θα προχωρήσουμε σε μια πρόταση.
Άπειρες φορές είχε γίνει λόγος και από την σημερινή διοίκηση που ήταν αντιπολίτευση και βέβαια από άλλη παράταξη της αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας τα περί αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Ποτέ δεν μάθαμε την πραγματική περιουσία του δήμου ώστε να καταγραφεί και η δυνατότητα αξιοποίησής της.
Στον π/υ αναφέρονται τα εξής (μάλλον τραγελαφικά) ως αποδόσεις της ακίνητης περιουσίας : 
Τα ποσά είσπραξης (έσοδα) που είχαν προβλεφθεί για το 2014 ήταν στο ύψος των....97.000 ευρώ, βεβαιώθηκαν 71.242 χιλιάδες ευρώ και εισπράχθηκαν 18.713 ευρώ!!!
Τι προβλέπει ο νέος π/υ; Μόλις 55.744 ευρώ!!!
Πού είναι η αλλαγή στην θέση αυτή και που δεν απαιτείται και σημαντικός χρόνος να το σκεφθεί κανείς; Μήπως πράγματι δεν υπάρχει δημοτική περιουσία και απλώς ΄΄φωνασκούμε΄΄;

Η πρόταση:
1. Καταγράψτε την ακίνητη περιουσία του δήμου.
2. Ορίστε μια διαπαραταξιακή επιτροπή με έμπειρους της αγοράς
3. Η επιτροπή θα προτείνει τα αξιοποιήσιμα ακίνητα.
4. Να προτείνει την κατεύθυνση αξιοποίησης.
5. Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και καταγραφή απόψεων και προτάσεων.
6. Επανάληψη συνεδρίασης μετά την αξιολόγηση των προτάσεων.
7. Αν τελικά δεν υπάρχει ακίνητη περιουσία ή υπάρχει και δεν είναι αξιοποιήσιμη να κλείσει το κεφάλαιο να προγραμματιστεί απόκτηση ακίνητης περιουσίας.

Όπως είπαμε και στην αρχή, εμείς δεν θα ασκήσουμε μια ανούσια  κρητική για εντυπώσεις. Θα ασκήσουμε δημιουργική κρητική, με σεβασμό σε όποια άλλη θέση αρκεί να είναι τεκμηριωμένη. Δεν θα πετάμε ΄΄ρουκέτες΄΄ όπως γίνονταν από πολλούς στο παρελθόν με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος προς όφελος όλων μας.
Μικροπαρεμβάσεις με κοινωνικό περιεχόμενο, που δεν προϋποθέτουν μια δόμηση στις λειτουργίες του δήμου και μια προοπτική, δεν μας συγκινεί Το λέμε γιατί διαβάσαμε δημοσιεύματα που έχουν απόλυτα τον χαρακτήρα της παραπλάνησης και της δημιουργίας εντυπώσεων και μόνο ή ακόμη και την επιβεβαίωση αλλαγής στο δήμο.

Η νέα διοίκηση οφείλει πάνω απ΄όλα να ανακτήσει την χαμένη εμπιστοσύνη με τον δημότη. Να χτίσει μια άλλη σχέση. οι προκλήσεις που θα έλθουν θα είναι ισχυρότατες. Τελείωσαν οι παλιές πολιτικάντικες μέθοδοι άσκησης της εξουσίας. Η οικονομία είναι το πρώτο θέμα για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τον δήμο μας. Η εξεύρεση πόρων κυρίως ιδίων είναι προτεραιότητα, όσο κι αν ιδεολογικά ισχυριστεί κάποιος ότι αυτό είναι ευθύνη της Πολιτείας και της εκάστοτε Κυβέρνησης. Εμείς επιμένουμε στην επένδυση με όλες τις διαστάσεις και τις παραμέτρους της, σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.
Εκτιμούμε ότι είναι απόλυτα εφικτό. Κάθε άλλη άποψη είναι σεβαστή αλλά η πραγματικότητα υπερέχει.

ΚΙ ΟΜΩΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τον τελευταίο καιρό οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή μονοπωλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. 
Κι ενώ τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν την κοινή γνώμη να μην επιθυμεί εκλογές τώρα, τα μέσα ενημέρωσης βομβαρδίζουν συνεχώς με τα ζητήματα των πολιτικών εξελίξεων και των κομματικών διαφορών.Το 90% των δελτίων ειδήσεων αφιερώνεται στα θέματα αυτά με μεγάλη λεπτομέρεια. 
Το υπόλοιπο 10% αφορά γεγονότα από όλο τον πλανήτη σχετιζόμενα πάντα με βία, δολοφονίες και εστίες πολέμων!!
Αν υπολογίσει κανείς πόσα είναι τα δελτία ειδήσεων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και που εκφωνούνται καθημερινά και πόσες εκπομπές είναι αφιερωμένες στις ανά λεπτό ακόμη εξελίξεις θα εκπλαγείτε από τις ανθρωποώρες που αφιερώνονται στην πολιτική.

Σ΄αυτό το στημένο τις πιο πολλές φορές σκηνικό υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, που τα γεγονότα αυτά τα έχουν τοποθετήσει σε χαμηλό επίπεδο στην φαρέτρα  των ενδιαφερόντων της.. Μια Ελλάδα, που εξελίσσεται και αναπτύσσεται μέσα από αναζητήσεις και προβληματισμούς σε επιστημονικό επίπεδο, σε επίπεδο δημιουργίας και απασχόλησης.

Είχαμε πάντα την ελπίδα ότι κάτι άλλο πρέπει να υπάρχει. Δεν είναι δυνατόν το ενδιαφέρον των ανθρώπων να εξελίσσεται αναζητώντας στο που αναδύεται περισσότερη μπόχα, πού βρίσκεται περισσότερη βρωμιά και δυσωδία και πού, τέλος πάντων απαξιώνεται καθημερινά η χώρα μας.

Πράγματι η Ελλάδα δεν είναι αυτή που βλέπουμε. Οι πραγματικές εξελίξεις και μάλιστα εξαιρετικά σημαντικές βρίσκονται σε άλλους χώρους.
Βρεθήκαμε τρεις συνεχόμενες ημέρες σ΄ένα συνέδριο σε επαρχιακή πόλη.
Εκεί διαπιστώσαμε ότι μεγάλο πλήθος νέων ανθρώπων, ηλικίας μεταξύ είκοσι και τριάντα πέντε ετών αποτελούσαν τον βασικό κορμό των συμμετεχόντων στο συνέδριο είτε ως ακροατές είτε ως ομιλητές.
Πάνω από δέκα panels συζητήσεων αναπτύσσονταν την ημέρα με οι αίθουσες του ξενοδοχείου συνεχώς γεμάτες. Πάνω από δέκα θεματικές ενότητες αναπτύχθηκαν με μια τεράστια ποικιλία θεμάτων.
Επιστημονικά επιτεύγματα, ανακαλύψεις, δράσεις των πανεπιστημίων, ανάπτυξη εφαρμογών, εργασιακές συνθήκες, επιχειρήσεις, νομικά πλαίσια, κανονισμοί, καινοτομία, περιβάλλον, παραγωγή, ανθρώπινος παράγοντας, μηχανολογικές εφαρμογές και πολλά άλλα.
Έντονη δράση, έντονο ενδιαφέρον.
Εκεί βεβαιωθήκαμε ότι χτίζεται μια νέα Ελλάδα, μια νέα χώρα που δεν περιμένει τα δελτία ειδήσεων, που δεν εξαρτά την ζωή της και το μέλλον της από την πολιτική σαβούρα και τα πολιτικά παιχνίδια. 
Είναι η Ελλάδα που συμμετέχει σ΄ένα σύγχρονο κόσμο, που συμμετέχει στην διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην εργασία, στο επιχειρείν, στην επιστήμη και στην τεχνολογία.

