Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΆΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΊΟΥ;

Απορούμε με κάποιους ή ακριβέστερα με τους πολλούς, που απορούν με την χθεσινή κατάρρευση του χρηματιστηρίου. 
Στην πραγματικότητα όλοι ανέμεναν αυτή την κατάσταση κι όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι!! Όμως αντέδρασαν με απορία!!!

Το χρηματιστήριο αποτελεί έναν μηχανισμό κίνησης κεφαλαίων σε μια ελεύθερη αγορά, σε μια αγορά που κινείται στη βάση του ΄΄επιχειρείν΄΄. Μηχανισμός στήριξης επιχειρήσεων, με ένα από τους βασικούς κλάδους του να είναι ο τραπεζικός, τουλάχιστον για την Ελληνική πραγματικότητα, για την Ελληνική οικονομία.

Ένας τέτοιος μηχανισμός μπορεί να ανθεί όταν έχει σύμμαχο την πολιτική πραγματικότητα, το πολιτικό γίγνεσθαι, το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα. 
Σ΄αυτό το σύστημα απαιτούνται να λειτουργήσουν και ορισμένες σταθερές προκειμένου η χρηματιστηριακή αγορά όχι μόνο να μην εμφανίζει αυτή την χθεσινή εικόνα αλλά να αποδίδει προς όλους τους συμμετέχοντες στην λειτουργία του, στο κράτος, στους επενδυτές, στις επιχειρήσεις.
Κάποιες απ΄αυτές τις προϋποθέσεις - σταθερές είναι, η κοινωνική ειρήνη, η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, η σταθερότητα της φορολογικής πολιτικής, η γεωπολιτική ειρήνη, η αύξηση των πόρων, τα κίνητρα στο επιχειρείν, ισχυρό και προοδευτικό τραπεζικό σύστημα.
Ποιος απ΄αυτούς τους ελάχιστους παράγοντες είναι σύμμαχος στην χρηματιστηριακή αγορά σήμερα;
Κανείς απολύτως!!
 Πως, λοιπόν, μας φαίνεται περίεργο να καταρρέει η χρηματιστηριακή αγορά;

Όταν το κυβερνόν κόμμα υπερασπίζεται την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος όταν δεν ενεργεί σε κανένα επίπεδο υπέρ της επιχείρησης όταν η εθνική οικονομία έχει χρεοκοπήσει όταν ζούμε ή και ζούσαμε με δανεικά και πουλάμε και μαγκίτσες ή απειλούμε τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο όταν σ΄αυτή την χώρα ό,τι παραγωγικό και δημιουργικό έγινε στο παρελθόν ήταν με πρωτοβουλία της ιδιωτικής οικονομίας με συνθήκες εχθρικές όταν καμιά πρωτοβουλία δεν καταγράφεται για την αναζωογόνηση της οικονομίας και όταν όλα στηρίζονται στο αν θα υπογραφεί η συμφωνία όταν οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα αποτελούν πρακτικές άσκησης καθημερινής πολιτικής όταν δεν υπάρχουν στόχοι, δεν υπάρχει πυξίδα όταν ο καθένας στην κυβέρνηση έχει και την δική του πολιτική όταν στο εθνικό κοινοβούλιο κυριαρχεί το πάθος, η προσωπική προβολή, η ιδιοτέλεια, η λασπολογία, η υποβάθμιση του λόγου και των πράξεων και όταν λείπει η φωτεινή εκείνη πολιτική προσωπικότητα, που θα οδηγήσει υπεύθυνα την χώρα στην πρόοδο πως αναζητούμε ευρωστία στο χρηματιστήριο;
Απορούμε με εκείνους, που πραγματικά ανέμεναν κάτι διαφορετικό χθες στην χρηματιστηριακή αγορά.
Απορούμε!!!

Και για να δούμε πως οι απειλές για νταούλια, που εκστόμιζε το πολιτικό σύστημα έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Στις χθεσινές συνεδριάσεις στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης σημειώθηκαν κέρδη δείχνοντας την μηδενική επίδραση των εξελίξεων στην Ελλάδα σ΄εκείνες, όντας χώρα μέλος της ευρωζώνης και της Ε.Ε!!!
΄΄Μύτη δεν άνοιξε΄΄, για να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα στην χώρα μας είναι εσωτερικό, είναι μεταξύ μας είναι η εγκλωβισμένη κυβέρνηση στις ιδεοληψίες της, στην αδράνειά της, στην ακυβερνησία της.
Θα προτείνουμε να διαβάσουν όλοι την ομιλία του Παναγή Παπαληγούρα όταν υπεγράφη τον Ιούλιο του 1962 η Κύρωση Συμφωνίας με την τότε ΕΟΚ. Θα διαπιστώσετε ότι από τότε είχαν τεθεί οι προϋποθέσεις και όροι για την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και ειδικότερα στο οικονομικό σκέλος της.

Όμως αυτή την κατάσταση την πληρώνουν ακριβά άνθρωποι, που για πολλά χρόνια αγωνίστηκαν να δημιουργήσουν, να αναπτυχθούν, να παράγουν, να απασχολούν εργατικό, επιστημονικό, τεχνικό δυναμικό, να προσφέρουν στην κοινωνία και στην εθνική οικονομία, δυστυχώς!!! 

Και για να έλθουμε στο χρηματιστήριο. Και σήμερα, τουλάχιστον στην έναρξη, θα υπάρξει συνέχεια των πωλήσεων στον τραπεζικό κλάδο. Είναι πιθανή μια αντίδραση στην πορεία της συνεδρίασης. Όμως οι αρνητικές συνθήκες θα εξακολουθούν να υπάρχουν και θα αποτελεί μια ύπουλη απειλή στην αγορά.
Παράλληλα είναι πιθανή και κάποια υποβάθμιση του Ελληνικού χρηματιστηρίου με βάση τις αρχές του οίκου αξιολόγησης MSCI. Η υποβάθμιση θα εκδιώξει το χρηματιστήριο σε μια αγορά  του περιθώριου (stadalone market), από μια αναδυόμενη αγορά (emerging market) όπως είμαστε τώρα. 
Μην ξεχνούμε ότι μπροστά μας έχουμε τις συζητήσεις με τους δανειστές μας, έχουμε ψήφιση του νέου μνημονίου και τις συμβάσεις του και το βασικότερο έχουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αξιολόγησή τους, που θα έλθει στο τέλος Οκτωβρίου περίπου ώστε να καταγραφεί η ανάγκη περαιτέρω στήριξής του ή όχι. Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας ενώ η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν και εκλογές το φθινόπωρο, εξαιρετικά αρνητικό για την χρηματιστηριακή αγορά αλλά και για την εθνική οικονομία. 

Αυτό που εμείς συνιστούμε είναι ψυχραιμία και υπομονή, ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι ψήφισαν οι Βριλησσιώτες

Εγγεγραμμένοι 22.775 Έγκυρα 12.151 Άκυρα 134 Συμμετοχή 12.386 Λευκά 101 ...