Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

ΜΙΚΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Μεγάλος χαμένος το 2013 είναι αναμφισβήτητα ο χρυσός. Όσοι πίστεψαν και επένδυσαν στο πολύτιμο μέταλλο είναι σίγουρα χαμένοι. 
Το 2013 είναι το έτος με τις χειρότερες επιδόσεις στα πολύτιμα μέταλλα. Ο χρυσός έχασε 28% μέσα στο 2013 με συνεχόμενη πτωτική πορεία ακόμη και την τελευταία ημέρα του χρόνου, όπου το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου έχασε 0,1% κλείνοντας στο 1,5 δολάρια.
Αντίστροφα στην πορεία του χρυσού και ίσως να ήταν και η αφορμή ήταν η τρομακτική επίδοση της Wall Street, η οποία έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Παρ΄όλο που οι επενδύσεις σε μετοχές θεωρούνται μεγαλύτερου επενδυτικού κινδύνου, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προστάτεψε τις περιουσίες των επενδυτών και κατάφερε να δώσει σημαντικά κέρδη εξ αιτίας μιας σειράς μέτρων σε κυβερνητικό επίπεδο, ευεργετικά απέναντι στην αγορά μετοχών. 
Και το ασήμι, ακολούθησε την πτωτική πορεία του χρυσού, χάνοντας 36% σε επίπεδο συμβολαίων. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το....1984 όταν καταγράφονταν τα πρώτα στατιστικά στοιχεία.
Τα υπόλοιπα μέταλλα, η πλατίνα κέρδισε 7,1 δολάρια ή 0,5% στα 1371,1 δολ. ανά ουγγιά της Τρίτη ενω το 2013 σημείωσε πτώση 11% ενώ το παλλάδιο κέρδισε 7,5 δολ ή 1% στα 718 δολ την Τρίτη και στο έτος ενισχύθηκε κατά 2% και ο χαλκός με συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου σημείωσε άνοδο κατά 1 σέντ ή 0,4% στα 3,4 δολ ανά λίβρα.

Το αργό πετρέλαιο παρουσίασε άνοδο μέσα στο 2013 παρ΄όλο που την Τρίτη είχε υποχωρήσει λόγω της έναρξης της παραγωγής στις πετρελαιοπηγές της Λιβύης. Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 87 σέντς ή 0,9%, στα 98,42 δολ το βαρέλι στην Νέα Υόρκη. Στο έτος το αργό ενισχύθηκε κατά 7,2%.