Επηρεασμένοι κι εμείς από την καθημερινότητα της δουλειάς μας εκπλαγήκαμε με αυτό το θέαμα, μ΄αυτό το ενδιαφέρον, μ΄αυτή την νέα πραγματικότητα. Ανακούφιση και ικανοποίηση στον εσωτερικό μας κόσμο. Είπαμε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει,θα ζει αιώνια όχι μέσα από τους καναπέδες και τα καφενεία. Η Ελλάδα δεν είναι στην πολυθρόνα, δεν είναι στις πλατείες, τα καφενεία και τα μπαρ. Δεν αναλώνεται αυτή η Ελλάδα σε φτηνές ασχολίες, δεν αφιερώνει ούτε λεπτό στους ΄΄χαϊκάληδες΄΄, στην βαρβαρότητα, στην ποταπότητα και στις συμφεροντολογικές πολιτικές. 
Ως από μηχανής θεός, γεννιέται μια άλλη συνιστώσα, κόντρα στην τηλεοπτική και ραδιοφωνική σαρκοφαγία. 

Πόσοι γνωρίζουν ότι τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα ήδη έχουν αναπτύξει δράσεις που συνδέουν την γνώση με την εφαρμογή και την πράξη; Εκτιμούμε οι λίγοι.
Για να διαπιστώσετε κι εσείς εύκολα και γρήγορα το αληθές ανοίξτε την ιστοσελίδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας και δείτε τις δράσεις του. Εκατοντάδες νέοι συμμετέχουν σε προγράμματα και που συνεχώς και καθημερινώς αυξάνουνονται, αναπτύσσονται και βρίσκουν δουλειές, δημιουργούν επιχειρήσεις, ανακαλύπτουν, συνεταιρίζονται.
Δώσαμε ένα παράδειγμα. Υπάρχουν και πολλά άλλα.

Εκείνο που μας έκανε, όμως, περισσότερο εντύπωση ήταν κάτι άλλο, πιο ελπιδοφόρο, πιο ουσιαστικό.
Το μεγάλο ενδιαφέρον των ανθρώπων αυτών δεν εντοπίζεται στην παραγωγή και απόκτηση χρήματος αλλά στη δημιουργία, στην ανακάλυψη, το νέο, το ωραίο, το όμορφο, το παραγωγικό, το βιώσιμο, το διαχρονικό. Η επιστημονική σκέψη και η γνώση με την παραγωγική διαδικασία συνυπάρχουν αρμονικά και με σεβασμό. 
Μια νέα αντίληψη αναπτύσσεται. Η μύζερη και στενή σκέψη της παλιάς γενιάς δεν έχει θέση στον νέο αυτό κόσμο, έχει απορριφθεί, είναι άχρηστη και μαζί της και οι άνθρωποι που επιθυμούν να την αναπαράγουν, να την επαναφέρουν. Ο κόσμος αυτός έχει κλείσει τους δρόμους στην προσπάθεια άλωσής του, μόλυνσής του από το βρωμερό και σάπιο κατεστημένο.

Γιατί γράψαμε αυτές τις γραμμές; Για να μεταδώσουμε, αγαπητέ αναγνώστη, την ελπίδα που γεννιέται σε μια νέα Ελλάδα, μια ελπίδα που γίνεται ήδη πραγματικότητα.
Θέλαμε να το μοιραστούμε μαζί σου, να το κοινοποιήσουμε σε όλους εκείνους που αισθάνονται απογοήτευση, που έχουν αφεθεί στην μοίρα που θέλει να γράψει το άχρηστο πολιτικό και συμφεροντολογικό κατεστημένο. 
Η επανάσταση σήμερα δεν γίνεται με τα όπλα, τις σφαγές και την βία. Ήδη αυτή η νέα επανάσταση γεννήθηκε και εξελίσσεται, μέσα από την γνώση, την ανακάλυψη, την επιστήμη, την δράση, την αλληλέγγυα παραγωγή, τον συνεταιρισμό, την σύμπραξη, το χτίσιμο γεφυρών στις αντίθετες απόψεις, στην καλλιέργεια του ανθρώπινου πνεύματος, στην δημιουργία μιας νέας κουλτούρας, ενός νέου πολιτισμού, γνήσιου και αποδοτικού.

Αυτόν στηρίζουμε, αυτόν αναγνωρίζουμε και αυτόν καλούμε από εδώ να γνωρίσετε όλοι εσείς οι φίλοι αναγνώστες, που θέλουν να δουν μια νέα Ελλάδα, μια νέα χώρα, που δεν είναι κολλημένοι στο σάπιο, αναχρονιστικό, αντιπαραγωγικό, συμφεροντολογικό, σαρκοφάγο πολιτικό σύστημα. 

Ελπίζετε και δράστε.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΟΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ.
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.
ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΡΠΙΟ ΥΛΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΔΩΣΟΥΜΕ.

ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΙ.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΣΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΘΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΛΜΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ.

ΜΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ.

Ο ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

ΟΔΗΓΟΣ - ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΟΣΟΝΟΥΠΩ ΦΘΑΝΟΥΝ

Διαπιστώνουμε  από την καθημερινή μας ενημέρωση και παρακολούθηση των εξελίξεων ότι κανείς δεν αναφέρει τις τρομακτικές και επώδυνες πολλάκις αλλαγές, που έχουν συντελεστεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Από την μια πλευρά αναγκαίες, από την άλλη η κοινωνία ως αποδέκτης αυτών των βίαιων αλλαγών δέχθηκε τεράστιο πλήγμα στα κεκτημένα.
Αν υποθέσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές οργανώνονταν σε μια πιο ευρεία περίοδο, κανείς, ίσως, δεν θα τις καταλάβαινε, δεν θα τις αισθάνονταν και ίσως δεν θα είχε και αντιρρήσεις.
Τα ευρωπαϊκά κράτη έκαναν τις αλλαγές αυτές σε μεγάλες περιόδους και σήμερα εμείς διαπιστώνουμε την τέλεια οργάνωσή τους και την θαυμάζουμε.
Αυτή είναι μια πικρή αλήθεια, μην κρυβόμαστε πίσω απ΄το δάκτυλό μας.
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς αυτά που γράφουμε αλλά δεν θα αρνηθούν ότι είναι αλήθεια και ότι δεν θα μας ψέξουν για παραπληροφόρηση ή παραπλάνηση.

Στην πατρίδα μας συνέβησαν εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές τα τελευταία τρία χρόνια. Θα λέγαμε ότι εμείς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές από μόνοι μας. Κι επειδή η ΕΕ το έχει κατανοήσει καλά, έβαλαν στο κεφάλι  μας δερβέναγες!!!
Κανείς ασφαλώς δεν το επιθυμεί. Όμως είναι μια πραγματικότητα, μια αλήθεια, που βιώνουμε αυτά τα χρόνια.
Γιατί, όμως; Ευθύνεται κανείς γι΄αυτές τις αδυναμίες;
Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευθύνες και τις εντοπίζουμε στο παλαιολιθικό πολιτικό σύστημα. Πολιτικοί με μικρές αντοχές, με ελλείμματα, με αδυναμίες, με βουλιμία, με άγνοια αλλά και απάτριδες!!!
Αυτά πληρώνουμε σήμερα όσο κι αν δεν θέλουν κάποιοι να το πιστέψουν!!

