Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΚΙ ΑΝ ΑΚΟΜΗ ΄΄ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΟΥΝ΄΄ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία λέγεται από τον ΄΄σοφό΄΄ λαό μας.
Πράγματι ελπίς υπάρχει, που όμως, πως και πότε θα την δούμε να αναδεικνύεται;

Το Ελληνικό χρηματιστήριο όπως και όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου αποτελούν την εικόνα της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Αποτυπώνουν την παρούσα συγκυρία και προεξοφλούν εξελίξεις και γεγονότα κυρίως στο οικονομικό πεδίο.

Όπως είδαμε δυο ημέρες τώρα το Ελληνικό χρηματιστήριο κάθε άλλο παρά προσδοκίες προεξοφλεί, κάθε άλλο παρά θετικές εξελίξεις βλέπει. Παρ΄όλο που τα δυνατά χαρτιά αντέδρασαν θετικά και μάλιστα μερικά βρέθηκαν πάνω από εκεί που ήταν στις 26 Ιουνίου, ο τραπεζικός κλάδος, η ατμομηχανή της χρηματιστηριακής αγοράς, ο κύριος όγκος των συναλλαγών επλήγη ανεπανόρθωτα.  Έδειξε τις τρομακτικές αδυναμίες της Ελληνικής οικονομίας αλλά και κατέγραψε και την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει ελπίδα και προοπτική στο μέλλον. Το χρηματιστήριο πάντα ΄΄βλέπει΄΄ μπροστά και έχετε την ικανότητα να διακρίνει την αλήθεια, την πραγματικότητα.
Αυτό, λοιπόν, που είδαμε στις δυο αυτές ημέρες δεν είναι διόλου θετικό, αντίστροφα, μας έδειξε ότι μαύρες ημέρες έρχονται για την Ελληνική οικονομία αλλά και για την κοινωνία.

Κι αν ακόμη σήμερα ΄΄ξεκλειδώσουν΄΄ οι τράπεζες πιστεύετε ότι το χρηματιστήριο θα ανακάμψει; Όχι ασφαλώς. Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε στις τράπεζες τις τιμές, που είχαν πριν τις 26 Ιουνίου. 
Ίσως δούμε κάτι να γίνεται όταν εισρεύσουν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ως προϊόν συμφωνίας στα πλαίσια του 3ου μνημονίου, περίπου τα 25 δις ευρώ.
Πάντως σήμερα το χρηματιστήριο καταγράφει ύψος κεφαλαιοποίησης 6,5 δις ευρώ περίπου!!!!
Χρηματιστήριο που δεν συγκαταλέγεται σε προηγμένες οικονομίες ή και αναδυόμενες ακόμη, όπως είμαστε χαρακτηρισμένοι με τα παλαιά δεδομένα.

Σχετικά με την πραγματική οικονομία. Οι ημέρες, που έρχονται θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Τον χειμώνα, που έρχεται θα δούμε τα οικογενειακά εισοδήματα να καταρρέουν και τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Οι υποχρεώσεις, που θα γεννήσει το 3ο μνημόνιο θα είναι ακραίες για τις αντοχές μιας πονεμένης και τραυματισμένης και εξαθλιωμένες κοινωνίας.
Είναι ειρωνεία να ζητεί το κράτος και η ΄΄αγία τετράδα΄΄ από τον λαό και από τις επιχειρήσεις, που έχουν διαλυθεί και εξαντληθεί σε φόρους να πληρώσουν ακόμη μεγαλύτερους φόρους. 

Κάποιος φίλος μου είπε: Λέμε ότι δεν αντέχει ο λαός και οι επιχειρήσεις να πληρώσουν άλλους φόρους αλλά διακοπές κάνουν και ο λαός και οι επιχειρήσεις.

Είναι αλήθεια αυτό. Αν κάποιος δεν έχει, αν οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν να καθίσουν σπίτι τους και να μην εμφανιστούν τα ΄΄μοντελάκια΄΄ στις παραλίες!! Περικοπές για να αποδείξουν την αδυναμία τους. Άλλως στηρίζουν τα επιχειρήματα της ΄΄αγίας τετράδας΄΄ να επιβάλλουν και να πιέζουν για νέες μεταρρυθμίσεις και νέους φόρους.

Και για να επανέλθουμε στο χρηματιστήριο.
Σήμερα είναι πολύ πιθανόν να ΄΄ξεκλειδώσουν΄΄ οι τράπεζες αλλά απαιτείται προσοχή για εκείνους, που βρίσκονται ως επενδυτές στο χρηματιστήριο. Σχετικά με τους άλλους τίτλους είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία ακόμη κι αν κάποιοι ρευστοποιήσουν για να εισπράξουν τα κέρδη των τριών ημερών. 
Έχει τεράστια αξία τι θα απογίνει στο επόμενο διάστημα, μετά τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο μέχρι και το τέλος του 2015.

Οι αυξήσεις κεφαλαίων στις τράπεζες, ο τρόπος και ο χρόνος θα παίξει σημαντικό ρόλο. Τα κόκκινα δάνεια, που είναι και ένα από τα σημαντικά θέματα των συζητήσεων με τους θεσμούς θα είναι το αγκάθι της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών.
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την δυνατότητα ούτε και την γνώση να μελετήσει και να σχεδιάσει σ΄αυτά τα ζητήματα. Καλώς έπραξε να καταφύγει στην συνεργασ΄'ια με οίκους - εταιρείες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές προκειμένου να διαμορφώσουν προτάσεις ώστε να επέλθει η περιπόθητη συμφωνία.

Η αγορά πάντως, οι μικρομεσαίες, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο. Πολλές απ΄αυτές τις μεγάλες ακόμη και εισηγμένες στο χρηματιστήριο έχουν πάνω στο τραπέζι των σκέψεων τους και των προγραμμάτων τους την φυγή τους από την Ελληνική πραγματικότητα. Ήδη αρκετές έχουν πλέον αποφασίσει και διμαορ΄φωνουν πλάνα εξόδου από την εγχώρια αγορά. 
Αν εισηγμένες στο χρηματιστήριο αποφασίσουν να φύγουν εντός το επομένου εξαμήνου έχουμε να δούμε τραγικές καταστάσεις στο επιχειρείν στην Ελλάδα.

Δεν είναι κινδυνολογία αυτά που γράφουμε εμείς εδώ. Είναι μια πραγματικότητα εντελώς αληθής. Ίσως και να μην τα περιγράφουμε και τόσο έντονα όσο είναι. Όσοι βρίσκονται κοντά στην αγορά ή μέσα σ΄αυτή αντιλαμβάνονται τι περιγράφουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...