Στο Ελληνικό χρηματιστήριο κατά το 2013 συνέβησαν σημαντικά γεγονότα βασισμένα στις πολιτικές εξελίξεις σε σημαντικό βαθμό. Το χρηματιστηριακό κεφάλαιο στην Ελλάδα και δεν εξαιρείται το παγκόσμιο, που κινείται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες σήμερα κινήθηκε σε ρυθμούς τρόϊκας και αποφάσεων Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Οι μεγάλοι χαμένοι, χρηματιστηριακά είναι οι τράπεζες όπου σημειώθηκαν αυξήσεις κεφαλαίων με τόσα χρήματα όσα είχαμε πριν 10 χρόνια ίσως και δέκα φορές πάνω. Το σημαντικότερο γεγονός ήταν, κατά την γνώμη μας η απόλυτη κρατικοποίηση συνολικά του τραπεζικού κλάδου, ενός κλάδου που από την γέννησή του το χρηματιστήριο είχε ως πρώτο στόχο του επενδυτικού κεφαλαίου.
Ο γενικός δείκτης το 2013 κέρδισε 28% με απώλειες στις τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας, οι εισηγμένες επιχειρήσεις έδωσαν παλμό και ....κέρδη!!!
Στον τραπεζικό κλάδο εισήχθησαν κεφάλαια με τις αυξήσεις κεφαλαίου της τάξης των 50 δις ευρώ. Να σκεφθούμε ότι πριν λίγα χρόνια αύξηση κεφαλαίου της του ενός δις ήταν από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη σε χρήμα (ενθυμούμαι αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής κατά 1,2 δις)!!!
Πρώτη σε επίδοση ήταν ο τίτλος της Jumbo κατά 98% σε όλο το 2013. Ακολουθεί πλήθος εισηγμένων με ισχυρές επιδόσεις στις τιμές τους.
Ο τζίρος στο χρηματιστήριο σημείωσε επίσης σημαντική άνοδο. Ο μέσος όρος της ημέρας από 20-30 εκατομμύρια ανήλθε στα 100 εκατομμύρια το τελευταίο εξάμηνο χωρίς να λαμβάνουμε υπ΄όψη μας τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.
Ιδιαίτερη μνεία να κάνουμε στο γεγονός ότι το 2013 ο τραπεζικός κλάδος συρρικνώθηκε και από 15 τράπεζες στο τέλος του 2012 σήμερα λειτουργούν μόλις τέσσερις συστημικές και δυο ιδιωτικές.  Η ενσωμάτωση - εξαγορά - συγχώνευση έφερε το τραπεζικό σύστημα σε δεινή θέση από άποψη και ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας. Ο συνεχής έλεγχος κατ΄ενολή της τρόϊκας έφερνε συνεχώς και περισσότερες αδυναμίες στα κεφάλαιά τους κι ασφαλώς η μεγάλη αδυναμία ήλθε με τον PSI όπου κεφάλαια δισεκατομμυρίων εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού!!
Να σκεφθούμε μόνο ότι μια τράπεζα ενσωμάτωσε στο κεφάλαιό της έξι μικρότερες τράπεζες σε τρεις μήνες όταν για να εξαγοραστεί μια απαιτείτο από το σύστημα ένας χρόνος και περισσότερο!!!!
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έχει λήξει ακόμη. Έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη. Ο μέσος όρος συμμετοχής του κράτους στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών βρίσκεται στο 90%!!!! 
Στο άμεσο μέλλον θα πρέπει το ποσοστό αυτό να περιοριστεί τουλάχιστον στο 50% κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξαγοραστούν ποσοστά του κράτους από ιδιωτικά κεφάλαια. Κι αυτό αποτελεί μεγάλη προσδοκία για σημαντικά κέρδη στους τίτλους των μετοχών των τραπεζών αν κι εφόσον βέβαια δεν υπάρξει κάποιο άλλο πιστωτικό αρνητικό γεγονός και ανατρέψει την φυσιολογική ροή.
Το Ελληνικό χρηματιστήριο μετά από ένα μεγάλο διάστημα αδράνειας, ατονίας και απαξίωσης αρχίζει να γνωρίζει νέες δόξες αλλά κάτω από άλλες προϋποθέσεις και εξελίξεις, που όχι μόνο δεν θυμίζουν παλαιές εποχές αλλά δεν θα έχει καμιά απολύτως σχέση.
Μεγάλες οι αναμενόμενες εξελίξεις και ανατροπές και το 2014, κυρίως στον τραπεζικό χώρο και που θα έχει εξίσου ισχυρές επιδράσεις στην αγορά των επιχειρήσεων και του χρήματος.
Η μόνη διαφορά που εντοπίζουμε εμείς σ΄αυτή την φάση είναι ότι η επένδυση στο χρηματιστήριο, στις μετοχές, στα παράγωγα και στα προϊόντα θα είναι για τους λίγους. Η προοπτική αυτή δεν είναι θετική για τις χρηματιστηριακές αγορές όταν το ΄΄λαϊκό΄΄ χρήμα απουσιάζει. Βέβαια για την Ελληνική χρηματαγορά το ΄΄λαϊκό΄΄ χρήμα αντικαθίσταται από το παγκόσμιο. που κινείται ταχύτατα και έξυπνα. 
Εμείς εντοπίζουμε, επίσης, και κάτι επίσης σημαντικό. Η αγορά του χρήματος μπορεί να προσφέρει εργασία σε στελέχη, νέους, επιστήμονες, οι οποίο εκπαιδεύονται και λαμβάνουν εξειδικευμένες γνώσεις στο σύγχρονο αντικείμενο.
Ίδομεν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...