Θυμάμαι (και επιτρέψτε μου αυτή την προσωπική αναφορά) στο τέλος της δεκαετίας του '90 ένα περιστατικό εξαιρετικά ενδεικτικό.
Βρέθηκα σ΄ένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (καλή ώρα όπως σήμερα). Στην παρέα αυτή ήταν κι ένας οικονομολόγος, έμπειρος και γνώστης της σχέσης της οικονομίας με την πολιτική, προχωρημένης ηλικίας ώστε να συνάδει με την εμπειρία του.
Το τραπέζι στρώθηκε, γεμάτο με όλα τα καλά του κόσμου. Όχι μόνο ποσοτικά (που δεν υπήρχε η ανάγκη) αλλά και ποιοτικά. Χαβιάρι, γαλοπούλες, κρέατα, χοιρινά, μοσχάρια, ό,τι τέλος πάντων μπορείτε να φανταστείτε σ΄ένα πλούσιο τραπέζι.
Όλοι γύρω από το τραπέζι συζητώντας, γελώντας και πειράζοντας ο ένας τον άλλο.
Στην έναρξη του φαγητού ζητεί τον λόγο ο έμπειρος οικονομολόγος, ο οποίος δεν ζει σήμερα, (δυστυχώς) και μας ζητεί την προσοχή μας.
΄΄Κύριοι αυτό το τραπέζι έχει όλα τα καλά του κόσμου. Να είναι καλά αυτός που μας τα δίνει απλόχερα, πάνω απ΄αυτά που μας αντιστοιχούν. Δεν εργαστήκαμε τόσο ώστε να έχουμε αυτά τα ακριβά εδέσματα. Όμως αυτό που ζούμε σήμερα κάποια στιγμή θα κληθούμε να το πληρώσουμε και μάλιστα ακριβά. Ας είναι καλά αυτός που μας τα δίνει!!!΄΄
Αυτή ρητορεία δεν μου έκανε καλή εντύπωση και θεώρησα όχι απλά μια υπερβολή αλλά μια διάθεση αυτοπροβολής του ομοτράπεζού  μας.
Σήμερα 25 χρόνια μετά δεν κρύβω ότι πολλές φορές ήλθαν στο μυαλό μου αυτά τα λόγια και αναθεώρησα την αρχική μου εκτίμηση για τον κύριο αυτό.

Ας αναφέρουμε μια άλλη εμπειρία.
Αναρρωτηθήκατε ποτέ γιατί σ΄ένα νοσοκομείο να εμφανίζονται ξαφνικά δυο και τρεις κλινικές με το ίδιο αντικείμενο ενώ τα κρεβάτια να παραμένουν ίδια;
Είμαστε βέβαιοι πως θα πείτε, όχι. Έστω και τώρα μπορείτε να απαντήσετε στο ερώτημα αυτό;
Εμείς, λοιπόν, θα σας δώσουμε την απάντηση. Πέρα για πέρα αληθινή. Η έρευνά μας είχε πολλές παραμέτρους, πολλούς διαδρόμους.
Σημειώστε, λοιπόν.
Κάθε κλινική απαιτεί ένα διευθυντή και 2-3 αναπληρωτές. Τα κόμματα για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ή για να κερδίσουν τα ψηφαλάκια μοίραζαν τις θέσεις απλόχερα. Και τι σήμαινε αυτό;  Απλά αύξηση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.
Αυτό συμβαίνει ακόμη και σήμερα και μην σας φαίνεται παράξενο και περίεργο ή ακόμη - ακόμη και υπερβολή!!  Μια απλή ερώτηση να κάνετε ή ανοίξτε το διαδίκτυο θα το διαπιστώσετε αμέσως.
Μα θα πει κάποιος, δεν θα έπρεπε να έχουμε ισχυρό σύστημα υγείας; Και βέβαια έπρεπε. Όμως αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το γεγονός. Η ποιότητα της παρεχόμενης υγείας δεν περνά μέσα από θέσεις και καρέκλες αλλά μέσα από τα κρεβάτια, τα χειρουργεία και τα αναλώσιμα!!

Θα σταματήσουμε να αναφέρουμε περισσότερα και είμαστε βέβαιοι ότι κι εσείς, οι αναγνώστες, θα έχετε πολλά περισσότερα περιστατικά να περιγράψετε αρκεί να έχουμε καθαρό νου.

Πάμε τώρα να δούμε ποιες ήταν οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Θα σημειώσουμε ακόμη μια φορά ότι μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα για την δική  μας πολιτική ταυτότητα ώστε να μας χαρακτηρίσετε μνημονιακούς. Ο ισχυρισμός σας δεν έχει υπόσταση. Εμείς εδώ γράφουμε γεγονότα και ασκούμε την δέουσα κριτική προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ εκτιμούμε θετικά τις αποδοτικές και χρήσιμες πρωτοβουλίες.

Α. ΥΓΕΙΑ
1. Συγχώνευση ταμείων σε ενιαίο φορέα για το σύνολο του πληθυσμού.
2. Προσαρμογή δαπάνης για την υγεία στον διεθνή μέσο όρο μέσα από αυτόματους μηχανισμούς.
3. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση
4. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους.

Β. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
1. Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στην απόδοση κοινωνικού επιδόματος.
2. Εισαγωγή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
3. Σχεδιασμός για την μακροχρόνια ανεργία.

Γ. ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας (εδώ θα τονίσουμε ότι εφαρμόζονται πολιτικές ενός ημι-καπιταλιστικού συστήματος. Το χαρακτηρίζουμε έτσι γιατί έτσι είναι και μπορούμε να το αποδείξουμε)
2. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 11%. Αφορά, κυρίως τις επιχειρήσεις για μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Δεν ξέρουμε αυτό αν θα έχει επίπτωση στο ύψος των συντάξεων στο τέλος του εργασιακού βίου.
3. Ψηφιοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες του ΙΚΑ και ΟΑΕΔ και της επιθεώρησης εργασίας. Να θυμηθούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες πόσες ανθρωποώρες δαπανούσαν για τα γραφειοκρατικά αυτά και τις επισκέψεις στα ταμεία των οργανισμών.
4. Αναμόρφωση των θεσμών διαιτησίας.
5. Εφαρμογή ΄΄ευέλικτων΄΄ μορφών εργασίας. Μερική απασχόληση, εργασία ορισμένου χρόνου κλπ. Εδώ χωρεί αρκετή συζήτηση. Τι οφείλει το κράτος να παρέχει, απασχόληση ή εργασία;
Μπορεί κανείς να διαφωνεί, όπως κι εμείς, σ΄αυτά τα σημεία, όμως είναι μεταρρύθμιση κι αυτά καταγράφουμε, όπως είπαμε πριν.

Δ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
1. Πλήρης μηχανογράφηση. Πάλι εδώ θα θυμίσουμε τις ατέλειωτες ώρες στις ουρές των ασφαλιστικών ταμείων για να κάνει κανείς μια ανακεφαλαίωση ενσήμων και να πάρει το αποτέλεσμα κάποιους μήνες αργότερα. Σήμερα μπορεί να δει κανείς όλα τα ένσημά του στον υπολογιστή του.
2. Βιωσιμότητα συστήματος. Σύνδεση των συντάξεων με τις καταβληθείσες εισφορές. Να σημειώσουμε εδώ ότι η νομοθεσία παρείχε την δυνατότητα απόδοσης σύνταξης σε μικρές ηλικίες με διάφορα κόλπα. Άπειρα παραδείγματα.
3. Εφαρμογή αυστηρότερης νομοθεσίας για την μαύρη εργασία. Εδώ απαιτείται ακόμη πιο αυστηρούς όρους και ελέγχους.
4. Διαχωρίστηκαν νομικά και θεσμικά οι όροι ασφάλιση και κοινωνική πρόνοια.
5. Το κράτος εμφανίζεται εγγυητής της κύριας ασφάλισης ενώ η επικουρική παίρνει τον χαρακτήρα της ανταπόδοσης.

