Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ....ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ!!!!

Έχει προκαλέσει την περιέργειά μας το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις κυλούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Καμιά αντίρρηση, καμία σύγκρουση, καμιά διαφορετικότητα ή μαχητικότητα σε διεκδικήσεις ή αλλαγές στις προτάσεις των δανειστών.
Εντελώς ξαφνικά η μαχητικότητα της κυβέρνησης μετά τις αλλαγές, που συντελέστηκαν, κατέπεσε και φαίνεται να έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στις διαθέσεις των δανειστών. Ακόμη και ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος που προσέλαβε η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κάποια διαφορετική άποψη επί των ζητημάτων.

Όπως διαφαίνεται, την Παρασκευή έχουμε την σύσκεψη του Eurogroup, την αποδοχή των συμφωνηθέντων. Θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις στα κοινοβούλια όπου απαιτείται και μέχρι τις 19 Αυγούστου αποδεσμεύονται τα 80 δις ευρώ περίπου.

Καλό και άγιο και όπως το επιθυμούσε τελικά η πλειονότητα της κοινωνίας και του πολιτικού προσωπικού. 
Κι επειδή έχουν αντιληφθεί όλοι ότι επέρχεται αυτή η συμφωνία - κεραυνός, λαός και πολιτικό προσωπικό (όσοι μπορούν) ξεχύθηκαν στις παραλίες να απλώσουν τα κορμιά τους προς ....ψήσιμο στον καυτό Ελληνικό ήλιο!!!

Η επιστροφή όμως περιμένει τον λαό (όχι το πολιτικό προσωπικό) με ΄΄ανιχτές αγκαλιές΄΄. Η λυπητερή είναι μετά. Τα μέτρα θα αρχίσουν να φαίνονται από τα μέσα Οκτωβρίου και ύστερα.
Έτσι η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες γρήγορα ώστε ο λαός να μην έχει επηρεαστεί ακόμη από την εφαρμογή των μέτρων. Είναι πολύ πιθανή η προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο, λέγεται στις 27 του μηνός ή ακόμη την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Με την υπογραφή της συμφωνίας άμεσα οι δύο οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά δύο επίπεδα τουλάχιστον. 
Άμεση θα είναι η έναρξης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Υπάρχει μάλιστα και η σκέψη να δοθεί ένα ποσό της τάξης των 10 δις ευρώ από τα 25 που έχουν προϋπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση άμεσα προς το ΤΧΣ, το οποίο θα διαθέσει με την σειρά του στο τραπεζικό σύστημα. 
Θεωρείται άμεση η ανα΄γκη απόδοσης των 10 δις ευρώ στις τράπεζες με δεδομένο ότι οι μελέτες δείχνουν ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν εκτοξευθεί στα 100 δις ευρώ ίσως και πιο πάνω και αποτελεί κίνδυνο για την κατάρρευση των τραπεζών. 'Ετσι η άμεση  απόδοση των 10 δις ευρώ θα περιορίσει τις επιπτώσεις στο φαινόμενο ενώ θα ακολουθήσει η διαδικασία των sterss tests για ακόμη μια φορά εντός του Νοεμβρίου για να καταγραφεί η πραγματική ανάγκη στην επάρκεια κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος πάντα με βάση τις συνθήκες της Βασιλείας ΙΙΙ.

Θα έχει απομείνει η τελική εφαρμογή του προγράμματος, η πιστότητα, η πειθαρχία και τα αποτελέσματά του. Η πρόοδος και η επιτυχία του θα βρίσκεται συνεχώς υπό τον έλεγχο των τεσσάρων εκπροσώπων των δανειστών ενώ θα αρχίσει πιθανότατα να ανοίγει το ζήτημα της απομείωσης του χρέους. 
Αυτό εκτιμάται ότι θα αρχίσει να μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης με τον νέο χρόνο.

Μέχρι τότε να απολαύσει ο λαός τα μπάνια του (όσοι μπορούν βεβαίως). Όλα αυτά τα σκέφτεται η κυβέρνηση και δεν απαιτείται η συμβολή του λαού προς το παρόν τουλάχιστον.  Βλέπουμε από Σεπτέμβριο και ύστερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνήγορος του Πολίτη: Χορήγηση αποκλειστικής θέσης στάθμευσης σε δημότη με αναπηρία

Πολίτης με αναπηρία διαμαρτυρήθηκε για την ανάκληση απόφασης χορήγησης αποκλειστικής θέσης στάθμευσης από δήμο, στον οποίο είναι δημότης, δι...