Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ 'ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ;'


ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ 'ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ'



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ ΝΕΩΝ


Μεγάλες ανατροπές φέρνει στην Αττική ο «Καλλικράτης», που θα ψαλιδίσει περισσότερους από τους μισούς από τους σημερινούς 122 δήμους και κοινότητες. Το σενάριο αυτό έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις, καθώς ελάχιστοι είναι οι δήμοι που θα παραμείνουν αυτόνομοι, ενώ λιγότεροι από 22 δήμοι έχουν δείξει προδιάθεση να συνενωθούν.


Εως τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο του υπουργείου για τον νέο χάρτη της χώρας, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση και να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο μέσα στον Μάιο. Στόχος παραμένει η μείωση των σημερινών 1.034 δήμων σε κάτω από 400 και σε όλη τη χώρα γίνονται το τελευταίο διάστημα συνεχείς διαβουλεύσεις, ώστε να «κλειδώσουν» οι νέοι δήμοι.


Στο τραπέζι των συζητήσεων για το Λεκανοπέδιο έχουν πέσει διάφορα σενάρια. Το πιο σκληρό από αυτά θέτει το πληθυσμικό όριο των 20.000 κατοίκων και αποτελεί τη λογική δημιουργίας μεγάλων δήμων σε όλη την Αττική, άποψη που φέρεται να συμμερίζεται και η ηγεσία του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πειραχθούν μόνο δήμοι που ήδη διαθέτουν μεγάλο αριθμό κατοίκων, όπως η Αθήνα, το Περιστέρι, η Γλυφάδα ή το Ίλιον.


Ήδη, η προοπτική αυτή έχει πυροδοτήσει διαφωνίες από αρκετούς δημάρχους και δημοτικά συμβούλια και περισσότεροι από 45 δήμοι έχουν ταχθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο συνενώσεων. Έτσι, για παράδειγμα, ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν επιθυμεί να ενοποιηθεί με την Αγία Βαρβάρα, ενώ κατά της όποιας συνένωσης εμφανίζεται και ο Δήμος Ηρακλείου, που σύμφωνα με το σχέδιο θα αποτελεί πλέον έναν δήμο μαζί με τη Νέα Ιωνία και τη Μεταμόρφωση. «Οχι» σε συνενώσεις για οικονομικούς λόγους έχουν δηλώσει δήμοι όπως Λαυρίου, Ελευσίνας ή Ρέντη, καθώς επισημαίνεται πως το ταμείο τους είναι πλεονασματικό και πιθανή ένωση με άλλους δήμους, που λειτουργούν στο «κόκκινο», θα λειτουργήσει εις βάρος τους. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν φωνές που τάσσονται υπέρ μίας πιο ήπιας λύσης και ζητούν να αποφευχθούν οι δήμοι-τέρατα, ενώ δεν έλειψαν και προτάσεις να προχωρήσουν επί του παρόντος οι συνενώσεις δήμων που έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση και σε δεύτερη φάση να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο κύμα συνενώσεων.


«Οταν στην Αρκαδία οι ίδιοι προτείνουν από 22 δήμους και μία κοινότητα που είναι σήμερα να γίνουν 4 ή 6, δεν μπορεί στην Αττική να φανεί ότι κάνουμε χάρη και δεν προχωράνε οι συνενώσεις», σχολίαζε όμως χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικό στέλεχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...