Σε πολλά μπορεί να συμφωνήσει κανείς και σε άλλα να διαφωνήσει. Ο ρόλος των συνδικαλιστών εδώ εισέρχεται. να διεκδικήσουν περισσότερα και ποιοτικότερα. Κι εμείς θα συμφωνήσουμε ότι μπορεί να βελτιωθούν οι βασικές αυτές αρχές ή ακόμη και να αλλάξουν προς το καλύτερο.
Εδώ θα επισημάνουμε ότι το ύψος των συντάξεων έχει πτωτική πορεία, υποβάθμιση και απαξίωση σε σχέση με την παρεχόμενη εργασία.

Ε. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
1. Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων από 970 χιλ. σε 650 χιλ.
2. Ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο με τερματισμό του συστήματος των επιδομάτων.
3. Οργανόγραμμα σε όλα τα υπουργεία.
4. Εισαγωγή του θεσμού της κινητικότητας.
5. Εισαγωγή του θεσμού της αξιολόγησης όλων στο δημόσιο.
6. Μηχανισμός πάταξης της διαφθοράς στους κρατικούς λειτουργούς.
7.Επέκταση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών.

Σ΄αυτό το πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων εντοπίζονται οι σημαντικότερες διαφορές με την αντιπολίτευση. Σε όλα τα σημεία η αντιπολίτευση έχει διαφορετική οπτική. Δόθηκαν σημαντικές μάχες στη βουλή για τα ζητήματα αυτά. Σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει διαφορετική θέση στα σημεία αυτά.
Να σημειώσουμε, όμως, τι δεν έκανε η κυβέρνηση και δεν ασχολήθηκε καθόλου. Τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης και η αναθεώρηση συνολικά ή και τμηματικά του νόμου του Καλλικράτη.
Δεν το ακούμε από την αντιπολίτευση το θέμα αυτό. Δεν ξέρουμε γιατί. Όμως αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα της αναθεώρησης.

ΣΤ. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
1. Νέο πλαίσιο με πολυετείς προϋπολογισμούς, ταβάνια δαπανών σε κάθε φορέα, κανόνες σεβασμού στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος και διαφάνεια στις δαπάνες.
2. Μηχανισμοί συμμόρφωσης όταν φορείς εκτρέπονται από τους προϋπολογισμούς στις ΔΕΚΟ και την τοπική αυτοδιοίκηση.
3. Πλαίσιο διαφάνειας, ταχύτητας και εγκυρότητας στις δημόσιες προμήθειες, ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί, προμήθειες, μείωση γραφειοκρατίας.
4. Ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο εποπτείας στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Ζ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
1. Ημιανεξάρτητη φορολογική διοίκηση με συγκεκριμένη θητεία γενικού γραμματέα, πέραν από αλλαγές στις κυβερνήσεις και με αυξημένες αρμοδιότητες για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
2. Απλοποίηση κώδικα βιβλίων και στοιχείων (κατάργηση θεωρήσεων)
3. Πλήρης ηλεκτρονική εξυπηρέτηση φορολογουμένων.
4. Αναμόρφωση σχέσης επιχείρησης - εφορίας με έλεγχο κάτω από διασταυρώσεις στοιχείων
5. Συμψηφισμός οφειλών προς το κράτος και αντίθετα. Σύντομα θα αποδίδεται τόκος στις οφειλές του κράτους προς τον πολίτη όταν δεν πληρώσει σε 60 ημέρες.
6. Ταχύτερη διαδικασία στα φορολογικά δικαστήρια.

Η. ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
1. Παραχώρηση αδρανών περιουσιακών στοιχείων.
2. Ανάπτυξη στρατηγικών επιχειρήσεων όπως λιμάνια και αεροδρόμια, ΔΕΗ.
3. Αξιοποίηση τεράστιας ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
4. Πιλοτική εφαρμογή λειτουργίας των τελωνείων σε 24ωρη βάση

Κι εδώ να επισημάνουμε την πλήρη ασυμφωνία της αντιπολίτευσης στις αποκρατικοποιήσεις. Η άποψή της είναι να μην δοθεί τίποτα σε ιδιώτες από την κρατική περιουσία.

Θ. ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
1. Αναμόρφωση με την δημιουργία τεσσάρων κύριων συστημικών τραπεζών
2. Ίδρυση αναπτυξιακού ταμείου δανειοδότησης επιχειρήσεων.

Ι. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
1. Κατάργηση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα.
2. Άνοιγμα επαγγελμάτων (εκτιμητές, τεχνικοί τηλεόρασης, υπηρεσίες υγείας, αγροτικά προϊόντα, γυμναστήρια, κομμωτήρια)
3. Μείωση εμποδίων για την άσκηση δραστηριότητας σε λιανική, τουρισμό, δομικά υλικά, παραγωγή τροφίμων, συσκευασία και ενέργεια.

ΙΑ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1. Αξιολόγηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
2. Θεσμός μαθητείας.

ΙΒ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
1. Ταχύτερη ίδρυση επιχειρήσεων
2. Κατάργηση των 30 σημαντικότερων εμποδίων για την επιχειρηματικότητα.
3. Διαδικασία fast track για αδειοδότηση επενδύσεων.
4. Κατάργηση χρεώσεων υπέρ τρίτων
5. Απλοποίηση και ηλεκτρονική διαχείριση εξαγωγών και εισαγωγών στα τελωνεία.
6. Πιλοτική εφαρμογή σε 24ωρη βάση λειτουργίας των τελωνείων.

ΙΓ. ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
1. Επιτάχυνση εθνικού κτηματολογίου.
2. Νέο χωροταξικό σχέδιο και περιβαλλοντική νομοθεσία.
3. Τακτοποίηση καταπατημένων.
4. Κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμός δασικής νομοθεσίας.

ΙΔ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
1. Νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας.
2. Μηχανογράφηση δικαστηρίων.
3. Συγκέντρωση στατιστικών δικαστηρίων
4. Ηέκτρονική διακίνηση εγγράφων.
5. Θεσμός εθνικού συντονιστή κατά διαφθοράς και απάτης.
6. Η διαφθορά στην πολιτική τιμωρείται παραδειγματικά.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν το μείγμα των μεταρρυθμίσεων που έως τώρα δεχθήκαμε όλοι οι πολίτες τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου.
Πολλά απ΄αυτά είναι άγνωστα στους πολλούς. Ο καθένας στον τομέα εργασίας του έμαθε τις μεταβολές και τις εφαρμόζει.

Η έρευνά μας ήταν σε βάθος και σε πλάτος. Δαπανήσαμε αρκετό χρόνο κι αυτό από προσωπικό μας .ενδιαφέρον. Ψάξαμε να δούμε σε όλους τους τομείς της δράσης της γενικής κυβέρνησης τι έφερε η κυβέρνηση και τι εφαρμόζει σήμερα ο πολίτης. Ποια απ΄αυτά εξυπηρέτησαν και ποια ήταν ανούσια νομοσχέδια.
Στην συζήτηση στην βουλή γνωρίζουμε καλά σε ποια η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα και ουσιαστικά και που απλά αντέδρασε ή ακόμη αντέδρασε για χάριν της αντιπολίτευσης.
Σε πολλά σημεία η αντιπολίτευση αντέτεινε άλλες απόψεις, άλλες θέσεις, που δυστυχώς στις περισσότερες δεν έγιναν δεκτές από την συμπολίτευση. Λάθος, όπως πάντα.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν και ένα οδηγό για τον ψηφοφόρο, ο οποίος θα κληθεί σύντομα να ψηφίσει. Κι εμείς βοηθήσαμε ενεργά και αποτελεσματικά στην εξεύρεση κριτηρίων για την επιλογή.
Στόχος μας στις εκλογές να είναι η επόμενη ημέρα για το νέο επιστημονικό δυναμικό της πατρίδας μας, το οποίο δυστυχώς μεγάλο μέρος του δεν βρίσκεται στη χώρα μας. Αποδίδει σε άλλες χώρες σε όλο τον πλανήτη αφού εκπαιδεύτηκε στην χώρα. Τον καρπό της εκπαίδευσης και της επένδυσης στο πρόσωπο του νέου επιστήμονα απολαμβάνει άλλη χώρα!!!

