Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΟΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Σε θολό τοπίο κινείται η πολιτική ανθρωπογεωγραφία ακόμη. Το κύριο μέρος της ασάφειας εντοπίζεται στην συμπολίτευση και στην μείζονα αντιπολίτευση.
Στην μεν συμπολίτευση είναι γνωστό ότι τελικά θα επαναληφθεί η ίδια παρουσία των ίδιων ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται στη δημοτική αρχή. Ένας δημοτικός σύμβουλος έχει διαχωρίσει, επίσημα, την θέση του, ο κ. Στάθης Γιαννακόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στους κόλπους της μείζονος αντιπολίτευσης με σκοπό τον σχηματισμό εν΄ςο υπεροκομματικού ψηφοδελτίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι φανερή η κόντρα του εν λόγω δημοτικού συμβούλου με την διοίκηση. Οι λόγοι που οδήγησαν τον κ. Γιαννακόπουλο στην ενέργεια αυτή δεν είναι απόλυτα γνωστοί. Σενάρια ακούγονται ή πλέκονται όμως δεν έχει δηλωθεί τίποτα ως τώρα, τουλάχιστον, και απο τις δύο πλευρές. Εμείς δεν θα αναφέρουμε τα σενάρια γιατί δεν είναι ούτε επίσημα ούτε και αξία έχουν. Αξία έχει, όμως, το γεγονός. Κι αυτό δεν είναι άλλο απο την αδυναμία και των δυο πλευρών να διαχειριστούν τις διαφορές που δεν είναι στην ουσία στην πολιτική αλλά οφείλεται σε προσωπικούς λόγους.
Αν οι διαφορές εντοπίζονταν στο πολιτικό επίπεδο ο κ. Γιαννακόπουλος θα είχε διαχωρίσει τις πολιτικές του θέσεις σε μείζονα ζητήματα που απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο πολύ ενωρίτερα απο τούτη τη στιγμή, τόσο κοντά στις δημοτικές εκλογές.
Άξιο λόγου να μνημονυθεί είναι το γεγονός ότι ο κ. Γιαννακόπουλος επέλεξε να συνεργαστεί και να επικοινωνήσει πολιτικά με μια δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολιτεύσεως, με την οποία ο δικός του συνδυασμός απέιχε πολιτικά μεγάλη απόσταση. Ήταν μια προσωπική επιλογή του κ. Γιαννακόπουλου που τελικά μάλλον είχε επιδερμικό χαρακτήρα παρά ουσία.
Απο την άλλη η δημοτική αρχή προκάλεσε τον κ. Γιαννακόπουλο, τον εξώθησε στην ενέργεια αυτή όταν μάλιστα τον αντικατέστησε  με σκληρό τρόπο απο πρόεδρο στη σχολική επιτροπή όπου τον είχε τοποθετήσει η ίδια στην αρχή της τετραετίας. Ο τρόπος λειτοργίας της διοίκησης δεν ήταν και ό,τι καλύτερο για τον κ. Γιαννακόπουλο. Ισχυρίζεται μάλιστα ο ίδιος (στο δημοτικό συμβούλιο όπως αναφέρθηκε) ότι παρήγαγε σοβαρό έργο στα σχολεία έχοντας και την σύμφωνη γνώμη των μελών της σχολικής επιτροπής.
Υπάρχει και άλλος δημοτικός σύμβουλος που επίσημα έχει διαχωρίσει την θέση του στη λειτουργία της δημοτικής αρχής. Δεν έγινε γνωστό όμως αν αυτή η διαφοροποίηση θα μετουσιωθεί σε αποχώρηση. Η αντιπολίτευση χειρίζεται με πονηρό τρόπο τις εξελίξεις αυτές διαδίδοντας μάλιστα ότι και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης να έχουν διαφοποιηθεί. Αυτό, ως ένα σημείο, είναι αλήθεια. Απο την άλλη πλευρά, όμως, η απόφαση να φύγει απο ένα δημοτικό συνδυασμό απαιτεί και ισχυρή γνώμη, δυνατή πολιτική θέση, έντονη προσωπικότητα και ξακάθαρη πολιτική. Η απειλή και η δημιουργία εντυπώσεων είναι χαρακτηριστικό ανθρώπων χωρίς τα χαρακτηριστικά αυτά. Έτσι η δημοτική αρχή φαίνεται έμμεσα να εκβιάζει την πολιτική βούληση και τους όποιους ισχυρισμούς των διαφωνούντων δημοτικών συμβούλων με αποτέλεσμα να επανέλθουν στην ''στρούγκα''.
