Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Το Παιχνίδι και η Κότα

Το Παιχνίδι και η Κότα


Στο εξωτερικό, τα sites αναφέρονται στο εξελισσόμενο Ελληνικό ζήτημα ως το “Chicken Game”. Στη στρατηγική λήψης αποφάσεων υπάρχει λοιπόν το γνωστό παιχνίδι της κότας: Δύο καταρχήν λογικά άτομα αποφασίζουν να παίζουν το εξής επικίνδυνο παιχνίδι με τα αυτοκίνητά τους: Ξεκινούν από τις αντίθετες κατευθύνσεις για να συγκρουστούν. Όποιος κάνει τη στροφή πρώτος θα είναι η κότα (=δειλός) και θα χάσει. Εάν στρίψουν και οι δύο θα υπάρξει ισοπαλία.

Η θεωρία λέει ότι μπορεί να το κερδίσει αυτός που ξαφνικά μπορεί να επιδείξει παράλογη συμπεριφορά, π.χ. να πετάξει το τιμόνι από το παράθυρο και να το δει ο άλλος. Αυτή η ξαφνική αλλαγή των λογικών δεδομένων οδηγεί τον εναπομείναντα λογικό παίκτη να κάνει τη στροφή και έτσι ο προσωρινά παράλογος θα κερδίσει.

Σημειωτέον ότι μία επίσης παράλογη συμπεριφορά είναι να επικρατήσει η άποψη ότι δε θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες από τη σύγκρουση: Ισοδυναμεί με πέταγμα του τιμονιού από το παράθυρο.

Για να λειτουργήσει όμως έτσι το παιχνίδι είναι απαραίτητο τα δύο αυτοκίνητα να είναι ισοδύναμα από πλευράς ανθεκτικότητας.

Βεβαίως μπορεί να υπάρξει και η εκδοχή του παιχνιδιού όπου ο ένας παίκτης πιστεύει ότι βρίσκεται εντός γηπέδου ενώ στην πραγματικότητα ο άλλος παίζει κάπου αλλού. Δηλαδή μπορεί η διαδρομή που συνδέει τα δύο αυτοκίνητα να μην είναι ευθεία και συγκρουσιακού αποτελέσματος, αλλά να υπάρχουν πολύ περισσότερες εξελίξεις: Μένεις στο ευρώ χωρίς αρκετά ευρώ με την ύφεση παρέα.

Είναι όμως ισοδύναμα τα δύο αυτοκίνητα; Μερικές μέρες πριν από τη σύγκρουση κανένας δείκτης στην Ευρώπη δεν έχει κοκκινίσει: Credit Default Status, διαφορά LIBOR - EONIA Swap, Spreads ομολόγων. Αντίθετα στην Ελλάδα όλοι οι δείκτες είναι πορτοκαλί και μετατρέπονται σε κόκκινους πολύ γρήγορα: ρευστότητα, CDS, Spreads κ.τ.λ.


Συμπερασματικά η καλή εξέλιξη των πραγμάτων μας φέρνει σε μία συμφωνία με πολλές βεβαίως εκδοχές. Η συμφωνία σημαίνει παραμονή σε πρόγραμμα με οποιαδήποτε μορφή που μας βγάζει στη μεταμνημονιακή περίοδο. Εάν δεν υπάρξει όμως συμφωνία, μπορεί να υπάρξει μία πολύ κακή εκδοχή (αυτή του σοβαρού αρνητικού σοκ) με ελάχιστες όμως πιθανότητες πραγματοποίησης. Εάν επίσης δεν υπάρξει συμφωνία, η καλύτερη των εκδοχών περιλαμβάνει μία πολύ χαμηλής πτήσης μακροχρόνια εξέλιξη. Αυτή η εκδοχή έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες υλοποίησης στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.





Καθηγητής ΕΚΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...