Πολλά είναι αυτά που οι τελευταίες κυβερνήσεις δεν έκαναν. Τονίσαμε ορισμένα μέσα στο κείμενο. Υπάρχουν πολλά ακόμη έτσι τουλάχιστον που το βλέπουμε εμείς.
Όμως ξεφύγαμε σε έκταση πάρα πολύ. Δεν φοβόμαστε μήπως σας κουράσουμε. Η έρευνά μας έχει στόχο να αποκτηθεί η γνώση για να ψηφίσουμε με αξιώσεις και όχι κάτω από παλαιές αντιλήψεις.

Ένας φίλος, νέος και πολλά υποσχόμενος για το μέλλον, επιστήμονας, οικονομολόγος, με μεταπτυχιακά και ευρωπαϊκή κουλτούρα, μου είπε σε μια τελευταία συνάντησή μας σ΄ένα συνέδριο, λίγες ημέρες πριν:

΄΄ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ΄΄.

 ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ.
ΑΥΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΩΣ ΤΩΡΑ. ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΏΝΟΥΜΕ: 
ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ,  ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ.

Το επόμενο άρθρο θα αναφέρεται στα τοπικά δρώμενα.

ΕΥΧΕΣ ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΨΥΧΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ
ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ

Η ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΟΤΑΝ Η ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΓΩΪΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Τον τελευταίο καιρό είχαμε πάρα πολλές επαφές και συναντήσεις με διάφορους θεσμικούς και μη προκειμένου να μάθουμε από πολύ κοντά και σε βάθος την αλήθεια ορισμένων γεγονότων που συνέβησαν στο παρελθόν στην χώρα μας.
Ομολογούμε ότι γίναμε αρκετά σοφότεροι και σας διαβεβαιώνουμε ότι πολλά απ΄αυτά δεν τα ξέραμε αλλά κυρίως διαπιστώσαμε σε ποια άγνοια βρίσκονται οι πολλοί. 
Ποτέ δεν ήταν πηγή γνώσης και μάθησης η τηλεόραση, οι ειδήσεις και τα ρεπορτάζ. Πίσω απ΄αυτά κρύβεται μονίμως η αλήθεια.
Οι πάντες επικαλούνται τις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της λαϊκής βούλησης.
Όμως οι ίδιοι που τα επικαλούνται βρίσκονται πολύ μακριά και απ΄αυτές τις αρχές και καταστρατηγούν ΄΄εν ονόματι του λαού΄΄  βασικές και θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας.
Με σκοπιμότητα αποκρύπτουν την αλήθεια, καταπατώντας το δικαίωμα του πολίτη στην καθαρή ενημέρωση.

Γιατί τα λέμε αυτά;
Ζούμε μια άκρως επικίνδυνη περίοδο πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Το ομολογούν όλες οι πτέρυγες της Βουλής. 
Γιατί όμως; Πως βρεθήκαμε σ΄αυτή την κατάσταση; Εμείς δεν είμαστε με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του 6 και 7% μόλις πριν λίγα χρόνια; Εμείς δεν είμαστε που είχαμε κυβερνήσεις με λαϊκό έρεισμα, με ισχυρή πλειοψηφία, με ευαισθησίες και δημοκρατικές αρχές;
Σ΄αυτό το σημείο θα αναφέρω ένα περιστατικό που συνέβη στο δημοτικό συμβούλιο μόλις πριν 1,5 χρόνια, ακριβώς στο επίκεντρο της κρίσης.
Σε συζήτηση που αναπτύχθηκε περί χρέους και κρίσης ο τότε δήμαρχος ισχυρίστηκε με έντονο ύφος, ως συνήθιζε, ότι η κρίση οφείλεται στις Αμερικανικές τράπεζες και από εκεί μεταφέρθηκε ως ένας ιός, όπως ο έμπολα!!!
Δεν συμφωνήσαμε ούτε και σήμερα συμφωνούμε. Δεν ξέρουμε αν ο τότε δήμαρχος επιμένει σ΄αυτή την άποψη. Το αναφέρουμε να δείξουμε την άγνοια ή ίσως και τις σκόπιμες αντιδράσεις ανθρώπων με θέση ευθύνης.

Ας γυρίσουμε λίγο στο παρελθόν όχι και πολύ παλιά. 
Οι αριθμοί και τα μαθηματικά δεν κάνουν ποτέ λάθος!!!
Θα δείξουμε δύο πίνακες ξεκινώντας από το 1995.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών                       Έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης
                % ΑΕΠ

1995          -2,2                                                                        -9,1
1996          -3,3                                                                        -6,7
1997          -3,5                                                                        -5,9
1998          -2,7                                                                        -3,9
1999          -3,6                                                                        -3,1
2000          -7,7                                                                        -3,7
2001          -7,2                                                                        -4,5
2002          -6,5                                                                        -4,8
2003          -6,5                                                                        -5,7
2004          -5,8                                                                        -7,6
2005          -7,6                                                                        -5,5
2006          -11,4                                                                      -5,7
2007          -14,6                                                                      -6,5
2008          -14,9                                                                      -9,8
2009          -11,2                                                                      -15,6

Η εικόνα είναι σαφής. Τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΣΑ. Δεν αμφισβητούνται.
Το ερώτημα: Ποιος ήξερε στα 15 αυτά χρόνια τι συνέβαινε; Ποιος δεν κατανάλωνε στα χρόνια αυτά; Ποιος είπε που βρίσκονται αυτά τα χρήματα για την κατανάλωση; Οι λίγοι.
Το συμπέρασμα: Ζούσαμε με ξένα χρήματα, καταναλώναμε εις βάρος άλλων κουμπαράδων για να χρησιμοποιήσω μια λέξη επίκαιρη.
Για σκεφθείτε ποιος κυβερνούσε αυτή τη χώρα αυτά τα χρόνια; Μας είπαν ποτέ την αλήθεια; Ποτέ και κανείς!!!!!
Πάμε τώρα να ενισχύσουμε τον πάρα πάνω ισχυρισμό μας. 
Το πρόβλημα ήταν πραγματικό όσο και η ύπαρξή μας!!!

Πίνακας δημοσίου χρέους % ΑΕΠ

1990    71,7
1991    74
1992    79,1
1993    99,2
1994    97,2
1995    97
1996    99,4
1997    96,6
1998    94,5
1999    94
2000    103,4
2001    103,7
2001    101,7
2002    97,4
2003    98,9
2004    101,2
2005    107,5
2006    107,2
2007    112,9
2008    129,7
2009    130,5

Τα στοιχεία αναμφισβήτητα. 
Συμπέρασμα: Είναι βέβαιο ότι κάποιοι παίζανε με την άγνοιά μας, την αδιαφορία μας και την έλλειψη ενδιαφέροντος από την δική μας πλευρά. 
Αν το ξέραμε θα ψηφίζαμε αυτούς που ψηφίσαμε; Εμείς λέμε ΟΧΙ!!! Εσείς;

Ωραία, και τι έγινε από το 2009 και μετά ή αν θέλετε τα τελευταία τέσσερα χρόνια;
Στο διάστημα αυτό οι πολίτες κλήθηκαν να....πληρώσουν...!!!! Με την μείωση των μισθών, τις συντάξεις, τα κουρέματα, την ανεργία, την....φτώχεια!!!
Δείτε τον επόμενο πίνακα σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία:

Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης 2009-2016  (%ΑΕΠ)

ΕΤΟΣ                     ΙΣΟΖΥΓΙΟ Γ.Κ                                ΕΛΛΕΙΜΜΑ - ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

2009                            -15,6                                                        -10,4
2010                            -10,8                                                        -4,9
2011                            -9,4                                                          -2,3
2012                            -6,4                                                          -1,3
2013                            -3,2                                                          +0,8
2014                            -2,9                                                          +1,6
2015                            -2,1                                                           +3
2016                            -0,7                                                           +4,5

Ερώτημα: Υπήρχε πρόβλημα; Απάντηση: Ασφαλώς και υπήρχε και μάλιστα εξαιρετικά σοβαρό.
Λύθηκε με όλες τις θυσίες των πολιτών;  Απάντηση : Μερικώς, ναι, η προοπτική με τους συγκεκριμένους στόχους δείχνει ότι θα λυθεί οριστικά μετά το 2016. 