Η μείζονα αντιπολίτευση ύστερα απο ''ευρεία'' διερεύνηση για αρχηγό βρίσκεται και πάλι στην αρχή χωρίς να μπορούν να συμφωνήσουν στον επικεφαλής. Να σημειώσουμε ότι απέρριψαν την ηγεσία υπό τον κ. Λώλα, ο οποίος χειρίστηκε με απόλυτα σαφή και πολιτικό τρόπο την υπόθεση αυτή. Αφού άφησε ως τώρα την όποια διαδοχή του και έτσι κράτησε ενωμένη την δημοτική παράταξη, (αληθινά έξυπνος και σοβαρός τρόπος χιερισμού) έβαλε τη σφραγίδα της υψηλής ευθύνης του τώρα. Και ιδού το πρόβλημα πώς εμφανίζεται. Οι επίδοξοι διάδοχοι αναγνώρισαν την ''αδυναμία'' του κ. Λώλα να ηγηθεί και πήραν την τύχη αυτού του συνδυασμού στα χέρια τους. Απευθύνθηκαν σε ''επιλεγμένα'' πρόσωπα να ηγηθούν αυτής της παράταξης αλλά απέτυχαν εισπράττοντας όχι. Παράλληλα οι ίδιοι συμμετέχοντες στην έρευνα για υποψήφιο εξέφραζαν την επιθυμία να ηγηθούν και εξακολουθούν να επιθυμούν. Πολλοί μεταφράζουν αυτή την ενέργεια ως δημιουργία πολιτικού άλλοθι για να επιβάλλουν τη δική τους ηγετική παρουσία. Θεμιτές οι προσπάθειες αυτές ακόμη και οι φιλοδοξίες όλων. Υπάρχει και κάτι, όμως, που πρέπει να συνυπολογίσουν. Πρώτον, το γεγονός ότι υπάρχει ο κ. Λώλας, τον οποίο απέρριψαν και εφ' όσον δεν συμφωνούν οι ίδιοι να επανέλθουν συσπειρωμένοι στα προηγούμενα. Δεύτερον, πρέπει να θυμούνται ότι όλα γίνονται για το καλό της πόλης κι εφόσον δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές με κάποιον ας αποδεχθούν μια άλλη υποψηφιότητα χωρίς να θέτουν στεγανά και φραγμούς κι ας συνεργαστούν γι' αυτό το καλό της πόλης απο όποιο μετερίζι. Οι προσωπικές φιλοδοξίες έχουν όρια.
Και είναι σίγουρο ότι αυτές οι ζυμώσεις έχουν ένα στόχο, την άλλη μορφή διοίκησης αυτού του δήμου, που τώρα είναι Καλλικρατικός και απαιτούνται γνώσεις και σοβαρές προϋποθέσεις. Κι έχουν καταγαρφεί στη πόλη αξίες που θα μπορούσαν να εμπιστευθούν και να μην κλε΄΄ινονται στα στεγανά μιας κομματικής θέσης ή ακόμη της προσωπικής φιλοδοξίας.
Είναι σαφής η διαφοροποίηση απο τον τρόπο διοίκησης απο τη σημερινή δημοτική αρχή και είναι βέβαιο ότι βλέπουν καλύτερο τρόπο για να διεκδικούν Πώς όμως θα πείσουν όταν ταυτόχρονα βάζουν και στεγανά, βάζουν κομματικές προϋποθέσεις ή και ακόμη απορρίπτουν αβασάνιστα άλλες συνεργασίες;
Η άλλη πόλη που πρεσβεύει κανείς δεν έχει στεγανά και προϋποθέσεις όπως η σημερινή διοίκηση που κάτω απο το πρίσμα της απόκτησης του χρίσματος ενός κόμματος ισχυρίζεται ικανότητα και ασφάλεια διοίκησης.
Σ' αυτά τα ερωτήματα ας απαντήσουν και οι σημερινοί διοικούντες και όλοι εκείνοι που ζυμώνουν για την επόμενη ημέρα.
Θα επανέλθουμε αναλυτικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...