Τώρα με αυτά που δείξαμε και είπαμε ασφαλώς θα σκεφθήκατε αμέσως ότι τα γράφει ένας μνημονιακός...!!!! Το σκεφθήκατε, δεν μπορεί.....!!!
Κι όμως, αγαπητοί αναγνώστες πρέπει να διώξετε αυτούς τους χαρακτηρισμούς κι όταν το κάνουμε αμέσως έρχεται η σκέψη ότι έτσι οφείλουμε να σκεφτόμαστε όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας αν την αγαπούμε, αν θέλουμε την πρόοδο και την αλήθεια.

Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι ζούσαμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Αποκτήσαμε έσοδα αναντίστοιχα της δουλειάς μας. Το προϊόν δεν προέκυψε από υπεραξίες επενδύσεων. Ήταν έτοιμα χρήματα και κυρίως ξένα. Γιατί ήταν ξένα; Γιατί καλούμαστε τώρα να τα πληρώσουμε. Κάποιος μας τα έδωσε. Τώρα μας τα ζητεί πίσω!!! 
Μας το είπε κανείς αυτό; ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!
Μας έλεγαν ότι έχουμε ανάπτυξη και μάλιστα ασύγκριτα μεγαλύτερη από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα; ΝΑΙ!!! Που είναι αυτοί που μας τα έλεγαν αυτά; Μερικοί, τουλάχιστον είναι ακόμη στη Βουλή και θα μας ζητήσουν και πάλι την ψήφο μας πολύ σύντομα!!!

Κάποιοι που διαβάσουν αυτό το άρθρο δεν θα αντέξουν μέχρι τέλους και θα παραδοθούν στην απαξιωτική αντίληψη ότι αυτά γράφονται για εντυπώσεις και οι αριθμοί γενικώς είναι κουραστική υπόθεση. Ναι, είμαι σίγουρος γι΄αυτό. Όμως δεν τα γράφουμε για εκείνους που έχουν μικρές αντοχές αλλά για εκείνους π[ου ψάχνουν την αλήθεια και για εκείνους που θα σκεφθούν πολύ πριν βάλλουν το σταυρουδάκι στο ψηφοδέλτιο. Ας πάνε να ακούσουν τα κανάλια και τα φωτεινά εκείνα μυαλά, που παραπληροφορούσαν τους πολίτες για πολλά χρόνια τώρα. Ας μείνουν στην αντίληψη και στην ταμπέλα ΄΄έλα τώρα, όλοι είναι ίδιοι΄΄. 
Εμείς δεν συμφωνήσαμε ποτέ με αυτή την θέση γι΄αυτό και ψάχνουμε συνεχώς.

Πάμε τώρα να δείξουμε ένα άλλο πίνακα εξίσου ενδιαφέρων.

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών %ΑΕΠ

           ΕΚΤΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ       ΤΡΕΧΟΝ           ΕΚΤΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

2003                   -4,2                            -6,5                                     -2               
2004                   -3,3                            -5,8                                     -0,6
2005                   -4,2                            -7,6                                     -4,1
2006                   -7,2                            -11,4                                   -7,1
2007                   -10,5                          -14,6                                   -6
2008                   -9,7                            -14,9                                   -4
2009                   -7,9                            -10,1                                   -2,1
2010                   -6,2                            -9.9                                     +0,2
2011                   -4,6                            -2,4                                     +5
2012                   -2,4                            -2,4                                     +7,1
2013                   +2,9                           +0,7                                    +6,1
2014                    +4,9                          +1,3                                    +6,1
2015                    +5,3                          +1,3                                    +5,5

Ελπίζουμε να καταλαβαίνετε τους πίνακες και να μην δυσκολεύουμε την κατανόηση της αλήθειας.

Να σημειώσουμε ότι οι τρέχουσες συναλλαγές είναι τα ποσά που αντιστοιχούν στις εισροές προϊόντων και τις εκροές αντίστοιχα. Δηλαδή οι δείκτες αυτοί δείχνουν τα ποσά που αντιστοιχούν στα αγαθά που εισάγονται και αντίστοιχα αυτά που εξάγονται. Είναι ολοφάνερο ότι η κατανάλωση στα εισαγόμενα κι επομένως το κόστος που πληρώναμε σε εισαγόμενα προϊόντα ήταν πολλαπλώς υψηλότερα από εκείνα που είχαμε εξάγει. Αυτό επιβαρύνει την Ελληνική οικονομία.
Τώρα που οφείλεται αυτό, θα λέγαμε πολλοί είναι οι λόγοι.  Ας πούμε έναν για παράδειγμα. Οι εγχώρια παραγωγή είχε καταπέσει είτε εξ αιτίας μεγάλου κόστους παραγωγής είτε λόγω του ότι το εισαγόμενο ήταν φθηνότερο!!! Όμως αυτό άφησε την Ελληνική παραγωγή στο περιθώριο.

Ασχολήθηκε κανείς με την Ελληνική παραγωγή, με τους νέους παραγωγούς, δόθηκαν κίνητρα να παράγει η χώρα, είδε κανείς την αγροτική παραγωγή, την καινοτομία, την αειφορία; ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!

Είναι εύλογη η επόμενη ερώτηση. Ποια είναι η δομή του Ελληνικού ΑΕΠ, πως μεταβλήθηκε και ποιος είναι ο ρυθμός ανάπτυξης; Ιδού ο επόμενος πίνακας, που δείχνει ακριβώς αυτά.


ΕΤΟΣ   ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ     

2000                4,5
2001                4,2
2002                3,4
2003                5,9
2004                4,4
2005                2,3
2006                5,5
2007                3,5
2008                0,2
2009               -3,1
2010               -4,9
2011               -7,1
2012               -7
2013               -3,9
2014               +0,6
2015               +2,9 

Ωραία θα έλεγε κανείς. Βλέπουμε την εξέλιξη του ρυθμού ανάπτυξης. Αυτή δεν περιέχει την δομή του ΑΕΠ; Ναι, ασφαλώς περιέχει. Θα σημειώσουμε ότι Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε περίπου 25% τα τελευταία χρόνια, κυρίως τα πέντε τελευταία. 
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η χώρα δεν παρήγαγε, έκλεισαν επιχειρήσεις, αυξήθηκε η ανεργία, δεν πληρώθηκαν φόροι, συσσώρευση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, μειώθηκαν οι αποδοχές και άλλα πολλά με τις ανάλογες ερμηνείες τους.

Λύθηκαν τα προβλήματα; Απ΄ότι φαίνεται η πολιτική αυτή προβλέπει την έξοδο της χώρας από την ύφεση από το 2016 και μετά. Θα λέγαμε αρκετά σύντομα με τα δεδομένα των πέντε τελευταίων ετών. Δηλαδή σε τέσσερα χρόνια η χώρα προβλέπεται να ξεφύγει από τα ελλείμματα και τους αρνητικούς δείκτες. 
Μένει κάτι άλλο; Βέβαια!!! Και μάλιστα πολύ σοβαρό ζήτημα!!!  ΤΟ ΧΡΕΟΣ!!!
Καταναλώθηκε πολύ μελάνι σε έντυπα αναφορικά με το χρέος. Αυτό αποτελεί και το μήλον της έριδος τελευταία στην πολιτική αντιπαράθεση. 
Στο χρέος έχει κτιστεί η ρητορεία δύο διαφορετικών (φαινομενικά) κόσμων, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Η σημερινή συγκυβέρνηση ισχυρίζεται δυο βασικά πράγματα. 
Πρώτον, έπρεπε να διαρθρωθεί η οικονομία σε μια άλλη βάση, υγιή και με προοπτική. Να αλλάξει η δομή της οικονομίας και να θετικοποιηθούν οι δείκτες. Με επιχείρημα αυτό θα καλέσει τους δανειστές της χώρας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους και οι παράγοντες που θα το καταστήσουν βιώσιμο αν αποδειχθεί ότι δεν είναι.
Επιθυμεί να εξασφαλίσει την βοήθεια των δανειστών στην περίπτωση που αποτύχει το πρόγραμμα με τις πιο πάνω προβλέψεις, που φαίνονται στους πίνακες και στη συνέχεια να συμφωνηθεί η εξέλιξη του χρέους. Ασφαλώς δεν δίνει βαρύτητα στις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Δηλαδή δεν μετρά τόσο πολύ το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εις βάρος της κοινωνίας, του εργαζόμενου, του συνταξιούχου και της επιχείρησης. 
Η αντιπολίτευση αποδέχεται προφανώς την σημερινή κατάσταση κι ενώ από κάποιες ακραίες κορώνες που έβγαζε πρόσφατα έχει προσαρμοστεί απόλυτα στα Ευρωπαϊκά πράγματα.
Θέτει την βάση της πολιτικής της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός της Ευρωζώνης. Κοινό, επομένως το σημείο αυτό με την συγκυβέρνηση.
Και άλλα κοινά σημεία υπάρχουν στις δύο πλευρές. Όπως η ύπαρξη του χρέους. Δεν αμφισβήτησε ποτέ το ύψος του χρέους ανεξάρτητα αν κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα που είναι υπεύθυνα για το χρέος αυτό. Σ΄αυτό το σημείο η μείζονα αντιπολίτευση διαφοροποιείται από τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν δέχονται ότι το χρέος της χώρας είναι αυτό, περίπου 327 δις ευρώ.
Ρωτά κανείς, είναι δυνατόν να υπάρξει πολιτική σύμπτωση ανάμεσα σ΄αυτά τα δύο μέρη; Ασφαλώς και λογικά όχι.
Κοινό σημείο, επίσης, διακρίνουμε ότι η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους έγκειται στον τρόπο με τον οποίο θα διαπραγματευθεί με τους δανειστές.
Εδώ να επισημάνουμε ότι, πριν λίγο καιρό μόλις η μείζονα αντιπολίτευση ισχυρίζονταν ότι θα ΄΄σκίσει΄΄ τα μνημόνια και δεν θα τα αναγνωρίσει. Σήμερα λέει ότι θα καθίσει στο τραπέζι και θα διαπραγματευθεί. 
Κοινό σημείο, επίσης είναι το γεγονός ότι η μεσαία κοινωνική τάξη στην χώρα απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την υψηλή και η κατώτερη φτωχοποιήθηκε απόλυτα.

Που, όμως, είναι τότε η διαφορά ανάμεσά τους; 
 Και οι δύο πλευρές βλέπουν το ίδιο πράγμα από διαφορετική οπτική.
Η με συγκυβέρνηση, όπως είπαμε, φέρνει τις κοινωνικές απώλειες σε μισθούς, συντάξεις, έσοδα και λουκέτα σε δεύτερη μοίρα. Η μείζονα αντιπολίτευση δίνει προτεραιότητα στην αποκατάσταση, έστω και μερικώς, της αδικίας. Έτσι εξηγείται η λήψη μέτρων υπέρ των χαμηλών κοινωνικών τάξεων άμεσα αν αναλάβει την εξουσία. Το ζήτημα του χρέους και των άμεσων οικονομικών υποχρεώσεων έρχεται σε επόμενη φάση, ισχυριζόμενη ότι ταυτόχρονα η ΕΕ έχοντας παρόμοια προβλήματα και σε άλλες χώρες θα αναγκαστεί να αλλάξει την πολιτική της λιτότητας.  
Το σχέδιο της αντιπολίτευσης μεγαλόπνοο και φιλόδοξο. Η στρατηγική που επιθυμεί να αναπτύξει είναι ενδιαφέρουσα. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και που εκπροσωπούνται στα όργανα της ΕΕ και της Ευρωζώνης δεν βρίσκονται στην γραμμή αυτή αλλά συντονίζεται στην συχνότητα της  Γερμανικής πολιτικής.

Ας δούμε όμως αυτό το χρέος τι χαρακτηριστικά έχει σήμερα.
Η κυβέρνηση προβλέπει ότι από τα μέσα του 2015 το χρέος σε απόλυτο αριθμό θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Η αποκλιμάκωση συνίσταται στο γεγονός ότι η κυβερνητική πολιτική θα έχει ως προϊόν της τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, στην επιτυχία των αποκρατικοποιήσεων, στις ιδιωτικές επενδύσεις που θα μειώσουν την ανεργία και στην εισροή σημαντικών ποσών από το ΕΣΠΑ.
Ταυτόχρονα οι επενδύσεις θα αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς που θα έχει ως αποτέλεσμα το κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ θα μειώνεται με σταθερούς ρυθμούς.
Οι επαφές μας με αναλυτές και θεσμικούς αυτό τον καιρό, όπως είπαμε στην αρχή, μας έδωσαν εξαιρετικά στοιχεία όπου φαίνεται ότι το χρέος θα έλθει στο 120% του ΑΕΠ το 2022 ενώ το 2030 θα βρίσκεται στα επίπεδα του 80%.
Τεκμηριώνει την πρόβλεψη αυτή από τα εξής στοιχεία:
1. Το χρέος είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα.
2. Η μέση διάρκεια χρέους με όρους οικονομικούς είναι τα 17 χρόνια
3. Η χώρα δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο 2,5%
4. Μόνο τα 29 δις από το χρέος βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών επενδυτών, το υπόλοιπο είναι κρατικό χρέος, οφείλεται δηλαδή στα κράτη - μέλη της Ε.Ε
5. Θα επιτευχθεί χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης (6 δις το χρόνο ή 3% του ΑΕΠ με μέσο όρο στην Ευρώπη είναι 4,5%)
6. Οι επενδύσεις θα φέρουν ανάκαμψη της απασχόλησης και η ανεργία από το τέλος του 2014 θα αρχίσει να μειώνεται με ρυθμούς αρχικά αργούς ενώ στη συνέχεια ο ρυθμός θα αυξηθεί σημαντικά, προβλέποντας το 2016 να βρεθεί στο 21%, με τον μέσο όρο στην Ε.Ε στο 10,4%.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχουμε συλλέξει στοιχεία που αναφέρονται κυρίως στην στρατηγική και όχι σε αριθμούς με συγκεκριμένο και καθοριστικό τρόπο. Το βασικό στοιχείο βρίσκεται στην παλτφόρμα που εξέθεσε στην Θεσσαλονίκη όπου η ρητορεία της αναφέρει το γεγονός ότι η αύξηση των κατώτατων μισθών στα επίπεδα των 750 ευρώ θα ανακουφίσει την μεσαία τάξη ενώ ταυτόχρονα θα δώσει ώθηση στην αγορά η ύπαρξη ρευστότητας ακριβώς εξ αυτού του λόγου. 
Επιπρόσθετα η διαπραγμάτευση του χρέους με τους δανειστές θα φέρει θετικό αποτέλεσμα με συνέπεια να συμφωνηθεί μια μείωση των δανειακών τρεχουσών υποχρεώσεων ώστε το προϊόν αυτό να διοχετευθεί στην αγορά για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Επιχειρήσαμε μια ανατομία  της σημερινής κατάστασης στην χώρα μας, που συνδέεται με τις επερχόμενες εξελίξεις.
Μέσα απ΄αυτή την θεώρηση δώσαμε την ευκαιρία στους έχοντες υπομονή να διαβάζουν να μάθουν τα αίτια, τους υπεύθυνους, που δεν χρειάστηκε να ονοματίσουμε. Το συμπέρασμα βγαίνει αβασάνιστα.

Όπως είπαμε και σε προηγούμενη ανάρτησή μας θα δημοσιεύσουμε μια σειρά άρθρων που θα δώσει σε όλους την ευκαιρία με τις ακτινογραφίες που θα βγάζουμε να μάθουν την αλήθεια.
Το επόμενο άρθρο θα αναφέρεται στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. Τι έκανε η κυβέρνηση και τι δεν έκανε. Τι θα κάνει η αντιπολίτευση αν θα κερδίσει τις εκλογές.

Οι δημοσιεύσεις μας δεν έχουν κανένα πολιτικό περιεχόμενο παρά μόνο στοχεύει στο ξεδίπλωμα της πραγματικής εικόνας της πατρίδας μας. Όλοι κόπτονται, ενδιαφέρονται γι΄αυτή την πατρίδα!!
Ποιος όμως είναι αυτός που θα διαμορφώσει πολιτικές τέτοιες που να τραβήξουν μπροστά την κοινωνία, θα λύσει τα συσσωρευμένα προβλήματα και θα δώσει ελπίδα στους νέους επιστήμονες και στα μέσα τεχνικά χέρια; 
Εμείς απ΄αυτές τις δημοσιεύσεις επιχειρούμε να βοηθήσουμε την αναγνώστη να βρει απαντήσεις στα δικά του ερωτήματα χωρίς γαρνιτούρες και πολιτικά κόλπα.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Μας εντυπωσίασαν πολλοί φίλοι με το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν να μάθουν γιατί απουσιάζουμε από το τοπικό γίγνεσθαι και όχι μόνο.
Τηλεφωνήματα πολλά και έντονα αναζήτησαν τα αίτια της απουσίας μας. 
Δεν θα απολογηθούμε αλλά έχουμε τους λόγους και τα τεκμήρια να δικαιολογήσουμε αυτή την απουσία.
Δεν είναι, όμως, ώρα γι΄αυτά.
Εμείς αυτό που κατανοήσαμε ακόμη μια φορά είναι ότι υπάρχουν φίλοι και δημότες που ξέρουν να εκτιμούν και κυρίως που θέλουν να μάθουν ή θέλουν να διαβάσουν μια άλλη άποψη, μια ξεχωριστή, ίσως, άποψη αλλά απόλυτα τεκμηριωμένη με πολλά στοιχεία.
Έχουμε ξανά γράψει εδώ και αλλού ότι δεν κυνηγούμε την καρέκλα, την εντύπωση ή την κοινωνική καταξίωση και αναγνώριση. 
Έχουμε ξεπεράσει αυτά τα ανθρώπινα αλλά ανούσια στάδια της πορείας στη ζωή μας. 
Έχουμε και άλλα θέματα και ενδιαφέροντα, όπως λέγαμε σε κάποιους φίλους τελευταία, για να μας προκαλέσουν περισσότερο από αυτά που θα ήθελαν κάποιοι άλλοι.

Παρ΄όλα αυτά θέλουμε να βρεθούμε πιο κοντά στους φίλους μας και να τους ευχαριστήσουμε για το έντονο ενδιαφέρον τους για μας και που πολλές φορές στο παρελθόν έχουν καταδείξει.
Τους ευχαριστούμε από καρδιάς όλους αυτούς τους φίλους ακόμη μια φορά.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο μέσο επικοινωνίας μας, δημόσια, καθαρά και τολμηρά για να παραθέσουμε τις δικές μας απόψεις ελπίζοντας ότι θα ικανοποιήσουμε, τουλάχιστον, τους καλούς μας φίλους, χωρίς να υποσχόμαστε ότι η παρουσία μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Έχουμε πολύ σημαντικά άλλα ενδιαφέροντα που μας προκαλούσαν πάντα περισσότερο και πολλά άλλα ζητήματα που απαιτούν και χρόνο και προσοχή.

Θα παραθέσουμε μια σειρά από άρθρα και στοιχεία είτε αυτά αναφέρονται στην γενική πολιτική σκηνή είτε στο τοπικό αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι.

Τα βασικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε είναι τρία.
Πρώτον, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και οι πιθανές εκλογές εντός του Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Δεύτερον, οι εξελίξεις στην νέα διοίκηση του δήμου και τα γεγονότα που συμβαίνουν πέριξ αυτής και ασφαλώς η εικόνα του σημερινού δημοτικού συμβουλίου.

Τρίτον, η δική μας πολιτική - ιδεολογική παρουσία μέσα από τις συγκρίσεις με το σημερινό τοπικό τοπίο που διαμορφώθηκε με την αλλαγή της διοίκησης στο δήμο και ασφαλώς της απελθούσας.

Σύντομα θα έχετε μια πρώτη σειρά στοιχείων από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.


Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Την Κυριακή, 30-11-2014, παρακολούθησα το θεατρικό έργο «Ένα βότσαλο στη λίμνη», των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, στην «Αίθουσα Μουσών» του πνευματικού κέντρου του Δήμου Βριλησσίων, που είχε παιχτεί και την προηγουμένη 29-11-2014.
Ήταν μια ευχάριστη βραδιά, που μας προσέφερε η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Θεατρο-παρέα Πεντέλης». Για δύο, σχεδόν, ώρες απολαύσαμε όχι μόνο την αξεπέραστη συγγραφική πένα των συγγραφέων, αλλά και την εξαιρετική προσπάθεια της θεατρικής ομάδας.
Το έβλεπες και το αισθανόσουνα… Τους ρόλους τους τους ζούσαν… Το γλεντούσαν αυτό που έκαναν. Και κάποιες ατέλειες, που, ίσως, υπήρξαν, καλύφθηκαν πλήρως από την αγάπη τους γι’ αυτό που έκαναν.
Τα σκηνικά, φτιαγμένα και στημένα από τους ίδιους τους ηθοποιούς, και τα κοστούμια, από το σπιτικό τους βεστιάριο, έδωσαν το κλίμα της εποχής της δεκαετίας 1950-1960.
Κατατοπιστικό και χρήσιμο το έντυπο πρόγραμμα, φτιαγμένο και αυτό με το κέφι του ερασιτεχνισμού.
Σημαντική η προσφορά του υπαλλήλου του Δήμου, υπεύθυνου της αίθουσας κ. Ιωάννη Πρη, ο οποίος χειρίστηκε επιτυχημένα τον φωτισμό.
Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αξιοπρεπές. Ήταν ένα βότσαλο στη λίμνη της Σαββατοκυριακάτικης ζωής της πόλης.
Το κλείσιμο της αυλαίας μας άφησε ένα χαμόγελο (τόσο χρήσιμο στις ημέρες μας) και θαυμασμό για τους συντελεστές της παράστασης.
Για την καλή ιδέα του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου οφείλουμε τα εύσημα στην πρόεδρό του, δημοτική σύμβουλο κ.Ιωάννα Κυρίτση, και στον δημοτικό σύμβουλο, και καθ’ ύλην αρμόδιο αντιπρόεδρο, κ.Νικόλαο Περδικάρη, ο οποίος και παρέστη στην παράσταση, για την επιλογή τους.

Βριλήσσια 1-12-2014
Δημοσθένης Μπούκης του Γιάννη


Το πρόγραμμα της παράστασης: http://www.vrilissia.gr/images/2014/c_s_org/14_votsalo_prog.pdf

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...